Ako si vyrobiť drevený box na náradie svojpomocne?

17.12.2024

Box na náradie je užitočným prvkom v dielni, garáži alebo záhrade. Udržuje vaše nástroje organizované, uľahčuje prácu a udržiava vaše majstrovské miesto čisté. S boxom na náradie je tiež oveľa jednoduchšie presúvať nástroje na iné miesto, koniec koncov, poruchy a opravy doma sa môžu vyskytnúť v rôznych miestnostiach.

Môžete si zostaviť vlastný box na náradie a prispôsobiť ju svojim potrebám a preferenciám. V našom návode navrhujeme, aké rozmery by mala mať takáto krabica a z akých materiálov môže byť vyrobená. Nájdete tu aj podrobné pokyny na vytvorenie súpravy nástrojov.

Ako si vyrobiť drevený box na náradie svojpomocne?


V tomto článku:

1. Výber správnych materiálov pre váš box na náradie

2. Ako vyrobiť box na náradie z dreva? - návrh boxu na náradie

3. Box na náradie - inštrukcia na vytvorenie boxu na náradie krok za krokom

4. Box na náradie pre domácich majstrov - povrchová úprava

5. Drevený box na náradie - projekt skrinky na náradie



Výber správnych materiálov pre váš box na náradie

Prvým krokom je výber materiálov, ktoré budete potrebovať na zostavenie boxu na náradie. Medzi obľúbené možnosti patrí drevo, preglejka, materiály podobné drevu alebo kov. Vyberte si materiál, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a je dostupný vo vašom regióne, ako aj taký, s ktorým sa vám pracuje najjednoduchšie.

Preglejka alebo prírodné drevo sa výnimočne ľahko spracováva. Lacné je najmä borovicové drevo, no treba počítať s tým, že ide o mäkký materiál, a preto je náchylnejší na škrabance a poškodenia. Na výrobu nášho projektu sme použili borovicovú dosku. Doska bola predtým hobľovaná a vyhladená. Na dno boxu bola použitá doska s hrúbkou 15 mm a na steny doska s hrúbkou 5 mm.

Výber správnych materiálov pre váš box na náradie

Ako vyrobiť box na náradie z dreva? - návrh boxu na náradie

Zvážte projekt boxu. Rozhodnite sa podľa jeho veľkosti, tvaru a počtu priehradiek alebo políc vo vnútri. Návrh by mal zohľadňovať typy nástrojov, ktoré plánujete uložiť, a dostupnosť vhodných priehradiek, háčikov alebo držiakov.

V našom projekte predstavujeme jednoduchý box s rozmermi 18 cm x 35 cm. Vyššie je zodpovedajúci výkres - použite tento návrh, ak máte problémy s vytvorením vlastného. Na vytvorenie boxu, ktorú navrhujeme, budete potrebovať nasledujúce prvky:

  • doska s rozmermi 35 cm x 18 cm, ktorá bude tvoriť dno škatule, mala by byť vyrobená z hrubšej dosky s hrúbkou 15 mm; tento prvok musí byť raz vyrezaný;
  • doska s rozmermi 22 cm x 18 cm, ktorá bude tvoriť bočné steny boxu; vo výške asi 18 cm by sa doska mala zúžiť a vytvoriť tak tvar dosky na krájanie alebo domčeka so strechou; táto časť môže byť vyššia, ak potrebujete trochu vyšší box;
  • doska s rozmermi 34 cm x 18 cm, ktorá bude tvoriť steny škatule;
  • a tyč o šírke 34 cm a hrúbke cca 2 - 2,5 cm, z ktorej sa vyrobí úchyt na box.

Vnútri boxu môžete ďalej rozdeliť prípravou ďalších kusov materiálu vhodnej šírky a výšky až do 18 cm. Tieto prvky sú najlepšie vyrobené z tenkej dosky alebo preglejky.

Ak chcete, môžete box vybaviť aj doplnkovým vybavením, ako sú napríklad držiaky káblov alebo uzavreté boxy na drobnosti.

Ako vyrobiť box na náradie z dreva? - návrh boxu na náradie

Box na náradie - inštrukcia na vytvorenie boxu na náradie krok za krokom

Teraz zhromaždite nástroje, ktoré budete potrebovať na zostavenie boxu. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude kladivo, skrutkovač, skrutky, lepidlo na drevo (ak používate drevo), pánty a prídavné rukoväte (ak ich plánujete inštalovať) a zvinovací meter. Je tiež dobré mať brúsny papier na vyhladenie okrajov boxu.

Teraz začnite stavať box. Jednotlivé prvky spojte pomocou skrutiek alebo lepidla na drevo. Najprv spojte steny dohromady a pripevnite ich k spodnej časti. Potom umiestnite tyč medzi bočné steny a pripevnite ju skrutkami alebo klincami.

Ak plánujete vnútorné priehradky alebo police, pridajte ich do vnútra boxu, aby boli vaše nástroje správne usporiadané. Pridajte tiež rukoväte na prenášanie a prípadne zámky alebo kolieska, ak si to váš projekt vyžaduje.

Box na náradie - inštrukcia na vytvorenie boxu na náradie krok za krokom

Box na náradie pre domácich majstrov - povrchová úprava

Váš box je takmer hotový, ale mali by ste sa uistiť, že vyzerá pekne a je odolný. Ak ako my používate na svoj projekt drevo, môžete skrinku na náradie natrieť alebo zalepiť špeciálnym lakom na drevo, aby ste predĺžili jej životnosť a zlepšili jej vzhľad.

Keď dokončíte stavbu svojho boxu na náradie, môžete ho začať organizovať. Umiestnite svoje nástroje do boxu podľa vášho návrhu, aby boli usporiadané a ľahšie dostupné.

Drevený box na náradie - projekt skrinky na náradie

Nezabudnite, že projekt skrinky na náradie sa dá prispôsobiť vašim individuálnym potrebám. Môžete pridať ďalšie prvky, ako sú držiaky na náradie, police na chemikálie alebo magnety na odkladanie malých kovových nástrojov. Box na náradie vám nielen uľahčí prácu, ale tiež pomôže udržať poriadok v dielni či garáži, čo je dôležité pre bezpečnosť aj efektivitu práce.

Vyrobiť si box na náradie svojpomocne nie je také ťažké, však? Drevený box na náradie, ktorý si sami postavíte, bude nielen dokonale vyhovovať vašim potrebám, ale stane sa aj prvkom, vďaka ktorému budete môcť predviesť svoje kutilské zručnosti.

Späť