Akú panvicu si mám vybrať? Nie všetky druhy sú vhodné na vyprážanie

14.07.2025

Mnohých baví varenie na vlastnú päsť – vďaka tomu môžu rozvíjať svoje záujmy a podeliť sa o pochúťky so svojimi blízkymi. Ak tiež milujete varenie, veľmi dobre viete, aké dôležité je správne vybavenie. Nekvalitné hrnce pripália polievky a nevhodné a staré panvice zabránia dobrému vyprážaniu. Vieme aj to, že správny riad je zárukou chutných jedál, preto sme pre vás pripravili krátky návod, ako vybrať panvicu podľa toho, čo chceme variť, vyprážať alebo pripravovať. Ak začínate svoje dobrodružstvo s varením alebo si len chcete rozšíriť vedomosti, určite zostaňte s nami! Uvidíte, ako materiál panvice ovplyvňuje jej vlastnosti a aké typy panvíc si môžete v našom obchode kúpiť.

Akú panvicu si mám vybrať? Nie všetky druhy sú vhodné na vyprážanie


V tomto článku:

1. Akú panvicu si mám vybrať? Dôležitý je materiál panvice!

2. Nerezová panvica - ideálna panvica na vyprážanie mäsa, rýb a zeleniny

3. Liatinové panvice - univerzálne panvice na špeciálne úlohy

4. Panvica na lievance a palacinky - hliníkové panvice na rýchle varenie

5. Panvica s keramickým povrchom - zdravý prístup k vareniu

6. Teflónové panvice – najobľúbenejšie panvice na rýchle varenie

7. Medené panvice - profesionálna voľba pre jemné jedlá



Akú panvicu si mám vybrať? Dôležitý je materiál panvice!

Ak si chcete vybrať správnu panvicu, určite si pozrite materiály, z ktorých je výrobok vyrobený. Kvalitné materiály zaručujú dlhú a spoľahlivú prevádzku riadu. Varenie a pečenie v kvalitných hrncoch a panviciach bude nielen jednoduchšie a príjemnejšie, ale aj zdravšie! To je dôležité, keď varíte len pre seba, ako aj keď pripravujete jedlá pre svojich blízkych.

Medzi najobľúbenejšie typy panvíc patria panvice vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, liatiny, hliníka a panvice s keramickým povrchom. Za zmienku stoja aj teflónové a medené panvice. Prezrite si tieto materiály a zistíte, ktorý produkt bude pre vás najlepší.

Akú panvicu si mám vybrať? Dôležitý je materiál panvice!

Nerezová panvica - ideálna panvica na vyprážanie mäsa, rýb a zeleniny

Začnime naše dobrodružstvo recenziou materiálov panvice z nehrdzavejúcej ocele. Vysokokvalitná nehrdzavejúca oceľ umožňuje vytvoriť odolný a trvácny produkt. Ak milujete varenie, určite viete, že nehrdzavejúca oceľ nereaguje s jedlom, takže nemení jeho chuť ani vôňu. Oceľová panvica je ideálna na vyprážanie rýb, mäsa a zeleniny. Dobre poslúži aj ako panvica na dusenie a vyprážanie. Sú vhodné na plynové aj indukčné sporáky.

Nevýhodou tejto panvice však môže byť nerovnomerné rozloženie teploty. Výrobcovia však tento problém riešia vhodnou výrobou, teda pridaním medených alebo hliníkových vložiek na dno panvice, ktoré pomáhajú rozvádzať teplo.

Oceľová panvica väčšinou nemá dobré nepriľnavé vlastnosti, preto je menej vhodná ako panvica na vajíčka alebo vyprážanie palaciniek. Ak chcete vyprážať jedlo s vyšším obsahom bielkovín, určite použite viac tuku.

Nerezová panvica - ideálna panvica na vyprážanie mäsa, rýb a zeleniny

Liatinové panvice - univerzálne panvice na špeciálne úlohy

Klasické liatinové panvice sú produkty, ktoré určite poznáte. Profesionálni kuchári ich oceňujú pre ich odolnosť a schopnosť rovnomerne rozvádzať teplo. Ide o panvicu na ryby, panvicu na mäso, panvicu na dusenie, grilovanie a pečenie. Pomaly sa zahrieva, ale dlho udržuje teplotu.

