Ako sa starať o ježka v záhrade?

27.09.2024

Ježkovia sú malé, ale fascinujúce stvorenia, ktorým sa v našich záhradách celkom dobre darí. Malí, ostnatí ježkovia sú predovšetkým nočné zvieratá, ktoré sa cez deň skrývajú. V noci vychádzajú hľadať potravu a ich strava pozostáva hlavne z hmyzu, slimákov a bezstavovcov.

Môžeme povzbudiť tieto rozkošné stvorenia, aby navštívili našu záhradu. Správne navrhnutý záhradný priestor bude priateľský k týmto malým cicavcom a my budeme hrdí, že na našom dvore je ježko.

Ako sa starať o ježka v záhrade?


V tomto článku:

1. Aké záhrady majú ježkovia radi? Vytvorte záhradu priateľskú k ježkom

2. Ako urobiť dom pre ježka? Ako sa starať o ježka v záhrade?

3. Aké záhradné úpravy uprednostňujú ježkov? Ako prilákať ježka do záhrady?

4. Ako pomôcť divokým ježkom? Voda v záhrade pre ježkov

5. Ježko v záhrade - ako sa o neho starať? Aké produkty by ste mali používať v záhrade?

6. Ako sa starať o záhradu s ježkom?



Aké záhrady majú ježkovia radi? Vytvorte záhradu priateľskú k ježkom

Najrozšírenejším ježkom v záhrade je ježko východný (Erinaceus concolor), oveľa zriedkavejšie ježko západný (Erinaceus europaeus), známy aj ako ježko európsky. U nás sú ježkovia chránení.

Ježci sú divoké zvieratá, preto uprednostňujú záhrady s vysokou biodiverzitou. Platí to pre ostatné živočíšne druhy aj pre vegetáciu. Rastliny a sadenice treba vyberať a vysádzať tak, aby poskytovali ježkom v záhrade dostatočný úkryt pred predátormi a nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

Čo majú ježkovia obzvlášť radi? Divým ježkom pomôžeme, ak do záhrady zavedieme husté kríky, ktoré ostnatým drobcom vytvoria prirodzené úkryty. Dráč, vtáči zob alebo divoká ruža budú ideálne pre túto úlohu. Oplatí sa ponechať aj časť záhrady, ktorá bude menej udržiavaná, menej často kosená a teda prirodzene divoká – takéto miesto dokáže ježka účinne prilákať a poskytnúť mu primerané podmienky na život.

Záhrada priateľská k ježkom je taká, ktorá je plná prirodzenej potravy pre ježkov, ako aj taká, kde si ježko nájde prirodzené zákutia v záhrade. V takýchto podmienkach sa ľahšie stretneme s ježkom. Ježko uprednostňuje tiché a kľudné záhrady, takže prítomnosť ježka v hlučnej záhrade bude otázna.

Aké záhrady majú ježkovia radi? Vytvorte záhradu priateľskú k ježkom

Ako urobiť dom pre ježka? Ako sa starať o ježka v záhrade?

Čo robiť, ak je v záhrade ježko alebo ak chceme ježka do záhrady prilákať? Stojí za to poskytnúť vhodné miesto na hniezdenie. Ježkovia vo svojej skrýši odpočívajú a je to aj miesto na výchovu mláďat. Z tohto dôvodu sa oplatí postaviť na záhrade domček pre ježka. Domček bude imitovať prirodzený úkryt pre zvieratko.

Dom by mal byť umiestnený mimo hluku a dopravy, najlepšie na chránenom, tichom mieste na pozemku. Naplňte dom slamou - to poskytne ježkom pohodlné podmienky. Dobrý bude aj mulč z opadaného lístia. Alternatívou k domom sú aj kopy lístia a konárov.

Postavte si domček pre ježka - priateľskú záhradu pre ježka

Dom pre ježka si vieme vyrobiť aj sami, nie je to náročný projekt. Urobme si drevenú debničku bez dna a položme na ňu striešku s primeraným sklonom. Umiestnite krabicu na pokojné miesto a naplňte ju senom. Toto je najjednoduchší projekt, aký môžeme urobiť.

Na trhu sú dostupné aj hotové domčeky pre ježkov. Vyberte si modely vyrobené z prírodných materiálov - dreva alebo prútia. Domček bude pre ježka nielen prirodzeným úkrytom, ale stane sa aj ježkovým zimným brlohom.

Ako urobiť dom pre ježka? Ako sa starať o ježka v záhrade?

Aké záhradné úpravy uprednostňujú ježkov? Ako prilákať ježka do záhrady?

Vhodné podmienky pre ježka vytvoria aj vhodné úpravy záhrady. Prírodné chodníky z kameňa a tehál sú chodby, po ktorých sa budú ježkovia veselo pohybovať. Dobré je starať sa aj o rôzne druhy záhonov, skaliek a jazierok. Tieto predpoklady vytvárajú pre ježka nielen prirodzený úkryt, ale umožňujú mu aj ukrývanie sa, lov, získavanie potravy pre ježka a navyše prispievajú k biodiverzite.

