Čo je to jugle retro a ako zariadiť obývačku v tomto štýle?

23.10.2024

Jungle retro je spojením dvoch štýlov: divokej, tropickej džungle s charakteristickými retro prvkami zo 60. a 70. rokov 20. storočia Tento nevšedný set vytvára jedinečnú atmosféru, ktorá je zároveň extravagantná, exotická a plná nostalgie. V obývačke zariadenej v štýle retro džungle môžete očakávať zmes prírodných materiálov, intenzívnych farieb, exotických vzorov a ikonického nábytku a doplnkov z retro éry.

Aranžmán v retro štýle urban jungle si môžete vytvoriť aj sami, ale stojí za to poznať základné pravidlá výberu vzorov, farieb a vybavenia, ako aj spoznať charakteristické črty a prvky štýlu urban jungle a retro štýlu. Exotická atmosféra mestskej džungle v spojení s dizajnérskym retro štýlom vám umožní vytvoriť jedinečné interiéry obývačiek, ktorým bude ťažké odolať.

Čo je to jugle retro a ako zariadiť obývačku v tomto štýle?


V tomto článku:

1. Vaša vlastná džungľa s retro prvkami - ako zariadiť obývačku v originálnom štýle?

2. Rastlinné motívy a črepníkové rastliny

3. Farby a vzory, ktoré potešia každého

4. Materiály ideálne pre retro štýl džungle

5. Aký nábytok do obývačky si vybrať? Retro štýl džungle

6. Postarajte sa o vhodné príslušenstvo a osvetlenie



Vaša vlastná džungľa s retro prvkami - ako zariadiť obývačku v originálnom štýle?

Hlavným cieľom usporiadania obývacej izby v retro štýle mestskej džungle je vytvoriť priestor, ktorý pôsobí dojmom divokej džungle, pričom si zachováva prvky charakteristické pre dizajn 60. a 70. rokov minulého storočia. Kľúčové prvky, ktoré stoja za to pri zariaďovaní obývačky v tomto štýle sa berú do úvahy farby, vzory, rastlinné motívy a starostlivo vybrané zariadenie zo zaujímavých materiálov.

Retro džungľová obývačka je divoká a útulná zároveň - to stojí za to pamätať, pretože takáto kombinácia pôsobí kontrastne a prebytok jedného či druhého štýlu môže narušiť celý efekt. Obývačka v mestskej džungli s retro prvkami sa síce stane skvostom v pamäti vašich hostí, no ten správny vkus a zručnosti pri zariaďovaní obývačky sa tu veľmi zídu.

Samozrejme, retro obývačka v mestskej džungli nie je všetko, čo vám tento štýl môže ponúknuť! Prvky štýlu retro urban jungle môžete vniesť aj do ďalších miestností - kuchyne, obývačky, jedálne alebo kúpeľne - a vytvoríte tak atraktívne vyzerajúci byt v štýle retro urban jungle. Ide o ideálny dizajnový koncept do bytov vo veľkých mestách, pretože estetika mestskej džungle oživí šedú realitu života vo veľkom meste a retro štýl navyše podčiarkne útulnosť interiérov. Dom v štýle retro urban jungle si zariadite aj v menšom meste alebo aj na vidieku.

Vaša vlastná džungľa s retro prvkami - ako zariadiť obývačku v originálnom štýle?

Rastlinné motívy a črepníkové rastliny

Obývačka v štýle mestskej džungle s retro prvkami je jedinečným miestom, kde vládne príroda a štýl 70. a 60. rokov Nadovšetko je však retro džungľová obývačka miestom pre živé rastliny. Retro mestské rastliny v džungli zdôrazňujú krásu prírody a robia aranžmán plný života.

Džungľa je hlavným motívom retro štýlu džungle, takže rastliny nemôžu chýbať. Vyberte si veľa zelene, a to ako v podobe veľkých črepníkových papradí či monsteriek, tak aj menších rastlín na poličkách či stoloch. Urban jungle style znamená mestskú džungľovú vegetáciu, teda veľké množstvo rastlín a intenzívnu zeleň. Trend mestskej džungle sa odlišuje od ostatných štýlov interiérového dizajnu, pretože zahŕňa množstvo rastlín. Obývacia izba so zelenými črepníkovými rastlinami je dynamická. Môžete použiť pôvodné rastliny aj exotické črepníkové rastliny a kvety.

Na zdôraznenie retro štýlu v retro džungľovej obývačke sa oplatí umiestniť kvety a rastliny do vhodne štylizovaných kvetináčov. Byt v mestskej džungli vďaka tomu získa retro charakter.

