Aké fronty do kuchyne

14.07.2022

Nábytok do kuchyne a jedálne a čelá skriniek sú prvkom dekorácie, ktorému pri navrhovaní kuchyne najskôr venujete pozornosť. Kuchynské čelá výrazne ovplyvňujú vzhľad interiéru bytu, pretože sú zároveň dekoratívnym prvkom a správne zvolené robia kuchyňu atraktívnejšou.

Pri kúpe kuchynských skriniek sa pýtate, aké čelá zvoliť. Či by mali byť lesklé, matné alebo frézované. Stojí za to poznať rozdiel medzi typmi kuchynských frontov. Aký je rozdiel medzi dyhovaným, laminovaným, lakovaným, fóliovým, akrylovým, mdf, dreveným a skleneným čelom? Aké typy kuchynských čiel si vybrať, aké sú ich výhody a nevýhody? Poradíme!

 

Kuchynské linky - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Dyhované kuchynské čelá

2. Laminované kuchynské fronty

3. Lakované kuchynské fronty

4. Akrylové kuchynské fronty

5. Fronty z drevotrieskových dosiek (MDF)

6. Drevené fronty

7. Sklenený kuchynský nábytok

8. Čelá kuchynského nábytku – aké čelá si vybrať?



 

Kuchynské linky - Merkury Market

 

Dyhované kuchynské čelá

Čelá z dýh sú vyrobené z drevotriesky a následne pokryté dyhou, teda prírodnou dyhou. Dyhové čelá sú pokryté, rovnako ako v prípade drevených čel, lakom - matným alebo lesklým, vďaka čomu sa stávajú oveľa odolnejšími.

Dyhované čelá do kuchyne sú odolné voči UV žiareniu, dajú sa v nich ľahko frézovať úchytky, vyzerajú ako kuchynské čelá z prírodného dreva, tiež sa ľahko čistia. Okrem mnohých výhod stojí za zmienku, že sú mäkké, vďaka čomu sa ľahko poškodia a sú tiež jedným z najdrahších predných dielov.

 

Nábytok do kuchyne a jedálne- Merkury Market

 

Laminované kuchynské fronty

Laminované čelá inakšie fóliované fronty sú povrchovo upravené nábytkovou dyhou - PVC fóliou. Laminované kuchynské fronty majú fóliu na prednej strane a okrajoch, takže riziko odlepenia je malé. Dá sa z nej vyrobiť čelo na ozdobné dvierka s drážkami.

Laminované kuchynské čelá sú dostupné v mnohých farbách, takže si jednoducho vyberiete vzor a farbu čela, ktorá vám vyhovuje. Použitý laminát sa ľahko čistí, je trvácny a odolný voči slnečnému žiareniu. Kuchynské čelá s pvc fóliou sú asi najlacnejšie kuchynské čelá na trhu.

Nevýhodou PVC fólie je nemožnosť vyfrézovania úchytu v nich a možnosť odlúpnutia okrajov vplyvom pary. Malé nečistoty môžu preniknúť do oblasti, kde sa predný panel spája s lemovaním.

 

Lakované kuchynské fronty

Lakované fronty sú momentálne mimoriadne módne. Vznikajú nanesením vrstvy laku na povrch nábytku. V prípade lakovaných čiel je dobré pamätať na to, že čím sú tmavšie, tým viac je na nich vidieť prach. Sú dostupné vo veľmi širokej škále farieb. Sú celolakované a upravené do lesku, matu alebo polomatu. Umožňujú vám vyrobiť kuchyňu s frézovanými rukoväťami.

Nábytok s lesklým lakom v malých miestnostiach odráža svetlo, čo priestor opticky zväčšuje. Vo vašej kuchyni budú odolné voči vlhkosti a UV žiareniu. Veľkou výhodou je možnosť opravy lakovaných čiel aj po rokoch používania.

Pri zvažovaní, aké čelá do kuchyne si vybrať, zohľadnite ich nevýhody, a to to, že sa ľahko poškriabu a pri slabej kvalite sa môžu aj odštiepiť. Navyše pri menej kvalitnom laku môžu pri svetlých farbách vplyvom UV zožltnúť.

 

Akrylové kuchynské fronty

Akrylové fronty sú veľmi podobné lakovaným čelám, ale sú oveľa lacnejšie. Vznikajú ako výsledok nanášania dýh na MDF dosku. Môžu mať matný alebo vysoký lesk, čím dodávajú kuchynskému nábytku sklenený efekt. Takýto vysoký lesk spôsobuje, že farba hlboko žiari a dobre odráža svetlo.

