Breza - strom plný mágie

11.09.2024

Breza je jedinečný strom s bohatou symbolikou a širokým využitím v záhradníctve, medicíne a kozmeteológii. Ak sa pýtame, aký strom si vybrať do našej záhrady, zaujímavou voľbou budú určite krásne brezy. Túto drevinu si ceníme pre jej eleganciu, jemnosť a nenáročnosť na pestovanie – je preto výbornou voľbou ako pre začínajúcich záhradkárov, tak aj pre tých, ktorí už o záhradkárstve niečo vedia.

K pozitívnym vlastnostiam brezy patrí nielen estetika a nenáročnosť na pestovanie. Hovorí sa, že breza má magické vlastnosti a veľa ľudí si ju váži pre pozitívny vplyv na pohodu. Poďme sa teda pozrieť, či je tento čarovný strom naozaj taký výnimočný a overme si, ako si pestovať brezu v pohodlí vlastnej záhrady.

Breza - strom plný mágie


V tomto článku:

1. Breza - ako tento strom vypadá?

2. Breza previsnutá, breza plstnatá a iné druhy brezy – ktorú brezu si vybrať?

3. V akej forme môžu byť stromy použité? Ako zaviesť brezu do záhrady?

4. Má breza magické vlastnosti? V čo verili Slovania?

5. Aké miesto v záhrade bude najlepšie pre brezu? Ako sa starať o brezy?



Breza - ako tento strom vypadá?

O chvíľu si overíme, či má breza magickú moc alebo nie, ale najprv sa pozrime na samotný strom. Breza je určite jedným z najznámejších druhov vďaka svojej charakteristickej bielej kôre, ktorá vekom a v rôznych druhoch a odrodách môže získať rôzne textúry a vzory. Tento jedinečný vzhľad z neho robí atraktívny strom prakticky do každej záhrady. Ak teda chceme získať estetický druh s nevšednou formou a zároveň sa bojíme exotických exemplárov a komplikovanej starostlivosti o ne, výbornou voľbou bude breza.

Jedinečná kôra stromu púta pozornosť a dokonale sa vyníma od ostatných exemplárov. Pozoruhodné sú aj malé, zelené, jemné brezové listy, ktoré pri pohybe vetrom vytvárajú úžasný, upokojujúci efekt. Na jeseň listy žltnú, čo dodáva záhrade jedinečný hrejivý charakter.

Rôzne druhy môžu dosiahnuť až 40 metrov (v prípade brezy papierovej), ale väčšina je vysoká okolo 20 - 30 metrov. Zvyčajne majú tiež rozsiahlu, aj keď tenkú a perovú korunu.

Breza - ako tento strom vypadá?

Breza previsnutá, breza plstnatá a iné druhy brezy – ktorú brezu si vybrať?

Medzi brezami sa môžeme stretnúť s mnohými druhmi – rod breza zahŕňa okolo 60 druhov, a to ako vysokých stromov, tak aj trpasličích kríkov. Najobľúbenejšie a najčastejšie pestované sú: breza previsnutá a breza plstnatá. Do záhrad sa často introdukuje aj trpasličia breza.

Breza previsnutá je pravdepodobne najobľúbenejším druhom z celej čeľade brezy. Tento majestátny okrasný listnatý strom dosahuje výšku až 30 metrov, má vyvinutú, ale riedku kôru u starších exemplárov a má dlhé, visiace konáre s malými, zelenými listami. Vďaka tomu, že listy sú zvrchu tmavozelené a zospodu svetlozelené, strom sa pri vetre trblieta jedinečným, priam magickým spôsobom.

Breza plstnatá dorastá aj do výšky 30 metrov, no jej koruna je oválna a mierne hustejšia. Kôra starších jedincov je tmavšia ako kôra bielej brezy. Listy brezy plstnatej sú menšie, ale hrubšie.

Breza trpasličia je malý ker, ktorý dorastá do výšky maximálne 1 metra. V porovnaní s previsnutou alebo plstnatou brezou je to drobná rastlina. Neexistuje tu žiadny tradičný kmeň s bielou kôrou, ale rastlina je cenená pre svoje drobné, okrúhle listy so živou zelenou farbou. Krík možno pestovať aj ako okrasnú rastlinu na kmeni.

Zaujímavé odrody brezy môžu byť farbené. Brezové vetvičky môžu mať červenú alebo fialovú farbu a listy môžu byť oranžové, žlté alebo červené. Vďaka takejto rozmanitosti odrôd je breza obzvlášť dôležitá v aranžmánoch zelene.

Breza previsnutá, breza plstnatá a iné druhy brezy – ktorú brezu si vybrať?

V akej forme môžu byť stromy použité? Ako zaviesť brezu do záhrady?

Brezu môžeme do záhrady zaviesť niekoľkými spôsobmi. Dokonale vyzerajú ako solitéry, teda jeden vysadený strom, okolo ktorého je upravený záhon. Pod takýto strom je dobré umiestniť záhradnú lavičku a relaxovať v tieni príjemného šuchotajúceho lístia. Stromček si pre svoju veľkú veľkosť vyžaduje dostatok miesta pre seba.

