Ako a čím dlažbu vyrovnať?

24.09.2024

Vyrovnanie dlaždíc je dôležitým krokom pri ukladaní dlaždíc na podlahy, steny alebo iné povrchy. Poskytuje estetický vzhľad a robí povrch stabilným a rovným. Na vyrovnanie dlaždíc sa zvyčajne používajú špecializované vyrovnávacie systémy. Doplnky môžu byť veľmi jednoduché alebo trochu komplikovanejšie, ale všetky pomáhajú vyrovnať keramické dlaždice alebo gres.

Systémy vyrovnávania dlaždíc sú medzi našimi zákazníkmi obľúbené a rozhodne pomáhajú pri estetickom usporiadaní dlaždíc. Aké produkty môžeme ponúknuť? A ako ich používať? Pozrite sa s nami!

Ako a čím dlažbu vyrovnať?


V tomto článku:

1. Ako vyzerá vyrovnanie dlaždíc na podlahe a stene?

2. Aké vyrovnávacie systémy si môžete kúpiť?



Ako vyzerá vyrovnanie dlaždíc na podlahe a stene?

Pokladanie a vyrovnávanie dlaždíc sú dôležité úlohy pri akýchkoľvek dokončovacích prácach. Vyžadujú presnosť a starostlivosť, aby dosiahli estetický a odolný efekt. V týchto prácach určite pomôže jednoduchý alebo profesionálny systém vyrovnávania dlaždíc, ale stojí za to vedieť, aké kroky podniknúť, aby to bolo správne. So správnym systémom vyrovnávania dlaždíc pôjde práca hladko a rýchlo.

1. Príprava povrchu

Uistite sa, že je podklad správne pripravený – mal by byť čistý, suchý a bez nerovností. Ak je povrch veľmi nerovný, zvážte použitie samonivelačnej hmoty alebo dodatočne vyrovnajte povrch stien. Na nerovnom povrchu bude vyrovnávanie dlaždíc ťažké.

2. Výber systému vyrovnávania

V našom obchode je k dispozícii veľa rôznych systémov na vyrovnávanie dlaždíc, ako sú vyrovnávacie kríže, vyrovnávacie kliny, vyrovnávacie spony a ďalšie. Vyberte si ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám. O konkrétnych vyrovnávacích systémoch si povieme viac nižšie.

3. Začiatok ukladania dlaždíc

Začnite klásť dlaždice na vhodnom mieste, zvyčajne od stredu miestnosti. Naneste lepidlo na povrch pomocou rovnomerného zubového hladidla alebo špeciálneho nanášadla lepidla.

4. Umiestnenie vyrovnávacieho systému

Umiestnite komponenty vyrovnávacieho systému medzi dlaždice v závislosti od zvoleného systému, aby ste zabezpečili rovnomerné rozostupy. Do medzier medzi dlažbu sa vložia vyrovnávacie kríže, pod dlažbu sa vložia vyrovnávacie kliny a na okraje dlažby sa umiestnia vyrovnávacie spony.

2. Umiestnenie vyrovnávacieho systému

5. Nastavenie úrovne

Opatrne upravte úroveň dlaždíc, kým nedosiahnete rovnomerné položenie. Môžete použiť vodováhu, aby ste sa uistili, že dlaždice sú vyrovnané a nie sú žiadne nerovnosti. Vodováhu na dlažbu príliš nepokladajte, môžete dlažbu zbytočne stláčať a narušiť tak celkovú úroveň.

6. Pokračovanie pokladania dlaždíc

Pokračujte v ukladaní ďalších radov dlaždíc, opakujte kroky 4 a 5, kým nedokončíte celý povrch. Na vyrovnanie nasledujúcich dlaždíc použite nové prvky vyrovnávacích systémov, neodstraňujte ich z už položených dlaždíc, kým lepidlo dobre nezaschne.

7. Fugovanie

Po položení všetkých dlaždíc a uistení sa, že sú správne vyrovnané, začnite so škárovaním. Medzery medzi dlaždicami vyplňte vhodnou škárovacou hmotou.

Vyrovnávacie systémy vám tak pomôžu dosiahnuť dokonale rovnomerné usporiadanie dlaždíc a efekt bude estetický a trvácny. Pamätajte, že v závislosti od vyrovnávacieho systému môžu byť niektoré prvky opätovne použiteľné, takže ich môžete zložiť a znova použiť pri ukladaní ďalších radov dlaždíc.

Aké vyrovnávacie systémy si môžete kúpiť?

Existuje mnoho rôznych vyrovnávacích systémov na dlaždice, ktoré sú dostupné aj v našom internetovom obchode Merkury Market. Tu je niekoľko bežných typov, ktoré si môžete zakúpiť:

Nivelačné kríže sú jedným z najčastejšie používaných vyrovnávacích systémov. Pozostávajú z krížov z plastu alebo tvrdého materiálu, ktoré sa vkladajú do medzier medzi dlaždicami. Pomáhajú udržiavať rovnomerné rozostupy medzi dlaždicami, sú veľmi jednoduché na použitie a preto obľúbené pri svojpomocnej pokládke dlaždíc menej skúsenými ľuďmi. Môžu byť použité niekoľkokrát.

Vyrovnávacie kliny sú kusy, ktoré sa zasúvajú pod dlaždice a vyrovnávajú ich. Sú veľmi užitočné pre veľké formáty dlaždíc, kde je dôležité presné vyrovnanie. Môžu byť použité viackrát.

Vyrovnávacie klipsy: Vyrovnávacie klipsy sa umiestňujú na okraje dlaždíc a potom sa pomocou špeciálneho kľúča alebo nástroja utiahnu, čím sa vyrovná hladina medzi dlaždicami. Často ich používajú profesionálni obkladači a profesionáli. Systém je možné použiť mnohokrát.

Vyrovnávacie kolíky: Sú to kusy, ktoré sú umiestnené medzi štyrmi dlaždicami v krížovom vzore, aby sa dlaždice udržali vo vodorovnej polohe.

Laserové vyrovnávacie systémy: Niektoré pokročilé vyrovnávacie systémy používajú lasery, ktoré premietajú vodorovné a zvislé čiary na pomoc pri presnom umiestnení dlaždíc. Takéto nástroje často používajú profesionálne spoločnosti.

Vyberte si vyrovnávací systém, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a úrovni skúseností. Niektoré systémy môžu byť vhodnejšie pre amatérov (napríklad kríže a kliny), zatiaľ čo iné, pokročilejšie, často používajú profesionáli. Výberom správneho systému zaistíte precíznu a profesionálnu pokládku.

Späť