Aký je vplyv prírody na interiérový dizajn? Eko aranžmány pre váš domov!

09.12.2024

Príroda má významný vplyv na interiérový dizajn a je zdrojom početných inšpirácií pre dizajnérov a obyvateľov. Tento vplyv je vidieť na mnohých úrovniach, od konceptu dizajnu až po výber materiálov a usporiadanie priestoru. Čoraz väčšia pozornosť sa venuje tomu, aby boli úpravy ekologické. Interiéry doplnené prírodnými prvkami, prítomnosť rastlín a upokojujúce farby sú len niektoré z vlastností takýchto ekologických interiérov inšpirovaných prírodou.

Priamo zaviesť prírodu do interiéru nie je až také zložité. Aj tento trend sa stáva čoraz obľúbenejším a získal si dokonca aj svoj zvláštny názov – biophilic design. Pozrite sa, ako vniesť do interiérov prvky prírody, aké biofilné prvky možno nájsť v rôznych miestnostiach a ako môže použitie prírodných materiálov zmeniť usporiadanie.

Aký je vplyv prírody na interiérový dizajn? Eko aranžmány pre váš domov!


V tomto článku:

1. Interiérový dizajn inšpirovaný prírodou – farby priamo z prírody

2. Interiéry doplnené prírodnými prvkami, teda materiálmi inšpirovanými prírodou

3. Prirodzené osvetlenie interiéru, teda prirodzené svetlo ako prvky prírody v interiéroch

4. Interiérový dizajn inšpirovaný prírodou, plný rastlín

5. Interiéry šetrné k prírode - biofilný dizajn

6. Trvalo udržateľný rozvoj a ekologický interiérový dizajn



Interiérový dizajn inšpirovaný prírodou – farby priamo z prírody

Paleta farieb, ktoré sa môžu objaviť v interiéroch inšpirovaných prírodou, nie je na rozdiel od zdania taká malá. Dominuje tu zelená, ako z odtieňa šťavnatej zelenej, tak aj tmavých farieb prírody. To isté platí aj o modrej – stretnúť sa môžete s azúrovo modrou a tmavomodrou. Okrem toho sú tu zemité farby, teda hnedé, béžové a krémové odtiene. Inšpiráciou môže byť aj belosť snehu.

Ako môžete vidieť z farieb prírody, môžete vytvoriť tlmenú paletu prírodných farieb a viac povzbudzujúcu, energizujúcu kompozíciu. Príroda je plná rôznych farieb, takže čerpať inšpiráciu z prírody, pokiaľ ide o farby, nie je také ťažké.

Interiéry s prvkami živej prírody, teda rastlinami, budú plné zelene. Biophilic design často využíva odtiene zelenej, no k prírode šetrný interiér možno zariadiť aj v tlmenejšej zemitej farebnej palete.

Vnášanie prírody do interiérového dizajnu pomocou farieb je základom pre navrhovanie prírode blízkych interiérov.

Interiérový dizajn inšpirovaný prírodou – farby priamo z prírody

Interiéry doplnené prírodnými prvkami, teda materiálmi inšpirovanými prírodou

V prírodnom interiérovom dizajne sa často používajú prírodné materiály ako drevo, kameň, bavlna, ľan. Ich prirodzená textúra a vzhľad dodávajú miestnosti teplo a príjemný vzhľad. Používajú sa ako povrchová úprava, vybavenie a príslušenstvo.

Pri pohľade na podlahy môžete tejto záležitosti venovať osobitnú pozornosť. To je miesto, kde môžete použiť krásnu a prirodzenú povrchovú úpravu položením podláh z prírodného kameňa alebo drevených dosiek. Zavedenie prírody do interiéru v tejto verzii bude jednoduché, estetické a veľmi praktické.

Použitie biofilných prvkov je možné aplikovať aj na zariadenie. Drevený nábytok je funkčným prvkom prírody, rovnako ako kožená sedačka. Biofilný dizajn sa nevyhýba ani doplnkom a tie môžu byť vyrobené z prírodných surovín.

Použitím prírodných materiálov vznikajú nielen prírode blízke interiéry, ale aj ekologické aranžmány. Povrchové úpravy a vybavenie sú vytvorené a vnesené do interiéru s ohľadom na prípadnú následnú likvidáciu. Ekologická architektúra interiérov inšpirovaná prírodou v tomto prípade spĺňa predpoklady trvalo udržateľného rozvoja.

