Aké sú najčastejšie choroby orchideí a ako im predchádzať?

07.09.2024

Orchidey sú pre svoje krásne a rozmanité kvety jednou z najobľúbenejších okrasných rastlín. Pestujú sa doma aj v botanických záhradách, vyžadujú si však špeciálnu starostlivosť, pretože sú náchylné na rôzne choroby a škodcov. Správna starostlivosť a prevencia chorôb sú kľúčom k udržaniu týchto rastlín v dobrom stave.

Na prvý pohľad môžu byť viditeľné rušivé príznaky chorôb orchideí. Obrovskou hrozbou pre rastliny je vírusové, plesňové či bakteriálne ochorenie orchideí, no nemenej dôležitým problémom bude určite aj výskyt škodcov. Stojí za to vedieť, ako rozpoznať rušivé príznaky a choroby, aby ste im mohli vhodne čeliť. Rýchly zásah môže zachrániť našu rastlinu, aby opäť potešila oko svojím krásnym vzhľadom.

Aké sú najčastejšie choroby orchideí a ako im predchádzať?


V tomto článku:

1. Koreňová hniloba - ako zachrániť orchideu?

2. Škvrna na listoch - ako zachrániť schnúce listy?

3. Ako sa vysporiadať so sivou plesňou orchideí?

4. Antraknóza orchideí a septorióza orchideí - príčiny, prevencia a kontrola. Ako sa starať o orchidey?

5. Vírusové ochorenia orchideí - ako im predchádzať?

6. Škodcovia a problémy s nimi spojené - prehľad a metódy riešenia škodcov orchideí

7. 5 najčastejších chýb v starostlivosti o orchidey

8. Príčiny chorôb orchideí a prevencia chorôb - ako sa starať o orchidey?



Koreňová hniloba - ako zachrániť orchideu?

Jednou z najčastejších chorôb orchideí je hniloba koreňov. Toto ochorenie, ktoré spôsobujú huby rodu Phytophthora a Pythium, sa prejavuje hnilobou koreňov, ktoré zhnednú a zmäknú. Rastlina začína chradnúť a jej listy žltnú. Hniloba koreňov môže viesť k iným chorobám orchideí.

Koreňová hniloba sa tiež nazýva mokrá hniloba alebo čierna hniloba, rovnako ako phytophthora. Čierna hniloba Phytophthora je nebezpečná, preto by ste mali konať rýchlo, aby ste rastlinu zachránili.

Poškodenie koreňov zabráni rastline správne absorbovať vodu a živiny. Bez koreňov orchidea rýchlo zomrie, a preto je rýchly boj proti hnilobe koreňov taký dôležitý. Hniloba koreňov orchideí môže spôsobiť aj iné choroby, zvrásnenie listov orchideí alebo žltnutie listov orchideí.

Prevencia a kontrola hubových chorôb orchideí

Aby ste zabránili hnilobe koreňov, je dôležité vyhnúť sa nadmernému zalievaniu rastliny. Orchidey by sa mali zalievať mierne a prebytočná voda musí z kvetináča voľne odtekať. Dôležité je použiť aj dobre priepustný substrát, ktorý nezadržiava vodu.

V boji proti chorobám pomôžu aj doplnky na ochranu rastlín.

Koreňová hniloba - ako zachrániť orchideu?

Škvrna na listoch - ako zachrániť schnúce listy?

Ďalšou častou chorobou je škvrnitosť listov, ktorú spôsobujú rôzne huby a baktérie. Prejavuje sa výskytom hnedých, čiernych alebo žltých škvŕn na listoch zelených rastlín. Škvrny sa môžu rozširovať a spájať, čo vedie k smrti listov. Niekedy sa vyskytujú aj svetlé škvrny, biele škvrny alebo škvrny zvláštnej farby.

Prevencia tohto ochorenia zahŕňa udržiavanie primeranej cirkulácie vzduchu okolo rastlín a vyhýbanie sa nadmernému postreku listov. Škvrnitosť listov orchidey sa prekonáva predovšetkým poskytnutím vhodných podmienok pre rastlinu.

