Ako vypustiť vodu z bazéna?

19.09.2024

Letné radovánky v bazéne musia raz skončiť a chladnejšie dni nás nútia zabezpečiť si záhradný bazén. Veľa ľudí sa rozhodne vypustiť vodu z bazéna a bazén na zimu zložiť. Ale ako postupovať pri tejto úlohe? Ako vypustiť vodu z bazéna, čím vodu odčerpať a môže byť problém vypustiť bazén?

Je dobré vedieť, ako a kde vypúšťať vodu z domáceho bazéna, aby ste sa nevystavovali nepríjemným situáciám, ktoré súvisia s poškodzovaním životného prostredia a nechcenými pokutami. Na kúpalisku je voda v lete naším spojencom, no na jeseň to môže byť problém. Pred vypustením vody sa oboznámme so základnými pravidlami vypúšťania vody z bazéna. Budú sa nám hodiť nielen vtedy, keď chceme bazén ochrániť na zimu, ale aj pri výmene vody.

Ako vypustiť vodu z bazéna?


V tomto článku:

1. Záhradný bazén – odkiaľ vypustiť vodu?

2. Zodpovedné vedenie bazéna – ako pripraviť bazén na vypustenie vody?

3. Čerpadlo na odčerpávanie vody alebo doplnkové systémy na vypúšťanie vody z bazéna – ako odčerpať vodu z bazéna?

4. Ako pripraviť bazén na montáž? Rámový, expanzný, bazén pre deti



Záhradný bazén – odkiaľ vypustiť vodu?

Kam smerujeme bazénovú vodu je vlastne najdôležitejšie rozhodnutie v celom tomto projekte. Na začiatok si musíme uvedomiť, že bazénová voda je voda spolu s bazénovou chémiou. Správne používaná bazénová chémia robí vodu čistou a hygienickou, bezpečnou pre nás aj životné prostredie.

Pred vypustením vody je dobré ju nechať niekoľko dní odstáť, vďaka čomu sa zníži hladina chemikálií používaných v bazénoch a voda bude bezpečnejšia pre našu záhradu, najmä trávnik a vegetáciu.

Môže sa voda vypúšťať do dažďovej kanalizácie?

Odpoveď zistíme, keď si zadefinujeme, čo to dažďová kanalizácia vlastne je – je to systém, ktorý odvádza dažďovú vodu z ulíc, aby sa naše územie počas dažďa nezaplavilo. Preto takýto kanalizačný systém obsahuje prírodnú vodu bez bazénovej chémie, chemikálií pre domácnosť alebo odpadových vôd. Preto sa neodporúča vylievať vodu z bazéna do tejto kanalizácie.

Kam teda naliať vodu? Najlepšie je vypustiť ho do septiku alebo sanitárnej kanalizácie. Vďaka tomu sa v súlade s predpismi zbavíme vody zo záhradného bazéna.

Ak sme doma použili malé nafukovacie bazény alebo detské bazény, v ktorých sa často mení voda a udržiava sa čistota bez bazénovej chémie, môžeme vodu vyliať do odtoku alebo aj na trávnik. Vyliatie vody, dokonca aj chlórovanej vody na trávnik by nemalo byť väčší problém, to sa však týka len malých bazénov. Veľké oceľové bazény obsahujú veľa vody, takže takéto náhle zaplavenie trávnika môže spôsobiť poškodenie záhradnej architektúry, rastlín, domu či pozemku susedov.

Preto je najlepšie konať múdro – veľké množstvo vody treba odviesť do septiku alebo kanalizácie. Menšie množstvá môžeme naliať do záhrady. Voda by sa mala tiež likvidovať v súlade s miestnymi predpismi.

Záhradný bazén – odkiaľ vypustiť vodu?

Zodpovedné vedenie bazéna – ako pripraviť bazén na vypustenie vody?

Keď už vieme, kam budeme bazénovú vodu nalievať, prichádza na rad príprava bazéna. Tento úkon je dôležitý najmä vtedy, keď chceme bazén na zimu ochrániť, teda bazén vypustiť, zložiť a uskladniť na zimu.

