Ako pestovať citrusové stromy v kvetináčoch?

28.08.2024

Pestovanie citrusových stromov v kvetináčoch môže byť skvelou voľbou pre tých, ktorí nemajú prístup do záhrady alebo si chcú citrusové plody vychutnať na balkóne, terase či doma. Citrusové rastliny v kvetináčoch nielen vyzerajú skvele a zaujímavo, ale pri správnej starostlivosti sú schopné aj prinášať ovocie. Pestovanie citrusových plodov v kvetináčoch nie je až také náročné a pri správnom odhodlaní a systematickosti môžu byť s efektom naozaj spokojní aj začínajúci záhradkári.

Ako vyzerá pestovanie citrusových stromov doma? Akým prvkom by ste mali venovať pozornosť? Čo je pre rastliny pri starostlivosti o citrusy najdôležitejšie? Ako vidíte, existuje veľa otázok. Našťastie vám náš článok môže pomôcť pestovať citrusové stromy doma. Správne pestovanie citrusových plodov vám môže priniesť veľa radosti, preto sa určite oplatí vyberať.

Ako pestovať citrusové stromy v kvetináčoch?


V tomto článku:

1. Ako pestovať citrusové plody doma? Ktoré citrusové plody sú vhodné na pestovanie v črepníku?

2. Požiadavky na pestovanie v nádobách

3. Domáce pestovanie – aký substrát je pre citrusy najlepší?

4. Citrón v kvetináči – zabezpečte dostatočné osvetlenie. Slnko je kľúčové! Vhodné slnečné svetlo a teplota na pestovanie citrusových plodov

5. Ako sa starať o citrusový strom? Nezabudnite zalievať citrusové stromy

6. Ako sadiť a hnojiť citrusové plody? Humínové kyseliny a citrusové hnojivá

7. Ako pestovať citrusové plody v kvetináči? Rezanie citrusových plodov - je to potrebné? Ako ich vyrobiť?

8. Starostlivosť o citrusové stromy a zimovanie



Ako pestovať citrusové plody doma? Ktoré citrusové plody sú vhodné na pestovanie v črepníku?

Už ste sa rozhodli, že máte záujem o pestovanie citrusových plodov doma, teraz je čas vybrať si ten správny druh. Pestovaním citrusových plodov v kvetináčoch si vychutnáte čerstvé ovocie aj na balkóne či v byte. Na túto formu pestovania sa hodí viacero druhov citrusov. Môžete si vybrať niečo z nižšie uvedeného zoznamu alebo si sami vyhľadať zaujímavé exempláre.

1. Citrón (Citrus limon): Citróny sú jedným z najobľúbenejších citrusových plodov na pestovanie v kvetináčoch. Sú nenáročné na starostlivosť a poskytujú šťavnaté ovocie s výraznou chuťou a vôňou.

2. Mandarínka (Citrus reticulata): Mandarínky sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú ľahko pestovateľnú citrusovú rastlinu. Ich plody sú sladké a šťavnaté, ideálne na jedenie priamo zo stromu.

3. Pomaranč (Citrus sinensis): Pomaranče sú ďalšou obľúbenou voľbou pre pestovanie v kvetináčoch. Pomarančové plody sú bohaté na vitamín C a sú ideálne do štiav a dezertov.

4. Citrónovník limetový (Citrus aurantiifolia): Limetky sú menšie a majú intenzívnu chuť a vôňu. Sú ideálne na pestovanie v kvetináčoch.

5. Kumquat (Fortunella spp.): Kumquat je malé ovocie, ktoré sa môže konzumovať aj so šupkou. Sú výnimočne okrasné a dajú sa pestovať ako ovocné aj okrasné rastliny.

Pri výbere citrusových plodov na pestovanie v kvetináčoch stojí za to venovať pozornosť dostupnosti odrody a jej požiadavkám na svetlo, vodu a teplotu. Pri dôkladnej a správnej starostlivosti môžu citrusové stromy v kvetináčoch poskytovať čerstvé ovocie a radosť po mnoho rokov.

