Ako sa starať o dráč tvorený na živý plot?

27.07.2024

Dráč je skupina rastlín patriacich do čeľade dráčovitých. Husté kríky dráča sa vyznačujú ostnatými výhonkami, farebnými listami, drobnými kvetmi a jedlými plodmi. Kvety dráča sú zvyčajne malé, zhromaždené v zhlukoch alebo klasoch a prichádzajú v rôznych farbách, od žltej po odtiene oranžovej, červenej a fialovej. Listy sú zvyčajne ostnaté a často vždy zelené, čo znamená, že zostávajú na rastline po celý rok a dodávajú záhradným kompozíciám šarm. Plody dráča sú guľovité alebo oválne, v odtieňoch červenej alebo fialovej, sú nielen ozdobou, ale aj zdrojom potravy pre vtáky a iné zvieratá.

V záhradách sa dráče často upravujú ako živé ploty. Relatívne nenáročná starostlivosť, odolnosť voči suchu a schopnosť prispôsobiť sa rôznym pôdnym podmienkam z nich robí obľúbenú voľbu medzi záhradkármi. Vždyzelené odrody dráčov, ako je dráč obyčajný, Dráč Thunbergov, dráč bradavičnatý alebo dráč Julianna, sú obzvlášť cenené pre svoje dekoratívne hodnoty a funkčnosť. Každá z týchto odrôd má svoje charakteristické znaky, ako je farba listov, kvetov či plodov, a je dokonalým doplnkom záhradnej kompozície.

Ako sa starať o dráč tvorený na živý plot?


V tomto článku:

1. Podmienky pestovania dráču - čo stojí za to pamätať? Správne osvetlené miesto pre dráč a dobre priepustný substrát

2. Správna starostlivosť o dráč. Polievanie a hnojenie vždyzelených živých plotov

3. Výsadba dráčov. Ako množiť dráč? Základné požiadavky na dráče

4. Kedy a ako strihať dráč? Živý plot z dráčov. Formované kríky dráča ako alternatíva k živému plotu. Omladzujúci, základný a tvarujúci rez

5. Najčastejšie choroby dráču. Aké odrody sú najviac náchylné a ako sa s nimi vysporiadať?



Podmienky pestovania dráču - čo stojí za to pamätať? Správne osvetlené miesto pre dráč a dobre priepustný substrát

Podmienky pestovania dráčov vyžadujú zohľadnenie niekoľkých dôležitých faktorov na zabezpečenie ich správneho rastu a vývoja. V prvom rade nezabudnite zabezpečiť dostatočné osvetlenie lokality dráču. Vždyzelený živý plot obľubuje dobre slnečné alebo mierne zatienené miesta, preto by ste si mali vyberať polohy, ktoré poskytujú primerané množstvo slnečného svetla. Pôda by mala byť dobre odvodnená. To znamená, že by mala mať vhodnú štruktúru, ktorá umožní vode a vzduchu voľne prúdiť cez korene rastlín. Stojí za to zabezpečiť miernu vlhkosť pôdy, ale vyhnite sa nadmernému namáčaniu, ktoré môže viesť k hnilobe koreňov. Ideálnym substrátom pre dráč je mierne kyslá pôda.

Podmienky pestovania dráču - čo stojí za to pamätať? Správne osvetlené miesto pre dráč a dobre priepustný substrát

Správna starostlivosť o dráč. Polievanie a hnojenie vždyzelených živých plotov

Vždyzelené dráče obľubujú mierne vlhkú pôdu, preto je dôležitá pravidelná zálievka, najmä v období sucha. Vyhnite sa však prekypreniu pôdy, ktoré môže viesť k hnitiu koreňov. Zálievku dráčov treba prispôsobiť poveternostným podmienkam a v závislosti od druhu dráčov aj individuálnym potrebám rastliny. Oplatí sa použiť aj záhradné hnojivá. Na jar, keď rastliny začnú rásť, môžete aplikovať viaczložkové hnojivo, ktoré im dodá potrebné živiny. Dávajte však pozor, aby ste množstvo hnojiva neprehnali, pretože prebytok môže viesť k nadmernému rastu výhonkov na úkor kvitnutia. Hnojenie je možné opakovať každých pár týždňov, najmä v období intenzívneho rastu. Za zmienku stojí aj organické hnojenie, ktoré poskytuje rastlinám prirodzené živiny. Napríklad kompost môže byť vynikajúcim zdrojom organickej hmoty, ktorá podporí rozvoj dráčov bez rizika nadmerného hromadenia chemikálií v pôde.

Správna starostlivosť o dráč. Polievanie a hnojenie vždyzelených živých plotov

Výsadba dráčov. Ako množiť dráč? Základné požiadavky na dráče

Výsadba živých plotov z dráča je pomerne jednoduchá a môže sa vykonávať na jar alebo na jeseň. Pred výsadbou si treba vybrať vhodné miesto a pripraviť pôdu. Diera v zemi by mala byť dostatočne široká a hlboká, aby sa do nej zmestil koreň rastliny. Rastlinu treba prvých pár týždňov pravidelne zalievať, aby sa usadila. Dôležité je aj pravidelné odstraňovanie buriny a kyprenie pôdy okolo nej, aby bol zabezpečený zdravý rast.