Akryl je odolnejší voči mechanickému poškodeniu, nárazom a škrabancom, vďaka čomu sú oveľa odolnejšie. Akrylátové čelá sú antibakteriálne a ľahko sa čistia, na čo v našej kuchyni dbáme. Dobre poslúžia na skrinkách pod drez alebo závesných kuchynských skrinkách. Nevýhodou je tu obmedzený počet farieb a nemožnosť frézovania úchytov.

 

Nábytok do kuchyne a jedálne- Merkury Market

 

Fronty z drevotrieskových dosiek (MDF)

MDF čelá sú zmesou drevených vlákien, ktoré sú tvrdené chemikáliami. Kuchynské čelá z MDF sú menej odolné ako prírodné drevo, ale oveľa lacnejšie a menej náročné na čistenie. Čelá s MDF doskou sú najčastejšie dostupné v lakovanej verzii.

Mdf doska ponúka široké možnosti povrchovej úpravy, ako je lakovanie v mnohých farbách alebo povrchová úprava nábytkovou dyhou.

 

Drevené fronty

Na výrobu drevených čiel sa najčastejšie vyberá drevo listnatých stromov, ako je buk, dub, platan, breza, jelša a ihličnaté drevo - borovica, smrekovec, smrek. Čelá sú založené na tenkej lepenej alebo masívnej drevenej doske hrúbky 2-2,5 cm.

Existuje niekoľko spôsobov, ako impregnovať drevo proti vysokej teplote, vlhkosti, škodcom a plesniam. Používajú sa bezfarebné alebo tónované laky v matnom, saténovom alebo lesklom prevedení. Často sa používa aj vosk alebo olej na drevo, ktorý nevytvára povlak na drevenom čele. Moridlá na drevo umožňujú získať čelá z dreva v mnohých farbách. Drevené čelá kuchynských skriniek sa vďaka svojim vysokým plastickým vlastnostiam dajú opracovať rôznymi spôsobmi - ohýbať, zostarnúť, ryhovať, frézovať, ohýbať do oblúka a v prípade potreby ich možno jednoducho opraviť.

Pri správnej impregnácii sú odolné voči vlhkosti, vysokým teplotám a každodennému vareniu. Budú fungovať v akomkoľvek štýle, ako v klasickom, tak aj minimalistickom a podkrovnom štýle. Obľúbené drevo je aj napriek svojmu laku mäkké a ľahko sa poškodí, pri vyschnutí sa môže aj ohýbať a deformovať. Sú tiež nepochybne jedným z najdrahších kuchynských frontov.

 

Sklenený kuchynský nábytok- Merkury Market

 

Sklenený kuchynský nábytok

Neviete, aké čelá do kuchyne si vybrať a napriek vyššie popísaným sa stále neviete rozhodnúť, ktoré budú tie najlepšie - zoznámte sa s laminovanými čelami, teda polymérovými, tradičnými, akrylovými, lacobelovými či zrkadlovými laminátmi.

Výber vzorov, farieb a povrchových úprav je veľmi veľký, pretože sklo môže byť zdobené ľubovoľnou grafikou alebo môže byť pokryté jednotnou farbou. Môžu mať matné, saténové alebo lesklé čelá.

Okrem dostupnosti farieb je výhodou prítomnosť vo veľkých formátoch pre stojace kuchynské linky, odolnosť proti poškriabaniu a nečistotám. Ako všetky čelá kuchynských skriniek majú aj svoje nevýhody, najmä vysokú cenu, náchylnosť na odtlačky prstov – najmä na tmavých farbách a riziko rozbitia, aj keď to nie je také jednoduché. Sklo sa tu úplne nerozpadne, vytvorí len pavučinu.

 

Čelá kuchynského nábytku – aké čelá si vybrať?

Voľba kuchynských čiel sa vzťahuje aj na rozhodnutia týkajúce sa ich textúry a farby, pretože ovplyvňujú estetiku nábytku kuchyne. Mali by zodpovedať štýlu, v ktorom chcete interiér zariadiť. Do malej kuchyne sa hodí lakovaný kuchynský nábytok a vysoko lesklé skrinky. Hladké čelá a matné povrchy budú vyzerať elegantne s bohato zdobeným nábytkom. Ak milujete klasiku alebo kontakt s prírodou, zvoľte drevené čelá, pretože sú univerzálne a dajú sa kombinovať s mnohými povrchovými štruktúrami.

Ako bude vyzerať vaša kuchyňa, záleží len na vás a vašom vkuse!

 


 

Inšpirujte sa!

 

Obývacia izba, kuchyňa, kúpeľňa - ako prispôsobiť lampu miestnosti?


Podlahové panely do kuchyne - vinyl alebo laminát?


Aké obklady zvoliť do malej kúpeľne? Fotografie a tipy na usporiadanie

Späť