Ako zasadiť tuje?

01.08.2024

Tuje sú obľúbené ihličnaté rastliny na záhrady a pozemky. Sú cenené pre rýchly rast, jednoduchú údržbu a schopnosť tvarovania. Tuje sa vysádzajú ako samostatné rastliny, tak aj vo forme živých plotov. Ako vyzerá správna výsadba tuje? Kedy sa podujať na túto úlohu, ako sa pripraviť na sadenie tují a na akú vzdialenosť tuje od seba sadiť? Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovieme v nasledujúcom článku.

Ako zasadiť tuje?


V tomto článku:

1. Aká je najlepšia hustota výsadby tuje?

2. Ako zasadiť tuje pri plote?

3. Kedy je najlepší čas na výsadbu tuje?

4. Ako vyzerá výsadba tuje krok za krokom?

5. Ako zasadiť tuje do kvetináča?

6. Ako sa starať o vysadené tuje?



Aká je najlepšia hustota výsadby tuje?

Hustota výsadby tuje závisí od niekoľkých faktorov, ako je typ odrody tuje, zamýšľaný účel, požadovaný vizuálny efekt a dostupný priestor. Niektoré odrody sú vysadené hustejšie, iné potrebujú pre seba viac miesta. Ak chcete vytvoriť kompaktný živý plot, mali by ste rastliny vysádzať bližšie k sebe a ak máte záujem o voľnejšiu výsadbu - rastliny je možné vysádzať menej často. V prípade výsadby tuje ako solitér, teda jednej rastliny, nie je vzdialenosť výsadby tují v záhrade až taká dôležitá.

Najobľúbenejšie odrody tuje sú 'Smaragd' a 'Brabant'. Ako ďaleko od seba treba sadiť tuje týchto odrôd? Dôležitý je dobrý rozstup pri výsadbe. Tuje musia mať priestor na správny vývoj.

Aká je hustota výsadby tuja 'Smaragd' pre živý plot?

Táto odroda má charakteristický kužeľovitý tvar. Najlepšie je vysádzať mladé sadenice vo vzdialenosti 50 - 60 cm od seba. Rastlinám to umožní správny vývoj a poskytne im dostatok priestoru, aby sa pekne rozrástli a zahustili.

Ako zasadiť tuje 'Brabant' na živý plot?

Odroda je o niečo širšia ako Smaragd. Tuja 'Brabant' by sa mala vysádzať 60 až 80 cm od seba.

Aká je najlepšia hustota výsadby tuje?

Ako zasadiť tuje pri plote?

Ako ďaleko od plota by ste mali sadiť závisí predovšetkým od toho, pre ktorú odrodu ste sa rozhodli. Cieľová šírka dospelej rastliny určí, ako ďaleko od plota zasadiť tuje.

Zvyčajne sa predpokladá nevysádzať tuje pri plote na vzdialenosť menšiu ako 50 cm. Ak budú kupované exempláre širšie, vzdialenosť od susedovho plota by mala byť väčšia. Príliš malá vzdialenosť môže spôsobiť poruchy vo vývoji rastlín alebo poškodenie plotu.

Ako zasadiť tuje pri plote?

Kedy je najlepší čas na výsadbu tuje?

Najlepšie termíny výsadby sú skorá jar (marec – apríl) a neskorá jeseň (september – október). Vzorky, ktoré sa kupujú v nádobách, sa môžu vysádzať počas celej sezóny, pokiaľ zem nie je zamrznutá.

Kedy je možné sadiť záhradné tuje?

Výsadba tuje na jar po období mrazov umožňuje rastline usadiť sa pred vegetačným obdobím. Korene tuje majú potom dostatok času na rozvoj pred letnými horúčavami. To je obzvlášť výhodné v regiónoch s teplým podnebím, kde môžu byť letá horúce a suché.

Výsadba tuje na jeseň zase umožňuje rastline zakoreniť sa pred zimným pokojom. V chladnejších oblastiach majú korene možnosť zakoreniť sa počas jesene a zimy, čo vám poskytne zdravší štart do jari. Vyhnite sa výsadbe tuje príliš blízko zimy, keď je pôda už príliš studená na správne zakorenenie.

Upozorňujeme, že tieto časy sa môžu líšiť v závislosti od vašej konkrétnej polohy a klímy vo vašom regióne. Ak máte pochybnosti o najlepšom čase na výsadbu tuje vo vašej oblasti, vždy sa oplatí poradiť sa s miestnym záhradníkom alebo sa opýtať tam, kde ste exempláre zakúpili.

Kedy je najlepší čas na výsadbu tuje?

Ako vyzerá výsadba tuje krok za krokom?

