Ako pripraviť stenu na maľovanie?

26.10.2024

Príprava steny na maľovanie je kľúčovým krokom, ktorý ovplyvňuje nielen estetiku, ale aj trvácnosť a rovnomerné pokrytie povrchu steny farbou. Bez ohľadu na to, či plánujete oživiť farbu v miestnosti alebo vymaľovať celý byt, správna príprava povrchu je základom pre dosiahnutie uspokojivých výsledkov.

Steny na maľovanie si jednoducho pripravíte sami. Správne pripraviť stenu na maľovanie nie je ťažké, ale vyžaduje si určité znalosti, ktoré vám predstavíme nižšie. Vďaka nášmu sprievodcovi sa dozviete, ako pripraviť steny na maľovanie a ako pripraviť miestnosť tak, aby maľovanie stien išlo hladko a aby vaša práca mala trvalý efekt.

Ako pripraviť stenu na maľovanie?


V tomto článku:

1. Pripravte miestnosť na prácu

2. Posúdenie stavu steny a vyrovnanie povrchu

3. Čistenie podkladu – čistenie stien pred maľovaním

4. Príprava stien na premaľovanie

5. Základný náter stien - príprava povrchu na maľovanie

6. Maľovanie stien krok za krokom - neobvyklé steny a príprava povrchov stien



Pripravte miestnosť na prácu

Začnite usporiadaním priestoru v miestnosti. Nábytok odsuňte od stien a vyneste ho z miestnosti a ak to nie je možné, chráňte ho maliarskou fóliou proti špine a prachu. Fóliu položte aj na podlahu - ako pri príprave steny, tak aj pri následnom maľovaní sa ľahko postrieka, preto je lepšie fóliu ihneď položiť na ochranu panelov, dosiek či dlažby.

Odstráňte zo steny aj nepotrebné prvky, ako sú zásuvky, vypínače svetiel alebo soklové lišty. Vďaka tomu sa vyhnete problémom s malovaním na ťažko dostupných miestach a minimalizujete riziko poškodenia týchto prvkov pri procese lakovania. Ak budete maľovať nielen steny, ale aj strop, môžete lampu pri rekonštrukcii odstrániť a nahradiť menej dekoratívnym pracovným osvetlením.

Pripravte miestnosť na prácu

Posúdenie stavu steny a vyrovnanie povrchu

Ďalším krokom pri príprave steny na maľovanie je posúdenie stavu povrchu. Skontrolujte, či na ňom nie sú priehlbiny, praskliny alebo škrabance. Ak sa zistia nejaké chyby, bude potrebné ich pred začatím maľovania opraviť. Na základný náter defektov a následné vyrovnanie povrchu použite špeciálny tmel, omietku alebo tmel.

Tento bod je dôležitý najmä v prípade dôkladnej renovácie stien, ktoré dlho neboli osviežené. V takýchto situáciách je zvyčajne potrebné vyčistiť povrch a vyplniť všetky medzery. Aj keď si však kupujete byt v developerskom štandarde a pripravujete sa na jeho dokončenie a zariadenie, oplatí sa steny dôkladne skontrolovať.

Ak ste poškodenie opravili, určite počkajte, kým tmel zaschne. Dobu schnutia uvádza výrobca na informačnom štítku - určite si ho prečítajte skôr, ako začnete vypĺňať prípadné poškodenia alebo medzery.

Oprava stien a ich vyplnenie poskytne povrch dobre pripravený na maľovanie. Konajte tu obzvlášť šetrne a opatrne, aby bol povrch na maľovanie dobre pripravený.

Posúdenie stavu steny a vyrovnanie povrchu

Čistenie podkladu – čistenie stien pred maľovaním

Po odstránení ďalších prvkov a vyplnení všetkých medzier začnite čistiť stenu od nečistôt a prachu. Celý povrch utrite vlhkou handričkou alebo špongiou a potom počkajte, kým stena úplne nevyschne. Uistite sa, že sú odstránené všetky nečistoty, pretože môžu narúšať priľnavosť farby k povrchu.

Ak sú na stene škvrny, napríklad škvrny po dlhšom kontakte s vodou, použite špeciálne odstraňovače škvŕn. Dôkladne ich utierajte podľa odporúčaní výrobcu, kým škvrna nezmizne a povrch nebude jednotný.

Osobitnú pozornosť venujte mastným škvrnám. Mastné povrchy majú veľmi malú priľnavosť, ak neodstránite mastné škvrny, nanesená farba rýchlo opadne a celá renovácia bude zbytočná. Ak máte problémy s čistením mastných škvŕn, použite na čistenie takýchto nečistôt zo stien vhodné prostriedky.

