Čo je balijský štýl a ako zariadiť obývačku v tomto štýle?

17.09.2024

Balijský štýl, ktorý sa zrodil z inšpirácie ostrovom Bali, je jedným z najčarovnejších a najvzrušujúcejších trendov v interiérovom dizajne. Vyznačuje sa množstvom farieb, rafinovanými detailmi a mystickým pocitom, ktorý srší z exotického ostrova. Interiérový dizajn v balijskom štýle je skutočnou cestou do sveta orientálnych inšpirácií, kde sa môžete ponoriť do tradície, ručnej práce a súladu s okolitou prírodou.

Interiér v štýle Bali je miestnosť plná slobody, života, tepla a radostných chvíľ. Stojí za to uzavrieť tieto dojmy a vytvoriť balijské interiéry, najmä balijskú obývačku. Usporiadanie balijského interiéru nie je ťažké, ale stojí za to pamätať na základné prvky: farby, nábytok a doplnky.

Čo je balijský štýl a ako zariadiť obývačku v tomto štýle?


V tomto článku:

1. Bývanie v balijskom štýle - farby v balijskom štýle a obývacia izba v balijskom štýle

2. Nábytok a interiéry v balijskom štýle, t.j. dobre vybavený interiér v balijskom štýle

3. Dom v balijskom štýle - vhodné doplnky pre interiér v balijskom štýle

4. Záhrada a terasa v balijskom štýle

5. Bytové usporiadanie v štýle Bali - moderný aranžmán plný slobody a umenia



Bývanie v balijskom štýle - farby v balijskom štýle a obývacia izba v balijskom štýle

V popredí balijského štýlu sú intenzívne farby, často odrážajúce bohatstvo prírody obklopujúcej ostrov Bali. Zlaté odtiene piesku, hlboká modrá oceánu, svieža zelená džungľa a teplé odtiene červenej sú základné farby, ktoré tvoria paletu balijského štýlu. Tieto farby je možné použiť ako na stenách, tak aj v doplnkoch na vytvorenie autentickej atmosféry.

Ak dávate prednosť tlmenejším aranžmánom, doplňte svoj balijský interiérový dizajn krémovou, hnedou a béžovou, ako aj univerzálnou bielou a sivou. Interiéry v štýle Bali môžu byť osviežujúce a živé izby alebo útulné a pokojné útočisko - výber je na vás.

Kúpeľňové farby v štýle Bali - Kúpeľňa v štýle Bali a dekorácia kúpeľne v štýle Bali

Balijský interiérový dizajn by mal byť farebne dobre zladený s funkciou, ktorú má miestnosť plniť. Kým kuchyňa alebo obývačka v štýle Bali môže byť farebná a plná života, v spálni je lepšie použiť tlmenú farebnú paletu, ktorá podporí relax. Súčasťou interiérov v štýle Bali sú aj kúpeľne – farbami balijského štýlu v takejto miestnosti je predovšetkým modrá, ktorá pripomína oblohu a more.

Bývanie v balijskom štýle - farby v balijskom štýle a obývacia izba v balijskom štýle

Nábytok a interiéry v balijskom štýle, t.j. dobre vybavený interiér v balijskom štýle

Nábytok v balijskom štýle sa často vyrába z exotických drevín, ako je teak, ratan alebo bambus. Vyznačujú sa jemnými dekoráciami, ručne robenými detailmi a prirodzenou povrchovou úpravou. V obývačke v štýle Bali sa oplatí zvoliť ľahký, vzdušný obývačkový nábytok, ktorý dodá priestoru ľahkosť a otvorenosť. Nízke obývačkové stolíky, taburetky, vankúše a koberce s jemnými ornamentmi dodajú interiéru jemný nádych balijskej kultúry.

Exotickú atmosféru interiéru zvýraznia aj sedačky či pohovky s vysokými nohami. Takéto modely budú ľahké. Vyberte si výrobky z ľahkých látok príjemných na dotyk.

Spálňa v štýle Bali a interiér domu na Bali

Interiér balijského domu je miestom plným exotiky, ale aj útulnosti. Tropický štýl balijského interiéru možno zaviesť nielen do obývačky - balijský štýl je tiež dobrým nápadom na usporiadanie spálne. Tu je dobré zvoliť drevený nábytok. Balijská architektúra je plná ľahkosti, takže modely s vysokými nohami budú vyzerať dobre. K balijskému nábytku patria aj kreslá, odporúčané budú najmä modely s tkaným ratanovým alebo prúteným operadlom.

Bali nábytok je sedací nábytok, kde môžete naplno relaxovať a oddychovať. Sedacie súpravy do obývačky nájdu uplatnenie nielen v obývačke, k balijskému nábytku patria aj čalúnené kreslá do obývačky, taburetky či rohové sedačky umiestnené v kuchyni či predsieni.

