Ako vyrobiť starožitnú komodu?

05.11.2024

Vo svete súčasného interiérového dizajnu je návrat do minulosti nielen módny, ale aj rozkošne efektný. Keďže ľudia hľadajú jedinečné a originálne spôsoby, ako si skrášliť svoje domovy, starožitné komody si získavajú čoraz väčšiu obľubu ako kľúčový prvok dekorácie, ktorý dodáva každému priestoru jedinečný šarm a charakter.

Zostarnuté komody nie sú len nábytkom - sú to príbehy, ktoré v sebe nesú a vďaka tomu sa stávajú jedinečným prvkom každého interiéru. Ak ste pripravení na výlet do nostalgie a objavovania kúzla starožitného nábytku, tento článok je pre vás. Je čas cestovať do minulosti a objaviť čaro starožitných komôd v modernom prostredí!

Ako vyrobiť starožitnú komodu?


V tomto článku:

1. Starožitný nábytok - ako vyrobiť starožitné komody?

2. Ako vykonať zostarnutie nábytku krok za krokom? - metódy starnutia nábytku

3. Ako pripraviť pracovisko a ako zostarnúť nábytok?

4. Jednoduché metódy starnutia nábytku - aké fázy práce by sa mali vykonať?

5. Najpopulárnejšie metódy starnutia - ako dokončiť starú komodu?

6. Zostarnuté komody - posledné tipy



Starožitný nábytok - ako vyrobiť starožitné komody?

Komody sú nielen praktickým úložným nábytkom, ale aj skutočným dizajnovým majstrovským dielom, ktoré dokáže dodať interiéru šarm a charakter. V poslednej dobe, keď vzrástol záujem o retro a rustikálny štýl, sa komody stali obľúbeným vyhľadávacím artiklom pre tých, ktorí chcú do svojho domova vniesť nádych nostalgie a histórie.

Snívate o komode, z ktorej bude dýchať čaro antického dedičstva, alebo vás viac láka retro štýl 50. rokov? V tomto článku sa krok za krokom dozviete, ako premeniť obyčajnú komodu na očarujúci kúsok vintage nábytku, ktorý sa stane nielen praktickým úložným priestorom, ale aj krásnym dekoratívnym prvkom.

Ako vykonať zostarnutie nábytku krok za krokom? - metódy starnutia nábytku

Starnutie nábytku sa môže zdať náročné, no so správnou dávkou chute zvládnete takýto projekt aj sami. Starnutie nábytku sa vykonáva niekoľkými spôsobmi: technikou praskania, lúpania alebo opotrebovania. Nižšie sme vám predstavili krátky návod, ako pripraviť komodu na prácu a ako uplatniť rôzne efekty starnutia.

Starnúci nábytok, vrátane komôd, je obľúbeným a efektívnym spôsobom, ako mu dodať rustikálny, vintage alebo shabby chic vzhľad. Je to tiež zaujímavý spôsob obnovy starého dreveného nábytku. Trend starnutia nábytku je aj spôsob, ako vyjadriť svoj ekologický prístup k životu (renovácia starého nábytku namiesto vyhadzovania a kúpy nového), ako aj prejav svojej vynaliezavosti a zručnosti.

Ako vykonať zostarnutie nábytku krok za krokom? - metódy starnutia nábytku

Ako pripraviť pracovisko a ako zostarnúť nábytok?

Než začnete pracovať na starnúcom nábytku, mali by ste správne pripraviť pracovisko a samotnú drevenú komodu. Na starnutie je najvhodnejší nábytok z prírodného dreva, najmä nábytok z borovice a buku.

Krok 1: Pripravte pracovisko

Uistite sa, že máte správne nástroje a materiály, ako aj miesto na prácu. Úlohu vykonávajte vonku alebo v dobre vetranom priestore, aby ste sa vyhli vdychovaniu škodlivých výparov z farieb a lakov.

Na prácu budete okrem iného potrebovať: handry, hubky a štetce na nanášanie lakov a farieb, brúsny papier, reťaze, retiazky a klince na odstraňovanie farby, matovanie a vytváranie poškodení, farby a laky, doplnky k dekorácii (pečiatky, šablóny). Nezabudnite tiež chrániť podlahy a steny fóliou a osobnými ochrannými prostriedkami: vhodným odevom, chráničmi, maskami a ochrannými okuliarmi.

Krok 2: Demontáž kľučiek a pántov - príprava dreveného nábytku

Ak má komoda madlá, pánty alebo iné komponenty, ktoré sa dajú ľahko odstrániť, urobte to teraz. Vyhnete sa tak ich náhodnému pomaľovaniu. Opatrne odstráňte úchytky a vložte ich na jedno miesto, najlepšie do škatule – uľahčíte tak nájdenie prvkov po ukončení práce a ich bezproblémovú montáž. Spolu s madlami a pántmi vložte do krabice aj skrutky, ktoré slúžili na pripevnenie prvkov ku komode.

Krok 3: Vyčistite povrch komody

Pred maľovaním alebo zostarnutím odstráňte všetky nečistoty, prach a staré vrstvy náteru. Môžete to urobiť hrubou handričkou a vhodným čistiacim prostriedkom. Po vyčistení by mala komoda dôkladne vysušiť.

Ako pripraviť pracovisko a ako zostarnúť nábytok?

Jednoduché metódy starnutia nábytku - aké fázy práce by sa mali vykonať?

Po dokončení prípravných prác je čas na hlavnú časť projektu. Starnutie komody začína maľovaním a potom sa aplikujú vhodné techniky starnutia.

