Ako využiť hnoj v záhrade?

16.08.2024

Hnoj nie je nič iné ako prírodné hnojivo živočíšneho pôvodu. Po stáročia sa používa v záhradách a plodinách a je cenený pre svoje početné výhody. Rozhodne by sme sa nemali báť použiť ho v záhrade alebo v zeleninovej záhrade, ale stojí za to vedieť, ako na to s rozumom. Poznanie základných pravidiel, hnojenie plodín a záhrad maštaľným hnojom môže priniesť patričné ​​výsledky, no nesprávne používanie môže priniesť našim rastlinám skutočnú katastrofu.

Poďme sa teda pozrieť, aké výhody má správne používanie maštaľného hnoja, aké dávky treba používať a aké druhy maštaľného hnoja môžeme v záhrade použiť.

Ako využiť hnoj v záhrade?


V tomto článku:

1. Hnojenie maštaľným hnojom – prečo sa vôbec oplatí hnojiť záhradu maštaľným hnojom?

2. Ktoré rastliny by sa mali hnojiť maštaľným hnojom? Prirodzené hnojenie rastlín

3. Aké druhy hnoja existujú? Granulovaný maštaľný hnoj, suchý hnoj a močovka

4. Aplikovanie maštaľného hnoja na jeseň – kedy presne hnojiť maštaľným hnojom? Jesenné hnojenie zeleniny, stromov a kríkov

5. Ako používať toto hnojivo? Ako dávkovať granulovaný hnoj a ako používať suchý hnoj? Ekologické hnojenie - pravidlá aplikácie



Hnojenie maštaľným hnojom – prečo sa vôbec oplatí hnojiť záhradu maštaľným hnojom?

Hnojenie maštaľným hnojom je jednou z najstarších taktík na zlepšenie kvality pôdy. Aj keď sa v modernom záhradníctve často hnoj nahrádza umelými hnojivami, pre mnohých záhradkárov má stále svoje jedinečné miesto. Organické hnojenie maštaľným hnojom poskytuje našim rastlinám živiny, ale tiež výrazne zlepšuje štruktúru pôdy. Hnojením maštaľným hnojom je pôda priepustnejšia pre vodu a vzduch, čo je pre naše rastliny obrovským prínosom – korene vďaka tomu dokážu ľahšie prijímať živiny, ktoré rastliny potrebujú.

Oplatí sa prihnojovať maštaľným hnojom, granulovaným alebo suchým – zloženie hnoja je jedinečné a rastlinám rozhodne pomáha.

Výnimočné množstvo živín – aké sú výhody hnojenia maštaľným hnojom?

Hnoj je predovšetkým bohatým zdrojom dusíka, fosforu, draslíka a ďalších mikroelementov, ktoré sú skutočne potrebné pre správny rast rastlín. Prečo je hnojivo na hnojenie také cenené? Dusík je kľúčovou zložkou zelenej hmoty, fosfor podporuje kvitnutie a plodenie a draslík pomáha rastlinám odolávať chorobám a nepriaznivým podmienkam prostredia. Ako vidíte, tieto živiny umožňujú rastlinám zdravý vývoj a rýchlejšie a väčšie úrody – bez ohľadu na to, či nám záleží na chutnom ovocí alebo farebných kvetoch.

Môžem hnojiť čerstvým hnojom? Prirodzené hnojenie záhrady a zeleninovej záhrady

Pamätajte však, že hnoj musí byť správne pripravený, aby ho rastliny správne absorbovali. Čerstvý hnoj, najmä slepačí/hovädzí/konský hnoj, môže byť v čerstvom stave príliš silný – namiesto toho, aby pomohol našim rastlinám, spáli ich koreňový systém. Z tohto dôvodu je lepšie použiť kompostovaný hnoj, ktorý je pre rastliny menej nebezpečný.

Cibuľa, cesnak a hrášok reagujú obzvlášť zle na čerstvý hnoj.

Proces kompostovania môže trvať niekoľko mesiacov až rok. Pri kompostovaní hnoj stráca nepríjemný zápach, odstraňujú sa patogény nebezpečné pre rastliny a eliminuje sa riziko rastu buriny zo semien obsiahnutých v čerstvom hnoji. Našťastie to nemusíme robiť sami – môžeme použiť hotový kompostovaný hnoj, aj vo forme granúl.

Hnojenie maštaľným hnojom – prečo sa vôbec oplatí hnojiť záhradu maštaľným hnojom?

