Čo je dažďová záhrada a ako ju zariadiť?

03.09.2024

Moderné dažďové záhrady sú zaujímavým typom usporiadania, ktorého hlavným účelom je zachytávať a filtrovať dažďovú vodu. Vďaka tomuto riešeniu vieme hospodáriť s dažďovou vodou ekologickým a hlavne estetickým spôsobom. Dažďové záhrady majú niekoľko ďalších dôležitých funkcií a dobre prevedený návrh dažďovej záhrady bude skvostom na našom pozemku.

Založiť si dažďovú záhradu svojpomocne nie je zložité, ale stojí za to vedieť, čomu sa vyhnúť a na čo si dať pozor. So správnymi znalosťami a tipmi bude výroba dažďovej záhrady oveľa jednoduchšia.

Čo je dažďová záhrada a ako ju zariadiť?


V tomto článku:

1. Čo je dažďová záhrada? Prečo ju založiť? Ako funguje a aký je predpoklad?

2. Kde a ako založiť dažďovú záhradu? Perfektné riešenie pre okrasné rastliny - nový ekologický spôsob zberu dažďovej vody

3. Aká veľká by mala byť dažďová záhrada? Ako ju urobiť funkčnou? Ako ju založiť?

4. Dažďová záhrada – ako ju vyrobiť? Ako vytvoriť takéto miesto krok za krokom? Príprava územia

5. Ako urobiť správnu výplň dažďovej záhrady? Čo je zmes pôdy do dažďovej záhrady?

6. Aké rastliny si vybrať do dažďovej záhrady? Rastliny v dažďovej záhrade - ako dobre navrhnúť priestor?

7. Ako udržiavať dažďovú záhradu? Ako sa postarať o vytvorenie?



Čo je dažďová záhrada? Prečo ju založiť? Ako funguje a aký je predpoklad?

Dažďová záhrada je zvyčajne priehlbina v zemi, ktorá je prirodzene schopná zhromažďovať dažďovú vodu. Dážď, ktorý padá na strechu, príjazdovú cestu alebo záhradu, sa zhromažďuje v dažďovej záhrade a potom sa pomaly absorbuje pôdou a rastlinami dažďovej záhrady. Tento proces tiež prirodzene filtruje vodu.

Prirodzený zber a využívanie vody je modernou a ekologickou odpoveďou na rastúci problém sucha. Dažďové záhrady, záhradné jazierka a zachytávanie vody do nádrží sú len niektoré z proekologických aktivít.

V skutočnosti môže byť dizajn dažďovej záhrady mimoriadne zaujímavý a nezvyčajný, pretože záhrada môže mať rôzne tvary a veľkosti. Malé projekty nájdeme v domácich záhradách, ale obrovské projekty vznikajú napríklad v parkoch a na verejných priestranstvách.

Výhody dažďovej záhrady – ako ju zariadiť? Ako fungujú dažďové záhrady? Dažďová záhrada – zabraňuje zaplaveniu nehnuteľnosti?

Dažďová záhrada zbiera dažďovú vodu, čím sa stáva prirodzenou zásobárňou tejto vody. Usporiadanie dažďovej záhrady tiež účinne znižuje riziko zaplavenia - vodu absorbuje záhrada, takže nezaplaví nehnuteľnosť, dom ani záhradu. Dažďové záhrady tiež prispievajú k obohateniu biodiverzity a ich estetika je taká skvelá, že tvoria atraktívny doplnok k úprave našej záhrady.

Zastavenie dažďa cez dažďovú záhradu je aktivita šetrná k životnému prostrediu, ktorá umožňuje využívať prírodnú dažďovú vodu. Ak chceme v tomto smere využiť aj iné aktivity, investujme do nádrží na zachytávanie dažďovej vody.

Čo je dažďová záhrada? Ako ju navrhnúť? Je dažďová záhrada suchá alebo mokrá?

Suchá dažďová záhrada je umiestnená na priepustnej pôde, ktorá dlho nezadržiava vodu. Model mokrej záhrady zasa zadržiava vodu a pravidelne sa ňou napĺňa, pretože je vyrobený prevažne z nepriepustnej pôdy.

