Aké typy nábytkových dosiek existujú? Kde sa používajú?

08.08.2024

Nábytkové dosky sú základným materiálom používaným pri výrobe nábytku ako v nábytkárskom priemysle, tak aj pri tvorbe nábytku v domácich stolárskych dielňach. Existuje mnoho typov nábytkových dosiek, z ktorých každá má svoje charakteristické vlastnosti a použitie. Je dobré vedieť, aké nábytkové dosky sa používajú v konkrétnych situáciách, pretože ako sa ukazuje, rôzne nábytkové dosky môžu mať rôzne vlastnosti a byť viac či menej odolné voči nepriaznivým podmienkam.

Typ dosky na báze dreva bude preto dôležitý, keď si budete chcieť postaviť alebo kúpiť nábytok do kuchyne, kúpeľne či dielne – v tomto prípade je lepšie zvoliť drahší, no odolnejší materiál nábytku. Na druhej strane je škoda utrácať príliš veľa za nábytok do obývačky či spálne, ak nie je veľmi vystavený vlhku či vysokým teplotám. Z ekonomických dôvodov a následnej funkčnosti nábytku sa oplatí poznať aspoň základné typy MDF a iných dosiek a ich parametre.

Aké typy nábytkových dosiek existujú? Kde sa používajú?


V tomto článku:

1. Z akého materiálu si môžete dosky kúpiť? Z čoho sú nábytkové dosky vyrobené? Kritériá delenia

2. Výhody a nevýhody preglejky - preglejkový nábytok

3. Drevovláknitá doska - najlepšie využitie. Sú to najobľúbenejšie materiály? Kedy sa používajú?

4. Nábytková doska z drevotriesky - najlepšie materiály pre nábytok

5. Nábytok s atraktívnym spracovaním? Laminátové dosky, alebo čo vyrobiť z kuchynského nábytku a kuchynských skriniek

6. Charakteristika OSB dosiek - aké sú hlavné vlastnosti OSB dosiek, kde sa používajú?

7. Aké ďalšie riešenia máte pri výbere materiálu nábytku? Ostatné druhy nábytkových dosiek a iné druhy nábytkových dosiek - HDF dosky a LDF dosky

8. Ceny nábytkových dosiek - premietajú sa náklady do technických parametrov?

9. Čo sú to nehorľavé dosky?

10. Najlepšie využitie jednotlivých typov nábytkových dosiek - dosiek z rôznych materiálov pre špeciálne úlohy



Z akého materiálu si môžete dosky kúpiť? Z čoho sú nábytkové dosky vyrobené? Kritériá delenia

Vďaka rôznym vlastnostiam nábytkových dosiek sa oplatí zoznámiť sa aspoň so základnými typmi týchto výrobkov. Medzi najobľúbenejšie typy dosiek určite nájdete obľúbené a lacné preglejky a drevovláknité dosky. O niečo drahšie, no mimoriadne estetické dosky budú laminované MDF dosky a ich variácie - HDF a LDF dosky. Pri návrhu vlastného nábytku alebo nákupe produktov z obchodu sa môžete stretnúť aj s OSB doskami a unikátnymi typmi nehorľavých dosiek. Medzi nevšednými typmi nábytkových dosiek nájdete aj melamínové dosky.

Rozdelenie dosiek zvyčajne zohľadňuje dve kritériá rozdelenia: technológiu výroby dosiek a materiály použité na výrobu daného produktu.

Z akého materiálu si môžete dosky kúpiť? Z čoho sú nábytkové dosky vyrobené? Kritériá delenia

Výhody a nevýhody preglejky - preglejkový nábytok

Jedným z najobľúbenejších typov nábytkových dosiek je preglejka. Preglejka sa skladá z tenkých vrstiev dreva nazývaných dosky. Tieto vrstvy sú zlepené pod vysokým tlakom, vďaka čomu je preglejka veľmi odolná a stabilná. Vyrábajú sa z nej šatníkové skrine, police, záhradný nábytok a mnohé iné.