Veľkou výhodou liatinovej panvice je, že ju môžete použiť na akomkoľvek type sporáka, aj v rúre. Nevýhodou však bude hmotnosť panvice, ktorá je v porovnaní s inými výrobkami podstatná. Údržba panvice tiež vyžaduje pravidelné mazanie, inak produkt jednoducho zhrdzavie. Ak sa však o svoju liatinovú panvicu budete správne starať, bude vám slúžiť celý život.

Liatinové panvice - univerzálne panvice na špeciálne úlohy

Panvica na lievance a palacinky - hliníkové panvice na rýchle varenie

Hliník je ľahký materiál. Hliníkové panvice ocenia najmä ľudia, ktorí nemajú veľa času na varenie – hliník sa rýchlo zohreje, vďaka čomu je varenie oveľa rýchlejšie. Modely týchto panvíc majú väčšinou antiadhézny povlak, takže potraviny ako ryby, palacinky alebo vajíčka ľahko vyprážate s malým množstvom tuku.

Táto unikátna panvica na vyprážanie rýb alebo vajíčok má však svoje nevýhody. Hliník je mäkký materiál a ľahko sa deformuje, preto je potrebné panvicu pokryť ochrannými vrstvami. Nátery sú tiež často jemné, preto pri varení venujte zvláštnu pozornosť používaniu drevených špachtlí alebo lyžíc.

Nie každá hliníková panvica je indukčná. Nezabudnite skontrolovať informácie o produkte na obale, aby ste sa uistili, že ste si vybrali dobrú panvicu.

Panvica na lievance a palacinky - hliníkové panvice na rýchle varenie

Panvica s keramickým povrchom - zdravý prístup k vareniu

Jedinečnosť keramických panvíc vyplýva najmä z nepriľnavých vlastností produktu, ale aj z toho, že na výrobu povlaku nie sú použité žiadne škodlivé látky (ako PFOA alebo PTFE), ktoré môžu byť prítomné v iných povlakoch. Ekologické keramické nátery sú vyrobené z prírodných materiálov. Keramické panvice sú vhodné na vyprážanie nízkotučných jedál a dobre vedú teplo.

Nevýhodou je však chúlostivosť povlaku a pri použití ostrejších nástrojov sa dá ľahko poškodiť. Z tohto dôvodu skúste použiť silikónové alebo drevené špachtle, lyžice alebo lopatky. Vďaka tomu bude vaše kuchynské vybavenie dobre udržiavané a bude vám dlho slúžiť.

Dávajte pozor aj na zmeny teploty počas varenia. Keramické panvice sú citlivé na náhle zmeny teploty.

Panvica s keramickým povrchom - zdravý prístup k vareniu

Teflónové panvice – najobľúbenejšie panvice na rýchle varenie

Panvice vyrobené z teflónu sú pre vás ideálnou voľbou, ak si ceníte rýchle varenie. Teflónová povrchová úprava zaručuje vynikajúce nepriľnavé vlastnosti, čo umožňuje aj smažiť palacinky alebo smažiť mäso s minimálnym množstvom tuku. Panvice sú ľahké, ľahko sa zahrievajú a sú vhodné na každodenné použitie.

Rovnako ako u keramických a hliníkových panvíc však aj teflónové vyžadujú šetrné zaobchádzanie. Poškriabaný teflónový povrch môže uvoľňovať škodlivé zlúčeniny, preto poškodené panvice okamžite vyhoďte.

Teflón tiež neznáša vysoké teploty (nad 260 stupňov) a dlhodobé zahrievanie a je vhodnejší na rýchle varenie.

Teflónové panvice – najobľúbenejšie panvice na rýchle varenie

Medené panvice - profesionálna voľba pre jemné jedlá

Medené panvice sú výrobky s výnimočnou tepelnou vodivosťou, rýchlo a rovnomerne sa zahrievajú. Využívajú ich najmä profesionálni kuchári, ktorí pomocou takýchto produktov dokážu jedlo presne zohriať pri zachovaní úplnej kontroly nad teplotou.

Meď reaguje s kyselinami, preto sú dodatočne chránené cínovým alebo nerezovým povlakom. Medené panvice vyžadujú pravidelnú starostlivosť a leštenie, inak stratia svoj krásny vzhľad. Ide o luxusný produkt, no ak patríte k nadšencom do varenia, môže byť skvelým doplnkom vašej kuchyne.

Späť