Zaujímavosťou je, že malú dažďovú záhradku môžeme vytvoriť aj v nádobe. Toto je riešenie pre tých, ktorí nemajú veľké záhrady, ale majú balkóny či terasy v mestských bytoch.

Čo je dažďová záhrada? Prečo ju založiť? Ako funguje a aký je predpoklad?

Kde a ako založiť dažďovú záhradu? Perfektné riešenie pre okrasné rastliny - nový ekologický spôsob zberu dažďovej vody

Zariaďovanie dažďovej záhrady začnime výberom miesta, kde bude záhrada umiestnená. Ideálne miesto bude také, ktoré prirodzene zachytáva dažďovú vodu – ide o spodné časti pozemku, ktoré sú však od domu či drobnej záhradnej architektúry vzdialené. Ak zvolíme slnečné miesto, benefity dažďových záhrad budú ešte väčšie.

Filtrácia vody v dažďovej záhrade a zadržiavanie vody v dažďovej záhrade sú hlavnými funkciami takéhoto dizajnu. Zádržný systém musí byť preto vhodne umiestnený. Vďaka tomu bude zber a čistenie vody v dažďovej záhrade efektívne.

Kde a ako založiť dažďovú záhradu? Perfektné riešenie pre okrasné rastliny - nový ekologický spôsob zberu dažďovej vody

Aká veľká by mala byť dažďová záhrada? Ako ju urobiť funkčnou? Ako ju založiť?

Ak si chceme založiť dažďovú záhradu, musíme vedieť, aká veľká dažďová záhrada je najlepšia. Veľkosť záhrady skutočne závisí od toho, z akej veľkej plochy dažďovú vodu zbierame.

Všeobecným pravidlom je, že naša dažďová záhrada by mala mať plochu 20% plochy, z ktorej zbierame vodu. Ak teda chceme zbierať vodu zo strechy, ktorá má plochu 100 metrov štvorcových, záhrada by mala mať plochu aspoň 20 metrov štvorcových.

Veľké mestské dažďové záhrady môžu mať podobu celých parkov s veľkou rozlohou. Mestská dažďová záhrada zbiera vodu z obrovskej plochy dokonca niekoľkých ulíc!

Aká veľká by mala byť dažďová záhrada? Ako ju urobiť funkčnou? Ako ju založiť?

Dažďová záhrada – ako ju vyrobiť? Ako vytvoriť takéto miesto krok za krokom? Príprava územia

Plánovanie dažďovej záhrady zahŕňa výber miesta a určenie veľkosti rastliny. Ak sme prešli týmito dvoma fázami, je čas na prácu v teréne! Pre jej správne fungovanie je rozhodujúca vhodná príprava plochy na vybudovanie dažďovej záhrady. Ako sme už spomenuli, dažďová záhrada je prirodzená alebo umelá priehlbina v zemi, ktorá zbiera vodu. Ak sme si vybrali miesto s prirodzenou priehlbinou, čaká nás oveľa menej práce, v druhom prípade - chyťte lopatu a vykopte priehlbinu hlbokú 20 - 30 cm. Výklenok by mal mať tiež prirodzený sklon, aby voda mohla voľne pretekať našou záhradou.

Dažďová záhrada – ako ju vyrobiť? Ako vytvoriť takéto miesto krok za krokom? Príprava územia

Ako urobiť správnu výplň dažďovej záhrady? Čo je zmes pôdy do dažďovej záhrady?

Teraz je čas vyplniť dieru vhodnou pôdnou zmesou. Pôdna zmes, ktorá funguje najlepšie pre dažďové záhrady, je piesok, kompost a miestna pôda. Zmes by mala byť dobre priepustná, aby sa voda dostatočne rýchlo absorbovala v celej záhrade. To zabezpečí, že výhody dažďových záhrad sú primerané.

Vrchnú časť môžeme prikryť vrstvou organického mulča – pomôže udržať vlhkosť, zabráni erózii pôdy a dodatočne ochráni rastliny.

Ako pripraviť pôdu pre rastliny? Aké ďalšie materiály budú užitočné?

