Ako bojovať proti boľševníku Sosnowskému?

05.09.2024

Boľševník Sosnowski, zavlečený do Poľska v 50. rokoch minulého storočia, je mimoriadne invázna rastlina. Pôvodne bol určený na použitie ako kŕmna rastlina, ale jeho extrémne agresívny charakter a schopnosť rýchleho šírenia spôsobili, že sa boľševník obrovský rýchlo stal ekologickým aj zdravotným problémom. Vzhľad boľševníka Sosnowského v domácej záhrade sa môže ukázať ako veľmi nebezpečný, najmä ak je rastlina ponechaná sama pre seba. Aj na miestach, kde čas a zanedbávanie umožnili jej rast, musíme konať efektívne a rýchlo.

Ako účinne bojovať proti boľševníku Sosnowskému? Čo je efektívne a čo nebude fungovať vôbec? Aké metódy by sa mali použiť? O tom sa dozvieme v článku nižšie.

Ako bojovať proti boľševníku Sosnowskému?


V tomto článku:

1. Ako bojovať proti boľševníku Sosnowskému? Pochopenie biológie inváznej rastliny

2. Ako efektívne bojovať s boľševníkom obrovským? Kombinácia metód je kľúčom k úspechu

3. Mechanické odstraňovanie rastlín - ako bojovať proti boľševníku Sosnowskému?

4. Chemické metódy, alebo ako účinne bojovať proti boľševníku Sosnowskému

5. Biologické metódy boja proti inváznym rastlinám

6. Ako sa chrániť pred výskytom boľševníka obrovského na našom pozemku?



Ako bojovať proti boľševníku Sosnowskému? Pochopenie biológie inváznej rastliny

Dobré pochopenie nepriateľa je kľúčom k úspechu v boji proti nepriateľovi. Preto, ak máme záujem odstrániť boľševník Sosnowski z našej domácej záhrady, pozemku alebo rekreačnej oblasti, musíme sa naučiť, ako sa rastlina vyvíja a žije. Boľševník Sosnowský, nazývaný aj boľševník obrovský (aj keď ide o dva samostatné druhy, pre ich invazívnosť sa často ošetruje spoločne), je dvojročná invázna rastlina. V prvom roku života vytvára ružicu listov a v druhom roku sa objavuje kvetný výhonok, ktorý môže dosiahnuť výšku až 4 metre! Vzhľad Sosnowského boľševníka je teda pôsobivý - pozrite sa na fotografie uvedené v článku. Problémom boja s rastlinou je, že produkuje obrovské množstvá semien, ktoré sú navyše schopné prežiť v pôde až niekoľko rokov – táto stratégia rozširovania rastliny výrazne sťažuje boj proti boľševníku.

Za zmienku tiež stojí, že šťava z rastliny boľševníka obsahuje furanokumaríny, teda zlúčeniny, ktoré pri kontakte s pokožkou spôsobujú rozsiahle popáleniny kože, ktoré v horších prípadoch môžu zanechať aj nepekné jazvy. Preto je boľševník Sosnowský nielen inváznou, ale aj nebezpečnou rastlinou. Ak sa naše deti hrajú na záhrade, určite sa zbavte nechcenej rastliny.

Rozlíšenie boľševníka Sosnowského od boľševníka obyčajného – ako rozpoznať rastliny?

Boľševník obyčajný a boľševník Sosnowský sú si veľmi podobné, líšia sa však najmä veľkosťou a celkovým tvarom. Boľševník obyčajný, pôvodom z našej krajiny, je o niečo menší a chúlostivejší ako jeho invázny príbuzný.

Ako bojovať proti boľševníku Sosnowskému? Pochopenie biológie inváznej rastliny

Ako efektívne bojovať s boľševníkom obrovským? Kombinácia metód je kľúčom k úspechu

Účinná kontrola boľševníka Sosnowského je možná, ale vyhubenie rastliny si vyžaduje vhodné opatrenia, veľa práce a trpezlivosti. Vzhľadom na vysoké riziko boľševníka Sosnowského sa metódy často kombinujú, aby sa dosiahli rýchlejšie a lepšie výsledky. Preto sa používajú mechanické, chemické a biologické metódy.

Mali by sme konať, keď sa rastlina prvýkrát objaví v našej oblasti. Súkvetia boľševníka Sosnowského sa objavujú v druhom roku, no ak im nedovolíme rozvinúť sa, výrazne sa nám uľahčí prácu a zníži sa jeho škodlivosť.

Preventívne opatrenia pri ničení semien a rastlín – aký dôležitý je ochranný odev?

Vzhľadom na to, že popáleniny spôsobené boľševníkom Sosnowským sú vážne a toxicita boľševníka Sosnowského je vysoká, je potrebné pri práci používať vhodnú ochranu tela vrátane pracovného a ochranného odevu. Nebezpečenstvo boľševníka Sosnowského je také veľké, že by ste sa mali starať nielen o pracovnú obuv či ochranné rukavice, ale aj o ochranu dýchacích ciest a očí, pretože rastlina môže vylučovať silice, ktoré dráždia sliznice. Preto budú potrebné osobné ochranné prostriedky.

Ako vyzerá prvá pomoc pri popálení kože boľševníkom Sosnowskym? Furanokumaríny reagujú s UV žiarením, preto treba miesto popálenia chrániť pred slnkom. Toxický účinok možno minimalizovať aj umývaním miesta popálenia mydlom a vodou. Pravdepodobne budete musieť navštíviť lekára alebo nemocnicu.

