Ako zabrániť tomu, aby mačka poškriabala nábytok?

22.08.2024

Mačky sú naši spoločníci a rozkošné stvorenia plné života. Do našich domovov a bytov dokážu priniesť veľa tepla a radosti, ale bohužiaľ aj nejaké starosti. Ak máte mačky, môže byť problém škrabanie nábytku. Toto správanie, pre mačky prirodzené, je pre našu výbavu deštruktívne, preto stojí za to vedieť, ako sa proti takémuto správaniu brániť.

Chrániť nábytok pred mačkami znamená pochopiť nášho domáceho maznáčika, jeho prirodzenú potrebu poškriabať nábytok a následne šikovne predchádzať zničeniu zariadenia upriamením pozornosti na iné veci a ochranou nábytku. Ako zabrániť mačke, aby poškriabala nábytok a zničila vybavenie? Aká rada bude najúčinnejšia?

Ako zabrániť tomu, aby mačka poškriabala nábytok?


V tomto článku:

1. Lovecké potreby pre mačky a náš nábytok do obývačky – prečo mačky škrabú nábytok?

2. Ako zabrániť tomu, aby vaša mačka poškriabala sedačku? Alternatívne miesta na škrabanie, teda škrabadlá a podložky

3. Ako chrániť nábytok pred mačkami? Ochrana nábytku

4. Ako vychovať mačku? Ako reagovať na škrabanie?

5. Zabránenie poškriabaniu - pravidelná starostlivosť o pazúry. Pomôže vám zastrihávanie pazúrov?



Lovecké potreby pre mačky a náš nábytok do obývačky – prečo mačky škrabú nábytok?

Aké akcie pomôžu zabrániť tomu, aby sa vaša mačka poškriabala? Určite nám pomôže pochopiť, prečo nám mačky škrabú čalúnený nábytok či iné vybavenie. Prirodzená potreba mačiek škrabať, je výsledkom ich inštinktu a plní v živote mačky niekoľko dôležitých funkcií. Škrabanie pomáha predovšetkým odstraňovať odumreté úlomky pazúrov mačiek a tiež im umožňuje označiť oblasť pomocou pachových žliaz na labkách. Pri škrabkaní sa mačky aj naťahujú, cvičia a posilňujú svaly.

Ako vidíte, mačky používajú škrabanie pre svoje zdravie a pohodu a robia to úplne inštinktívne, nie zo zlomyseľnosti. Preto by sme toto správanie u našich domácich miláčikov nemali odstraňovať – je lepšie prijať vhodné opatrenia, aby sme zabránili poškriabaniu nášho nábytku.

Ak sa ukáže, že nábytok vašej mačky je miestom na škrabanie, poďme konať!

Lovecké potreby pre mačky a náš nábytok do obývačky – prečo mačky škrabú nábytok?

Ako zabrániť tomu, aby vaša mačka poškriabala sedačku? Alternatívne miesta na škrabanie, teda škrabadlá a podložky

Ako zabrániť tomu, aby mačka poškriabala nábytok? Dôrazne odporúčame presmerovať záujem vašej mačky z rohovej pohovky alebo kresla na dobré škrabadlo pre mačky. To je dobrá ochrana nábytku proti mačkám. Obmedzenie škrabania na nábytku presmerovaním záujmu na atraktívne škrabadlo umožní mačkám splniť ich inštinktívne lovecké potreby a zároveň sa postarať o náš nábytok.

Niekedy je ťažké pri prvom nákupe nájsť niečo, čo sa nášmu miláčikovi bude páčiť. Je dobré povzbudiť mačku, aby sa škrabala na škrabadlách - umiestnite škrabadlá alebo podložky na miesta, kde sa mačka zvyčajne škrabe. Môžete tiež povzbudiť svoju mačku, aby používala škrabadlo, nastriekaním mačacieho šúpolia. Vôňa catnipu mačku pritiahne. Môžete tak mačku odradiť od škrabania nábytku a zároveň ju povzbudiť, aby škrabala škrabadlá.

