Ako zariadiť priestor v duchu zenu?

01.11.2024

Únavný deň v práci, zápchy na ceste domov a potom zvuky z ulice či krik detí, ktoré sa opäť bijú o hračky? Život vie byť naozaj náročný, a preto čoraz častejšie hľadáme spôsoby, ako sa upokojiť, stíšiť a vytvoriť zónu pre relaxačný, lenivý odpočinok. To je dôvod, prečo si domáce interiéry v duchu zenu získali popularitu.

Usporiadanie priestorov v duchu Zenu je dizajnový prístup, ktorého cieľom je vytvoriť v našom okolí harmonickú, pokojnú a vyváženú atmosféru. Znie to lákavo? A ako! Koncept Zen čerpá priamu inšpiráciu z japonskej zenovej filozofie, ktorá kladie dôraz na jednoduchosť, minimalizmus a zameranie na súčasnosť. Tento druh myslenia vám môže skutočne pomôcť k zdravému odpočinku. Ako zariadiť interiér v zenovom štýle? Pozrime sa!

Ako zariadiť priestor v duchu zenu?


V tomto článku:

1. Minimalizmus a jednoduchosť, teda menej je viac

2. Zenové interiéry, teda v súlade so sebou a prírodou

3. Zen domáce interiéry a osvetlenie

4. Koncept zenového štýlu, meditácia a relaxácia

5. Harmónia a poriadok, alebo čo je charakteristické pre zen

6. Zen ako zaujímavý štýl interiérového dizajnu, a preto pár slov o doplnkoch

7. Oáza pokoja



Minimalizmus a jednoduchosť, teda menej je viac

Jedným z hlavných prvkov zenového usporiadania je obmedzenie počtu predmetov a dekorácií v miestnosti. Vyraďme nepotrebné veci a tie zvyšné usporiadajme tak, aby sme vytvorili pokojné a transparentné prostredie. Nábytok by mal mať jednoduchý tvar a priestor by mal byť čo najmenej zaprataný. Koncept zenového štýlu je založený na minimalizme, takže vynechaný je zdobený nábytok, množstvo dekorácií a krikľavé vzory a farby. prečo? Predovšetkým preto, že prebytočné podnety odvádzajú pozornosť a spôsobujú, že sa nedokážeme sústrediť, odpočívať a relaxovať.

Minimalizmus zenového štýlu znamená aj jednoduchosť povrchových úprav. Vzdajme sa preto žiarivých náterových farieb na stenách a vzorovaných panelov či kobercov. V takýchto interiéroch dobre fungujú prírodné dokončovacie materiály, najmä drevené podlahy. Riešenie však môže byť pre niekoho príliš drahé, lacnejšou alternatívou budú laminátové podlahové panely alebo vinylové panely vo farbe a vzore prírodného dreva.

Stojí za to maľovať steny univerzálnymi farbami: biela alebo svetlošedá farba. Farby by mali byť jemné a relaxačné pre oči. V takýchto aranžmánoch dobre vyzerajú aj béžové a krémové odtiene hnedej. Ale hľadáme trochu viac oživenia? V takejto situácii namaľujme jednu zo stien na sýtu námornícku modrú alebo fľaškovozelenú. Takýto dekoratívny povrch poteší a zároveň zostane elegantný a minimalistický.

V kúpeľniach a kuchyniach voľte obklady v tlmených farbách. Vzdajme sa vzorovaných dekorov a venujme sa minimalizmu a klasickej jednoduchosti. Zenový priestor si od nás predsa vyžaduje tie najjednoduchšie možné riešenia.

Nezabudnite si vybrať nábytok s jednoduchými tvarmi a nízkym profilom. Pohovky, stoly a stoličky by mali byť minimalistické a funkčné. Vyhýbajme sa nábytku s mnohými ozdobnými detailmi. Drevený nábytok alebo modely, v ktorých má doska farbu a odtieň prírodného dreva, budú skvele fungovať v zenovom usporiadaní. Zaujímavým spestrením zenového štýlu je moderný zen, pri ktorom má nábytok biely, matný povrch.

Minimalizmus a jednoduchosť, teda menej je viac

Zenové interiéry, teda v súlade so sebou a prírodou

Filozofiou zenbudhizmu je myslenie, ktoré venuje veľkú pozornosť životu v harmónii so sebou samým, ale aj s prírodou. Zenová atmosféra nás preto nabáda k premýšľaniu a starostlivosti o svet okolo nás. O odkazy na prírodu tu nie je núdza. Aby ste to zdôraznili, zvoľte prírodné materiály ako drevo, kameň, bambus a ľan. Tieto materiály dodávajú miestnosti teplo a harmóniu. Vyhýbajme sa umelým, plastovým či kovovým prvkom, ktoré môžu vniesť do priestoru chaos a rozhodne sú v rozpore so zenovou atmosférou.

Nič neprináša odkazy na prírodu tak ako zelené rastliny. Doplňme priestor o kvety a črepníkové rastliny, ktoré vnesú do interiéru prírodu. Rastliny prečisťujú vzduch a dodávajú interiéru život a dynamiku a zároveň upokojujú a umožňujú relaxovať. Skúsme vybrať druhy nenáročné na starostlivosť a zodpovedajúce klíme našej izby. Koniec koncov, rastliny majú zdobiť zenový priestor, nie sa pre nás stať ďalším problémom. Lopatkovec alebo pilea, rovnako ako paprade a orchidey, sú nenáročné na údržbu.

