Ako zariadiť izbu na učenie?

21.08.2024

Zariaďovanie študovne je úloha, ktorá môže byť inšpirujúca aj funkčná. Či už ste študent pripravujúci sa na skúšky, pracovník na diaľku alebo jednoducho nadšenec do učenia, dobre organizované a premyslené prostredie môže výrazne ovplyvniť vašu produktivitu a koncentráciu. V článku nižšie si rozoberieme niektoré kľúčové prvky, ktoré sa oplatí zvážiť pri zariaďovaní vašej študovne.

Študijná zóna by mala byť dobre premyslená. Inšpiratívna študentská študovňa alebo miestnosť pre študenta na prácu na projekte by mala byť vhodne upokojujúca a podporovať koncentráciu, preto tu budú dôležité ako farby stien v študentskej izbe, tak aj vybavenie a dobré osvetlenie. Akým ďalším prvkom sa oplatí venovať pozornosť? Ako vytvoriť študovňu, ktorá podporuje koncentráciu? Je náročné zorganizovať študijný priestor? Na tieto a mnohé ďalšie otázky sa vám pokúsime odpovedať v článku nižšie.

Ako zariadiť izbu na učenie?


V tomto článku:

1. Výber správneho miesta na štúdium a prácu

2. Farby podporujúce koncentráciu

3. Ergonomický nábytok a funkčné vybavenie

4. Dobré osvetlenie pre štúdium a prácu

5. Správne miesto na štúdium a pracovné návyky



Výber správneho miesta na štúdium a prácu

Prvým krokom je vybrať si správne miesto pre vašu zónu učenia. Stojí za to urobiť z neho pokojné miesto bez rušivých faktorov a dobre osvetlené. Ak je to možné, vyberte si miestnosť oddelenú od ostatných činností v domácnosti, aby ste sa vyhli rozptýleniu.

Usporiadanie študijného priestoru v samostatnej miestnosti by bolo, samozrejme, ideálnym riešením, no uvedomujeme si, že nie všetky domy či byty sú dostatočne veľké. V takýchto situáciách je lepšie zorganizovať študijný kútik v malej miestnosti. Takéto kúty sa často nachádzajú v izbe študenta alebo tínedžera a dospelí radi zariaďujú takéto študijné kútiky v malej obývačke.

Do obývačky však radšej neumiestňujte študijný kútik pre dieťa alebo študijný kútik pre tínedžera, najmä ak miestnosť využívajú na sledovanie televízie aj iní členovia domácnosti, čo môže študenta pri štúdiu rozptyľovať.

Na čo ešte treba pamätať pri zariaďovaní študijného kútika pre dieťa, študenta alebo pracoviska pre dospelého? Prirodzené osvetlenie je mimoriadne dôležité, pretože uľahčuje prácu. Veľké okná a žiadne závesy budú preto dokonalým riešením.

Výber správneho miesta na štúdium a prácu

Farby podporujúce koncentráciu

Farby miestnosti môžu ovplyvniť vašu pohodu a efektivitu pri práci alebo štúdiu. Tlmené farby ako modrá, zelená či šedá často podporujú koncentráciu. Vyhnite sa jasným farbám, ktoré môžu pôsobiť rušivo.

A čo viac, pridanie inšpiratívnych obrázkov, citátov alebo rastlín na dekoráciu môže dodať miestnosti charakter a motivovať vás k učeniu. Takéto dekorácie vám tiež pomôžu vyjadriť sa v aranžmáne. Ostatne interiér napomáhajúci učeniu by mal potešiť aj užívateľa.

Kreatívna študentská izba alebo domáca pracovňa by rozhodne nemala byť nudná. Farby by mali byť tlmené, ale nudné prostredie môže spôsobovať ospalosť a problémy s koncentráciou, preto sa oplatí zaviesť pastelové farby do aranžmánu alebo rozmiestnenia rastlín v miestnosti.

Farby podporujúce koncentráciu

Ergonomický nábytok a funkčné vybavenie

Je dôležité zabezpečiť si pohodlný a ergonomický nábytok. Stôl a stolička by mali mať primeranú výšku a zabezpečiť pohodlie pri dlhom sedení. Skúste si nastaviť výšku stoličky a písacieho stola tak, aby ste mali zápästia na úrovni dosky stola a nohy na podlahe. Ergonomické doplnky ako opierka zápästia a nastaviteľná lampa môžu výrazne zlepšiť váš zážitok z učenia.

