Čo je to decluttering?

18.12.2024

Decluttering, proces upratovania a organizácie priestoru, sa v posledných rokoch stal obľúbeným trendom v osobnom aj pracovnom živote. Tento výraz pochádza z anglického jazyka, kde „declutter“ doslova znamená „vyčistenie bytu“. Definícia declutteringu zahŕňa nielen proces zbavovania sa vecí, ale aj koncept selektívneho uchovávania toho, čo je pre nás skutočne cenné, a udržiavania vecí v poriadku.

Čo je to decluttering?


V tomto článku:

1. Aký je účel Decluttering? Výhody vypratania bytu pomocou Decluttering

2. Decluttering bytu. Prečo je to také bežné?

3. Tipy na decluttering, alebo ako začať s decluttering a ako si zorganizovať priestor?

4. Usporiadanie kúpeľňových skriniek a upratovanie kúpeľne

5. Wardrobe decluttering, teda decluttering šatníka

6. Upratovanie domu a jarné upratovanie garáže

7. Koľko stojí služba decluttering?



Aký je účel Decluttering? Výhody vypratania bytu pomocou Decluttering

Cieľom je zbaviť sa nepotrebných predmetov, ktoré nielen zaberajú miesto, ale pohlcujú aj našu pozornosť a energiu, alebo dať veciam druhý život bez toho, aby sme ich museli nahrádzať novými. Účelom decluttering nie je len fyzické čistenie priestoru, ale predovšetkým vytvorenie prehľadnejšieho, usporiadanejšieho prostredia, ktoré prispieva k lepšej pohode a efektívnosti. Usporiadané a minimalistické prostredie pomáha znižovať chaos a eliminovať zbytočné rozptyľovanie. Keď je náš priestor dobre organizovaný, ľahšie nájdeme potrebné veci a sústredíme sa na dokončenie úloh, čím ušetríme veľa času.

Aký je účel Decluttering? Výhody vypratania bytu pomocou Decluttering

Decluttering bytu. Prečo je to také bežné?

Univerzálnosť tohto trendu je spôsobená početnými výhodami, ktoré decluttering prináša. Okrem zrejmých výhod spojených s estetikou a poriadkom má upratanie priestoru pozitívny vplyv na našu pohodu a úroveň stresu. V spoločnosti, ktorá presadzuje široko chápaný konzumizmus, je ľahké do neho spadnúť, a preto sa doktrína „menej je viac“ stáva skutočnou doménou života. Čoraz viac ľudí si začína uvedomovať, že mať menej, ale hodnotnejších predmetov môže priniesť väčšiu spokojnosť a celkový pokoj.

Druhým, no nemenej dôležitým dôvodom je rastúce ekologické povedomie. Uvedomenie si potreby znižovania množstva produkovaného odpadu a starostlivosti o prírodné prostredie znamená, že čoraz viac ľudí sa snaží obmedziť nadmernú spotrebu selektívnym a uvedomelým nakupovaním a pravidelným upratovaním priestoru od nepotrebných vecí.

Decluttering bytu. Prečo je to také bežné?

Tipy na decluttering, alebo ako začať s decluttering a ako si zorganizovať priestor?

Počas procesu declutteringu je dôležité stanoviť si konkrétne ciele a stratégie, ktoré chceme dosiahnuť. Prvým krokom môže byť zameranie sa na jednu miestnosť a dôsledná práca v tejto oblasti. Tiež stojí za to stanoviť kritériá na triedenie vecí, rozhodovanie o tom, čo zostane, čo by sa malo vyhodiť, čo možno darovať a čo možno zrenovovať alebo recyklovať. Pri plánovaní vyčistenia sa oplatí zvážiť aj to, aké ďalšie prvky môžu byť potrebné, ako napríklad nový šatník, ďalšie boxy alebo organizéry.

Začnite robiť decluttering jednoduchými vecami

V prvom rade začnite s povrchovým upratovaním, vyneste smeti a nepotrebné predmety. Vyhoďte staré noviny, prázdne obaly, použité perá a iné predmety, ktoré už pre vás nemajú hodnotu. Vyberte si oblečenie, ktoré už nenosíte alebo nezodpovedá vášmu životnému štýlu. Darujte ich, predajte alebo darujte tým, ktorí to potrebujú. Tým sa uvoľní miesto a zorganizuje priestor vo vašom šatníku. Menej je viac – to platí aj pre interiérový dizajn. Bežné lapače prachu nielen zbierajú prach, ale aj zapratávajú priestor a vytvárajú tak nevzhľadnú dekoráciu. Oplatí sa začať s vyprazdňovaním z menej náročných miestností a plynule prejsť do náročnejších priestorov. Tento prístup umožňuje precvičiť a získať sebavedomie, čo uľahčí ďalšiu prácu a efektívne upratovanie.

