Čo je štýl kintsugi?

20.12.2024

Štýl Kintsugi je tradičné japonské umenie opravy keramiky, ktoré zahŕňa spájanie rozbitých kúskov pomocou špeciálneho laku zmiešaného so zlatým, strieborným alebo platinovým práškom. Názov „kintsugi“ pochádza z japončiny a znamená „zlaté spojenie“. Technika kintsugi zahŕňa obnovu funkčnosti poškodených predmetov, no zároveň im dodáva jedinečný, umelecký charakter. Štýl kintsugi je ideálny pre moderné a tradičné interiéry.

Čo je štýl kintsugi?


V tomto článku:

1. Japonské umenie nedokonalosti – odkiaľ pochádza?

2. Aká je filozofia kintsugi a japonského umenia lepenia?

3. Filozofia Kintsugi ako metafora života

4. Čo sa dá opraviť metódou kintsugi? Vdýchnite svojmu riadu nový život

5. Ako sa vyrába lak na zdobenie keramiky?

6. Technika Kintsugi. Ako opraviť riad metódou kintsugi?

7. Naučte sa umenie kintsugi. DIY dekorácie kintsugi

8. Japonské umenie kintsugi, teda ušľachtilosť nedokonalostí v interiéroch, ako dekoratívny prvok



Japonské umenie nedokonalosti – odkiaľ pochádza?

Japonské umenie kintsugi pochádza z obdobia Muromači (1336-1573), kedy si získalo obľubu vďaka šógunovi Ashikagovi Yoshimasovi. Yoshimasa, ktorý mal obľúbenú, ale poškodenú čajovú misku, ju poslal do Číny na opravu. Po tom, čo ho dostal späť, nebol spokojný s tradičnou opravou a poveril japonských remeselníkov, aby vyvinuli esteticky príjemnejšiu metódu. Tak sa zrodilo japonské umenie keramiky kintsugi, ktoré si rýchlo získalo uznanie a stalo sa symbolom japonskej estetiky a filozofie wabi-sabi – japonského umenia učiaceho akceptovanie pominuteľnosti a nedokonalosti.

Japonské umenie nedokonalosti – odkiaľ pochádza?

Aká je filozofia kintsugi a japonského umenia lepenia?

Filozofia a japonská prax kintsugi je hlboko zakorenená v japonskej estetike wabi-sabi, ktorá oceňuje jednoduchosť, asymetriu a prirodzenú krásu vecí, ktoré starnú a vykazujú známky používania. Japonská filozofia wabi-sabi akceptuje pominuteľnosť a nedokonalosti a považuje ich za neoddeliteľnú súčasť krásy. Kintsugi je praktickým vyjadrením japonského umenia – ide o japonskú metódu opravy, ktorá namiesto toho, aby skryla škrabance a praskliny, zvýrazňuje ich, čím sa stáva hlavným prvkom tejto estetiky. Poškodené riady vďaka tomu získavajú novú identitu a históriu. Praskliny v riadoch opravených kintsugi sa stávajú viditeľnou a krásnou značkou, zdrojom sily a krásy.

Aká je filozofia kintsugi a japonského umenia lepenia?

Filozofia Kintsugi ako metafora života

Štýl kintsugi dokonale odráža metaforu ľudského života. Každý z nás zažíva ťažkosti, straty a dlho sa hojace rany. Avšak namiesto toho, aby sme ich skrývali alebo prehliadli, môžeme ich začať akceptovať a urobiť z nich súčasť našej vlastnej histórie. Je to umenie napraviť zlomené srdce a prijať jazvy. Princíp filozofie kintsugi hovorí: rovnako ako zlaté čiary v keramike, aj naše zážitky sa môžu stať krásnymi spomienkami, ak sa ich naučíme oceňovať a poučiť sa.

Filozofia Kintsugi ako metafora života

Čo sa dá opraviť metódou kintsugi? Vdýchnite svojmu riadu nový život

Lepenie keramiky metódou kintsugi sa bežne používa na opravu poškodených keramických nádob, ako sú misky, taniere, šálky a tanieriky a sklenené vázy. Jeho využitie sa však neobmedzuje len na keramiku. Japonská technika opravy riadu sa dá použiť aj na opravu sklenených predmetov, aj keď je náročnejšia kvôli krehkosti skla. Kintsugi je tiež vhodné na opravu kamenných predmetov, ako sú sochy a figúrky, a drevených predmetov, ako sú misky, podnosy a dokonca aj drevený nábytok. Technika opravy keramiky kintsugi môže byť aplikovaná na rôzne dekoratívne predmety, ako sú rámy obrazov a dekoratívne krabice, ako aj predmety každodennej potreby, ako sú lampy, tienidlá na lampy a hodiny. V niektorých prípadoch sa japonské umenie opravy keramiky kintsugi používa na opravu väčších predmetov, ako sú stolové dosky alebo keramické dlaždice. Filozofia kintsugi ukazuje všestrannosť použitia a možnosť vdýchnuť objektom nový život. Výroba vlastných jedál technikou kintsugi je skvelý spôsob, ako vytvoriť skutočné umelecké dielo.