Stojí za to rozdeliť záhradu na časti. Menej udržiavaná, no nemenej pôvabná časť záhrady bude ideálnym miestom pre ježkov a v oddychovej zóne môžeme vyskladať záhradný nábytok a postarať sa o nižšie pokosený trávnik. Dekorácie ako fontány, mostíky, tunely či pergoly vytvoria v záhrade ďalší priestor pre ježkov a zároveň zlepšia estetiku dvora.

Nezabúdajme tiež, že ježkovia sú nočné zvieratá, ktoré sa budú prirodzene vyhýbať svetlu. Preto pre nich nemusí byť vhodná jasne osvetlená záhrada.

Aké záhradné úpravy uprednostňujú ježkov? Ako prilákať ježka do záhrady?

Ako pomôcť divokým ježkom? Voda v záhrade pre ježkov

Dôležitým prvkom správnej starostlivosti o svojho ježka je poskytnúť zvieraťu správne množstvo vody. Ježkovia potrebujú prístup k čerstvej vode rovnako ako my. Umiestnime teda do záhrady nízke misky s vodou. Príliš vysoké misky môžu byť pre ježkov problematické, aby sa zvieratá mohli voľne dostať do vody. Pravidelne vymieňajme aj vodu, aby mali ježkovia vždy čerstvú a čistú porciu.

Jazierka, fontány a jazierka sú záhradné atrakcie, ktoré potešia oko, ale môžu byť aj zdrojom vody pre ježkov. Okraje by však mali byť správne postavené – zostup do vody by mal byť mierny, aby sa ježkovia v prípade potreby ľahšie dostali do vody a z nej.

Je dobré kŕmiť ježka? Ako kŕmiť ježkov? Čo jedia ježkovia? Čím kŕmiť ježka? Deti ježka

Kŕmenie ježkov je dobrý nápad, najmä v obdobiach, keď sú prirodzené zdroje potravy obmedzené. Ježkovia jedia hmyz, slimáky, dážďovky, ale aj drobné cicavce a ovocie. Je však lepšie voliť hotové krmivo pre ježkov alebo mačky (určite však bez rýb). Ježkov môžeme kŕmiť aj vareným hydinovým mäsom. Potravu podávanú ježkom by sme mali doplniť aj ovocím a zeleninou, najlepšie fungujú jablká a mrkva.

Vyhnite sa podávaniu mlieka ježkom – neznášajú laktózu. Ak sa rozhodneme kŕmiť ježkov, oplatí sa vedieť, že ich treba kŕmiť pravidelne.

Ako pomôcť divokým ježkom? Voda v záhrade pre ježkov

Ježko v záhrade - ako sa o neho starať? Aké produkty by ste mali používať v záhrade?

Ochrana ježkov v záhrade znamená aj ochranu pichľavých drobcov. Ježkovia sú malí a tým správnym prostredím pre ježka je záhrada, kde sa nestretne s pascami, plotmi, rozhádzaným záhradníckym náradím či ostrými stavebnými materiálmi. Ak používame náradie, určite ho po práci odložte do kôlne na náradie. Pred kosením trávnika si tiež overme, či nie je ježko schovaný niekde v tráve – kosačka či traktor môžu byť pre ježka rozsudkom smrti, a to by sme nechceli.

Je dobré kŕmiť ježka? Ako kŕmiť ježkov? Čo jedia ježkovia? Čím kŕmiť ježka? Deti ježka

Ako sa starať o záhradu s ježkom?

Vhodné miesto na spanie, voda a jedlo sú najdôležitejšie potreby bodavého drobca. Ak vieme, že v záhrade žije ježko, mali by sme sa podľa toho aj správať a vykonávať trochu iné práce ako v štandardnej záhrade. O Vášho miláčika sa postaráme, nepoužívame chémiu ani pesticídy. Ježkovia sú mimoriadne citliví na toxíny, takže prilákanie ježkov do vašej záhrady jednoducho nebude fungovať, ak použijete agresívne chemikálie. Ak chceme kontrolovať výskyt škodcov a buriny, využívajme prírodné metódy, zvyšujme biodiverzitu v záhrade a využívajme prírodné prostriedky. To uľahčí prilákanie ježkov do vašej záhrady.

Čo robiť s nájdeným ježkom?

Je možné, že chceme ježka prilákať do záhrady, alebo je možné, že sa ježko ocitol v našej záhrade náhodou a my teraz nevieme, čo so zraneným či chorým drobčekom. Ak sa ježko správa nepríjemne, vždy môžeme vyhľadať pomoc veterinára alebo nadácie, ktorá pomáha divým zvieratám. Keďže ježkovia sú chránení, nemalo by byť ťažké získať pomoc. O zdravého ježka, ktorý príde do našej záhrady, sa ľahko postaráme tak, že mu vytvoríme vhodné podmienky na život.

Späť