Po každom čistení a umývaní počkajte, kým stena uschne. Čistenie povrchu je dôležité, pretože po natretí stien môže byť viditeľná akákoľvek nečistota, ktorá zníži priľnavosť farby.

Čistenie podkladu – čistenie stien pred maľovaním

Príprava stien na premaľovanie

V tejto fáze môžete tiež zvážiť, čo robiť s predchádzajúcou dokončovacou vrstvou. Ak je predchádzajúca vrstva odolná a neopadáva, môžete ju nechať na stene a len si ju pripraviť podľa nášho návodu. Ak sa však farba lúpe a opadáva, je lepšie ju odstrániť a povrch poriadne pripraviť. V tomto prípade to urobte obzvlášť opatrne, pretože zlá príprava stien môže spôsobiť odlupovanie ďalšej vrstvy.

Ak je na stene tapeta, je tiež lepšie ju pred maľovaním odstrániť.

Po odstránení predchádzajúcich vrstiev treba poškodenia opäť opraviť a steny pred maľovaním umyť.

Príprava stien na premaľovanie

Základný náter stien - príprava povrchu na maľovanie

Pred maľovaním stenu napenetrujte, najmä ak maľujete na stenu prvýkrát, na novo napenetrovaný povrch alebo meníte farbu náteru na intenzívnejšiu. Základný náter umožní rovnomerné pokrytie farby a tiež predĺži trvácnosť efektu náteru.

Akú náter si vybrať? Výber správneho základného náteru na základný náter stien je rozhodujúci pre trvácnosť a kvalitu náteru. Základný náter je fáza, ktorá umožňuje lepšiu priľnavosť farby k povrchu a zároveň ho chráni pred absorbovaním nadmerného množstva farby. Toto je teda najdôležitejšia fáza prípravy stien na maľovanie. Na trhu je dostupných niekoľko druhov základných náterov, pričom výber závisí od typu povrchu, na ktorý budete maľovať.

  1. Univerzálny základný náter: Ide o najbežnejšie používaný typ základného náteru a je vhodný na rôzne typy povrchov, ako je sadra, omietka, drevo a betón. Univerzálny základný náter zaisťuje dobrú priľnavosť farby a chráni povrch pred absorbovaním nadmerného množstva farby.

  2. Základný náter na cementové omietky: Ak maľujete steny pokryté cementovou omietkou, oplatí sa použiť základný náter určený na tento typ povrchu. Tento typ základného náteru posilňuje priľnavosť farby k cementovej omietke, čo je dôležité najmä pre povrchy vystavené poveternostným vplyvom.

  3. Základný náter na sadrokartón: Povrchy zo sadrokartónu vyžadujú špeciálny typ základného náteru, ktorý ich ochráni pred nadmernou absorpciou vlhkosti. Základný náter sadrokartónu tiež pomáha dosiahnuť rovnomernú farbu náteru.

  4. Protiplesňový základný náter: Na steny vystavené vlhkosti, najmä v kúpeľni alebo kuchyni, možno odporučiť použitie protiplesňového základného náteru. Tento typ náteru obsahuje zložky, ktoré zabraňujú rastu plesní a húb.

Pred zakúpením základného náteru sa vždy oplatí skontrolovať odporúčania výrobcu farby, ktorú chcete použiť. Niektoré farby môžu mať svoje vlastné odporúčania pre základný náter a dokonca odporúčané základové prípravky. Okrem toho je vždy dôležité dodržiavať odporúčania týkajúce sa doby schnutia základného náteru pred aplikáciou farby.

Základný náter stien - príprava povrchu na maľovanie

Maľovanie stien krok za krokom - neobvyklé steny a príprava povrchov stien

V prípade stien so špecifickou štruktúrou, napríklad štrukturálnej omietky, môže byť potrebné použiť špeciálne techniky natierania a špeciálnu prípravu povrchu použitím vhodnej stavebnej chémie. Ak si nie ste istí, čo robiť v takýchto situáciách, určite sa poraďte s odborníkom.

Stručne povedané, príprava steny na maľovanie si vyžaduje trpezlivosť a starostlivosť. Starostlivé čistenie, oprava defektov, nanášanie základných náterov a vhodná ochrana ostatných prvkov miestnosti sú kľúčové činnosti, ktoré vám umožnia dosiahnuť trvalý a estetický efekt maľby. Vďaka správnej príprave bude maľovanie jednoduchšie a výsledky budú uspokojivé roky.

Pamätajte tiež, že krásne steny nie sú len o príprave povrchu steny, ale aj o výbere správnych interiérových farieb a použití dobrých maliarskych techník s použitím dobre vybraných maliarskych doplnkov. Ak máte záujem o prípravu nových stien na maľovanie, osvieženie starých stien alebo vymaľovanie po základnom nátere, určite si pozrite našu ponuku a produkty navrhované našou predajňou.

Späť