Pri správnej systematickosti bude možné pestovať citrón doma alebo pestovať iné citrusové plody. Správne pestovanie citrusov však zahŕňa množstvo úkonov, ktoré si popíšeme nižšie.

Je dobré vedieť, že citrusové stromy kvitnú v rôznych obdobiach. Mladé sadenice citrusov a citrusových rastlín nemusia kvitnúť hneď v prvom roku po výsadbe a na citrusy zo semienka musíte často čakať naozaj dlho. Pestovanie a rozmnožovanie citrusových stromov si vyžaduje trpezlivosť, no za námahu to určite stojí – odmenou vám budú citrusové plody a krásne exempláre izbových rastlín.

Ako pestovať citrusové plody doma? Ktoré citrusové plody sú vhodné na pestovanie v črepníku?

Požiadavky na pestovanie v nádobách

Najprv si vyberte črepník správnej veľkosti, ktorý poskytne dostatok miesta pre korene rastliny. Kvetináč by mal mať na dne drenážny otvor, aby sa zabránilo nadmernej vlhkosti. Citrusové rastliny v črepníkoch sú nenáročné na pestovanie, je však dobré dbať na to, aby črepník bol estetický – strom v ňom tak bude pekne vyzerať.

Na kvetináče si môžete dokúpiť tanierik. Ak kupujete už hotový veľký stromček, je dobré kúpiť aj stojan na kolieskach, ktorý uľahčí premiestňovanie rastliny. Toto je obzvlášť dôležité, ak plánujete pestovať citrusové plody na balkóne.

Požiadavky na pestovanie v nádobách

Domáce pestovanie – aký substrát je pre citrusy najlepší?

Pre citrusovníky je substrát miestom ich života, preto je citrusový substrát mimoriadne dôležitým prvkom pri pestovaní týchto rastlín. Vyberte si pôdu špeciálne určenú na pestovanie citrusových rastlín (citrusová pôda) alebo univerzálnu záhradkársku pôdu, ktorá dobre odvodňuje a je bohatá na živiny. Pre citrusové plody by mal byť substrát priepustný, mierne kyslý alebo neutrálny.

Pestovanie citrónu doma bude vyžadovať opätovnú výsadbu rastliny. Môžete si ihneď kúpiť primeranú zásobu zeminy alebo kúpiť substrát podľa potreby.

Domáce pestovanie – aký substrát je pre citrusy najlepší?

Citrón v kvetináči – zabezpečte dostatočné osvetlenie. Slnko je kľúčové! Vhodné slnečné svetlo a teplota na pestovanie citrusových plodov

Črepníkový citrón a iné citrusové plody sú rastliny z teplých oblastí, preto si budú vyžadovať vhodné miesto. Umiestnite citrusový strom v kvetináči na miesto, kde bude dostávať aspoň 6-8 hodín slnečného svetla denne. Svetlo je pre citrusové stromy mimoriadne dôležité, a to pre ich rast aj úrodu. Ak je to možné, zabezpečte aj prístup k prirodzenej cirkulácii vzduchu. Vyhýbajte sa však miestam, kde bude fúkať silný vietor, citrusom je lepšie zabezpečiť chránené a teplé miesto.

Ideálna teplota pre citrusové plody je väčšinu roka medzi 21°C a 29°C. Citrusové stromy dobre rastú v miernom podnebí, kde sú zimy mierne a letá teplé. Väčšina citrusových druhov však neznáša mráz, nízke teploty na pestovanie citrusov rýchlo spôsobia odumretie rastlín. Vysoké teploty môžu byť škodlivé pre citrusové rastliny, preto sa treba vyhýbať extrémne horúcim dňom, najmä ak nie je zabezpečené dostatočné zavlažovanie.

