Ako vyrobiť praktické osvetlenie balkóna?

26.07.2024

Balkónové osvetlenie je nielen funkčným prvkom, ale aj skvelou príležitosťou na vytvorenie čarovnej a útulnej atmosféry mimo nášho domova. Správne naplánované osvetlenie môže výrazne zlepšiť vzhľad a funkčnosť balkóna a vytvoriť tak priestor, ktorý je príjemný ako cez deň, tak aj vo večerných hodinách.

Bez ohľadu na veľkosť balkóna sa osvetlenie môže stať kľúčovým prvkom, ktorý mu dodá charakter a pozve nás tráviť čas vonku. Dôležité je dbať na estetiku aj funkčnosť, pričom sa treba vyhýbať nadmernému nasvetlovaniu, ktoré by mohlo narušiť atmosféru večerného odpočinku.

Ďalšia časť tejto príručky poskytne praktické tipy na výber správnych svetelných zdrojov, štýly osvetlenia a ich inštaláciu na vytvorenie dokonalého balkónového osvetlenia, ktoré splní naše očakávania a prinesie radosť z každého okamihu stráveného na tomto jedinečnom mieste.

Ako vyrobiť praktické osvetlenie balkóna?


V tomto článku:

1. Ako osvetliť priestor balkóna? - ideálne osvetlenie balkóna

2. Typy svietidiel na balkóne

3. Šikovné tipy na osvetlenie balkóna, alebo na čo ešte nezabudnúť?



Ako osvetliť priestor balkóna? - ideálne osvetlenie balkóna

Dobrý návrh balkónového osvetlenia je také rozmiestnenie svetelných bodov, ktoré urobí svetlo estetickým, praktickým a pomôže k príjemnému využitiu priestoru balkóna a terasy. Praktickým osvetlením na balkón sú rôzne terasové a balkónové svietidlá. Pri plánovaní osvetlenia balkóna dbajte na to, aby bol balkón esteticky osvetlený ako v noci, tak aj cez deň.

Projekt balkónového osvetlenia - svietidlá na balkón na deň

Počas dňa môže osvetlenie zdôrazniť prirodzenú krásu vegetácie a aranžmán na balkóne. Vhodné celkové a bodové osvetlenie vám umožní zvýrazniť vaše obľúbené rastliny, dekorácie alebo balkónový nábytok. Môže tiež podporovať úžitkové funkcie, ako je čítanie knihy pri prirodzenom svetle alebo pohodlná práca vonku.

Praktické vonkajšie osvetlenie balkóna na noc

Práve toto večerné osvetlenie však dáva balkónu úplne nový rozmer. Stropné svietidlo alebo lampáše zavesené na stenách vytvoria teplú a útulnú atmosféru, ideálnu na relaxáciu po náročnom dni. Kúzlo môžu dodať LED pásy alebo bodové svetlá, ktoré zdôraznia detaily a architektúru balkóna. Výber správnych farieb svetla vám umožní prispôsobiť atmosféru vašej nálade a preferenciám.

Funkčné a elegantné balkónové osvetlenie

Efektívne osvetlenie balkóna je teda súborom šikovne naplánovaných a vzájomne prepojených svetelných bodov. Ak chcete urobiť dobré osvetlenie balkóna, mali by ste starostlivo zvážiť usporiadanie svietidiel, ich vzhľad a účinnosť osvetlenia. Balkónové svietidlá sú veľmi rôznorodou skupinou produktov, preto pre nás nebude také ťažké vybrať si niečo vhodné pre seba.

Ako osvetliť priestor balkóna? - ideálne osvetlenie balkóna

Typy svietidiel na balkóne

Osvetlenie balkóna môže výrazne zlepšiť jeho atraktivitu a funkčnosť, a to ako počas dňa, tak aj vo večerných hodinách. Ponuka internetového obchodu Merkury Market je plná rôznych vonkajších svietidiel, preto sa oplatí vedieť, aké typy osvetlenia si môžeme vybrať. Pri plánovaní osvetlenia balkóna je dobré použiť rôzne modely svietidiel, vzájomne ich kombinovať a pohrať sa s ich vzhľadom, osvetlenosťou a farbou svetla.

Typy svietidiel na balkóne

Vyberte si správny typ osvetlenia balkóna

Existuje mnoho druhov osvetlenia, ktoré možno použiť na balkón. Môžeme použiť lampáše, záhradné lampy, reflektory, LED pásy alebo lampióny. Vyberme si tie, ktoré najviac vyhovujú nášmu štýlu a preferenciám.

