Čo je Sunroom? Ako ho zariadiť?

10.07.2024

Sunroom, v doslovnom preklade - slnečná miestnosť, je priestor určený hlavne na celoročné užívanie si prirodzeného svetla a okolitej prírody. Sunroomy sa vytvárajú v mnohých krajinách sveta a ich rastúca popularita je spôsobená možnosťou vytvoriť si doma miesto, ktoré spája výhody interiéru a exteriéru. Je to priestor, kde si môžete oddýchnuť, vychutnať si výhľad a využiť prirodzené svetlo bez ohľadu na poveternostné podmienky. Sunroomy môžu vykonávať rôzne funkcie, od ďalšej obývačky až po miesto na pestovanie rastlín a ich usporiadanie závisí od individuálnych potrieb a preferencií majiteľa.

Bez ohľadu na to, či chcete zariadiť obývaciu izbu, jedáleň, kanceláriu alebo krásnu zimnú záhradu, slnečná miestnosť môže byť dokonalou odpoveďou. Celoročný prístup k veľkému množstvu slnečných lúčov vám umožní nielen vytvoriť jedinečný aranžmán, ale vám aj zlepší náladu, spríjemní vám náladu a určite vám pomôže počas zimnej pochmúrnej nálady.

Čo je Sunroom? Ako ho zariadiť?


V tomto článku:

1. Moderné usporiadanie obývacej izby, pracovne a jedálne - sunroom. Aká dôležitá je jeho konštrukcia?

2. Moderná obývačka v štýle boho alebo možno klasická kancelária? Aká je najlepšia voľba?

3. Moderná jedáleň - miestnosť plná slnka, ako stvorená na rodinné stretnutia

4. Kancelária v sunroome, zaujímavé usporiadanie pre prácu na diaľku

5. Pestovanie rastlín v sunroome - vytvorte si zimnú záhradu špeciálne pre seba!

6. Aké farby a materiály by ste si mali zvoliť na usporiadanie sunroomu?

7. Sunroom, miestnosť plná slnka



Moderné usporiadanie obývacej izby, pracovne a jedálne - sunroom. Aká dôležitá je jeho konštrukcia?

Základným znakom Sunroomu je jeho konštrukcia. Steny a strecha sunroomu sú z veľkej časti vyrobené zo skla, čo umožňuje maximálne využitie slnečného žiarenia. Materiály použité na stavbu sunroomov musia byť odolné a dobre izolované, aby zabezpečili tepelnú pohodu po celý rok. Sklo používané v týchto miestnostiach je zvyčajne tvrdené alebo vrstvené, čo zvyšuje jeho pevnosť a bezpečnosť. Dôležitým prvkom je aj rám, ktorý môže byť v závislosti od estetiky a rozpočtu vyrobený z dreva, hliníka, PVC alebo ocele.

Nemožno zabudnúť ani na praktické záležitosti ako vetranie a kúrenie. Dobré vetranie slnečnej miestnosti zabraňuje nadmernému prehrievaniu interiéru v lete a dostatočné vykurovanie zabezpečuje tepelnú pohodu v zime. Využiť sa dajú rôzne vykurovacie systémy, od klasických radiátorov, cez podlahové kúrenie, až po sálavé ohrievače. Je dôležité, aby bol vykurovací systém efektívny a ekonomický, aby bolo používanie sunroomu príjemné a nevytváralo nadmerné náklady.

Moderné usporiadanie obývacej izby, pracovne a jedálne - sunroom. Aká dôležitá je jeho konštrukcia?

Moderná obývačka v štýle boho alebo možno klasická kancelária? Aká je najlepšia voľba?

Pri usporiadaní slnečnej miestnosti sa oplatí začať definovaním jej funkcie. Má to byť miesto na oddych, jedáleň, kancelária alebo možno priestor na pestovanie rastlín? Každá z týchto funkcií si vyžaduje trochu iný prístup k zariaďovaniu interiéru. Ak má sunroom slúžiť ako ďalšia obývacia izba, stojí za to postarať sa o pohodlný nábytok, ako sú pohovky, kreslá a konferenčné stolíky. Nábytok by mal byť odolný voči slnečnému žiareniu, aby časom nevybledol. Záhradný nábytok a záhradné leňošky poslúžia skvele.

Výzdoba modernej obývačky v sunroome je dobrá, ak odkazuje na naturalistické štýly interiérového dizajnu. V takýchto aranžmánoch skvele poslúžia štýly boho, škandinávsky, urban jungle a vidiecky štýl.