Krok 4: Namaľujte komodu

Vyberte si farbu, ktorá zodpovedá požadovanému vzhľadu. Chcete efekt starého povrchu, takže to môže byť matná farba alebo kriedová farba. Naneste jednu alebo dve vrstvy farby a medzi jednotlivými aplikáciami ju nechajte dôkladne zaschnúť.

Natieranie nábytku na bielo pretieraním patrí medzi techniky starnutia dreva. Pretieraná komoda je najjednoduchší spôsob, ako zostarnúť kus nábytku. Staršia biela komoda je tiež veľmi univerzálnym kusom nábytku, ktorý sa hodí k rôznym štýlom interiéru, takže premaľovať kus nábytku na bielo bude dobrý nápad, najmä keď svoje dobrodružstvo so starnúcim nábytkom len začínate.

Jednou z metód starnutia je aj starnutie dreva náterom. Maľovanie farbou zdanlivo nevzhľadným a neopatrným spôsobom môže vytvoriť zaujímavý efekt. Pre túto prácu môžu byť užitočné farby na starnutie dreva. Najzaujímavejšie metódy starnutia sú však tie, ktoré dodatočne dodávajú efekt opotrebovania – uvádzame ich o niečo nižšie.

Krok 5: Vykonajte techniku ​​starnutia – jednoduché spôsoby starnutia nábytku

Existuje niekoľko techník starnutia nábytku, ktoré môžete vyskúšať. Metódy starnutia nábytku môžu zo zariadenia vyniesť jeho nezvyčajný charakter, niektoré techniky je možné navzájom miešať. Na začiatok je však lepšie rozhodnúť sa pre jeden efekt a s naberaním skúseností použite kombináciu techník a vytvorte jedinečný starožitný kus nábytku. Tu sú niektoré z techník starnutia:

  • Efekt brúsenia – starnutie dreva brúsením: Zľahka obrúste povrch komody brúsnym papierom na okrajoch a rohoch, aby ste obnažili drevo alebo farbu pod ním. To dodáva prirodzený pocit opotrebenia. Starnutie nábytku trením je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako získať jedinečný kus nábytku. Mimoriadne efektný je aj zostarnutie nábytku s utierkou, ktorý nevyžaduje veľa skúseností, pretieraná komoda bude efektným prvkom vašej výbavy.

Môžete použiť špeciálne pretieracie farby alebo iné matné farby na nábytok.

  • Efekt odlupovania – starnutie nábytku a dekorácií odlupovaním vrstiev farby: Farby nanesené na povrchu sa dajú zlúpnuť pomocou reťaze, retiazky alebo iných nástrojov, aby sa odhalila farba pod nimi. Starnutie nábytku touto metódou si vyžaduje o niečo viac zručností a skúseností, pretože príliš veľké poškodenie môže vyzerať nevzhľadne a spôsobiť, že komoda bude pôsobiť strašidelne. Metódu odlupovania preto používajte opatrne.

Opotrebovaný efekt možno dosiahnuť aj drôtenými kefami. Starnutie dreva drôtenou kefou vytvára jedinečný opotrebovaný efekt.

  • Praskajúci efekt – jednoduché spôsoby starnutia nábytku: Existujú špeciálne farby a laky, ktoré po zaschnutí vytvárajú efekt praskania. Takúto farbu môžete nastriekať na povrch komody a počkať, kým sa objavia popraskané čiary. Ak sa pýtate, ako zostarnúť nábytok, hitom môže byť metóda praskania pomocou profesionálneho laku. Pred nanesením laku si nezabudnite skontrolovať informácie o starnutí nábytku, ktoré výrobca uviedol na štítku laku. Vďaka tomu budete mať istotu, že dodržiavaním návodu dosiahnete tie správne výsledky.

Krok 6: Pridajte špeciálne efekty – techniky starnutia dreva verzus dodatočné efekty starnutia

Ak chcete zvýšiť efekt starnutia, môžete pridať ďalšie akcenty, ako sú umelé kvapky, efekty hrdze, pečiatky. Pamätajte, že menej je niekedy viac, preto sa snažte zachovať striedmosť a rozvahu. Starnutie nábytku by sa malo robiť s vkusom, príliš veľa efektov môže byť ohromujúcich a komoda bude jednoducho škaredá.

Drevo je možné aj starnúť metódou decoupage. Spočíva v nalepovaní vrstiev tenkého papiera na maľované drevo s vytlačeným ornamentom na papieri. Celé sa potom prelakuje lakom, tu môžete použiť aj lak s popraskaným efektom.

Jednoduché metódy starnutia nábytku - aké fázy práce by sa mali vykonať?

Najpopulárnejšie metódy starnutia - ako dokončiť starú komodu?

Bez ohľadu na to, či ste sa rozhodli zostarnúť nábytok s efektom trenia, odlupovania alebo praskania, hotový kus nábytku by mal byť riadne dokončený. Vďaka tomu bude efekt trvalý a komoda bude dlho vyzerať atraktívne.

Krok 7: Dokončenie

Keď získate požadovaný zostarnutý efekt, môžete komodu chrániť vrstvou laku, vosku alebo voskového laku, aby ste ochránili povrch a zabezpečili dlhšiu životnosť nábytku. Lak nanášajte opatrne, aby ste nepokazili efekty vašej predchádzajúcej práce. Ak nanášate lak na povrchovú úpravu, je dobré použiť lak v spreji.

Zostarnuté komody - posledné tipy

Náš sprievodca je všeobecným sprievodcom a výber farieb, techník a štýlu starnutia závisí od vašich preferencií. Pamätajte, že starnúci nábytok je zábava, takže sa nebojte experimentovať a popustite uzdu svojej kreativite!

Späť