Ako čistiť matrac?

08.09.2024

Pravidelné čistenie matraca nám pomôže nielen zachovať estetický vzhľad samotného výrobku, ale pomôže nám aj lepšie spať a oddychovať. Špinavé matrace sa môžu stať živnou pôdou pre prachové roztoče, alergény či baktérie, takže spánok na nich nebude veľmi zdravý. Nehovoriac o nepríjemnom zápachu! Našťastie domáce metódy čistenia prichádzajú na pomoc a sú účinné pri efektívnom čistení matraca.

V tomto článku sa dozvieme, aké produkty a doplnky budú užitočné pri čistení matracov, aké škvrny vznikajú najčastejšie a ako si s nimi poradiť a aké opatrenia je možné podniknúť, aby matrace vydržali dlhšie.

Ako čistiť matrac?


V tomto článku:

1. Mokré a suché čistenie matraca - ako čistiť matrac? Aké doplnky si pripraviť?

2. Ako čistiť matrac doma? Ako vyčistiť matrac vysávačom?

3. Ako čistiť matrac? Ako odstrániť škvrny z matraca? Dezinfekcia matraca doma

4. Vysávanie vs. mokré čistenie matraca – ako odstrániť nepríjemný zápach?

5. Ako vysušiť matrac?

6. Udržiavanie matraca v čistote – ako sa o matrac starať?



Mokré a suché čistenie matraca - ako čistiť matrac? Aké doplnky si pripraviť?

Skôr ako začnete matrac čistiť od potu, moču, krvi či iných škvŕn, mali by ste sa vybaviť vhodnými čistiacimi pomôckami a prostriedkami. Môžeme použiť ako metódy domáceho čistenia, tak aj profesionálne čistiace prostriedky a príslušenstvo.

Medzi bytové doplnky na čistenie matracov patria predovšetkým vysávače s nástavcom na čalúnenie, handričky a mäkké hubky. Na domáce čistenie použijeme sódu bikarbónu, peroxid vodíka a jemný prací prostriedok (napr. tekuté mydlo). Ak však metódy domáceho čistenia neprinášajú adekvátne výsledky, matrac efektívne vyčistíme pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov na matrace na mokro alebo sucho.

Ak sa chceme dodatočne postarať o osvieženie povrchu matraca, oplatí sa dokúpiť esenciálne oleje.

Mokré a suché čistenie matraca - ako čistiť matrac? Aké doplnky si pripraviť?

Ako čistiť matrac doma? Ako vyčistiť matrac vysávačom?

Ak chceme matrac dôkladne vyčistiť, najskôr prípravok povysávajte. Vysávanie odstraňuje z povrchu matraca prach, vlasy, odumreté kožné bunky a iné nečistoty. Pri vysávaní použite hubicu na čalúnenie a dôkladne povysávajte celú plochu matraca, pričom dávajte pozor najmä na kúty, švy a okraje, pretože práve tu sa hromadí najviac nečistôt. Matrac je najlepšie vysávať z oboch strán.

Suché čistenie matraca

Čistenie matraca pomocou vysávania nám pomôže zbaviť sa najväčších nečistôt. Takéto pravidelné čistenie matraca tiež minimalizuje riziko hromadenia roztočov a alergénov. Je to dobrý spôsob, ako osviežiť matrac. Po vysávaní sa oplatí matrac vyvetrať.

Ak má váš matrac odolné škvrny, budete ho musieť vyčistiť za mokra.

Ako čistiť matrac doma? Ako vyčistiť matrac vysávačom?

Ako čistiť matrac? Ako odstrániť škvrny z matraca? Dezinfekcia matraca doma

Ak má matrac škvrny, oplatí sa matrac vyčistiť hneď, ako sa škvrna objaví, no vieme, že nie vždy je to možné. Čo robiť so starými škvrnami, napovedia aj metódy čistenia matracov, dokonca aj domácich. Pranie, čistenie matraca je spôsob, ako sa zbaviť potu, krvi, moču alebo škvŕn od jedla. Tu bude možné matrac vyčistiť prírodnými produktmi, najmä sódou bikarbónou, ktorá sa pri domácom upratovaní ukazuje ako nenahraditeľná.

Ako vyčistiť matrac od potu? Čistenie matraca od moču a potu – ako vyčistiť matrac sódou bikarbónou?