Preglejkové dosky - surové nábytkové dosky

Vlastnosti preglejkových nábytkových dosiek sú trvácnosť a relatívne nízka cena. Odolnosť preglejkových nábytkových dosiek proti vlhkosti je však dosť nízka, a preto sa preglejkový nábytok nehodí ako kuchynský či kúpeľňový nábytok. Hrúbka preglejkových nábytkových dosiek je rôzna, najtenšie dosky je možné zakúpiť od hrúbky 3 mm a najhrubšie - dokonca nad 30 mm.

Preglejka vďaka svojej pevnosti, stabilite a pružnosti umožňuje výrobu pevného a odolného nábytku v rôznych štýloch a tvaroch.

Výhody a nevýhody preglejky - preglejkový nábytok

Drevovláknitá doska - najlepšie využitie. Sú to najobľúbenejšie materiály? Kedy sa používajú?

Drevovláknitá doska je typ nábytkovej dosky, ktorá sa vyrába spájaním a lisovaním malých drevených triesok pomocou lepiacich živíc. Výrobný proces zahŕňa brúsenie dreva na malé triesky, ktoré sa potom spájajú živicami a lisujú do plochých panelov určitej hrúbky a veľkosti.

Drevovláknitá doska je známa svojou všestrannosťou, pevnosťou a stabilitou, vďaka čomu je obľúbeným materiálom v nábytkárskom a stavebnom priemysle. Práca s nimi je mimoriadne jednoduchá.

Čím sú drevovláknité dosky výnimočné? Kde sa používajú drevovláknité dosky?

Drevovláknitá doska je všestranný a obľúbený stavebný materiál, ktorý má široké využitie v nábytkárskom priemysle a stavebníctve. Vďaka svojej odolnosti, ľahkému spracovaniu a rozmanitosti povrchových úprav vám tieto dosky umožňujú vytvárať funkčný a estetický nábytok a dokončovacie prvky v rôznych projektoch.

Drevovláknitá doska - najlepšie využitie. Sú to najobľúbenejšie materiály? Kedy sa používajú?

Nábytková doska z drevotriesky - najlepšie materiály pre nábytok

Ďalším obľúbeným materiálom je nábytková drevotrieska. Je to doska vyrobená z drevených triesok, ktoré sú lisované a lepené, aby vytvorili stabilný povrch. Drevotrieskové dosky sa často používajú na výrobu stolových dosiek, kuchynských skriniek, písacích stolov a iného nábytku. V súčasnosti sú jedným z najobľúbenejších materiálov na výrobu nábytku.

Laminované drevotrieskové dosky umožňujú získať zaujímavé vzory a farby nábytku. Z lisovaných drevotrieskových dosiek preto možno vytvárať jedinečné aranžmány, ktoré majú zaujímavú povrchovú úpravu. Farby nábytkových dosiek môžu byť naozaj luxusné.

Drevotrieska – kde sa jej treba vyhnúť?

Napriek jej popularite a všestrannosti existujú určité situácie a oblasti, v ktorých je lepšie sa vyhnúť použitiu drevotrieskových dosiek z dôvodu ich obmedzení a potenciálnych problémov. V prvom rade drevotrieskové dosky nie sú vhodné na kúpeľňový a kuchynský nábytok, pretože tieto miestnosti sa vyznačujú vysokou vlhkosťou a niekedy aj vyššími teplotami. Doska nie je odolná voči ohňu, vode, nadmernej záťaži ani priamym nárazom. Nie je vhodná ani na vonkajšie použitie.

Dobré vlastnosti drevotriesky však robia z tohto materiálu dobrú voľbu pre nábytok do obývačky, spálne či kancelárie. Vlastnosti drevotrieskových dosiek umožňujú ich využitie aj vo verejných vnútorných priestoroch.

Aký je rozdiel medzi drevotrieskovými doskami a inými doskami? Čo sa oplatí vedieť?

Drevotrieska je obľúbeným typom nábytkovej dosky, ktorá sa však v mnohých ohľadoch líši od ostatných. Sú vyrobené z jemných drevených triesok spájaných živicami, vďaka čomu sú relatívne ľahké a lacné. Ostatné dosky, ako napríklad MDF alebo HDF, sú rovnomernejšie a hustejšie, vďaka čomu sú stabilnejšie a ideálne na spracovanie. Pri výbere materiálu pre projekt nábytku sa oplatí zvážiť tieto rozdiely.

