Ako zariadiť špajzu doma?

19.12.2022

Vhodné a estetické skladovanie potravinových produktov v aktuálne módnych minimalistických aranžmánoch je skutočnou výzvou v interiérovom dizajne. Vyčlenenie jednej miestnosti na špajzu alebo oddelenie konkrétneho miesta na ňu výrazne uľahčí udržiavanie poriadku v rodinnom dome či byte.

Pretože v dnešnej dobe je pojem špajza chápaný veľmi široko, aj niekoľko políc v uzavretej skrini uľahčí skladovanie a urobí kuchyňu estetickou a priestor sa odbremení od prebytočného vybavenia a produktov.

Ako si zariadiť domácu špajzu? Na čo si dať pozor pri výbere umiestnenia špajze? Poradíme!

 

Ako zariadiť špajzu doma?

 


V tomto článku:

1. Domáca špajza – jej výhody

2. Aké sú hlavné výhody špajze?

3. Umiestnenie domácej špajze

4. Špajza v samostatnej miestnosti

5. Špajza v kuchyni

6. Špajza, ktorá sa nachádza v suteréne

7. Špajza pri garáži

8. Usporiadanie špajze - police a koše na skladovanie

9. Usporiadanie produktov na regáloch



 

Domáca špajza – jej výhody

Špajza doma, dokonca aj veľmi malá, je mimoriadne funkčná a dáva lepšie možnosti rozvoja, najmä malej kuchyne. Vďaka domácej špajzi získate priestor na zásoby potravín ale aj na odkladanie domácich zaváranín a kuchynského náčinia. Správne vybavená špajza uľahčí hľadanie potravinových produktov, ktoré v nej majú svoje stále miesto.

 

Domáca špajza

 

Aké sú hlavné výhody špajze?

Umožňuje vám skladovať viac zásob potravín, ktoré používate, umožňuje vám skladovať vlastné konzervy, umožňuje vám získať viac miesta v kuchyni, dáva vám možnosť usporiadať úložný priestor pri nízkych nákladoch, pretože obyčajné police budú dobrým riešením vo svojom zariadení. Umožňuje vám udržiavať poriadok, vďaka možnosti uloženia menej často používaného vybavenia.

 

Umiestnenie domácej špajze

Správne umiestnenie špajze je mimoriadne dôležité. Ak máte dom a viac miesta na špajzu, môžete prideliť samostatnú izbu. Ak ste ešte pred výstavbou, môžete si vybrať konkrétny návrh domu, ktorý zahŕňa projekt špajze.

Špajza môže byť umiestnená aj v okolí garáže, pod schodiskom v dome alebo v pivnici. Ak máte k dispozícii obmedzený priestor, na uskladnenie zásob potravín môžete použiť uzavreté police v kuchynskej skrinke, vo výklenku kuchyne alebo v predsieni.

 

Špajza v samostatnej miestnosti

Špeciálne na tento účel vyčlenená časť domu je skutočná špajza - samostatná miestnosť, ktorá je mimoriadne funkčná. Rozmery špajze nemusia byť veľké. Otvorené police vám umožňujú triediť všetko na policiach a získať ľahký prístup k dózam, zásobám múky a dokonca aj zelenine a ovociu. V takejto samostatnej miestnosti môžete zavrieť všetky predmety, ktoré sa nezhodujú s usporiadaním kuchyne. Výberom protišmykových obkladov do miestnosti a natretím stien latexovou farbou získate aj interiér, ktorý sa ľahko udržiava v čistote.

Umiestnenie špajze v oddelenej časti domu umožňuje získať optimálne podmienky pre správne skladovanie potravín v miestnosti. Napríklad potraviny ktoré sa môžu pokaziť, ak sú vystavené slnečnému žiareniu alebo prílišnej vlhkosti. Rovnako neznášajú vysoké teploty.

Najlepším riešením je zabezpečiť dostatočné vetranie, najmä v malej miestnosti. Vo fáze výstavby môžete dokonca vytvoriť samostatné vetracie potrubie. Ak sa postaráte o správnu mikroklímu na skladovanie potravín v špajzi u vás doma, budete môcť v nevhodných podmienkach skladovať ovocie, zeleninu, zaváraniny a iné potravinárske výrobky, ktoré sa kazia a vylučujú škodlivé látky.

