Čo je to mykoríza? Ako ju využiť svojpomocne v záhrade?

20.06.2024

Mykoríza je fenomén zásadného významu pre zdravie rastlín a úrodnosť pôdy. Ide o symbiózu medzi koreňmi rastlín a hubami, v dôsledku čoho profitujú obe strany. Mykorízne huby rozvíjaním svojich hýf okolo koreňového systému rastlín vytvárajú sieť koreňových vláskov, ktoré zväčšujú savý povrch koreňov. To zase umožňuje rastlinám lepšie absorbovať vodu a živiny z pôdy. Výmenou za tieto látky poskytujú rastliny hubám sacharidy, ktoré sú produktom procesu fotosyntézy.

Čo je to mykoríza? Ako ju využiť svojpomocne v záhrade?


V tomto článku:

1. Čo sa oplatí vedieť o mykoríze? Schéma mykorízy, teda biologická koexistencia koreňov rastlín s hubami

2. Rôzne druhy mykoríznych húb. Akú mykorízu máme použiť v záhrade a aký typ mykorízy zvoliť?

3. Ako využiť mykorízu v záhrade? Zásady používania mykoríznych vakcín v domácej záhrade

4. Mykorízne huby a ich vplyv na rastliny. Prečo sa oplatí používať mykorízu vo vašej domácej záhrade? Výhody používania mykorízy



Čo sa oplatí vedieť o mykoríze? Schéma mykorízy, teda biologická koexistencia koreňov rastlín s hubami

Mykorízne huby tvoria symbiózu s koreňmi rastlín, prenikajú do ich buniek alebo pokrývajú vonkajšiu koreňovú vrstvu. Spolupráca rastlín s hubami zvyšuje schopnosť koreňov absorbovať živiny ako dusík, fosfor a stopové prvky, ktoré sú pre rastliny často v organickej forme nedostupné. Dôležité je, že huby produkujú enzýmy, ktoré umožňujú rozklad ťažko vstrebateľných organických zlúčenín v pôde, čo navyše zvyšuje dostupnosť živín pre rastliny. Pôsobenie húb tak podporuje rastliny v ich raste, posilňuje imunitu a lepšie sa prispôsobuje meniacim sa podmienkam prostredia.

Čo sa oplatí vedieť o mykoríze? Schéma mykorízy, teda biologická koexistencia koreňov rastlín s hubami

Rôzne druhy mykoríznych húb. Akú mykorízu máme použiť v záhrade a aký typ mykorízy zvoliť?

Mykoríza môže mať rôzne formy v závislosti od druhu rastlín a húb zapojených do symbiózy. Najbežnejšie sú endomykoríza, ektomykoríza a ektendomykoríza. Každý z troch typov mykoríz sa vyznačuje špecifickým modelom symbiózy medzi koreňmi rastlín a hubami a rôznym stupňom prieniku húb do koreňovej štruktúry.

Endomykoríza

Endomykoríza, nazývaná aj arbuskulárna mykoríza, je symbióza, počas ktorej huby prenikajú do vnútra koreňových buniek rastlín. Charakteristickým znakom endomykoríz je tvorba štruktúr nazývaných arbuskuly vo vnútri koreňových buniek, ktoré sú miestom výmeny látok medzi hubami a rastlinami. Túto mykorízu možno využiť pri pestovaní tisov, tují, ruží, muškátov a ovocných stromov. Tieto rastliny majú vysokú schopnosť nadviazať symbiózu s mykoríznymi hubami, čo im umožňuje lepšie využívať dostupné pôdne zdroje, najmä fosfor, ktorý je často limitujúcim rastovým faktorom. Okrem toho má endomykoríza pozitívny vplyv na odolnosť rastlín voči nepriaznivému prostrediu, ako je sucho alebo slanosť pôdy, čo sa premieta do lepšej adaptácie na meniace sa podmienky prostredia. Vďaka endomykoríze sa u rastlín vyvíja zdravší a silnejší koreňový systém, čo priaznivo ovplyvňuje celkový stav a úrodu.

Ektomykoríza

Ektomykoríza je špeciálny typ symbiózy medzi hubami a koreňmi rastlín, kde huby obklopujú vonkajšiu vrstvu koreňov a vytvárajú charakteristické štruktúry. Tieto štruktúry sú zložené z hustej siete koreňových vláskov húb, ktoré rozširujú absorpčný povrch koreňov a umožňujú tak lepší príjem živín z pôdy. Na rozdiel od endomykorízy, kde huby prenikajú do vnútra koreňových buniek, je ektomykoríza charakterizovaná vonkajším vzťahom medzi hubami a koreňmi. Vyskytuje sa najmä medzi ihličnatými stromami, ako sú borovica, smrek a jedľa, ale vyskytuje sa aj u niektorých druhov listnatých stromov, ako je dub a buk. Vďaka nemu môžu dreviny efektívnejšie využívať živiny z pôdy, najmä organické zlúčeniny a minerály, čo prispieva k ich lepšiemu rastu a vývoju.

