Ako vystaviť rezané kvety?

18.09.2024

Vystavovanie rezaných kvetov je umenie, ktoré umožňuje zdôrazniť ich krásu a sviežosť a zároveň umožňuje zachovať ich estetický vzhľad čo najdlhšie. Rezané kvety sa často stávajú interiérovými dekoráciami, dekoráciami na stôl či darčekmi, preto je dôležité udržiavať ich v čo najlepšom stave a zároveň čo najlepšie ukázať ich krásu.

Ak sa chcete naučiť vystavovať rezané kvety vo svojom dome alebo byte, určite si pozrite náš článok. Pomôžeme vám nielen s prezentáciou kvetov, ale poradíme vám, ako udržať rezané kvety dlho čerstvé.

Ako vystaviť rezané kvety?


V tomto článku:

1. Vystavovanie rezaných kvetov – nevyhnutná je správna nádoba!

2. Aké podmienky sú najlepšie pre rezané kvety?

3. Kam umiestniť vázu s rezanými kvetmi?

4. Spôsoby, ako predĺžiť čerstvosť kvetov - ako sa starať o rezané kvety?



Vystavovanie rezaných kvetov – nevyhnutná je správna nádoba!

Výber správnej vázy je kľúčový. Musí byť dostatočne veľká, aby poskytovala kvetom dostatok vody, no nie príliš hlboká, aby neboli príliš ponorené. Mali by ste sa tiež uistiť, že váza je čistá, pretože špinavá voda môže skrátiť životnosť kvetov.

Nádoby sa môžu líšiť, ale zvyčajne sa používajú nepriehľadné sklenené alebo keramické vázy. Voda zo sklenenej vázy by sa mala vymieňať častejšie kvôli vystaveniu slnečnému žiareniu. Keramické vázy sa na slnku len tak nezohrievajú a preto v nich voda zostane dlhšie svieža.

Nezabúdajte, že váza na kvety je dekoratívny prvok, ktorý dbá na estetiku priestoru rovnako ako samotné rezané kvety. Preto je dobré zvoliť vázu, ktorá ladí so štýlom interiérového dizajnu. Vázy na kvety sú dostupné v rôznych veľkostiach, vzoroch a farbách, takže nebudete mať problém zaobstarať si zaujímavý dekoračný prvok, ktorý bude ladiť s miestnosťou.

Vystavovanie rezaných kvetov – nevyhnutná je správna nádoba!

Aké podmienky sú najlepšie pre rezané kvety?

Pamätajte, že aranžovanie rezaných kvetov je rovnako dôležité ako zabezpečenie čerstvej vody a zaujímavej nádoby. Výber správneho miesta na umiestnenie vázy s rezanými kvetmi môže ovplyvniť, ako dlho vydržia svieže a krásne, no hlavne rozhoduje o tom, či bude kytica v priestore vyzerať krásne.

Rezané kvety sa najlepšie cítia na miestach s miernym osvetlením. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, ktoré môže spôsobiť rýchlejšie vysychanie kvetov a ich rýchlejšie vädnutie. Umiestnite vázu na miesto, kde budú kvety dostávať rozptýlené slnečné svetlo, alebo na zatienené miesto, aby vydržali dlhšie čerstvé.

Vyhnite sa tiež miestam, kde budú kvety vystavené prievanu, ktorý ich môže príliš rýchlo vysušiť. Uistite sa, že váza s kvetmi nie je umiestnená na miestach, kde často otvárate okná alebo dvere. Rezaným kvetom sa darí pri miernych teplotách. Vyhýbajte sa miestam, kde môžu byť vystavené extrémnym teplotám a ich umiestnenie v blízkosti radiátora je tiež zlý nápad.

Aké podmienky sú najlepšie pre rezané kvety?

Kam umiestniť vázu s rezanými kvetmi?

Miesto, kde umiestnite vázu s kvetmi, by malo byť strategicky vybrané pre jej dekoratívnu hodnotu. Kvety môžu byť ústredným bodom stola, napríklad počas slávnostného obeda, hostiny alebo romantickej večere. Umiestnenie kvetov na jedálenské a kuchynské stoly je tradičným riešením, najmä preto, že stoly sú často umiestnené v obývačke, jedálni alebo kuchyni, teda v miestnostiach, kde je estetika obzvlášť dôležitá a kde sú rezané kvety dokonalé.

Váza s rezanými kvetmi môže zdobiť aj konferenčný stolík v obývačke alebo pracovný stôl v kancelárii. Ak máte v predsieni dostatok miesta, umiestniť tam komodu s kyticou čerstvých kvetov vo váze bude určite dobrý krok. Ľuďom, ktorí majú radi rezané kvety, príde vhod aj možnosť umiestniť vázu do spálne či dokonca kúpeľne.

Pri aranžovaní vázy dbajte na to, aby bola nádoba na kvety v správnej výške, aby bola viditeľná a mohla patrične ukázať svoju krásu. Neumiestňujte ju príliš nízko, kde by mohla byť zakrytá inými predmetmi, alebo príliš vysoko, kde môže byť ťažké ju obdivovať.

Kam umiestniť vázu s rezanými kvetmi?

Spôsoby, ako predĺžiť čerstvosť kvetov - ako sa starať o rezané kvety?

Krásne vystavené kvety budú zdobiť miestnosť, pokiaľ zostanú svieže a estetické. Krásu rezaných kvetov možno predĺžiť správnou starostlivosťou o rastliny.

Stojí za to premýšľať o tom predtým, ako kvety idú do vázy. Pred umiestnením kvetov do vázy odstráňte prebytočné listy a vetvičky, ktoré sú pod vodou. To pomôže vyhnúť sa rozkladu organických látok vo vode, čo môže urýchliť rozpad kvetov. Hnijúce zvyšky rastlín budú tiež vydávať nepríjemný zápach, čomu sa určite chcete vyhnúť! Takže rastliny dôkladne očistite.

Konce stoniek kvetov skráťte pod miernym uhlom pod tečúcou vodou. To umožní lepšiu absorpciu vody. Optimálna dĺžka strihu závisí od druhu kvetu, ale zvyčajne sa pohybuje okolo 2-5 centimetrov. Oplatí sa to urobiť hneď po obdržaní alebo kúpe kvetov, určite to pomôže udržať rezané kvety čerstvé.

Najdôležitejšia pri rezaných kvetoch je voda, do ktorej kvety umiestnite. Mala by byť chladná, mierne teplejšia ako izbová teplota. Odporúča sa použiť prevarenú vodu alebo filtrovanú vodu. Vyhnite sa používaniu tvrdej vody, ktorá môže obsahovať príliš veľa minerálov. Predtým, ako kvety vložíte do vody, môžete pridať špeciálny prostriedok, ktorý pomôže predĺžiť čerstvosť kvetov. Tieto činidlá sú zmesou živín a ďalších zlúčenín, ktoré pomáhajú kvetom prežiť bez koreňov. Taktiež pravidelne vymieňajte vodu vo váze a zastrihávajte konce stoniek. To pomôže udržať vodu čistú a zabezpečiť, aby kvety mali prístup k čerstvej vode.

Späť