Ako vyčistiť steny po rekonštrukcii?

10.09.2024

Čistenie stien po renovácii je niekedy nevyhnutná úloha, ktorá si vyžaduje pozornosť, starostlivosť a vhodné nástroje. Renovácie často zanechávajú stopy farieb, malty, prachu a iných nečistôt, ktoré môžu efekt ťažkej práce účinne pokaziť. Po renovácii je preto dobré vykonať generálne čistenie. Súčasťou práce bude určite aj: čistenie a oprašovanie stien po rekonštrukcii. Ako na to správne ísť? Užitočné budú domáce potreby a šikovné spôsoby, ako rýchlo upratať po renovácii.

Nie je škvrna ako škvrna, preto je vhodné zdôrazniť, že spôsob čistenia závisí od typu steny, druhu použitých materiálov pri renovácii a druhu znečistenia. Nižšie uvádzame všeobecné tipy, ktoré môžu pomôcť v procese odstraňovania nečistôt a prinavrátenia steny do pôvodného lesku. U nás sa dozviete, ako upratať po renovácii, ako sa zbaviť prachu po renovácii a ako správne vysať všetky steny.

Ako vyčistiť steny po rekonštrukcii?


V tomto článku:

1. Odstránenie prebytočnej farby alebo zvyškov omietky

2. Ako umyť prach zo stien?

3. Ako vyčistiť steny pokryté tapetami?

4. Ako vyzerá čistenie stropu?



Odstránenie prebytočnej farby alebo zvyškov omietky

Aký je najlepší spôsob, ako začať s upratovaním po renovácii steny? Určite z odstraňovania striekancov farby či inej renovačnej a stavebnej chémie. Ak sú na stenách škvrny od farieb, je najlepšie ich odstrániť ešte pred zaschnutím – myslite na to pri maľovaní alebo vykonávaní prác. Na tento účel použite mäkkú, vlhkú špongiu alebo handričku.

Problém nastáva pri už zaschnutej špine. Ak ste ich spočiatku ignorovali alebo ste si ich jednoducho nevšimli, ešte nie je všetko stratené. Ak je už farba suchá, môžete ju skúsiť jemne zoškrabať maliarskym nožom. Na škvrny na umývateľných stenách použite jemný čistiaci prostriedok a vodu. Stopy a farba nebudú na kachličkách problém – v tomto prípade ich väčšinou stačí umyť zo steny.

V prípade odolných škvŕn a náročnejších nečistôt, ako je zaschnuté lepidlo, je najlepšie použiť vhodné odstraňovače škvŕn. Uistite sa, že výrobok je bezpečný pre povrch steny, na ktorom pracujete. Produkt sa oplatí vyskúšať aj na malej a nenápadnej časti steny. Vďaka správnym čistiacim prostriedkom bude čistenie po renovácii rýchlejšie a jednoduchšie.

Pamätajte, že pred čistením po renovácii sa oplatí ochrániť podlahy a nábytok, aby ste predišli náhodnému znečisteniu. Môžete použiť maliarsku fóliu alebo ochranné deky. Predídete tak striekaniu vody alebo čistiacich prostriedkov na novo inštalované alebo renovované podlahy a nábytok. Ak používate profesionálne čistiace prostriedky alebo saponáty, určite si prečítajte informačný štítok od výrobcu – obsahuje návod na čistenie ako aj kontraindikácie použitia prípravkov.

Odstránenie prebytočnej farby alebo zvyškov omietky

Ako umyť prach zo stien?

Prach na stenách sa objavuje takmer pri každej rekonštrukcii. Vyrába sa pri výmene panelov, okien alebo aj pri jednoduchom prestavovaní nábytku. Po renovácii sa na stenách často usadzuje prach a nečistoty. Ak sa chcete tohto problému zbaviť, použite na čistenie stien vysávač vybavený kefou. Môžete tiež utrieť steny vlhkou handričkou alebo špongiou, aby ste pozbierali jemné častice. Buďte však opatrní, pretože sa môžu poškodiť povrchy citlivé na vlhkosť.

Upratovanie bytu po rekonštrukcii sa môže zdať časovo náročné, no prácu určite uľahčia správne čistiace doplnky. Pri čistení stien sa snažte používať mäkké handričky a ak používate kefy, voľte tie, ktoré nemajú príliš tvrdé štetiny. Pri upratovaní je ľahké poškriabať steny, či už maľované alebo pokryté tapetami či obkladmi. Umývacie nástroje by preto nemali mať ostré alebo tvrdé konce.

Ako umyť prach zo stien?

Ako vyčistiť steny pokryté tapetami?

Pri manipulácii s tapetovanými stenami sa odporúča opatrnosť. Ak je tapeta umývateľná, je možné ju čistiť jemným čistiacim prostriedkom a vodou. Pripravte si plastové vedierko, jemný čistiaci prostriedok a mäkkú handričku. Snažte sa nedrhnúť povrch tapety príliš silno, pretože by ste mohli náhodne zotrieť vzor. Umývanie tapetovaných povrchov stien by nemalo trvať príliš dlho, aj keď sú tapety vodeodolné a umývateľné. Po umytí nechajte povrch úplne vyschnúť.

Ak však tapeta nie je umývateľná, je lepšie sa vyhnúť nadmernému vlhkému čisteniu. Lepšie poslúži suchá handrička alebo kefka s mäkkými štetinami. Tiež by bolo dobré odprášenie povrchu steny prachovkou. Odstraňovanie prachu potom môže trvať dlhšie, ale pre steny to bude oveľa bezpečnejšie.

Čistenie stien po renovácii si vyžaduje šetrnosť, pozornosť a použitie vhodných prípravkov. Prispôsobte metódy typu povrchu a druhu nečistôt, aby ste predišli poškodeniu a užívali si efekty renovačných prác po mnoho rokov.

Ako vyčistiť steny pokryté tapetami?

Ako vyzerá čistenie stropu?

Fáza čistenia po renovácii zahŕňa nielen starostlivosť o steny, ale aj podlahy a strop. Ak chcete povysávať a vyčistiť strop, použite priemyselný vysávač s príslušným nástavcom – je to najrýchlejší spôsob. Vysajte a umyte strop, najmä ak rekonštrukcia znečistila celú miestnosť. Na čistenie stien môžete použiť techniky, ktoré sme načrtli – voda, jemný čistiaci prostriedok a mäkká handrička vám prídu vhod.

Späť