Zaujímavou možnosťou bude aj výsadba brezy v malých skupinách. Môžete si tak vytvoriť čarovný kútik, ktorý pripomína lesné čistinky alebo oblasti divočiny. Takéto miesto je pre nás ideálnym priestorom na oddych.

Brezy sa výborne hodia k rôznym rastlinám, ako okrasným kríkom, tak aj trvalkám. Nevšedným spôsobom, ako vniesť do vašej záhrady čaro stromov, môžu byť brezové aleje a živé ploty. Aleje vytvárajú romantické prostredie, pozdĺž príjazdovej cesty môžu byť vysadené väčšie brezy a pozdĺž záhradných chodníkov a uličiek môžu byť vysadené trpasličie odrody. Voľné živé ploty s brezami zasa dodajú záhradám ľahkosť.

V akej forme môžu byť stromy použité? Ako zaviesť brezu do záhrady?

Má breza magické vlastnosti? V čo verili Slovania?

Breza má magické vlastnosti a je jedinečným stromom - slovanská kultúra naznačuje mnohoraké využitie tohto stromu, ako liečivé, tak aj na magické obrady. Ide teda o jedinečný strom. Slovania o tom vedeli už dlho, používali kôru aj šťavy rastliny. Mladé brezové listy na bezvládnych vetvičkách sa používali na zdobenie domov a stodôl, takže dostali ochrannú, magickú moc – chránili pred požiarmi, krádežami, odháňali bosorky.

Breza má preto v našej kultúre mimoriadny význam. Ochranná sila sa využívala aj v kresťanských časoch, kostoly a oltáre sa zdobili brezovými vetvičkami a mladými brezovými lístkami a vetvičky odtiaľ nazbierané mali chrániť domy pred zlou energiou.

Záhrada s brezou je zvláštne, pokojné miesto, plné pokoja a relaxu. O breze sa hovorí, že vďaka svojej kráse a tomu, že strom upokojuje nervy, má magickú moc. Brezy majú liečivé vlastnosti a veľa ľudí hovorí, že sa v ich spoločnosti cítia pokojnejšie a lepšie. Breza má tiež vplyv na našu pohodu. Keďže breza mala chrániť pred zlom, jej výsadba v záhrade nám môže priniesť pokoj a umožní nám lepší odpočinok.

Skutočnosť, že breza má špeciálne vlastnosti, nikoho neprekvapí. Tí, ktorí neveria v mágiu, môžu stále milovať brezu - breza má zaujímavé liečivé vlastnosti, takže stojí za to pozrieť sa na strom bližšie.

Magická sila alebo liečivá sila? Aké vlastnosti má breza?

Pozitívne vlastnosti brezy obsahuje najmä šťava, listy a kôra. Brezová šťava pôsobí močopudne a zlepšuje činnosť obličiek a podporuje detoxikáciu organizmu. Brezové listy majú protizápalové a analgetické vlastnosti, používali ich už naše staré mamy pri reumatických problémoch. Kôra zase obsahuje betulín, ktorý má antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

Najobľúbenejšie produkty z brezy sú masti a nálevy, ktoré podporujú liečbu kožných ochorení. Breza má pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Vzhľadom k tomu, že breza má dôležité vlastnosti, je cenená v prírodnej medicíne.

Má breza magické vlastnosti? V čo verili Slovania?

Aké miesto v záhrade bude najlepšie pre brezu? Ako sa starať o brezy?

Samotné pestovanie brezy nie je zložité a aj keď nemáme veľa skúseností, mali by sme to zvládnuť. Stojí však za to poznať základné požiadavky stromu. Brezy preferujú slnečné alebo poloslnečné polohy, kde je pôda mierne kyslá. Najlepšie rastie na miestach s priepustnou a stredne vlhkou pôdou, ale poradí si aj s inými podmienkami. Je však lepšie vyhnúť sa situáciám, keď rastlina rastie v stojatej vode, pretože to môže viesť k chorobám koreňov.

Breza je veľký strom, preto pri výsadbe treba brať do úvahy jej budúcu veľkosť – to platí pre koreňový systém aj korunu stromu. Mladé stromčeky je najlepšie vysádzať na jar alebo na jeseň. Po výsadbe je najdôležitejšie strom pravidelne polievať, aby mala rastlina tie najlepšie podmienky pre rozvoj.

Breza má pre našu kultúru osobitný význam a je aj mimoriadne estetickým prvkom záhrady. Brezová šťava, listy a kôra sa používajú v kozmetike a medicíne, brezy majú liečivé vlastnosti a čo je zaujímavé, určite nám zlepšujú náladu - takže bez ohľadu na to, či má breza čarovnú moc alebo je to len krásny strom, rozhodne stojí za to si vybrať takýto exemplár do našej záhrady.

Späť