Na začiatok je dobré bazén dôkladne vyčistiť. Vďaka tomu odstránime veľké nečistoty, ktoré môžu sťažiť vyprázdnenie bazéna a zbavíme sa aj nečistôt, ktoré by mohli byť pre našu záhradu problémom, ak trávnik zalejeme. Použite siete na zachytenie veľkých nečistôt a bazénový vysávač na pozbieranie menších nečistôt z dna bazéna. Pri čistení vám pomôže príslušenstvo na čistenie bazénov.

Potom odpojte od bazéna všetky zariadenia – bazénové čerpadlá, ohrievače, skimmery alebo iné. Prístroje ihneď vyčistíme a poskladáme tak, aby sme ich mohli ľahko rozobrať a znovu použiť v novej sezóne.

Zodpovedné vedenie bazéna – ako pripraviť bazén na vypustenie vody?

Čerpadlo na odčerpávanie vody alebo doplnkové systémy na vypúšťanie vody z bazéna – ako odčerpať vodu z bazéna?

Najjednoduchším spôsobom, najmä pri menších bazénoch, je použitie bazénovej hadice na vypustenie vody. Jeden koniec hadice dáme do bazéna a druhý koniec tam, kde chceme vypustiť vodu. Potom vysajme vodu z bazéna – tým sa spustí proces sifónovania, voda potečie sama na základe gravitácie. Musíme len pamätať na to, že koniec hadice by mal byť nižšie ako hladina vody v bazéne, inak sa proces preruší.

Ako odčerpať vodu z väčšieho bazéna? V prípade väčších bazénov je vec zložitejšia. Tu môže byť potrebné odčerpať vodu pomocou profesionálnych čerpadiel určených na veľké objemy vody. Umiestnime takéto čerpadlo na dno bazéna a napojme hadicu na vypustenie vody na vybrané miesto. Čerpadlo na odčerpávanie vody bude fungovať niekoľko hodín podľa toho, aký veľký máme bazén. Čerpadlo na odčerpávanie vody je možné prenajať alebo zakúpiť.

Dôkladne vypustite vodu a snažte sa jej z nádrže odstrániť čo najviac. Napriek všetkému z toho na dne zrejme niečo zostane. Na vypustenie vody môžeme použiť hadicu alebo mop a vedro. Pred zimou je dôležité bazén poriadne vysušiť. Nikdy nedemontujte mokrý bazén, pretože to môže spôsobiť tvorbu plesní alebo hrdze. Suchý bazén sa oplatí vyčistiť, najmä steny a dno. Najmä v prípade expanzného bazéna by ste mali zabezpečiť, aby steny boli čisté a suché.

Počas čistenia bude dôležité chrániť steny bazéna a dôkladne vyčistiť steny a všetky zákutia. To uľahčí zimnú ochranu bazéna a zabráni aj poškodeniu bazéna. V prípade potreby umyte dno bazéna vodou a vhodným čistiacim prostriedkom na dezinfekciu vody a dezinfekciu bazéna.

Niektoré bazény, ako napríklad záhradné jacuzzi, majú drenážne systémy nainštalované už v samotnom bazéne. Po pripojení hadice na príslušné miesto je možné vodu z bazéna jednoducho vypustiť.

Bazén dôkladne vypustite a neustále sledujte prietok vody. Pred vypustením vody sa uistite, že ste vy a vaši blízki v bezpečí. Voda by sa mala vytekať opatrne.

Čerpadlo na odčerpávanie vody alebo doplnkové systémy na vypúšťanie vody z bazéna – ako odčerpať vodu z bazéna?

Ako pripraviť bazén na montáž? Rámový, expanzný, bazén pre deti

Bazénový manažment nie je len o starostlivosti o nádrž počas sezóny, ale aj o vedomom vypúšťaní vody a zostavovaní a skladovaní bazéna. Zdemontovaný rám alebo expanzný bazén by ste mali na zimu správne uskladniť. Používatelia záhradných bazénov a majitelia bazénov si najčastejšie vyberajú záhradné domčeky alebo garáže ako miesta, kde sa bazén v zime skladuje.

Späť