Interiéry doplnené prírodnými prvkami, teda materiálmi inšpirovanými prírodou

Prirodzené osvetlenie interiéru, teda prirodzené svetlo ako prvky prírody v interiéroch

Inšpiráciu prírodou možno nájsť aj v spôsobe, akým sa denné svetlo dostáva do miestností. Interiéroví dizajnéri sa často snažia vyťažiť maximum z prirodzených svetelných zdrojov navrhovaním veľkých okien, presklenia alebo otvorených obytných plánov. To nielen zlepšuje energetickú účinnosť, ale do miestností vnáša aj prirodzené mäkké svetlo.

Použitie biofilných dizajnových prvkov môže byť obzvlášť viditeľné v súvislosti s umelým osvetlením. Použitie prírodných prvkov v dizajnoch svietidiel priblíži celý aranžmán ekologickým interiérom. Zavedenie prírody do interiérového dizajnu bude tiež jednoduchšie, keď použijete lampy s motívmi a tvarmi inšpirovanými prírodou, napríklad s kvetinovými tienidlami.

Prirodzené osvetlenie interiéru, teda prirodzené svetlo ako prvky prírody v interiéroch

Interiérový dizajn inšpirovaný prírodou, plný rastlín

Pridávanie rastlín do interiérov je v súčasnosti veľmi populárne. Črepníkové rastliny, vertikálne záhrady a machové nástenné koberce prinášajú do miestností prvky prírody. Rastliny okrem estetickej stránky zlepšujú kvalitu vzduchu a vytvárajú príjemnú mikroklímu.

Rastliny sú nepopierateľne krásnymi a očarujúcimi prvkami prírody v interiéroch. So živými rastlinami bude vnášanie prírody do interiéru hračkou. Ak chcete ešte viac zdôrazniť inšpiráciu prírodou, zvoľte drevené alebo keramické črepníky – použitie prírodných prvkov zvýrazní krásu aranžmánu a odkaz na prírodu.

Interiéry s prvkami živej prírody sú veľmi dynamické, zaujímavé a originálne. Medzi rastlinami nájdete aj exempláre, ktoré nevyžadujú veľkú starostlivosť a rozsiahle záhradkárske znalosti, takže živé rastlinky môžu mať v interiéroch aj neskúsení, začínajúci záhradkári.

Veľké množstvo rastlín v interiéri nie je dobrým riešením pre každého. Rastliny si vyžadujú čas a aspoň trochu skúseností. Ak viete, že izbové rastliny budú pre vás problémom, vyhnite sa množstvu izbových rastlín. Rozhodnite sa pre menej živých rastlín v interiéri a nahraďte ich peknou grafikou a motívmi na textíliách.

Interiérový dizajn inšpirovaný prírodou, plný rastlín

Interiéry šetrné k prírode - biofilný dizajn

Príroda ovplyvňuje nielen osvetlenie, materiály a farby, ale aj formy, tvary a príjemnú jednoduchosť. Biofilné dizajnové prvky vnášajú do miestností prírodu, prírode blízke interiéry by preto mali byť naplnené prírodnými prvkami so zaujímavými tvarmi a formami.

Formy a tvary vyskytujúce sa v prírode, ako sú zakrivené čiary, kruhy alebo špirálové vzory, sa často používajú pri navrhovaní nábytku, svietidiel a dekoratívnych prvkov. Tieto organické formy môžu pomôcť vytvoriť priateľský a relaxačný priestor. Príroda sa navyše často spája s jednoduchosťou a minimalizmom. Interiérový dizajn môže čerpať z týchto myšlienok a vytvárať pokojné a usporiadané priestory, kde každý prvok má svoje miesto a funkciu.

Biofilným dizajnom je aj použitie prírodných materiálov a vegetácie v interiéri. Vnášanie prírody do interiéru prostredníctvom materiálov, foriem a tvarov vytvára príjemné interiéry v biofilnom dizajnovom štýle.

Interiéry šetrné k prírode - biofilný dizajn

Trvalo udržateľný rozvoj a ekologický interiérový dizajn

Súčasný prístup k interiérovému dizajnu je často založený na udržateľnosti a ekológii. Používanie prírodných materiálov, energeticky úsporných technológií a recyklácia môžu úzko súvisieť s myšlienkou rešpektovania a ochrany prírody.

Vplyv prírody na interiérový dizajn je mimoriadne všestranný a môže sa prejavovať rôznymi spôsobmi v závislosti od vkusu a cieľov dizajnéra a obyvateľov daného interiéru. Vždy je však možné využiť prírodu ako inšpiráciu na vytvorenie krásnych, funkčných a harmonických obytných priestorov.

Späť