Dráče sa môžu množiť niekoľkými rôznymi spôsobmi, vrátane semien, odrezkov stoniek alebo delenia rastliny. Semená sa môžu zbierať zo zrelých plodov na jeseň a zasiať na jar do vlhkej, dobre priepustnej pôdy. Ďalším spôsobom je vytvorenie odrezkov. Orezané výhonky môžeme umiestniť priamo do vlhkej pôdy alebo zakoreniť vo vode. Vaše vlastné korene sa zvyčajne objavia v priebehu niekoľkých týždňov. Kríky dráču sa dajú rozmnožovať aj rozdelením existujúcich kríkov. Tento spôsob reprodukcie zahŕňa oddelenie časti kríka s vlastným koreňovým systémom a jeho výsadbu na nové miesto. Stojí za to to urobiť skoro na jar, keď sú kríky vo fáze aktívneho rastu.

Výsadba dráčov. Ako množiť dráč? Základné požiadavky na dráče

Kedy a ako strihať dráč? Živý plot z dráčov. Formované kríky dráča ako alternatíva k živému plotu. Omladzujúci, základný a tvarujúci rez

Rezanie dráču je kľúčovým prvkom starostlivosti o ňu, ovplyvňuje rýchlosť rastu dráču, zdravie, atraktívny vzhľad a kvitnutie dráču. Optimálny čas na prerezávanie dráču je skorá jar, keď rastliny ešte pred začiatkom aktívneho rastu spia. Počas tohto obdobia sa môže vykonávať formatívne prerezávanie. Aké sú vlastnosti formatívneho prerezávania dráču? Pri reze sa odstránia odumreté a poškodené konáre a rastlina dostane vhodný, požadovaný tvar a štruktúru. Toto je tiež ideálny čas na skrátenie príliš dlhých výhonkov. V prvých 2 rokoch po výsadbe dráču sa odporúča vykonávať hlavne formatívne prerezávanie rastlín. Správne vytvorený dráč krásne zhustne a stimuluje rast nových výhonkov.

Omladzovací rez sa zvyčajne vykonáva na jar alebo začiatkom jesene. Odstránenie starších tuhých výhonkov stimuluje rast nových, zdravších výhonkov a osviežuje ker. To je dôležité najmä pre staršie rastliny, ktoré vyžadujú obnovu. Preriedenie rastliny zvyšuje priepustnosť vzduchu a dostupnosť svetla. To im umožňuje lepšie dýchať a absorbovať živiny, čo sa premieta do zdravšieho vývoja.

Základný rez je možné vykonať na jar, po odkvitnutí alebo na konci leta, keď rastliny ukončili hlavné obdobie rastu. Staré výhonky sa potom odstraňujú a orezávajú, čo brzdí vývoj nových. Niektoré odrody, najmä tie s intenzívne sfarbenými listami, reagujú na toto ošetrenie zvýšením pestrosti farieb listov a bohatším kvitnutím.

Nástroje na orezávanie. Ako rezať dráč?

Na strihanie živého plotu z dráču je možné použiť rôzne nástroje v závislosti od vašich preferencií a potrieb. Najčastejšie používané náradie sú záhradnícke nožnice. Záhradné nožnice budú vhodné na strihanie menších výhonkov a chúlostivejších vetvičiek, aj na strihanie väčších a silnejších konárov. Správne nabrúsené nástroje minimalizujú riziko poškodenia rastliny. Okrem toho sa odporúča nástroje pred použitím dezinfikovať, aby sa zabránilo prenosu chorôb z jednej rastliny na druhú.

Kedy a ako strihať dráč? Živý plot z dráčov. Formované kríky dráča ako alternatíva k živému plotu. Omladzujúci, základný a tvarujúci rez

Najčastejšie choroby dráču. Aké odrody sú najviac náchylné a ako sa s nimi vysporiadať?

Hoci sú dráče vo všeobecnosti odolné voči chorobám, môžu byť náchylné na niekoľko bežných infekcií, ako je hrdza dráčová, múčnatka, škvrnitosť listov a verticiliové vädnutie. Hrdza dráčová sa vyznačuje výskytom oranžových škvŕn na listoch, zatiaľ čo múčnatka je charakteristická bielym povlakom. Škvrna na listoch sa prejavuje ako tmavohnedé škvrny a verticiliové vädnutie spôsobuje odumieranie výhonkov a listov.

Najviac chorými odrodami dráčov sú tie, ktoré rastú v podmienkach s nadmernou vlhkosťou alebo obmedzeným prúdením vzduchu. Na infekcie sú náchylné najmä odrody s hustým kompaktným rastom, ktorý bráni prístupu vzduchu do vnútra kríka. Kultivary so silným rastom alebo citlivé na poveternostné podmienky môžu byť tiež náchylnejšie na infekciu.

Ak sa objavia príznaky choroby, je dôležité rýchlo rozpoznať a prijať nápravné opatrenia, ako je odstránenie infikovaných častí rastlín a používanie prípravkov na ochranu rastlín na obmedzenie šírenia infekcie. Pravidelné pozorovanie rastlín a poskytovanie vhodných podmienok na pestovanie môže pomôcť minimalizovať riziko ochorenia dráču

Späť