Správna organizácia priestoru – ako veci triediť?

Použitie rôznych organizačných metód, priestranných šatníkov a políc, kartónov, škatúľ a organizérov, ako aj segregácia predmetov podľa farby, typu alebo frekvencie používania, pomáha udržiavať poriadok a nájsť potrebné veci. Priestor v skriniach a poličkách sa oplatí usporiadať podľa kategórií predmetov, ako sú oblečenie, doplnky, knihy atď. Uľahčí vám to nájsť to, čo v danej chvíli potrebujete. Rozdeľovače, menšie organizéry alebo väčšie kartónové krabice vám umožnia oddeliť menšie časti od priestoru. Na označenie obsahu kartónov a škatúľ je dobré použiť štítky. To vám uľahčí hľadanie položiek bez toho, aby ste ich museli otvárať.

Ako sa zbaviť nepotrebných vecí a predmetov, ktoré si zaslúžia druhý život

Usporiadanie vecí je jedna vec, no pri plánovaní dôkladného upratovania domácnosti stojí za zváženie, čo s nepotrebnými vecami? No možností je viacero. Predaj je skvelý spôsob, ako sa zbaviť nepotrebných vecí a zarobiť peniaze navyše. Ďalším riešením je prispieť tým, ktorí to potrebujú. Ak sú veci v dobrom stave a vhodné na ďalšie použitie, oplatí sa ich darovať príslušným charitatívnym organizáciám. Ak položky nie sú vhodné na použitie alebo sú rozbité, mali by byť zlikvidované v súlade so všeobecnými zásadami triedenia a likvidácie odpadu, elektronického odpadu alebo objemného odpadu.

Tipy na decluttering, alebo ako začať s decluttering a ako si zorganizovať priestor?

Usporiadanie kúpeľňových skriniek a upratovanie kúpeľne

Pri organizovaní kúpeľňových skriniek by ste mali venovať pozornosť predovšetkým kozmetickým výrobkom, čistiacim prostriedkom a chemikáliám pre domácnosť, ktoré sa tam bežne nachádzajú. Vyhadzovanie produktov po expirácii a pravidelné triedenie a organizovanie zaistí, že vaša kúpeľňa bude mať len veci, ktoré potrebujete. Dobre zorganizované skrinky a police uľahčia každodenné používanie kúpeľne a pomôžu ju udržať v čistote.

Usporiadanie kúpeľňových skriniek a upratovanie kúpeľne

Wardrobe decluttering, teda decluttering šatníka

Vyčistenie šatníka je proces, ktorý vám umožní usporiadať si priestor a efektívne spravovať oblečenie a doplnky vo vašom šatník;u. Dôležité je zbaviť sa oblečenia, ktoré je opotrebované, nesedí alebo nie je dlho nenosené. Ak už bola vykonaná počiatočná segregácia, mali by ste pokračovať v čistení. Na udržiavanie poriadku môžu byť užitočné organizéry alebo koše. Vyplatí sa permanentne systematizovať spôsob segregovania a usporiadania vecí v šatníku, napr. podľa farebnej schémy alebo podľa frekvencie nosenia, čo uľahčí skladanie každodenných štýlov.

Wardrobe decluttering, teda decluttering šatníka

Upratovanie domu a jarné upratovanie garáže

Jar je vhodným obdobím na upratovanie nielen vášho domova, ale aj garáže. Je to dobrá príležitosť obnoviť poriadok a funkčnosť tohto priestoru. Začnite tým, že si dôkladne preštudujete všetky položky a vybavenie a ich údržbu a prípadné opravy, aby ste sa rozhodli, čo je skutočne potrebné a čo možno zlikvidovať. Domáca garáž alebo záhradný domček je miesto, kde sa nachádza množstvo predmetov, ktoré môže byť niekedy ťažké nájsť. Na pomoc prichádzajú boxy na náradie, odkladacie police a dielenské organizéry, ktoré vám umožnia organizovať malé predmety a väčšie nástroje. Takéto dôkladné čistenie garáže zvýši jej užitočnosť a zabezpečí, že v nej nájdete miesto nielen pre vaše auto, ale aj pre záhradné náradie a techniku.

Upratovanie domu a jarné upratovanie garáže

Koľko stojí služba decluttering?

Náklady na službu decluttering sa môžu líšiť v závislosti od viacerých faktorov, ako je lokalita, veľkosť domu a rozsah práce. V priemere sa ceny pohybujú od niekoľkých stoviek zlotých za hodinu. Niektoré spoločnosti ponúkajú balíky služieb, ktoré môžu zahŕňať ďalšie činnosti, ako je organizácia priestoru, recyklácia alebo preprava nepotrebných predmetov. Porovnať ponuky a nájsť tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám, sa oplatí konzultovať s viacerými spoločnosťami

Späť