Vírusové, plesňové alebo bakteriálne škvrny orchideí znižujú estetiku rastliny.

Čo je chloróza listov?

Chloróza listov je stav, pri ktorom listy rastlín strácajú chlorofyl, čo vedie k tomu, že tkanivo medzi žilami zožltne, pričom samotné žilky ostanú zelené. Môže to byť spôsobené nedostatkom živín, ako je železo, horčík alebo dusík, alebo problémami s koreňovým systémom, ktoré obmedzujú schopnosť rastliny absorbovať tieto látky. K chloróze často dochádza v dôsledku zlej drenáže črepníka, nevhodného pH záhradnej pôdy a rastlinného substrátu alebo nadmernej zálievky záhradnými napájadlami.

Prečo listy žltnú? Máme žlté listy odstrihnúť?

Žltnutie listov môže byť tiež výsledkom plesňovej choroby Fusarium. Potom je dôležité odstrániť a zničiť napadnuté listy, aby sa zabránilo šíreniu choroby.

Škvrna na listoch - ako zachrániť schnúce listy?

Ako sa vysporiadať so sivou plesňou orchideí?

Pleseň sivá orchidea spôsobená hubou Botrytis cinerea je choroba, ktorá sa prejavuje výskytom sivých, nadýchaných spór na listoch, kvetoch a stonkách. Infikované časti rastliny môžu zhnednúť a zomrieť. Choroba sa vyvíja v podmienkach vysokej vlhkosti a nízkej cirkulácie vzduchu.

Aby ste predišli plesni sivej, vyhýbajte sa nadmernej zálievke a kropeniu rastlín, zabezpečte dobré vetranie a odstráňte napadnuté časti kvitnúcich rastlín.

Ako sa vysporiadať so sivou plesňou orchideí?

Antraknóza orchideí a septorióza orchideí - príčiny, prevencia a kontrola. Ako sa starať o orchidey?

Antraknóza orchideí je plesňové ochorenie spôsobené hubovými patogénmi z rodov Colletotrichum a Gloeosporium. Prejavuje sa tmavými vodnatými škvrnami na listoch, ktoré časom nekrotizujú a môžu viesť k odumretiu tkaniva. Škvrny sa môžu objaviť aj na stonkách a pseudobulboch. Choroba sa vyvíja v podmienkach vysokej vlhkosti a tepla.

Septorióza orchideí je plesňové ochorenie spôsobené hubami rodu Septoria. Prejavuje sa ako malé, okrúhle, tmavé škvrny na listoch, ktoré sa môžu zväčšovať a viesť k odumretiu tkaniva. Ako choroba postupuje, listy môžu zožltnúť a opadať. Septoria sa vyvíja v podmienkach vysokej vlhkosti a zlej cirkulácie vzduchu.

Aby ste predišli antraknóze a septorióze, vyhnite sa nadmernému postreku rastlín, zabezpečte dobrú cirkuláciu vzduchu a odstráňte infikované časti rastlín.

Antraknóza orchideí a septorióza orchideí - príčiny, prevencia a kontrola. Ako sa starať o orchidey?

Vírusové ochorenia orchideí - ako im predchádzať?

Orchidey môžu byť napadnuté aj vírusmi, ktoré sú jedny z najťažších patogénov, proti ktorým sa bojuje. Príznaky vírusovej infekcie môžu zahŕňať škvrny, pruhy, farebné zmeny a deformácie listov a kvetov. Vírusy sa prenášajú záhradníckym náradím, hmyzom a kontaktom s infikovanými rastlinami.

Ako zachrániť orchideu? Reanimácia orchidey po vírusových ochoreniach

Vírusové ochorenia sú nebezpečné. Ako proti nim bojovať? Aby ste predišli vírusovej infekcii, použite sterilné nástroje na prerezávanie a izolujte nové alebo podozrivé rastliny na určitý čas predtým, ako ich pridáte do svojej zbierky.