Typ drevotriesky je MFP drevotrieska. Drevotrieskové dosky MFP (Medium Flakeboard Particleboard) sú vyrobené z malých drevených triesok spájaných živicami. Vyznačujú sa strednými trieskami, vďaka čomu sú odolnejšie a menej náchylné na mechanické poškodenie ako tradičné drevotrieskové dosky.

Výhody lisovaných drevotrieskových dosiek - funkčnosť drevotrieskových dosiek a drevených dosiek

Vysoká odolnosť drevotrieskových nábytkových dosiek a ich relatívna všestrannosť znamenajú, že drevotrieskové dosky majú na trhu výrazný monopol pri vytváraní lacného a odolného nábytku zaujímavo dokončeného.

Nábytková doska z drevotriesky - najlepšie materiály pre nábytok

Nábytok s atraktívnym spracovaním? Laminátové dosky, alebo čo vyrobiť z kuchynského nábytku a kuchynských skriniek

MDF (drevovláknitá doska so strednou hustotou) je ďalšou populárnou možnosťou. Sú vyrobené z drevených vlákien a živíc, ktoré sú lisované pod vysokým tlakom a teplotou. MDF dosky majú hladký povrch, čo z nich robí ideálny materiál na lakovanie či maľovanie. Vyrába sa z nich nábytok potiahnutý laminátom, nábytkové čelá, zásuvky a iné prvky.

Z čoho vyrobiť atraktívny kuchynský nábytok? Kuchynský nábytok vlastnej výroby

MDF doska ponúka mnoho rôznych povrchových úprav, a preto sa z nej často vyrába mimoriadne estetický nábytok. Odolnosť MDF nábytkových dosiek proti vlhkosti je tiež taká veľká, že sa ukazuje ako najlepšia voľba pri výrobe nábytku do kuchyne a kúpeľne. MDF doska vám nepochybne pomôže, keď si chcete vyrobiť kuchynský nábytok sami.

MDF doska zaisťuje vysokú estetiku nábytku.

Jedinečné nábytkové dosky pripomínajúce drevo - MDF dosky s prírodnou dyhou

MDF dosky môžu mať aj prírodnú dyhu. Ide o tenkú vrstvu prírodného dreva, ktorá je nanesená na dosku, čím vzniká efekt, ako keby bol celý nábytok vyrobený z prírodného dreva.

Čo je flexibilná nábytková doska? Základné informácie a základné typy

Flexibilná nábytková doska je inovatívny materiál používaný v nábytkárskom priemysle, ktorý sa vyznačuje schopnosťou ohýbať sa, tvarovať a prispôsobovať sa rôznym tvarom. Ide o typ dosky, ktorá si zachováva svoju konštrukčnú celistvosť aj pri výraznej deformácii, čo otvára dizajnérom a výrobcom nábytku nové možnosti dizajnu.

Nábytok s atraktívnym spracovaním? Laminátové dosky, alebo čo vyrobiť z kuchynského nábytku a kuchynských skriniek

Charakteristika OSB dosiek - aké sú hlavné vlastnosti OSB dosiek, kde sa používajú?

OSB (Oriented Strand Board) je ďalší obľúbený typ nábytkovej dosky. Sú vyrobené z orientovaných drevených triesok, ktoré sú lepené do vrstvy pomocou živíc.

Ako sa dajú použiť OSB dosky?

OSB dosky sú mimoriadne odolné a často používané na výrobu podláh, priečok, aj ako konštrukčný materiál v nábytku. Izolačné drevotrieskové dosky sa používajú ako izolácia plochých a šikmých striech, ako aj podláh so systémom podlahového vykurovania.

Aké parametre OSB dosiek môžeme získať?

OSB dosky (Oriented Strand Board) môžu byť dostupné v rôznych parametroch, vrátane:

  1. Hrúbka: Štandardné hrúbky OSB dosiek sú 6 mm, 9 mm, 12 mm, 15 mm, 18 mm a 22 mm.

  2. Rozmer: Štandardné rozmery OSB dosiek sú 2440 mm x 1220 mm, ale môžu byť dostupné aj v iných rozmeroch.

  3. Hustota: Hustota OSB dosiek sa môže líšiť v závislosti od výrobcu a účelu, ale typické hodnoty sa pohybujú od 500 do 800 kg/m³.

