Čo je lepšie vybrať do obývacej izby? Rohová sedačka alebo dve sedačky?

24.08.2024

Výber medzi rohovou sedačkou alebo dvomi sedačkami do obývačky môže byť kľúčovým rozhodnutím, ktoré ovplyvní funkčnosť, pohodlie a estetiku miestnosti. Obe riešenia majú svoje výhody a nevýhody, preto stojí za to dôkladne zvážiť, čo bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám a preferenciám.

Rohová sedačka je veľký kus nábytku do obývačky, takže skvele poslúži aj vo väčšej obývačke. Nie každý však dôveruje funkčnosti rohových sedacích súprav, a tak sa do obývačky často umiestňujú namiesto jedného kusu sedacieho nábytku dva menšie modely pohoviek alebo sedacích súprav. Nižšie si odpovieme na otázku, či má takéto riešenie zmysel, ktorá kúpa bude lepšia a čo by malo rozhodnúť o zavedení rohovej sedačky alebo sedacích súprav do obývačky.

Čo je lepšie vybrať do obývacej izby? Rohová sedačka alebo dve sedačky?


V tomto článku:

1. Pohovka alebo rohová sedačka? Výhody rohových sedačiek

2. Sedačka vs rohová - prečo sa oplatí kupovať sedačky namiesto rohovej sedačky?

3. Sedačka alebo rohová sedačka? Ako zladiť nábytok do štýlu obývačky?

4. Rohová sedačka alebo dve sedačky? Pohodlie nadovšetko

5. Dve pohovky namiesto rohovej sedačky – je to dobré riešenie?



Pohovka alebo rohová sedačka? Výhody rohových sedačiek

Rohová sedačka je obľúbenou voľbou pre svoju univerzálnosť a schopnosť ubytovať viac ľudí. Vďaka svojmu tvaru umožňuje využiť celý roh miestnosti, čo sa hodí najmä v menších priestoroch, kde záleží na každom centimetri. Rohové sedacie súpravy sú často vybavené aj funkciami na spanie alebo úložným priestorom, čo môže byť praktické v prípade hostí alebo potreby uskladnenia ďalších vecí.

Rohová sedačka môže mať tvar L alebo U. Vhodný model pekne vyplní tvar miestnosti a bude sa skvele hodiť na usporiadanie rohov alebo výklenkov. Rohové sedacie súpravy s funkciou spánku majú skvelú funkčnosť. Sú však schopní nahradiť dve pohovky? Veľa závisí od toho, čo očakávate od nábytku do obývačky.

Rohová sedačka je jednoliatym kusom nábytku v obývačke, preto je často dominantou miestnosti. Je pohodlná a môže ubytovať veľa hostí. Jej funkčnosť je obrovská a vyzerá dobre ako v malých obývačkách, tak aj vo veľkých obývačkách. Malá rohová sedačka je rovnako funkčná ako jej väčší model.

Pohovka alebo rohová sedačka? Výhody rohových sedačiek

Sedačka vs rohová - prečo sa oplatí kupovať sedačky namiesto rohovej sedačky?

Na druhej strane, dve pohovky môžu byť rovnako atraktívnou možnosťou, najmä ak chcete byť flexibilný v usporiadaní obývacej izby. Umožňujú väčšiu voľnosť pri rozmiestnení nábytku, čo môže byť prospešné v prípade budúcich zmien vo výzdobe miestnosti. Preto, ak viete, že budete často prerábať miestnosť, je lepšie zvoliť namiesto rohovej sedačky dve sedačky, pretože to bude jednoduchšie riešenie na zmeny. Sedačku sa oplatí vyberať aj z iných dôvodov.

Dve pohovky môžu poskytnúť viac miest na sedenie ako jedna sekcia, čo môže byť dôležité, ak často hostíte veľký počet ľudí. Dve pohovky umiestnené v pravom uhle sú jedinečnou možnosťou, ale to môže byť príliš ohromujúce, najmä v menších obývačkách. Na sedačky umiestnené paralelne k sebe potrebujete naozaj veľkú obývačku.

Sedacie súpravy, podobne ako rohové sedačky, je možné zakúpiť s doplnkovou funkciou spánku. Sedačka s funkciou spánku vám umožní nechať prespať cez noc hostí alebo priateľov a cez deň poslúži ako pohodlné miesto na odpočinok.

Sedačka vs rohová - prečo sa oplatí kupovať sedačky namiesto rohovej sedačky?

Sedačka alebo rohová sedačka? Ako zladiť nábytok do štýlu obývačky?

Pri rozhodovaní sa oplatí brať do úvahy aj štýl a charakter interiéru. Rohové pohovky môžu dodať vašej obývačke trendovejší alebo modernejší vzhľad, zatiaľ čo dve pohovky môžu do miestnosti priniesť klasickejší alebo tradičnejší štýl.

Podľa toho, aký štýl interiéru si zvolíte, môžete do miestnosti zladiť vhodný nábytok. Rohové sedacie súpravy sú doménou moderny, takže ak preferujete minimalistický štýl, glamour štýl alebo škandinávsky štýl, rohová sedačka bude určite fungovať lepšie. Klasický štýl, vidiecky štýl, retro či vintage sú zase aranžmány, v ktorých budú dve pohovky vyzerať lepšie.

Je dobré si overiť, aké sú determinanty štýlu zariaďovania interiéru, ktorý si chcete zvoliť – to vám môže veľa napovedať, aké riešenie bude najlepšie.

Sedačka alebo rohová sedačka? Ako zladiť nábytok do štýlu obývačky?

Rohová sedačka alebo dve sedačky? Pohodlie nadovšetko

Ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť, je pohodlie. Rohové aj klasické pohovky môžu byť pohodlné na sedenie, líšia sa však individuálnymi preferenciami užívateľa. Pred konečným rozhodnutím sa oplatí otestovať obe riešenia osobne, aby ste zistili, ktoré lepšie spĺňa vaše očakávania z hľadiska pohodlia.

Nemusíte sa nútiť pridať rohovú sedačku do vašej minimalistickej obývačky, ak sa vám tento kus nábytku jednoducho nepáči. Rovnako dobre poslúžia dve pohovky v minimalistickej podobe a s jednoduchým vzhľadom. Pri výbere sedačky alebo rohovej sedačky sa oplatí zvoliť riešenie, ktoré je pre vás najvhodnejšie.

Rohová sedačka alebo dve sedačky? Pohodlie nadovšetko

Dve pohovky namiesto rohovej sedačky – je to dobré riešenie?

V konečnom dôsledku výber medzi rohovou pohovkou a dvoma pohovkami závisí od mnohých faktorov, ako je veľkosť miestnosti, štýl dekorácie, počet ľudí využívajúcich obývaciu izbu a individuálne estetické a funkčné preferencie. Najdôležitejšie je urobiť rozhodnutie, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a urobí z vašej obývačky miesto, kde chcete tráviť čas a pozývať hostí.

Späť