Očistenie matraca od potu a moču nie je také ťažké a mali by ste použiť roztok vody, sódy bikarbóny a pár kvapiek jemného čistiaceho prostriedku. Nastriekajte roztok na škvrny a miesto jemne pretrite vlhkou špongiou. Po vyčistení škvrny matrac dôkladne osušte uterákom.

Čistenie matraca sódou bikarbónou je najobľúbenejší spôsob, ako vyčistiť matrac od potu a moču, ale aj ako vyčistiť matrac od škvŕn od krvi a jedla.

Ako vyčistiť krv z matraca? Čistenie matraca od krvi – čistenie matraca peroxidom vodíka

Čerstvé krvavé škvrny umyte studenou vodou a potom škvrnu jemne pretrite handričkou namočenou v roztoku peroxidu vodíka. Nepoužívajte horúcu vodu, pretože by mohla zatvrdnúť škvrnu.

Ako odstrániť škvrny z nápojov a jedla? Aké čistiace prostriedky si mám vybrať?

Škvrny od jedla a nápojov by sa mali odstrániť ihneď po ich vzniku. Použijeme roztok vody a mydla. Miesto umývania vždy dôkladne vysušte. Ak je škvrna zaschnutá alebo pretrvávajúca, použite profesionálne čistiace prostriedky.

Na čo nezabudnúť pri čistení matraca? Ako prať matrac? Čistenie matraca od ťažkých škvŕn

Osvieženie povrchu matraca mokrým čistením je spôsob, ako sa zbaviť z matraca aj odolných škvŕn. Čistenie pomocou jedlej sódy a čistenie peroxidom vodíka sú najobľúbenejšie domáce metódy. Pamätajte však, že v prípade mokrého čistenia matrace nadmerne nenamáčajte, pretože vlhkosť prenikne do vnútra a môže spôsobiť vznik plesní. Vyčistený matrac nezabudnite dôkladne vysušiť.

Ak nechceme čistiť ručne na mokro, mali by sme sa rozhodnúť vyčistiť matrac vysávačom.

Ako čistiť matrac? Ako odstrániť škvrny z matraca? Dezinfekcia matraca doma

Vysávanie vs. mokré čistenie matraca – ako odstrániť nepríjemný zápach?

Keď je matrac povysávaný a vyčistený, je dobré nepríjemný zápach neutralizovať. Väčšinu tohto problému vás zbaví mokré čistenie, no ak to nestačí, použite sódu bikarbónu. Rovnomerne rozotrite na povrch matraca, nechajte niekoľko hodín pôsobiť a potom matrac dôkladne povysávajte.

Ako osviežiť matrac?

Ak chceme matracu dodať novú sviežu vôňu, pred rozotrením na matrac zmiešajte esenciálny olej so sódou bikarbónou.

Vysávanie vs. mokré čistenie matraca – ako odstrániť nepríjemný zápach?

Ako vysušiť matrac?

Už sme spomínali, že po mokrom čistení by mal byť matrac dôkladne vysušený. Je naozaj dôležité, aby bol matrac pred uložením na posteľnú bielizeň úplne suchý, inak sa môže stať živnou pôdou pre plesne, huby a mikroorganizmy. Vyčistený matrac je najlepšie nechať v dobre vetranej miestnosti alebo aj vonku, za predpokladu priaznivého počasia.

Ako vysušiť matrac?

Udržiavanie matraca v čistote – ako sa o matrac starať?

Čistenie sódou bikarbónou, peroxidom vodíka alebo špeciálnymi prostriedkami nebude dlho účinné, ak sa o matrac správne nestaráme. Preto sa oplatí vypestovať si určité návyky, ktoré životnosť matraca predĺžia. Najdôležitejšie je matrac pravidelne čistiť vysávaním. Matrac sa odporúča vysávať aspoň raz za mesiac. Oplatí sa zaobstarať si aj poťahy na matrace, ktoré ochránia matrac pred škvrnami.

Pomôže aj pravidelné vetranie a výmena strán (ak máme obojstranný matrac). Najlepšie je to urobiť hneď po vysávaní. Pravidelná starostlivosť o matrac zabezpečí, že si výrobok dlhšie zachová svoje vlastnosti a jednoducho sa nám na ňom bude lepšie spať.

Späť