Ak svoju mačku naučíte používať škrabadlo, nábytok sa pre ňu stane menej atraktívnym, najmä ak mačka príslušné škrabadlo jednoducho obľubuje. Škrabadlá sa opotrebúvajú pomerne rýchlo, preto sa uistite, že na vášho miláčika čaká nové škrabadlo, ak je staré príliš opotrebované. Náhla výmena škrabadla môže u mačiek spôsobiť frustráciu, preto sa pred výmenou oplatí umiestniť nové škrabadlo vedľa starého.

Mačacia nuda a ničenie nábytku - ako zabrániť mačke, aby poškriabala pohovku, čo robiť, keď mačka poškriabe dvere?

Škrabanie môže byť tiež prejavom nudy vašej mačky. Ak vaša mačka škrabe na dvere, pohovku alebo iný nábytok, môže sa jednoducho nudiť alebo stresovať. Dbajme preto na to, aby mačka mala primeraný počet hračiek a venujme čas spoločnej hre. To využije jej energiu a uspokojí jej prirodzené inštinkty.

Ak je mačka hyperaktívna, môžeme vec konzultovať s veterinárom a použiť antistresové a upokojujúce prípravky. Najprv však skúsme atraktívne škrabadlo a s mačkou sa pohrajme sa.

Ako zabrániť tomu, aby vaša mačka poškriabala sedačku? Alternatívne miesta na škrabanie, teda škrabadlá a podložky

Ako chrániť nábytok pred mačkami? Ochrana nábytku

Súčasne s tým, ako presmerujete záujem vášho domáceho maznáčika na škrabadlá, stojí za to postarať sa o ochranu nábytku. Používajú sa poťahy a ochranné fólie, rohože a doplnková ochrana, aby mačka nepoškriabala nábytok. Mimoriadne účinné sú ochranné fólie, ktoré sa lepia na nábytok, kreslá, pohovky či rohy. Ukázali sa ako účinné, pretože väčšina mačiek jednoducho nemá rada škrabanie na hladkých a klzkých povrchoch.

V predaji sú aj špeciálne obojstranné pásky, ktoré sú pre mačku nepríjemné na dotyk a odrádzajú mačku od poškriabania nábytku.

Ako chrániť nábytok pred mačkami? Ochrana nábytku

Ako vychovať mačku? Ako reagovať na škrabanie?

Spôsoby, ako zastaviť škrabanie mačky, sú aj našou reakciou na škrabanie. Všímajme si správanie mačky a v prípade potreby reagujme. Ak si všimnete, že vaša mačka škriabe nábytok, stojí za to ju pevne, ale jemne zastaviť vyslovením „nie“. Vezmime si aj mačku a posaďme ju k škrabadlu – často mačka hneď začne škrabadlo škrabať. Ak mačka poškriabe podložku alebo škrabadlo sama, pochváľte ju.

Buďme tiež dôslední a vyžadujme od ostatných členov domácnosti primerané reakcie na škrabanie. Pamätajme aj na to, že fyzické tresty a krik sú neúčinné a môžu situáciu ešte zhoršiť – vystresovaná a úzkostná mačka sa bude cítiť zle, môže kvôli tomu začať ničiť nábytok a bude sa báť použiť škrabadlá.

Ako vychovať mačku? Ako reagovať na škrabanie?

Zabránenie poškriabaniu - pravidelná starostlivosť o pazúry. Pomôže vám zastrihávanie pazúrov?

Ak mačacie škrabadlo dostatočne nepomohlo, oplatí sa skontrolovať aj to, či sa o mačacie pazúriky správne staráme. Pravidelné zastrihávanie pazúrov pomáha udržiavať ich v dobrej kondícii a znižuje prirodzenú potrebu ich skracovania, teda škrabania. Ak bola vaša mačka od malička naučená zastrihávať pazúriky, v dospelosti bude týmto postupom menej stresovaná.

Výcvik mačky sa môže zdať náročný, ale ak sa naučíme o zvykoch mačiek, výcvik mačky bude rýchlejší a náš nábytok bude bezpečnejší.

Späť