  4. Stupeň povrchovej úpravy: OSB dosky môžu byť dostupné v rôznych stupňoch povrchovej úpravy, vrátane surovej dosky, striekanej dosky (T&G) alebo štruktúrovanej dosky (S).

  5. Trieda kvality: OSB dosky môžu byť označené rôznymi kvalitatívnymi triedami, ktoré určujú ich pevnosť, hladkosť a ďalšie parametre, zvyčajne označované ako OSB-1, OSB-2, OSB-3 a OSB-4.

Charakteristika OSB dosiek - aké sú hlavné vlastnosti OSB dosiek, kde sa používajú?

Aké ďalšie riešenia máte pri výbere materiálu nábytku? Ostatné druhy nábytkových dosiek a iné druhy nábytkových dosiek - HDF dosky a LDF dosky

Existujú aj iné, menej obľúbené typy nábytkových dosiek, ako sú HDF (High Density Fiberboard), lakované HDF, melamínové dosky, komôrkové dosky. Každý z týchto typov má svoje jedinečné vlastnosti a využitie, čo umožňuje dizajnérom nábytku a stolárom vybrať si ten správny materiál pre ich potreby.

Aké ďalšie riešenia máte pri výbere materiálu nábytku? Ostatné druhy nábytkových dosiek a iné druhy nábytkových dosiek - HDF dosky a LDF dosky

Ceny nábytkových dosiek - premietajú sa náklady do technických parametrov?

Ceny nábytkových dosiek sa môžu líšiť a závisia od rôznych faktorov, ako je typ materiálu, hrúbka, kvalita povrchovej úpravy a značka výrobcu. Náklady na nábytkové dosky sa však nie vždy premietajú priamo do ich technických parametrov. To znamená, že platíme nielen za kvalitu, ale aj za značku, povesť výrobcu, dostupnosť na trhu a ďalšie faktory súvisiace s marketingom.

Ekologická nábytková doska – musí byť drahšia?

Ekologické nábytkové dosky, vyrobené z obnoviteľných alebo recyklovaných materiálov, nemusia byť nevyhnutne drahšie ako tradičné nábytkové dosky. V skutočnosti vývoj výrobných technológií a zvyšovanie ekologického povedomia spoločnosti znamená, že stále viac spoločností ponúka možnosti ekologických nábytkových dosiek za dostupné ceny.

Ceny nábytkových dosiek - premietajú sa náklady do technických parametrov?

Čo sú to nehorľavé dosky?

Nehorľavé dosky používané pri výrobe nábytku sú špeciálne navrhnuté materiály, ktoré poskytujú dodatočnú protipožiarnu ochranu v rámci výroby nábytku. Hoci nábytok nie je priamo vystavený takému nebezpečenstvu požiaru ako budovy alebo vozidlá, existujú situácie, v ktorých je potrebné použiť pri výrobe nábytku ohňovzdorné materiály. Tu je niekoľko prípadov, kedy je možné použiť nehorľavé dosky pri stavbe nábytku: verejné miesta, komerčné priestory.

V každom z týchto prípadov môže použitie nehorľavých dosiek pri konštrukcii nábytku poskytnúť ďalšiu vrstvu protipožiarnej ochrany, ktorá je dôležitá ako pre bezpečnosť užívateľov nábytku, tak aj pre dodržiavanie stavebných predpisov a bezpečnostných noriem. Vzhľadom na povahu a cenu týchto materiálov však môže byť ich použitie obmedzené na špecifické prípady, keď je potrebná špeciálna protipožiarna ochrana.

Čo sú to nehorľavé dosky?

Najlepšie využitie jednotlivých typov nábytkových dosiek - dosiek z rôznych materiálov pre špeciálne úlohy

Nábytkové dosky je možné podľa projektu a požiadaviek zákazníka použiť v rôznych oblastiach, od nábytku do obývačky, kuchyne, spálne, až po záhradný nábytok, kancelársky nábytok až po nábytok do komerčných priestorov. Vďaka rôznorodosti typov a vlastností nábytkových dosiek sú možnosti ich použitia prakticky neobmedzené, čo umožňuje vytvárať funkčný a estetický nábytok pre rôzne potreby a štýly interiéru.

Späť