Vírusové ochorenia orchideí - ako im predchádzať?

Škodcovia a problémy s nimi spojené - prehľad a metódy riešenia škodcov orchideí

Orchidey tiež často trpia útokmi škodcov, ako sú roztočce, múčniky a vošky. Títo najbežnejší škodcovia môžu spôsobiť medzi orchideami dosť veľa zmätku. Roztoče sú drobné pavúkovce, ktoré spôsobujú striebristé škvrny a pavučiny na listoch. Mealybugs je hmyz pokrytý bielym voskovým povlakom, ktorý vysáva šťavu z rastlín a spôsobuje ich oslabenie. Vošky sú malý, mäkký hmyz, ktorý tiež saje šťavu a môže prenášať vírusy.

Škodcovia môžu prenášať plesňové, bakteriálne a vírusové infekcie, čím rastlinu ešte viac oslabia.

Choroby a škodcovia - ako sa s nimi vysporiadať?

Prevencia napadnutia škodcami zahŕňa pravidelnú kontrolu rastlín a mechanické odstraňovanie škodcov (napr. vlhkou handričkou) a používanie insekticídov vhodných pre orchidey. Dôležité je tiež udržiavať primeranú vlhkosť vzduchu, pretože roztoče uprednostňujú suché prostredie.

Prečo má orchidea lepkavé listy?

Lepkavé listy orchideí môžu naznačovať prítomnosť škodcov, ako sú vošky, ktoré vylučujú sladkú, lepkavú látku nazývanú medovka. Ako proti nim bojovať? Použite prostriedky na vošky a lepkavé listy utrite vlhkou handričkou alebo uterákom.

Škodcovia a problémy s nimi spojené - prehľad a metódy riešenia škodcov orchideí

5 najčastejších chýb v starostlivosti o orchidey

Vírusové, plesňové a bakteriálne ochorenia, ako aj výskyt škodcov sú často výsledkom nedostatočnej starostlivosti o orchidey. Dobre udržiavané orchidey sú silné exempláre, ktoré sú odolnejšie voči chorobám.

1. Nadmerné zalievanie, čo vedie k hnilobe koreňov.

2. Nedostatočné zalievanie, čo má za následok vysychanie rastliny. Suchá orchidea môže byť oslabená a bude sa ťažšie vyrovnávať s chorobami.

3. Nesprávne osvetlenie – príliš intenzívne slnko spôsobuje popáleniny a málo svetla brzdí kvitnutie.

4. Nedostatok primeranej vlhkosti vzduchu, čo vedie k problémom s rastom.

5. Nesprávne hnojenie, vrátane príliš častého alebo príliš zriedkavého používania hnojív a aplikátorov hnojív, ktoré môžu poškodiť rastlinu.

5 najčastejších chýb v starostlivosti o orchidey

Príčiny chorôb orchideí a prevencia chorôb - ako sa starať o orchidey?

Základom prevencie chorôb orchideí je správna starostlivosť a pestovateľské prostredie. Orchidey potrebujú dobre priepustnú pôdu, primeranú vlhkosť vzduchu a dostatočné osvetlenie, avšak bez priameho slnečného žiarenia. Pravidelná kontrola rastlín umožňuje včasné zistenie príznakov chorôb a škodcov, čo umožňuje rýchle nápravné opatrenie. Oplatí sa použiť aj hnojivá určené špeciálne pre orchidey, pretože poskytujú základné živiny, ktoré podporujú imunitu rastlín.

Orchidey sú rastliny, ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť kvôli ich náchylnosti na rôzne choroby a škodcov. Prevencia týchto problémov je založená najmä na správnej starostlivosti, vhodných podmienkach pestovania a pravidelnom monitorovaní rastlín. Starostlivosť o vaše orchidey a rýchla reakcia na vznikajúce problémy vám umožňuje dlho si užívať ich krásu.

Späť