Dizajn, ktorý poteší vaše zmysly

12.11.2024

Už dávno je známe, že správny dizajn upúta pozornosť a ak správne ovplyvníte zmysly a okolitý svet, hostia sa u vás budú cítiť mimoriadne dobre. Interiéry odlíšené kvalitou a premysleným dizajnom ovplyvňujú nielen zrak, ale aj chuť, čuch a sluch užívateľov. Ako si teda zariadiť interiér obývačky, kuchyne, spálne alebo kúpeľne tak, aby rozmaznával vaše zmysly a aby sa každý v priestore, ktorý navrhujete, cítil dobre? Našťastie na to existuje niekoľko šikovných spôsobov, ktoré vám predstavíme nižšie. Pozrime sa, aké nástroje používajú dizajnéri, aby oslovili zmysly, a aký to má vplyv na usporiadanie priestoru a nákup nábytku do obývačky.

Dizajn, ktorý poteší vaše zmysly


V tomto článku:

1. Trendy, ktoré budú rozmaznávať vaše zmysly – farby, ktoré vytvoria nevšedné dojmy

2. Perfektne nedokonalý? Formy, tvary a motívy, ktoré si vaše zmysly zaslúžia

3. Minimalizmus, harmónia, príroda – aké materiály budú najlepšie fungovať?

4. Symfónia prírody v tých správnych vôňach - večerný relax s tými správnymi vôňami, alebo možno deň plný krásnych vôní? Domov vôní!

5. Svetlo v službách vašich zmyslov – sójová sviečka alebo obyčajný lampáš?



Trendy, ktoré budú rozmaznávať vaše zmysly – farby, ktoré vytvoria nevšedné dojmy

Farba je jedným z najdôležitejších nástrojov, ktoré má dizajnér k dispozícii – takže je to niečo, čo môžete použiť aj vy. Farby ovplyvňujú naše emócie a dokážu úplne zmeniť spôsob, akým vnímame daný interiér. Ako to vyzerá v praxi?

Teplé farby obývačkových sedačiek - červená, oranžová, žltá - dodajú vášmu interiéru pocit útulnosti a tepla, navyše ho oživia a povzbudia k akcii, zatiaľ čo chladné odtiene obývačkových rohových sedačiek - fialová, modrá, zelená - majú upokojujúci a relaxačný účinok, sú výrazom akejsi elegancie, ale aj odstupu. Farby majú aj kultúrny a symbolický význam, veď určite viete, že červená je spojená s vášňou a láskou a modrá s prestížou a kráľovskou krvou. Farby môžu byť aj nezreteľné a ich význam môže byť veľmi rôznorodý. Napríklad v západnej kultúre je biela symbolom čistoty, modernosti a novej cesty, no na východe sa spája najmä so smútkom.

Vedomé používanie farieb urobí váš interiér jedinečným. Zlaďte vhodné farby k zvolenému štýlu a jeho predpokladom a vytvorte oku lahodiacu kompozíciu použitím nielen rôznych farieb, ale aj rôznych odtieňov.

Trendy, ktoré budú rozmaznávať vaše zmysly – farby, ktoré vytvoria nevšedné dojmy

Perfektne nedokonalý? Formy, tvary a motívy, ktoré si vaše zmysly zaslúžia

Naše oko rozoznáva nielen farby, ale aj tvary, formy a motívy. Toto je ďalší nástroj, ktorý stojí za to venovať mu pozornosť pri navrhovaní. Pomocou organických jemných línií a oblých tvarov konferenčných stolíkov alebo naopak vytváraním ostrých uhlov a geometrických tvarov vitrín a políc môžete nasmerovať svoje zmysly a svet okolo seba k primeraným zážitkom. Prvé riešenie je ideálne pre štýly odkazujúce na prírodu a klasické riešenia, zatiaľ čo druhé je základom pre módne, moderné aranžmány a štýly s dravým charakterom.

Psychológia tvarov síce nie je taká rozsiahla ako psychológia farieb, no ak má vaša obývačka potešiť hostí, je dobré vedieť, ktoré formy evokujú pokoj a ktoré zdôrazňujú moderný minimalizmus.

Perfektne nedokonalý? Formy, tvary a motívy, ktoré si vaše zmysly zaslúžia

Minimalizmus, harmónia, príroda – aké materiály budú najlepšie fungovať?

Pocit hlbokého cítenia, teda kinetický zmysel, nám umožňuje určiť našu pozíciu vo svete. Pocit hlbokého citu je prekvapivo dôležitý aj pri interiérovom dizajne! Vhodné rozmiestnenie nábytku, jeho farby, ale aj materiály, z ktorých je vyrobený, podporujú pohodu všetkých vašich hostí a komfort pohybu v obývačke ich núti sa k vám často vracať.

Samozrejme, prírodné materiály sú považované za priateľské k zmyslom. Oceníte stolíky do obývačky z prírodného dreva, nepravidelnú keramiku (pretože nepravidelné tvary sú jedinečné a zaujímavé) a bavlnené deky. Hra môže zahŕňať nielen materiály, ale aj štruktúru týchto materiálov. Nepravidelné povrchy skôr vytvárajú harmóniu prírody.

Prírodné materiály sa často používajú v štýle Japandi, naturalistickom alebo boho štýle.

Minimalizmus, harmónia, príroda – aké materiály budú najlepšie fungovať?

Symfónia prírody v tých správnych vôňach - večerný relax s tými správnymi vôňami, alebo možno deň plný krásnych vôní? Domov vôní!

Interiérová aromaterapia je činnosť, ktorá stimuluje čuch. Krásna vôňa u vás doma povzbudí hostí k návšteve a spríjemní vám večerný relax. Minimalizmus harmónie prírody v tomto prípade znamená použitie prírodných vonných látok. Vôňa vášho domova je mimoriadne dôležitá, ak chcete interiérovú aromaterapiu nielen vykonávať, ale aj urobiť interiér jedinečným a útulným.

Symfónia prírody v tých správnych vôňach - večerný relax s tými správnymi vôňami, alebo možno deň plný krásnych vôní? Domov vôní!

Svetlo v službách vašich zmyslov – sójová sviečka alebo obyčajný lampáš?

Interiéry, ktoré vynikajú svojou kvalitou, zahŕňajú vhodný štýl interiérového dizajnu (japonský, škandinávsky, boho alebo minimalistický štýl), ako aj osvetlenie vhodne zvolené pre tento štýl. V tomto prípade bude dôležitá nielen forma svietidla, ale aj farba osvetlenia. Teplé svetlo bude fungovať lepšie, ak je vaša obývačka klasická, a studená alebo neutrálna farba - ak ste sa rozhodli pre minimalizmus.

Späť