Ako zasadiť tuje v záhrade? Výsadba tuje je celkom jednoduchá, je však dôležité dodržiavať správne kroky, aby sa zabezpečil úspech a zdravý vývoj rastlín. Na začiatku stojí za to vybrať si správnu odrodu rastlín a oboznámiť sa s jej požiadavkami. Tieto požiadavky si určite porovnajte s tým, čo máte vo svojej záhrade. Tuje zvyčajne obľubujú presvetlené polohy, ale dokážu rásť aj na čiastočne slnečných miestach. Uprednostňujú dobre priepustnú pôdu. Záhradné centrá dostupné vo vašom okolí budú mať určite odrody a exempláre, ktoré sú prispôsobené klimatickým podmienkam v regióne, vrátane mrazov, miernejších či tuhších zím a prípadných silnejších vetrov.

Príprava pôdy na výsadbu tuje

Je dôležité vedieť, do akej pôdy tuje zasadiť. Pred výsadbou sa uistite, že pôda spĺňa požiadavky rastlín. Správna výsadba tují znamená aj dobrú prípravu pôdy. Pôda by mala byť voľná, preto ju dobre vykopte. Tuje majú radi úrodnú a dobre priepustnú pôdu. Príliš piesočnatá alebo príliš ílovitá pôda môže byť dodatočne obohatená o živiny, najjednoduchšie je pôdu prekopať a zmiešať s kompostom.

Tuje nikdy nesaďte priamo do trávnika. Rastúca tráva bude silne konkurovať mladým sadeniciam, ktoré oslabia rast tuje.

Kopanie dier pre rastliny

Začnite sadiť tuje vykopaním jamiek pre konkrétne rastliny. Jeden otvor by mal byť o niekoľko centimetrov hlbší a širší ako kosenie rastliny. Ak ste si exempláre zakúpili v nádobách, vykopte otvory, do ktorých sa nádoba pohodlne zmestí a sú niekoľko centimetrov pod úrovňou zeme.

Ak ste ešte pôdu neprekopávali a nepridávali kompost, urobte to teraz. Za týmto účelom vykopte jamu dvakrát hlbokú a pôdu zospodu premiešajte s kompostom.

Pri hĺbení jamiek môžete mladé sadenice (v skutočnosti koreňový bal tuje) na niekoľko minút ponoriť do vody. To im neskôr pomôže ľahšie sa aklimatizovať na nové miesto.

Správna výsadba tují - Ako hlboko sadiť tuje?

Jednotlivé exempláre umiestnite do otvorov tak, aby boli v rovnakej hĺbke ako úroveň zeme. Voľné miesta vyplňte zeminou a celé zatlačte.

Po vysadení rastlín exempláre hojne zalejte. V prvých týždňoch po výsadbe dbajte najmä na správnu hydratáciu, najmä počas suchých dní.

Ako vyzerá výsadba tuje krok za krokom?

Ako zasadiť tuje do kvetináča?

Nie všetky exempláre tuje sú zasadené do zeme. Odrody tuje sú také rozmanité a zaujímavé, že sa tieto rastliny často používajú ako dekoratívne exempláre na balkónoch a terasách - potom sa vysádzajú do veľkých kvetináčov alebo debničiek. Výsadba tuje do kvetináča je mimoriadne jednoduchá.

Výsadba tuje krok za krokom v kvetináčoch

Najskôr si pripravte kvetináč. Na dno položte štrk alebo malé kamene. Ide o priepustnú vrstvu, ktorá uľahčí prúdenie vody a zabráni tvorbe kaluží. Nalejte malú vrstvu pôdy a vložte tuju do kvetináča. Voľné miesta vyplňte zeminou, celé utlačte a rastlinu výdatne zalejte.

Ako sa starať o vysadené tuje?

Novovysadené rastliny vyžadujú osobitnú pozornosť. Najdôležitejšia bude pravidelná zálievka tuje, ktorú sme už spomínali. Tuje zalievajte najmä v prvom roku po výsadbe a počas suchých dní.

Okrem zálievky je dôležité prihnojovanie. K zdravému vývoju rastlín pomôže pravidelné prihnojovanie. Najlepšie je použiť univerzálne hnojivá alebo hnojivá určené pre ihličnaté rastliny. Trh ponúka aj špeciálne hnojivá určené len pre tuje, a to aj pre špecifické odrody tuje.

Ďalším postupom starostlivosti, ktorý sa vykonáva s tujami, je prerezávanie. Pravidelný rez rastlín pomáha udržiavať požadovaný tvar a tiež pomáha pri raste rastlín. Odrežte nadmerne rastúce výhonky a podľa toho vytvorte kríky. Vykonajte tiež sanitárne prerezávanie, ktoré spočíva v odstránení chorých, uschnutých alebo poškodených konárov.

V prvom roku po vysadení tuje dbajte aj na ochranu rastlín pred mrazom. Mladé sadenice môžeme prikryť agrotextíliou, o niečo väčšie exempláre môžeme posypať kôrou alebo lístím okolo koreňov.

Späť