Zenové interiéry, teda v súlade so sebou a prírodou

Zen domáce interiéry a osvetlenie

Prirodzené svetlo je v zenovom usporiadaní kľúčové. Pokúsme sa čo najlepšie využiť dostupné svetlo za deň, vyhýbajme sa ťažkým záclonám alebo závesom. Zenové interiéry sú spojené s priestorom, ľahkosťou a jemnosťou. Preto dobre poslúžia veľké okná a svetelné závesy.

Ak je to možné, použite jemné reflektory alebo lampáše, aby ste v noci vytvorili jemnú a relaxačnú atmosféru. Tiež je dobré zapáliť pár sviečok. Máme radi príjemné vône? Postarajme sa o dekoratívne vonné sviečky v orientálnom prostredí, napríklad na kamennom tanieri alebo v sklenenom lampášiku. Takéto detaily budú nielen úžasne vyzerať, ale potešia nás aj počas našej relaxačnej aromaterapie alebo meditácie.

Zen domáce interiéry a osvetlenie

Koncept zenového štýlu, meditácia a relaxácia

Keďže už hovoríme o meditácii, oplatí sa túto tému viac rozviesť. Zen znamená meditáciu. Ak pravidelne cvičíme meditáciu, oplatí sa vytvoriť špeciálny meditačný kútik. Vyberme si pohodlné vankúše a koberec, aby sme si zaistili pohodlie pri meditácii. Nikdy predtým ste neskúšali meditáciu? Toto je ideálny čas začať! Meditácia vám pomôže upokojiť sa a relaxovať a zenový interiér je na to ako stvorený!

Ak nám však meditácia nie je po chuti, oplatí sa vytvoriť relaxačný kútik. Môže to byť malý kútik s pohodlnými kreslami alebo ležadlami, kde sa odtrhneme od každodenného zhonu a oddýchneme si. Vďaka tomu zavedieme zen do každodenného života nielen do nášho domova či bytu.

Relaxačný priestor môže pre každého vyzerať trochu inak. Samozrejme, spoločným znakom bude minimalizmus a jednoduchosť. Zen štýl je založený na tomto. Zen interiér je ako stvorený na relax, no relaxačný kútik môže vyzerať inak. Pre niekoho to bude kreslo so stolíkom a obľúbenou knihou v zenovej spálni, pre iného zenová kúpeľňa s vaňou napustenou horúcou vodou a pripravenou na relaxačný kúpeľ.

Koncept zenového štýlu, meditácia a relaxácia

Harmónia a poriadok, alebo čo je charakteristické pre zen

Skutočnou podstatou zenu je harmónia a poriadok. Z tohto dôvodu dbajte na to, aby bol dom čistý. Urobme si vo veciach pravidelne poriadok, pravidelne upratujme a snažme sa nerobiť neporiadok. Zbavme sa aj predmetov, ktoré už nie sú užitočné a nezodpovedajú estetike zenového aranžmánu. Harmónia v našom okolí je tiež harmóniou v našej mysli.

Harmónia a poriadok, alebo čo je charakteristické pre zen

Zen ako zaujímavý štýl interiérového dizajnu, a preto pár slov o doplnkoch

Ako každý interiérový dizajn, aj zenový štýl si vyžaduje dekoráciu. Ozdoby však podľa predpokladov tohto štýlu nemôžu byť príliš ozdobné a rozhodne ich nemôže byť priveľa. Ak chceme nášmu priestoru dodať trochu umenia, vyberte si diela s pokojnou tematikou, ako je krajina, abstrakcia alebo kaligrafia. Vyhýbajme sa príliš ozdobným rámom a akcentom.

Ozdoby pridávame striedmo. Tiež stojí za to uistiť sa, že zodpovedá minimalizmu zenového štýlu. V tejto úlohe dobre fungujú aj dekoratívne úžitkové predmety, napríklad vázy na kvety alebo svietniky.

Zen ako zaujímavý štýl interiérového dizajnu, a preto pár slov o doplnkoch

Oáza pokoja

Už vieme, čo je zen štýl vo všeobecnosti a ako zariadiť interiéry v súlade s touto jedinečnou filozofiou. Pozrime sa však, ako sa zamerať na usporiadanie dvoch jedinečných miestností: zenovej kúpeľne a zenovej spálne.

Kúpeľňa v duchu zenu

Pri zariaďovaní zenovej kúpeľne pamätajte na to, že má byť miestom oddychu. Využime pravú podstatu zenu. Vďaka zenovej praxi sa pre nás kúpeľňa stane oázou pokoja. Tu by mala byť harmónia a súdržnosť. Je dobré zvoliť svetlé obklady do kúpeľne a nábytok so vzorom a farbou prírodného dreva. Doplnky by mali byť minimalistické, oplatí sa zvoliť živé črepníkové kvety.

Vo veciach je tiež dobré udržiavať poriadok, preto kozmetiku a kúpeľňové doplnky ukladajte do košíkov a skriniek.

Zen spálňa

Spálni v zenovom štýle dominujú jednoduché formy nábytku, rovnako ako v minimalistickej obývačke. Interiér v zenovom štýle podporuje dobrý spánok, takže prenesenie zenu do spálne môže byť hitom! Cvičením zenu sa nám bude ľahšie odpočívať. V tejto edícii zen znamená meditáciu, relax v relaxačnom kútiku s knihou a kávou alebo aj dlhý regeneračný spánok v mäkkej, čistej obliečke.

Filozofia zen budhizmu určite pomáha pri oddychu. Interiér podporuje uzemnenie, zameranie sa na súčasnosť, ale aj oddych a relax. Spálňa v tomto štýle vám po náročnom dni v práci určite pomôže.

Späť