Citrón v kvetináči – zabezpečte dostatočné osvetlenie. Slnko je kľúčové! Vhodné slnečné svetlo a teplota na pestovanie citrusových plodov

Ako sa starať o citrusový strom? Nezabudnite zalievať citrusové stromy

Citrusové stromy v kvetináčoch schnú rýchlejšie ako tie, ktoré rastú v zemi, preto je dôležité pravidelné zavlažovanie. Rastlinu zalejte, keď je vrchná vrstva pôdy na dotyk suchá, ale vyhnite sa prílišnému namáčaniu.

Voda na zalievanie citrusových stromov by mala byť neutrálna a vyhýbajte sa tvrdej vode.

Ako sa starať o citrusový strom? Nezabudnite zalievať citrusové stromy

Ako sadiť a hnojiť citrusové plody? Humínové kyseliny a citrusové hnojivá

Rastlinu pravidelne prihnojujte hnojivom určeným špeciálne pre citrusové rastliny. Tieto hnojivá obsahujú základné živiny, ktoré pomáhajú zdravému rastu a plodeniu. Rastliny hnojte v súlade s odporúčaniami výrobcu hnojív – pred použitím hnojív si prečítajte informačný štítok.

Hnojenie citrusových plodov poskytne rastlinám dostatok živín, aby stromy mohli produkovať chutnú úrodu.

Huminové kyseliny sú kľúčovou zložkou pôdy pri pestovaní citrusov. Plnia mnoho dôležitých funkcií, ako je zlepšenie štruktúry pôdy, zadržiavanie vody a poskytovanie živín. Vďaka nim sa pôda stáva úrodnou, priepustnou a podporuje zdravý rast rastlín. Použitie kompostu, hnoja alebo iných prírodných organických materiálov pomáha udržiavať optimálnu hladinu humínových kyselín v pôde, čo sa premieta do bohatej úrody šťavnatých citrusových plodov.

Ako sadiť a hnojiť citrusové plody? Humínové kyseliny a citrusové hnojivá

Ako pestovať citrusové plody v kvetináči? Rezanie citrusových plodov - je to potrebné? Ako ich vyrobiť?

Prerezávanie citrusového stromu v kvetináči môže byť potrebné na kontrolu jeho rastu a tvarovanie rastliny. Odstráňte mŕtve alebo choré konáre, aby ste podporili nový rast. Pestovanie citrusových stromov doma nebude vždy vyžadovať rezanie. Citrusové plody sa však oplatí rezať, aby rastliny pekne tvarovali a vytvorili estetické exempláre.

Pravidelne kontrolujte rastlinu na príznaky citrusových chorôb alebo citrusových škodcov. Obzvlášť nebezpečné môže byť sušenie a opadávanie citrusových listov alebo neprirodzené sfarbenie citrusových plodov. V prípade potreby by sa mali prijať vhodné nápravné opatrenia, ako je zmena umiestnenia rastlín, zabezpečenie lepšieho svetla pre citrusy, hnojenie rastlín, kontrola požiadaviek na pestovanie a používanie prírodných alebo chemických prípravkov na ochranu rastlín. Nezabudnite na opätovnú výsadbu citrusových rastlín. Presaďte citrusové plody, keď je kvetináč rastliny príliš malý pre váš exemplár.

Ako pestovať citrusové plody v kvetináči? Rezanie citrusových plodov - je to potrebné? Ako ich vyrobiť?

Starostlivosť o citrusové stromy a zimovanie

Ak pestujete citrusový strom v kvetináči v oblastiach s chladnejším podnebím, musíte zabezpečiť vhodné podmienky na zimovanie. Premiestnenie rastliny do miestnosti s teplotou okolo 10-15°C a obmedzenie zálievky pomáha predchádzať škodám spôsobeným nízkymi teplotami.

Pestovanie citrusového stromu v kvetináči môže byť obohacujúcim zážitkom, ktorý vám umožní vychutnať si čerstvé ovocie aj na malom priestore. Poskytnutím náležitej starostlivosti a pozornosti udržíte váš citrusový strom prosperujúci a plodný po mnoho rokov.

Späť