Ako opraviť nábytok z ekokože?

11.07.2024

Nábytok z ekokože je však obľúbený vďaka svojmu vzhľadu a cenovej dostupnosti, no môže sa časom opotrebovať a poškodiť. Ekokoža, tiež známa ako umelá koža, je syntetický materiál vyrobený z polyuretánu, často na textilnom podklade, ktorý má imitovať vzhľad a štruktúru prírodnej kože.

Oprava nábytku z ekokože si vyžaduje znalosť vlastností materiálu a vhodných techník. Niektoré úkony vieme zrealizovať aj sami v pohodlí domova, no nie každé poškodenie ekokože sa dá opraviť. Väčšie poškodenia už pravdepodobne nebude možné opraviť, no menšie chyby sa dajú zamaskovať natoľko, aby nábytok stále plnil svoje funkcie.

Nezabúdajte však, že veľké roztrhnutie, odtrhnutie a olupovanie ekokože či silné zafarbenie sú škody, pre ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou nenájdete pomoc. Rohovú pohovku alebo sedačku bude potrebné vymeniť za nový model.

Ako opraviť nábytok z ekokože?


V tomto článku:

1. Oprava ekokože – najprv skontrolujte, kde je problém!

2. Praskliny na ekokoži a nepekné odreniny – dá sa ekokoža opraviť?

3. Ako opraviť trhliny v ekokoži?

4. Ako opraviť zafarbenie na ekokoži?

5. Popraskaná ekokoža – čo robiť, keď sa ekokoža lúpe a odpadáva?

6. Ako sa starať o ekokožu? Údržba nábytku z ekokože – praktické rady

7. Ako opraviť umelú kožu? Tipy



Oprava ekokože – najprv skontrolujte, kde je problém!

Najprv sa pozrime, v čom je vlastne problém. Najčastejšími problémami sú odreniny, praskliny, trhliny, zmena farby a odlupovanie povrchovej vrstvy. Každý z týchto problémov si vyžaduje trochu iný prístup, na prasknutú ekokožu nepoužijeme rovnakú metódu ako na roztrhaný materiál. Preto je také dôležité správne rozpoznať problém, aby bola možná oprava imitácie kože.

  1. Odreniny a praskliny – to sú najčastejšie poškodenia, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku každodenného používania.
  2. Roztrhnutie – môže byť dôsledkom mechanického poškodenia, napríklad porezania ostrým predmetom.
  3. Zmena farby – môže byť výsledkom vystavenia slnečnému žiareniu, chemikáliám alebo intenzívnemu používaniu.
  4. Olupovanie – ide o problém súvisiaci s kvalitou ekokože alebo jej starnutím.

Oprava menších poškodení by nemala predstavovať väčší problém, no ak je nábytok vážne poškodený, nemusí byť možné ho zrenovovať. Ak sa bojíme, že oprava väčšieho poškodenia na ekokoži spôsobí problémy, je lepšie odniesť nábytok z ekokože k odborníkovi. Dielne alebo firmy, ktoré ponúkajú rohové sedačky z pravej kože, väčšinou ponúkajú aj opravy modelov z ekokože. Zvyčajne sa oprava vykonáva výmenou poškodených častí ekokože za nový materiál.

Oprava ekokože – najprv skontrolujte, kde je problém!

Praskliny na ekokoži a nepekné odreniny – dá sa ekokoža opraviť?

Na opravu drobných odrenín a prasklín na ekokoži budete potrebovať špeciálne opravárenské produkty dostupné v obchodoch, ako sú súpravy na opravu syntetickej kože. Je dôležité, aby sme sa naučili vhodné spôsoby opravy prasknutej ekokože a aby sme k práci pristupovali systematicky a dôkladne. Oprava umelej kože nie je jednoduchá záležitosť, ale so správnou starostlivosťou môžeme dosiahnuť želané výsledky.

Pred začatím opravy dôkladne očistite poškodený povrch jemným čistiacim prostriedkom a mäkkou handričkou. Je dôležité, aby sme odstránili všetky nečistoty a mastnotu, ktoré by mohli brániť priľnavosti opravného materiálu. Potom pomocou jemnozrnného brúsneho papiera jemne obrúste okraje odrenín alebo prasklín. Tým sa zabezpečí lepšia priľnavosť opravného materiálu. Nebrúste však príliš veľa, brúsenie totiž ekokožu zmatní a oslabí.

V prípade drobných odrenín môžeme použiť špeciálne lepidlo na ekokožu. V prípade hlbších prasklín alebo odrenín bude lepším riešením použiť výplň. Prípravok nanášajte podľa návodu na obale, zvyčajne pomocou aplikátora alebo špachtle. Po nanesení lepidla alebo plniva povrch uhlaďte, aby bol čo najrovnomernejší. Môžeme použiť plastovú stierku alebo prst zabalený v potravinovej fólii. Pracujme opatrne, estetika celého kusu nábytku bude závisieť od efektu našej práce.

Teraz nechajte opravený povrch úplne vyschnúť. Doba schnutia závisí od použitého produktu, zvyčajne od niekoľkých hodín až po jeden deň. Nezabudnite používať prostriedky určené na opravu umelej kože a dôsledne dodržiavať pokyny výrobcu.

Praskliny na ekokoži a nepekné odreniny – dá sa ekokoža opraviť?

Ako opraviť trhliny v ekokoži?