Nábytok a interiéry v balijskom štýle, t.j. dobre vybavený interiér v balijskom štýle

Dom v balijskom štýle - vhodné doplnky pre interiér v balijskom štýle

Textil hrá kľúčovú úlohu v balijskom interiérovom dizajne. Mäkké vankúše, svetelné závesy a jemné koberčeky môžu byť zdobené tradičnými vzormi, ako je batika alebo ikat. Ručne vyrábané látky s intenzívnymi farbami a etnickými motívmi zdôraznia autentickosť balijského štýlu a zároveň vytvoria útulný a teplý interiér. Textilom môžete ozdobiť nábytok v štýle Bali, pohovky, stoličky, rohové sedačky či stolíky, komody a vitríny.

Interiér v štýle Bali - ručné práce a balijské doplnky

V balijskom štýle zohráva dôležitú úlohu aj umenie. Tradičné sochy, masky, maľby a balijské ručné práce sa môžu stať jedinečnými dekoratívnymi prvkami v obývacej izbe. Oplatí sa vybrať aj črepníkové rastliny, ktoré dodajú interiéru sviežosť a prirodzený šarm. Balijská architektúra je druh ručnej práce, takže sa nebojte usporiadania svahov, podkrovia, stĺpov alebo výklenkov - balijský štýl dokáže zariadiť takéto nezvyčajné miesta a urobiť váš byt v balijskom štýle nezvyčajným a estetickým.

Osvetlenie v štýle Bali - vhodné svietidlá do interiéru domova na Bali

Osvetlenie zohráva dôležitú úlohu pri usporiadaní obývacej izby v balijskom štýle. Jemnú atmosféru dodajú interiéru lampáše, svietniky a drevené lustre, odkazujúce na tradíciu balijských rituálov a obradov. Osvetlenie v balijskom štýle by malo byť teplé a vytvárať útulnú atmosféru.

Obývacia izba v štýle Bali by mala byť vybavená jedným hlavným, horným zdrojom svetla. Balijskú obývačku navyše doplňte podlahovými a nástennými svietidlami. Vďaka vhodnému usporiadaniu balijských interiérov budú izby nielen estetické, ale aj funkčné.

Vegetácia v balijskom štýle - Bali štýl v kúpeľni, obývačke, kuchyni a spálni

Balijský interiér bez rastlín nebude taký estetický a ucelený ako na Bali. Vhodné farby a nábytok v balijskom štýle nie sú všetko – v balijskom štýle je vegetácia mimoriadne dôležitá. Stojí za to rozhodnúť o kúpe kvetov a črepníkových rastlín.

Vďaka rastlinám môžete zariadiť interiér obývacej izby, spálne, kuchyne a kúpeľne v štýle Bali. Rastliny sú jedinečnou dekoráciou Bali a kvetináče s etnickými vzormi sa môžu stať farebnými akcentmi Bali. Zemité farby kvetináčov a zeleň balijských rastlín zdôrazňujú prirodzené farby tohto štýlu a sú dobrým spôsobom, ako zariadiť interiér v balijskom štýle.

Dom v balijskom štýle - vhodné doplnky pre interiér v balijskom štýle

Záhrada a terasa v balijskom štýle

Priestor Bali je možné preniesť aj do záhrad, balkónov a terás - zavedením vhodných balijských akcentov, balijských farieb a balijských rastlín si tu môžete zariadiť aj priestor v balijskom štýle.

Dekorácie na balkón v štýle Bali

Bali balkónové dekorácie zahŕňajú najmä kvetináče s etnickými vzormi, drevené remeselné výrobky a dekorácie z prírodných materiálov. Hlavnými znakmi balijského štýlu sú sloboda a prirodzenosť, takže štýl záhradných interiérov by to mal odrážať prostredníctvom doplnkov.

Na balkóne v štýle Bali nie je veľa miesta, ale balijský štýl možno vylepšiť správnymi textíliami.

Terasový a balkónový nábytok v balijskom štýle

Ak zariaďujeme interiér v balijskom štýle, dôležitý je výber správneho nábytku. Nie je tomu inak ani na balkónoch a terasách, je dobré vyberať nábytok z prírodných materiálov, ktoré sú svojou formou ľahké.

Záhrada a terasa v balijskom štýle

Bytové usporiadanie v štýle Bali - moderný aranžmán plný slobody a umenia

Suma sumárum, zariadiť si obývačku v balijskom štýle je cesta do sveta exotických inšpirácií, harmónie s prírodou a balijskými tradíciami. Použitím intenzívnych farieb, prírodných materiálov, ručne vyrábaných detailov a balijského umenia vytvoríte interiér plný tepla, elegancie a exotického šarmu, ktorý oživí každodenné domáce priestory.

Späť