Pri zariaďovaní špajze by ste mali pamätať na to, že optimálna teplota by mala byť 10-15 stupňov C a vlhkosť vzduchu okolo 60 %. Vhodné je neinštalovať do nej žiadne kúrenie. Tiež je dobré neumiestňovať do jej blízkosti žiadne zdroje tepla.

 

Špajza v samostatnej miestnosti

 

Špajza v kuchyni

Ako na to, ak nemáte možnosť oddeliť samostatnú miestnosť a potrebujete si v kuchyni zariadiť miesto na uskladnenie potravín?

Špajza v tejto miestnosti môže byť rovnako zaujímavá ako samostatná miestnosť v dome. Ak máte možnosť, zaujímavým riešením môže byť oddelenie výklenku v stene. Ďalším nemenej zaujímavým nápadom môže byť integrácia rôznych typov výsuvných košov či zásuviek do nábytku.

Takéto skladovanie produktov je mimoriadne pohodlné a umožňuje vám mať to, čo potrebujete, vždy na dosah ruky. To umožňuje maximálne využitie dostupného priestoru a jeho usporiadanie a vybavenie tak, aby ste po výrobkoch a zariadeniach v skriniach kedykoľvek ľahko siahli. Tento spôsob hospodárenia s priestorom v kuchyni urobí aj z malého priestoru vo vašej domácnosti usporiadanejšie a priestrannejšie miesto.

 

Špajza, ktorá sa nachádza v suteréne

Špajza, ktorá sa nachádza v suteréne, je veľmi starý, za starých čias obľúbený spôsob skladovania potravín. Aj teraz, pri plánovaní domáceho priestoru, sa často rozhoduje o vytvorení suterénu. Takéto riešenia sú bežné aj v panelákoch. Takáto suchá pivnica poskytuje ideálne podmienky na skladovanie zeleniny, ovocia, zaváranín a sušených byliniek. Špajza v pivnici je najlepším riešením, keď doma nemáte miesto na špajzu.

 

Špajza pri garáži

Ak si chcete doma zariadiť špajzu a nemáte pre ňu miesto priamo pri kuchyni, môže byť dobré umiestniť špajzu aj v blízkosti garáže. Sú tu ideálne podmienky na skladovanie potravín. Toto riešenie je aj funkčné, pretože pri presune nákupu z auta do kuchyne sa niektoré dajú vybaliť na špeciálne určené miesto.

 

Špajza v kuchyni

 

Usporiadanie špajze - police a koše na skladovanie

Moderná špajza by mala byť správne usporiadaná.

Ako si teda doma zariadiť špajzu?

Otvorené police sú skvelým riešením na udržanie poriadku. Na uskladnenie môžete použiť aj sady políc, ktoré by mali byť úhľadne zavesené vo vhodných rozostupoch od seba. Regály a police by mali byť vyrobené z odolných materiálov, ktoré budú mať vysokú nosnosť.

Najlepšie by bolo, keby neabsorbovali vlhkosť. Optimálnym riešením budú police vyrobené z kovu, plastu, lakovaného dreva alebo vodotesnej preglejky. Pri organizovaní priestoru v špajzi budú užitočné prútené koše, nádoby a dózy na sypké produkty a koreniny, jutové vrecia a škatule rôznych veľkostí.

 

Usporiadanie produktov na regáloch

Bez významu v špajzi nie je ani správne usporiadanie potravín na každej z políc. Najlepšie je umiestniť ich podľa hmotnosti, teploty a účelu. Úplne dole by mali byť ťažké predmety ako kuchynské vybavenie, veľké hrnce, výrobky vyžadujúce najnižšiu teplotu a predmety ktoré používate menej často.

Na stredné police je najlepšie dať ľahšie predmety a tie, po ktorých siahame najčastejšie. Môžu to byť poháre s konzervami, zaváraniny a nádoby so sypkými výrobkami. Najvyššie miesta môžu byť obsadené bylinkami, cesnakom, cibuľou. Môžete sem umiestniť aj menej často používané ľahšie zariadenia.

Pri organizovaní špajze doma nezabudnite, že je veľmi dôležité pravidelne čistiť túto miestnosť. Čistota a hygiena sú nevyhnutné na miestach, kde sa skladujú potraviny a podporujú ich dlhšie skladovanie. Zaručuje, že konzervy budú v dobrom stave a čerstvé.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Keramické dlaždice - trendy na rok 2022


Čo je terakota?


Sprievodca svetom dlaždíc

Späť