Ktoré rastliny by sa mali hnojiť maštaľným hnojom? Prirodzené hnojenie rastlín

Pozrime sa, aké okrasné rastliny či zeleninu sa oplatí prihnojiť. Hnojenie rastlín maštaľným hnojom nebude prospešné pre všetky exempláre. Všetka naša zelenina, ovocné rastliny a okrasné rastliny dobre reagujú na hnojenie maštaľným hnojom. Nepoužívame však veľa maštaľného hnoja a ani priveľa iných hnojív, pretože nadbytočné zložky môžu byť pre rastliny tiež nepriaznivé. Príliš veľa hnoja môže viesť k nadmernej salinizácii pôdy a kontaminácii podzemných vôd.

Odporúčané dávky sa môžu líšiť v závislosti od druhu maštaľného hnoja a individuálnych potrieb rastlín, ale všeobecne sa uznáva, že na štvorcový meter pôdy by malo pripadať 3 až 5 kg kompostovaného hnoja. Dávky môžu byť iné, ak hnojíme granulovaným maštaľným hnojom – najlepšie je držať sa dávok uvedených na informačnom štítku výrobcu.

Ktoré rastliny by sa mali hnojiť maštaľným hnojom? Prirodzené hnojenie rastlín

Aké druhy hnoja existujú? Granulovaný maštaľný hnoj, suchý hnoj a močovka

Donedávna bol najpopulárnejším využitím kompostovaný maštaľný hnoj alebo zmiešaný hnoj. V súčasnosti sa čoraz viac využíva hnojenie granulovaným maštaľným hnojom. Granulát vhodný na aplikáciu, skladovanie a dávkovanie je možné zakúpiť v záhradkárskych predajniach - často sa používa ako univerzálne hnojivo. Suchý granulovaný hnoj môže mať rôzne veľkosti granúl. Granulovaný hnoj je bez zápachu, zachováva si živiny a je použiteľný počas celej sezóny.

Rôzne druhy granulovaného hnoja môžu mať aj ďalšie živiny a môžu byť prispôsobené špecifickej skupine rastlín.

Okrem použitia takéhoto maštaľného hnoja sa môžeme rozhodnúť aj pre močovku, teda tekuté hnojivo.

Aké druhy hnoja existujú? Granulovaný maštaľný hnoj, suchý hnoj a močovka

Aplikovanie maštaľného hnoja na jeseň – kedy presne hnojiť maštaľným hnojom? Jesenné hnojenie zeleniny, stromov a kríkov

Hnojivo sa najčastejšie aplikuje na jeseň, po skončení vegetačného obdobia. V tomto prípade sa hnoj stihne rozložiť v pôde skôr, ako príde jar a rastliny začnú opäť prijímať živiny. Hnoj sa môže rozprestrieť po povrchu pôdy a potom sa môže pôda prekopať, pričom sa zmieša s ornicou.

Pridanie granulovaného hnoja do pôdy v čase výsadby dáva vašim rastlinám lepší štart. Nezabúdajme na to. Pri výsadbe môžeme použiť aj kompost s maštaľným hnojom.

Aplikovanie maštaľného hnoja na jeseň – kedy presne hnojiť maštaľným hnojom? Jesenné hnojenie zeleniny, stromov a kríkov

Ako používať toto hnojivo? Ako dávkovať granulovaný hnoj a ako používať suchý hnoj? Ekologické hnojenie - pravidlá aplikácie

Ak chceme prihnojiť ovocné stromy alebo kríky, okolo koreňov rozhrnieme maštaľný hnoj. Zabráňte priamemu kontaktu hnoja s výhonkami a listami. Rozsiahle korene rastliny umožnia stromom a kríkom absorbovať živiny, aj keď sa hnoj rozloží trochu ďalej od kmeňa rastliny.

Použitie granulovanej formy maštaľného hnoja je jednoduchšie, granule sa často dajú jednoducho rozsypať okolo rastlín.

Používanie maštaľného hnoja v záhrade má množstvo výhod, vyžaduje si však aj primerané znalosti a striedmosť. Vďaka nemu sa môžeme tešiť zo zdravých, bujných rastlín a bohatej úrody a zároveň zabezpečiť dobrý stav našej pôdy. Pamätajte, že hnoj nie je len hnojivo, ale aj cenná zložka, ktorá zlepšuje štruktúru pôdy a podporuje prirodzené procesy prebiehajúce v záhradnom ekosystéme.

Späť