Trhliny v ekokoži môžu vyžadovať pokročilejšie techniky opravy. Oprava prasklín v ekokoži nie je až taká náročná, no roztrhnutie môže byť naozaj problematické. Spôsoby opravy ekokože budú založené najmä na použití vhodnej opravnej súpravy. Pamätajte, že oprava diery v ekokoži vyžaduje veľkú presnosť.

Rovnako ako pri odreninách, začnime dôkladným vyčistením poškodeného povrchu. V prípade väčšieho natrhnutia môže byť potrebné použiť špeciálnu opravnú podložku, ktorá sa vloží pod poškodený povrch. Tieto podložky sú zvyčajne vyrobené z tenkého materiálu, ktorý pomáha spevniť opravovanú oblasť.

Teraz nanesieme lepidlo na okraje trhliny a na opravnú podložku. Okraje natrhnutia jemne pritlačte k podložke, aby ich lepidlo dobre spojilo. Po nalepení trhliny naneste na povrch poškodenia výplň, aby ste vyrovnali prípadné nerovnosti. Rovnako ako v prípade odrenín povrch uhlaďte a nechajte zaschnúť. Nakoniec naneste farbu na ekokožu, aby ste získali jednotný vzhľad.

Kožené rohové sedacie súpravy - Merkury Market

Ako opraviť zafarbenie na ekokoži?

Zafarbenie je možné opraviť použitím vhodných farieb na ekokožu. Tu bude efekt závisieť od našej presnosti, ale aj od súprav na opravu, ktoré si vyberieme.

Najprv očistíme povrch nábytku, aby sme ho zbavili prípadných nečistôt a pripravme ho na nanesenie farby. Spôsoby opravy popraskanej ekokože, či už z hľadiska prasklín na umelej koži, ako aj odfarbenia, zahŕňajú v prvom rade dôkladnú prípravu miesta opravy a najmä odmastenie ekokože.

Pred nanesením farbiva na celý povrch ho otestujte na neviditeľnej časti nábytku, aby ste sa uistili, že získate požadovanú farbu. Naneste farbivo špongiou alebo mäkkou handričkou a rovnomerne ho rozotrite po povrchu. V prípade potreby naneste niekoľko vrstiev, aby ste získali vhodné krytie a farbu. Nechajte farbu zaschnúť podľa pokynov výrobcu. Ak bola renovácia ekokože prevedená správne, nemali by sme medzi farbami vidieť veľký rozdiel.

Ako opraviť zafarbenie na ekokoži?

Popraskaná ekokoža – čo robiť, keď sa ekokoža lúpe a odpadáva?

Odlupovanie ekokože sa síce ťažko opravuje, ale pri takomto poškodení je možné predĺžiť životnosť nábytku.

Najprv jemne odstráňte odlupujúce sa úlomky ekokože pomocou mäkkej kefy alebo prstov. Na opravu odlupujúcej sa ekokože môžeme použiť špeciálny prípravok, ktorý vytvorí novú ochrannú vrstvu. Aplikujte prípravok podľa návodu na obale. Dáme pozor, aby bola nová vrstva hladká a rovnomerne rozložená.

Ak sa nová vrstva farebne líši od zvyšku nábytku, naneste farbu na ekokožu, aby ste získali jednotný vzhľad. V tomto prípade sa oprava tekutej kože často používa na maskovanie defektov.

Popraskaná ekokoža – čo robiť, keď sa ekokoža lúpe a odpadáva?

Ako sa starať o ekokožu? Údržba nábytku z ekokože – praktické rady

Už dlho je známe, že prevencia je vždy lepšia ako liečba. Správna údržba rohových sedacích súprav z ekokože alebo iného nábytku z ekokože zabezpečí krásny vzhľad zariadenia na dlhú dobu, a preto je také dôležité, aby sme sa o ekokožu vedeli starať.

Ekokoža môže pri dlhšom vystavení slnečnému žiareniu vyblednúť a prasknúť. Nábytok sa snažme umiestniť na miesta, kde nie je priamo vystavený slnku. To nás ochráni pred zafarbením.

Nábytok pravidelne čistite šetrnými čistiacimi prostriedkami určenými na ekokožu, aby ste odstránili prach a nečistoty, ktoré môžu viesť k odreninám. Nábytok by sme mali tiež často vysávať, nikdy to však nerobte vysávačom – pre údržbu čalúnenia z ekokože ho povysávajte mäkkou suchou handričkou, pretože hrot vysávača môže poškodiť materiál.

Používame aj ochranné prípravky na ekokožu, ktoré vytvárajú ochrannú vrstvu proti nečistotám a mechanickému poškodeniu. Aplikujte prípravky v súlade s odporúčaniami výrobcu. Nakoniec sa snažte vyhnúť kontaktu nábytku s ostrými predmetmi, ktoré môžu spôsobiť rezné rany a trhliny.

Ako sa starať o ekokožu? Údržba nábytku z ekokože – praktické rady

Ako opraviť umelú kožu? Tipy

Oprava nábytku z ekokože je možná a pomerne jednoduchá, ak máme vhodné náradie a znalosti. Malé škody nie sú až taký problém. Vhodnými metódami opráv a starostlivosťou o nábytok môžete výrazne predĺžiť jeho životnosť a zachovať atraktívny vzhľad po mnoho rokov. Ak však oprava nie je možná, vezmite nábytok k čalúnnikovi alebo sa rozhodnite pre nákup nového zariadenia.

Späť