  1. Celkové osvetlenie: Nainštalujte si všeobecné osvetlenie, ktoré zabezpečí dostatočné osvetlenie balkóna, najmä počas večerov. Môže to byť stropné svietidlo alebo svietidlo na stenu. Je dobré, ak sú modely nielen praktické, ale aj estetické – vďaka tomu získame elegantné balkónové osvetlenie.

  2. Bodové osvetlenie: Pridajme bodové osvetlenie, ktoré zvýrazní dôležité prvky na balkóne, ako sú rastliny, ozdoby či nábytok. Môžeme použiť reflektory alebo smerové svietidlá. Bodových svetiel by nemalo byť priveľa, je lepšie zvoliť niekoľko zaujímavých prvkov, ako takto presvetliť priestor balkóna. Bodové balkónové osvetlenie má zdôrazniť zaujímavé prvky.

  3. LED pásy: LED pásy sú skvelým spôsobom, ako vytvoriť pekné atmosférické osvetlenie. Možno ich jednoducho namontovať na zábradlie balkóna alebo po jeho bokoch. LED pásiky voľme v teplej alebo neutrálnej farbe, aby sme si zabezpečili útulnú atmosféru. Takéto vonkajšie balkónové osvetlenie môže byť veľmi jemné a atmosférické.

  4. Lampióny a lampáše: Lampióny a lampáše dodávajú šarm a romantiku. Môžeme ich zavesiť na balustrády alebo na balkónový strop. Obzvlášť dobre poslúžia ako efektné balkónové osvetlenie v niektorých aranžmánoch: japonskom, exotickom, marockom a iných.

  5. Osvetlenie na stenách: Ak nemáte dostatok miesta na stene, zvážte inštaláciu nástenných svietidiel, ktoré osvetlia priestor okolo balkóna. Ak chcete efektívne osvetliť balkón, oplatí sa zvoliť vonkajšie svietniky. Pomocou nástenných svietidiel môžeme osvetliť aj malý balkón, rezignujúc na horné celkové osvetlenie.

Šikovné tipy na osvetlenie balkóna, alebo na čo ešte nezabudnúť?

Šikovné tipy na osvetlenie balkóna, alebo na čo ešte nezabudnúť?

Výber svietidiel a ich rozmiestnenie je hlavnou úlohou pri navrhovaní vonkajšieho osvetlenia balkóna. Ak chcete osvetliť balkón správnym spôsobom, oplatí sa zvoliť ďalšie zariadenia a venovať pozornosť niekoľkým ďalším aspektom.

  1. Automatizácia: Pre väčší komfort môžeme investovať do osvetlenia, ktoré funguje automaticky. Využime pohybové či súmrakové senzory, ktoré zapnú osvetlenie len vtedy, keď je to potrebné. Ovládanie svietidiel na balkóne ušetrí peniaze a efektívne využije potenciál osvetlenia.

  2. Správa zdroja energie: Dbajme na to, aby sme na balkóne mali poriadny zdroj energie. Ak nemáte ľahký prístup k zásuvkám, zvážte inštaláciu energeticky úsporných solárnych lámp alebo batérií nabitých počas dňa. Solárne osvetlenie balkóna vám umožní ušetriť peniaze a zároveň si vychutnať krásne osvetlenie s minimálnymi nákladmi. Solárne lampy na balkóne budú tiež spôsobom, ako si posvietiť, keď nie je možné vytvoriť osvetlenie napojené na elektrickú sieť.

  3. Bezpečnosť: Pamätajme na bezpečnosť. Uistite sa, že akékoľvek osvetlenie, ktoré inštalujete, je správne chránené pred poveternostnými vplyvmi, ako je napríklad dážď. Užívať si klimatické osvetlenie balkóna by malo byť rovnako bezpečné ako byť v spoločnosti jasne svietiacich lámp, preto dbajte na bezpečnosť inštalácie.

  4. Ovládanie jasu: Ak je to možné, nainštalujte osvetlenie s nastaviteľným jasom. To vám umožní prispôsobiť intenzitu svetla rôznym situáciám a náladám, ako aj prispôsobiť osvetlenie štýlu balkóna.

Uistite sa, že ste si vybrali energeticky úsporné svetelné zdroje s dlhou životnosťou, ktoré vám pomôžu šetriť energiu a predĺžiť životnosť vášho osvetlenia. Nezabúdajme ani na to, že osvetlenie na balkóne by malo byť prispôsobené našim potrebám a preferenciám vytvárajúcim príjemnú atmosféru, v ktorej budeme chcieť tráviť čas.

Späť