Inšpiratívnu študentskú študovňu a funkčnú študentskú izbu ľahko zariadite pomocou mládežníckeho nábytku. Samostatný nábytok si môžete zakúpiť z jednej nábytkovej série, vďaka čomu bude usporiadanie ucelené. Pracovné stoly a stoličky pre mládež ponúkané v tejto kategórii sú pohodlné a zároveň módne a estetické. Ak sa pýtate, ako zariadiť študentskú izbu s pracovným kútikom, takýto nábytok môže rozhodne pomôcť - v sérii nábytku sú aj postele, skrine a police.

Študovne a pracovné priestory pre dospelých môžu využívať aj iný nábytok. Tu môžu fungovať široké stoly alebo kresliace stoly, stoly alebo dosky - všetko závisí od toho, akú prácu robíte. Vo veľkých študovniach môže byť mimoriadne užitočný aj nábytok do oddychovej zóny - kreslo, malá rohová sedačka alebo pohodlná pohovka.

Bez ohľadu na to, či organizujete študijný priestor v detskej izbe alebo vzdialenej pracovnej zóne, je tiež dobré zabezpečiť police alebo regály, kde môžete uložiť ďalšie vybavenie, doplnky na kreslenie alebo knihy. Aby bol priestor dobre usporiadaný, stojí za to postarať sa aj o zakladače, košíky alebo krabice.

Zaujímavou možnosťou môže byť polohovateľný písací stôl. Je to dobré riešenie najmä vtedy, keď pracujete alebo študujete a potrebujete pracovnú dosku v rôznych výškach alebo keď niekoľko ľudí rôznej výšky používa rovnakú miestnosť. Polohovateľný písací stôl potom bude dobrým riešením. Bez ohľadu na typ písacieho stola sa oplatí zvoliť ergonomickú stoličku.

Ergonomický nábytok a funkčné vybavenie

Dobré osvetlenie pre štúdium a prácu

Vhodné osvetlenie je kľúčové pre koncentráciu a schopnosť absorbovať vedomosti. Pokúste sa umiestniť svoj pracovný stôl blízko okna, aby ste využili prirodzené svetlo počas dňa. Ak ste však aktívnejší večer, pomôže vám investícia do stolovej lampy s nastaviteľnou intenzitou svetla. Študovňa a pracovný priestor by mali byť vždy dostatočne osvetlené.

Organizácia študijného priestoru znamená nielen ergonomický stôl a pohodlnú stoličku, ale aj praktické osvetlenie študentskej izby či pracoviska. Samozrejme, jedno hlavné stropné svietidlo sa bude hodiť, ale keď pracujete za pracovným stolom, investujte do vyššie spomínaného svietidla alebo doplnkového bodového osvetlenia.

Dobré osvetlenie pre štúdium a prácu

Správne miesto na štúdium a pracovné návyky

Dobré vybavenie a usporiadanie študovne či študijného kútika nie je všetko. Samozrejme, farby, nábytok a osvetlenie sú nesmierne dôležité, no je dobré vedieť aj to, že chuť učiť sa musí vychádzať zo samotného študenta. Preto sa snažte nenechať sa pri štúdiu dodatočne rozptyľovať, zdržte sa používania sociálnych sietí počas štúdia a na tento čas si vypnite telefón. To určite pomôže pri získavaní vedomostí. Ak pri štúdiu radi počúvate hudbu, je lepšie voliť pokojnejšie noty bez ďalších textov, ktoré môžu pôsobiť rušivo.

Zariaďovanie študovne je proces, ktorý si vyžaduje pozornosť mnohým detailom. Dobré plánovanie a prispôsobenie priestoru vašim potrebám môže výrazne zlepšiť efektivitu učenia a koncentráciu. Pamätajte na ergonómiu, organizáciu, vhodné osvetlenie a personalizáciu a váš študijný priestor sa stane inšpirujúcim prostredím, ktoré prispeje k dosiahnutiu úspechu pri učení.

Späť