Ektendomykoríza

Endomykorízy, známe ako erikoidné mykorízy, kombinujú znaky endomykoríz a ektomykoríz. Pri tomto type mykorízy huby prenikajú do vnútra koreňových buniek a obklopujú vonkajšiu vrstvu koreňov. Toto spojenie umožňuje komplexnejšiu výmenu živín medzi hubami a rastlinami. Ektendomykorízy sa vyskytujú v mnohých rastlinných druhoch, drevitých aj bylinných, a zohrávajú dôležitú úlohu v ich zdraví a raste. Vďaka ektendomykoríze sú rastliny lepšie zásobené živinami z pôdy a stávajú sa odolnejšie voči podmienkam prostredia. V záhradníckej praxi možno ektendomykorízu využiť na zlepšenie kondície rastlín, najmä pestovaných v náročných pôdnych podmienkach alebo pri obnove mestskej zelene.

Rôzne druhy mykoríznych húb. Akú mykorízu máme použiť v záhrade a aký typ mykorízy zvoliť?

Ako využiť mykorízu v záhrade? Zásady používania mykoríznych vakcín v domácej záhrade

Dávkovanie mykorízy v záhrade môže byť jednoduchým a účinným spôsobom, ako zlepšiť zdravotný stav a rast rastlín. Pri výsadbe rastlín sa môžu použiť mykorízne vakcíny obsahujúce vhodné symbiotické huby alebo sa vakcína môže naočkovať priamo do substrátu. Je však dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel. Najprv vyberte typ mykorízy. V závislosti od druhu vegetácie a očakávaných výsledkov sa používajú rôzne druhy mykorízy. Ďalším krokom je vhodná aplikácia. Vakcína sa má aplikovať priamo ku koreňom alebo vstreknúť do substrátu. Na získanie mnohých výhod z používania mykorízy sa oplatí zabezpečiť vhodné podmienky pre rozvoj húb prostredníctvom pravidelného zavlažovania.

Môže sa mykoríza aplikovať pod trávnik?

Mykorízne očkovanie možno ľahko aplikovať na trávnik počas zavlažovania, čo uľahčuje proces symbiózy. Vďaka tomu sa trávnik stane odolnejším voči suchu, chorobám a mechanickému poškodeniu. Štruktúra trávy bude navyše hustejšia a jej farba bude intenzívnejšia.

Črepníkové rastliny a mykoríza. Vývoj rastlín vďaka mykoríze v domácich podmienkach

Mykoríza môže byť cenným doplnkom starostlivosti o rastliny v črepníkoch. Hoci v prírodných podmienkach rastliny v črepníkoch zvyčajne nie sú v priamom kontakte s pôdou, mykoríza môže zlepšiť ich stav a rast aj v obmedzených priestoroch v kvetináčoch. Korene vďaka tejto symbióze lepšie absorbujú živiny zo substrátu, čo má za následok silnejší koreňový systém a bujný rast rastlín. Je potrebné pripomenúť, že pri výbere mykoríznych prípravkov pre rastliny v črepníkoch treba dbať na to, aby boli vhodne prispôsobené potrebám týchto rastlín a aby neprispievali k prehnojeniu.

Presádzanie rastlín s mykorízou

Pri opätovnej výsadbe sa oplatí zabezpečiť, aby korene boli čo najmenej narušené, pričom sa zachovajú existujúce mykorízne štruktúry. Dodatočne stojí za pozornosť aj vhodný výber substrátu na presádzanie, výber zmesi bohatej na živiny a zohľadnenie potrieb konkrétnej rastliny. Prípravok môžete aplikovať aj na nový podklad. Pri opätovnej výsadbe je tiež dôležité správne zvlhčiť rastlinu pred presadením aj po ňom, aby sa minimalizovali nepriaznivé vplyvy spôsobené zmenami prostredia. Zachovaním existujúcich mykoríznych štruktúr a správnou starostlivosťou pri presádzaní budú mať rastliny väčšiu šancu na rýchle prispôsobenie sa novým podmienkam a ďalší vývoj.

Ako využiť mykorízu v záhrade? Zásady používania mykoríznych vakcín v domácej záhrade

Mykorízne huby a ich vplyv na rastliny. Prečo sa oplatí používať mykorízu vo vašej domácej záhrade? Výhody používania mykorízy

V záhrade môže byť mykoríza dôležitá pre kultúrne rastliny a výhody použitia mykorízy budú určite uspokojivé. Pôsobením mykoríznych húb sa zlepšuje úroda a kvalita plodín, čo sa premieta do bohatších a zdravších plodín zeleniny, ovocia a kvetov. Stav rastlín sa vďaka mykoríze výrazne zlepšuje. Použitie mykoríznych húb sa môže premietnuť aj do väčšej odolnosti voči zhoršujúcim sa podmienkam prostredia, vrátane extrémnych poveternostných podmienok, ktoré vedú k suchu alebo nadmernej slanosti substrátu. To uľahčí ich údržbu, čo sa premieta do menšej potreby hnojív a prípravkov na ochranu rastlín. Je výbornou alternatívou ku kvetinovým hnojivám, zeleninovým a ovocným hnojivám, hnojivám na ihličnany a trávu. Využitie mykorízy v záhrade môže prispieť aj k zlepšeniu štruktúry pôdy, čo podporuje lepšie vstrebávanie živín rastlinami. V chudobnejších pôdach alebo pôdach znehodnotených intenzívnym využívaním môžu mykorízne zlúčeniny pomôcť obnoviť biologickú rovnováhu a zlepšiť jej kvalitu.

Späť