Veľa slnka môže spôsobiť nadmerné vyhrievanie miestností, preto by ste sa mali postarať o vetranie. Za zváženie stoja aj závesy či žalúzie, ktoré vám umožnia regulovať množstvo svetla vstupujúceho do interiéru a zabezpečia súkromie.

Moderná obývačka v štýle boho alebo možno klasická kancelária? Aká je najlepšia voľba?

Moderná jedáleň - miestnosť plná slnka, ako stvorená na rodinné stretnutia

Ak má sunroom slúžiť ako jedáleň, kľúčovým prvkom bude stôl a stoličky. Pri výbere nábytku sa oplatí vyberať materiály, ktoré sú odolné voči vlhkosti a meniacim sa teplotám, ako je hliník, ratan alebo špeciálne upravené drevo. Ústredným bodom sunroomu môže byť veľký stôl, pri ktorom môže celá rodina spolu jesť a vychutnávať si výhľad do záhrady. Ďalšou výhodou bude zavedenie črepníkových rastlín, ktoré vytvoria príjemnú atmosféru a zdôraznia spojenie s prírodou.

Najlepšie je vyzdobiť interiér jedálne v slnečnej miestnosti vo svetlých odtieňoch. Štýl aranžmán môže byť klasický aj moderný, ale skvele poslúžia ležérne aranžmány s množstvom rastlín.

Moderná jedáleň - miestnosť plná slnka, ako stvorená na rodinné stretnutia

Kancelária v sunroome, zaujímavé usporiadanie pre prácu na diaľku

Kancelária v sunroome je skvelým riešením pre ľudí pracujúcich na diaľku. V takom prípade sa oplatí zabezpečiť dostatočné osvetlenie, prirodzené aj umelé, aby bola práca pohodlná kedykoľvek počas dňa. Stôl by mal byť umiestnený tak, aby nedochádzalo k odleskom na obrazovke počítača a zároveň využíval prirodzené svetlo. Ďalšími nevyhnutnými prvkami sú ergonomická stolička, police na dokumenty a priestor na vybavenie kancelárie. Dôležitým aspektom je aj akustická izolácia, ktorá zabezpečí pokoj a koncentráciu pri práci.

Kancelária v sunroome, zaujímavé usporiadanie pre prácu na diaľku

Pestovanie rastlín v sunroome - vytvorte si zimnú záhradu špeciálne pre seba!

Solárium môže byť tiež ideálnym miestom na pestovanie rastlín, najmä tých, ktoré vyžadujú veľa svetla. Môžete si tam vytvoriť malú zimnú záhradu, kde budú rásť bylinky, kvety a dokonca aj zelenina. V takom prípade je dôležité vybrať vhodné nádoby a kvetináče, ako aj zabezpečiť vhodný zavlažovací systém. Poličky a stojany na rastliny vám umožnia maximálne využiť priestor a dodatočné osvetlenie osvetlí rastliny v zamračených dňoch.

Pestovanie rastlín v sunroome - vytvorte si zimnú záhradu špeciálne pre seba!

Aké farby a materiály by ste si mali zvoliť na usporiadanie sunroomu?

Farby a materiály použité pri úprave sunroom by mali ladiť so zvyškom domu a zároveň odkazovať k prírode. Neutrálne farby ako biela, béžová alebo šedá sú perfektným pozadím pre rastliny a farebné doplnky. Prírodné materiály ako drevo, kameň či prútie dodajú teplo a útulnosť. Pozornosť sa oplatí venovať aj látkam – vankúše, závesy a koberce môžu interiéru dodať charakter a urobiť ho pohodlnejším.

Aké farby a materiály by ste si mali zvoliť na usporiadanie sunroomu?

Sunroom, miestnosť plná slnka

Sunroom je jedinečný priestor, ktorý spája výhody interiéru a exteriéru a ponúka miesto na oddych, prácu, jedenie či pestovanie rastlín. Jeho usporiadanie by malo byť premyslené a prispôsobené individuálnym potrebám a životnému štýlu členov domácnosti. Dôraz na detaily, ako je pohodlný nábytok, vhodné osvetlenie, rastliny a materiály, urobí zo slnečnej miestnosti vaše obľúbené miesto v dome, ideálne na vychutnávanie si krásy prírody po celý rok.

Späť