Kvety a živé rastliny nie sú všetko, čo môžete zahrnúť do dekorácie retro mestskej džungle. Rastlinné vzory na tapetách alebo látkach budú navyše perfektným doplnkom. Aranžmány mestskej džungle s rastlinnými motívmi na tapetách sú tiež kývnutím na retro prvky, pretože tapety sa v retro štýle objavujú veľmi často.

Rastlinné motívy a črepníkové rastliny

Farby a vzory, ktoré potešia každého

Retro štýl džungle sa vyznačuje intenzívnymi farbami, často inšpirovanými prírodou. Zelená, hnedá, odtiene červenej, oranžovej a žltej sú vynikajúcou voľbou. Oplatí sa zvoliť aj akcenty v podobe výrazných farieb, napr. neónové žlté alebo šťavnaté ružové.

Farby sú viditeľné nielen na stenách a podlahách, ale dôležité sú aj farby retro nábytku mestskej džungle. Tie by sa mali čo najviac približovať prírodným – retro nábytok urban jungle sa oplatí kúpiť vo farbe a vzore prírodného dreva. Estetika retro mestskej džungle zahŕňa aj prútie a ratan, najmä pokiaľ ide o kreslá.

Farby nie sú všetko, čo môže retro džungľa ponúknuť. Retro farby mestskej džungle sú samozrejme dôležité, no dôležitú úlohu zohrávajú aj vhodné vzory. Pre retro štýl džungle sú charakteristické exotické vzory. Vybrať si môžete tapety s motívmi palmových listov, látky so zvieracou potlačou alebo vankúše s geometrickými vzormi.

Farby a vzory, ktoré potešia každého

Materiály ideálne pre retro štýl džungle

Prírodné materiály sú v tomto štýle kľúčové. Vyberte si nábytok do obývačky z dreva, ratanu, bambusu alebo prútia. Skvelým doplnkom môže byť navyše kameň alebo keramika, najmä v podobe kvetináčov alebo dekoračných prvkov.

Retro urban jungle dekor by mal mať črty moderného štýlu inšpirovaného prírodou aj štýlu, ktorý odkazuje na 60. a 70. roky 20. storočia. Tento efekt možno ľahko dosiahnuť použitím vhodných materiálov, farieb a exotických rastlín.

Venujte osobitnú starostlivosť nábytku do obývačky. Správne čalúnenie urobí veľký rozdiel. Sedacie súpravy do obývačky alebo rohové sedačky môžu mať jedinečné farby, je dobré vedieť, že fľaškovozelená je stále v móde.

Materiály ideálne pre retro štýl džungle

Aký nábytok do obývačky si vybrať? Retro štýl džungle

Vyberte si nábytok a doplnky, ktoré odkazujú na 60. a 70. roky minulého storočia. Môžete si vybrať ikonické kreslá z polovice storočia, dizajnové závesné lampy alebo farebné koberce s geometrickými vzormi. Samozrejmosťou v obývačke bude vhodný nábytok na oddych, ale aj TV skrinky, vitríny, police a komody do obývačky. Nábytok si môžete kúpiť ako samostatné prvky, ale je dobré kúpiť aj zostavy, teda nástenné diely obľúbené pre retro štýl.

Nezabudnite na vintage doplnky, akými sú vrkoče, zrkadlá netradičného tvaru či tienidlá so strapcami.

Najjednoduchšie je vybaviť retro byt v mestskej džungli retro nábytkom a zdôrazniť štýl džungle farbami a rastlinami. Zelené rastliny dokonale zdôraznia povahu štýlu džungle.

Aký nábytok do obývačky si vybrať? Retro štýl džungle

Postarajte sa o vhodné príslušenstvo a osvetlenie

Osvetlenie zohráva dôležitú úlohu a malo by byť útulné a atmosférické. Vyberte si svietidlá v teplých odtieňoch, ako je zlatá alebo medená, ktoré vytvoria príjemné mäkké svetlo. Obývacia izba so zelenými rastlinami v kvetináčoch je miestom s obrovským množstvom kvetov, preto sa oplatí postarať sa o prirodzené osvetlenie.

Pri zariaďovaní obývacej izby v štýle retro džungle stojí za to pamätať na zachovanie rovnováhy medzi prvkami divokej džungle a retro akcentmi, aby sa dosiahol koherentný, harmonický efekt. Kľúčová je aj individualita – nebojte sa experimentovať a dodajte interiéru svoj vlastný štýl a osobitosť.

Späť