Pred naplnením otvoru zeminou sa oplatí zabezpečiť dodatočnú drenáž. Naplňte boky a dno štrkom alebo iným filtračným materiálom, ktorý pomôže odvádzať vodu. V prípade predpokladu výdatných zrážok je možné záhradu dodatočne odvodniť úplne dole drenážnou rúrou, ktorá zabezpečí núdzovú ochranu v čase vysokého prietoku vody.

Ako urobiť správnu výplň dažďovej záhrady? Čo je zmes pôdy do dažďovej záhrady?

Aké rastliny si vybrať do dažďovej záhrady? Rastliny v dažďovej záhrade - ako dobre navrhnúť priestor?

Plánovanie dažďovej záhrady zahŕňa aj výber rastlín, ktoré pomôžu zadržiavať vodu. Rastliny by sa mali prispôsobiť meniacim sa úrovniam vlhkosti. Samozrejme, najlepšie je vyberať rastliny do dažďovej záhrady z pôvodných druhov – takéto odrody sú odolné voči miestnym chorobám a škodcom a v danej klíme si dobre poradia.

Vyberajte si rastliny, ktoré majú hlboký koreňový systém, to určite pomôže pri absorpcii vody, stabilizácii pôdy a zadržiavaní vody. Rastliny vysádzame aj do vrstiev, aby v najnižšom bode boli tie, ktoré znesú najviac vlahy a na okrajoch tie, ktoré majú radšej suchšie podmienky.

Listnaté stromy a kríky – koľko stojí zriadenie dažďovej záhrady?

Stromy sú rastliny, ktoré dokážu zadržať najviac vody. Ak je naša dažďová záhrada dostatočne veľká na to, aby sa do nej zmestil strom, vyberte si listnatú drevinu, ktorá je prispôsobená vyššej vlhkosti. Patria sem jelše, drieň a vŕby. Tu dobre poslúžia dažďové rastliny.

Čím väčšia je dažďová záhrada, tým viac financií je potrebných na jej zriadenie. Mestská dažďová záhrada je obrovská plocha, no náklady na domácu záhradu nebudú až také vysoké. Druhy rastlín z dažďovej záhrady, ktoré sú pôvodné, budú tiež lacnejšie ako exotické exempláre.

Aké kvety zasadiť? Čomu sa vyvarovať? Tipy pre budúcich majiteľov

Najobľúbenejšie okrasné rastliny do dažďových záhrad sú ostrice, paprade a heuchery. Tieto krásne druhy sú nielen prispôsobené vlhkému prostrediu, ale sú aj estetické. Dobre poslúži aj pálka, trstina a kosatce.

Výber rastlín do dažďovej záhrady vlastne nie je zložitý, ale je lepšie to s množstvom rastlín nepreháňať, pretože aj o dažďovú záhradu sa budeme musieť starať a pri veľkom množstve rastlín to môže byť problematické.

Aké rastliny si vybrať do dažďovej záhrady? Rastliny v dažďovej záhrade - ako dobre navrhnúť priestor?

Ako udržiavať dažďovú záhradu? Ako sa postarať o vytvorenie?

Teraz vieme, čo je dažďová záhrada, ako ju založiť, ako ju vyrobiť a ako ju navrhnúť. Dažďová záhrada, rovnako ako každé iné zelené zariadenie, však vyžaduje monitorovanie a údržbu. To je dôležité najmä v prvom roku prevádzky záhrady. Pravidelne kontrolujme, či je voda správne prijímaná pôdou a rastlinami, či sa v niektorých bodoch nehromadí a či nedochádza k erózii pôdy. Pravidelne by sme mali odstraňovať aj burinu a odumreté rastliny, vymieňať výsadby a dbať na estetiku dispozície.

Potrebujete polievať dažďovú záhradu? Vyžaduje si to veľa práce? Môžu sa používať hnojivá?

Dažďová záhrada zbiera dažďovú vodu, ale v období dlhotrvajúceho sucha môže vyžadovať našu podporu. Ak je sucho dlhodobé, záhradu dodatočne polejte, aby mali rastliny dostatok vody na správny rast. Vďaka tomu bude úprava dažďovej záhrady atraktívna.

Mimo obdobia dlhotrvajúceho sucha dažďová záhrada v skutočnosti nevyžaduje zalievanie.

Späť