Ako efektívne bojovať s boľševníkom obrovským? Kombinácia metód je kľúčom k úspechu

Mechanické odstraňovanie rastlín - ako bojovať proti boľševníku Sosnowskému?

Mechanické odstránenie boľševníka Sosnowského zahŕňa predovšetkým ručné vykopávanie rastlín rýľmi a ich koreňov. Korene vykopte do hĺbky aspoň pár desiatok centimetrov. Je tiež možné odrezať korene. Korene boľševníka Sosnowski sú veľmi silné a môžu ľahko vyraziť nové výhonky a prerásť až do hĺbky 2 metrov pod zem, takže samotné rezanie rastlín, výhonkov a listov boľševníka Sosnowského nemusí stačiť. Na rezanie výhonkov použijeme benzínové kosačky, krovinorezy a elektrické alebo ručné záhradnícke náradie. Kosenie sa vykonáva niekoľkokrát za sezónu, najlepšie pred kvitnutím, aby sa zabránilo tvorbe semien.

Vyvarujme sa však páleniu rastlín – oheň môže byť pre nás nielen neúčinný, ale aj nebezpečný, keď sa nám vymkne spod kontroly. Najúčinnejšími metódami sú kosenie a vykopávanie koreňov, najúčinnejšie sa pracuje na jeseň na jednoročných exemplároch. Medzi nezvyčajné metódy patria aj menej známe a súkromne zvyčajne nepoužívané, metóda fotoabsorpcie a tepelná metóda.

Mechanické spôsoby odstraňovania rastliny sú účinné najmä tam, kde je boľševníkov málo, takže sa ku každému exempláru ľahko dostaneme. Tieto techniky si vyžadujú aj pracovitosť a systematickosť, používajú sa dovtedy, kým nezvaný hosť z nášho pozemku jednoducho nezmizne. Unaviť rastlinu, odstrániť dážďovky, prinútiť ju spotrebovať zdroje a zabrániť jej v rozvoji sú hlavné body nášho boja s rastlinou.

Mechanické odstraňovanie rastlín - ako bojovať proti boľševníku Sosnowskému?

Chemické metódy, alebo ako účinne bojovať proti boľševníku Sosnowskému

Chemické ostránenie boľševníka Sosnowského zahŕňa predovšetkým použitie herbicídov, selektívnych aj neselektívnych. Likvidácia boľševníka Sosnowského je založená najmä na herbicídoch s obsahom glyfosátu (zvyčajne v dávkach 4,5-8 l/ha). Hoci ich ekológovia a inšpekcie životného prostredia neodporúčajú, v boji môžu pomôcť. Likvidácia rastliny môže vyžadovať chemický postrek niekoľkokrát počas sezóny. Nižšie dávky sa používajú na jar a neskoro na jeseň, keď má rastlina silne rozšírenú ružicu, a vyššie dávky sa aplikujú na dospelé exempláre, ktoré sú v kľude, t. j. koncom jesene.

Vzhľadom na to, že popálenie boľševníka Sosnowského je nielen bolestivé, ale aj časté, všetky práce by sa mali vykonávať s vhodnou ochranou tela – často to budeme zdôrazňovať, pretože je to pre naše zdravie mimoriadne dôležité. Okrem toho je pri chemickom boji a chemickom postreku dôležitá aj opatrnosť – chemický postrek bude vždy škodlivý pre životné prostredie a bude mať obrovský vplyv na prírodu, preto by sme mali prostriedky používať opatrne, v súlade s odporúčaniami výrobcu a ak je to možné, najskôr použite iné metódy.

Chemické metódy, alebo ako účinne bojovať proti boľševníku Sosnowskému

Biologické metódy boja proti inváznym rastlinám

Hrozba boľševníka je veľká, ale odpoveď, ktorú môže ponúknuť samotná príroda, nám dáva spôsob, ako s týmto nezvaným hosťom bojovať. Biologické metódy odstránenia zahŕňajú introdukciu prirodzených nepriateľov rastliny, hmyzu, patogénnych mikroorganizmov a vírusov, ale v súčasnosti sú tieto návrhy málo známe a preskúmané, a preto sú zvyčajne nedostupné súkromným vlastníkom záhrad a pozemkov.

Biologické metódy však môžu zahŕňať hlbokú orbu a úplnú výmenu pôdy na danom mieste. Tieto ekologické metódy sa využívajú všade tam, kde chemické alebo dokonca mechanické metódy neprichádzajú do úvahy – napr. Na súkromných pozemkoch sa však môžu ukázať ako príliš drahé a menej účinné ako mechanické a chemické.

Biologické metódy boja proti inváznym rastlinám

Ako sa chrániť pred výskytom boľševníka obrovského na našom pozemku?

Priamy boj je dôležitý, no už dávno je známe, že prevencia je lepšia ako liečba. Likvidácia boľševníka obyčajného alebo sosnowského preto zahŕňa aj preventívne opatrenia a rýchly zásah pri zistení rastlín. Ak však o nej dostatočne nevieme, bojíme sa takéhoto konania alebo sme jednoducho zhrození a zahltení rýchlo rastúcou rastlinou, mali by sme využiť služby profesionálnych spoločností, ktoré ponúkajú komplexné služby, ako sa zbaviť problému s invazívnou rastliny.

Výskyt boľševníka Sosnowského je vážny problém, ktorý si vyžaduje rýchly, ale aj pravidelný a opatrný zásah. Kľúčom k úspechu sú nepochybne vhodné metódy, monitorovanie boľševníka Sosnowského a prispôsobenie činností ročnému obdobiu a biológii rastlín.

Späť