Čo sa dá opraviť metódou kintsugi? Vdýchnite svojmu riadu nový život

Ako sa vyrába lak na zdobenie keramiky?

Lak používaný v kintsugi sa získava z lakového stromu. Tento proces je zložitý a vyžaduje veľkú presnosť. Lakový strom sa reže a jeho šťava sa zbiera a spracováva na lak. Potom sa lak zmieša s práškom z drahých kovov, prvkami zlata, striebra alebo platiny. Táto zmes vytvára jedinečný materiál, ktorý je vhodný na opravu riadu technikou kintsugi a zlaté línie kintsugi mu dodávajú nevšedný, dekoratívny vzhľad. Technika opravy zlata podľa princípu kintsugi zvýrazňuje krásu a hodnotu opravených predmetov, oslavuje ich históriu a jedinečnosť.

Ako sa vyrába lak na zdobenie keramiky?

Technika Kintsugi. Ako opraviť riad metódou kintsugi?

Proces opravy keramiky zlatom pozostáva z niekoľkých etáp, ktoré si vyžadujú extrémnu starostlivosť a presnosť. Prvým krokom je dôkladné vyčistenie všetkých častí poškodenej nádoby, čím sa zabezpečí dobrá priľnavosť laku. Vyčistené prvky sú správne zladené a zlepené vopred pripravenou lepiacou zmesou, čím sa vytvárajú zlaté kintsugi línie. Lak by sa mal nanášať rovnomerne, aby sa dosiahol estetický a trvalý efekt. Takto vyrobená nádoba musí vyschnúť a vytvrdnúť, čo môže v závislosti od vlhkosti a teploty trvať niekoľko dní až niekoľko týždňov. Je dôležité, aby proces vytvrdzovania prebiehal za vhodných podmienok, aby sa zabezpečila trvácnosť a pevnosť opravy. Po úplnom vyschnutí by sa nádoba so zlatými prasklinami mala jemne vyleštiť. Vďaka lešteniu sú zlaté línie výraznejšie a estetickejšie, čím sa zdôrazňuje jedinečný charakter predmetu.

Technika Kintsugi. Ako opraviť riad metódou kintsugi?

Naučte sa umenie kintsugi. DIY dekorácie kintsugi

Naučiť sa techniku ​​opravy nádob zlatom, čiže kintsugi, je určite náročné, no zároveň to môže byť veľmi zaujímavá skúsenosť. V pohodlí domova môžete voľne experimentovať s opravami rôznych druhov keramiky, od tanierov a misiek až po vázy a šálky, vytvárať originálne a krásne dekorácie. Učenie sa kintsugi si vyžaduje trpezlivosť a presnosť, ale konečný výsledok bude určite jedinečný a uspokojujúci. Domáce dekorácie kintsugi dodajú interiérom nielen čaro, ale aj krásne aranžmány s dušou.

Naučte sa umenie kintsugi. DIY dekorácie kintsugi

Japonské umenie kintsugi, teda ušľachtilosť nedokonalostí v interiéroch, ako dekoratívny prvok

Zlaté prvky a zlaté doplnky používané v japonskom umení opravy riadu dokonale zapadajú do minimalistických a prirodzených aranžmánov, dodávajú im hĺbku a charakter. Textílie s motívom kintsugi a koberce pútajú pozornosť svojou jedinečnosťou. Obrazy alebo tapety zobrazujúce motívy kintsugi môžu byť ústredným bodom miestnosti a navodiť jedinečnú atmosféru. Keramika, taniere, hrnčeky a šálky zdobené metódou kintsugi, ako aj stolové lampy, lampy a vázy sú skutočným podstatou princípov filozofie kintsugi. Nábytok ako stoly, skrine a komody zdobené technikou kintsugi sa stávajú nielen funkčným zariadením, ale aj skutočným umeleckým dielom. Interiéry sa tak stávajú miestom pre slobodné rozjímanie o živote a prejavenie pôvodného štýlu interiéru.

Späť