Interiér kuchyne v botanickom štýle - miestnosť, ktorá dýcha prírodou

12.09.2024

Botanický štýl je mimoriadne obľúbený trend v interiérovom dizajne, ktorý si v posledných rokoch získava čoraz väčšiu obľubu. Vyznačuje sa predovšetkým inšpiráciou prírodou a využitím rastlín a prírodných materiálov. Ak plánujete osviežiť kuchyňu a uvažujete o novom štýle, botanická kuchyňa môže byť výbornou voľbou.

V tomto článku budeme diskutovať o tom, aké prvky a nápady možno použiť na vytvorenie interiéru kuchyne v botanickom štýle.

Interiér kuchyne v botanickom štýle - miestnosť, ktorá dýcha prírodou


V tomto článku:

1. Rastliny alebo botanický štýl v skratke

2. Prírodné materiály - atribúty botanického štýlu

3. Farby a vzory a rastlinná výzdoba kuchyne

4. Botanický štýl v interiéroch - osvetlenie a doplnky

5. Obľúbenosť botanického štýlu a funkčnosť kuchyne botanického štýlu



Rastliny alebo botanický štýl v skratke

Interiér kuchyne v botanickom štýle musí byť naplnený zeleňou. Rastliny sú tu hlavným dekoratívnym prvkom a tvoria neoddeliteľnú súčasť aranžmánu. V našom záhradnom centre si môžete kúpiť rôzne druhy črepníkových rastlín, ako sú fikusy, paprade, orchidey a sukulenty. Rastliny môžu byť umiestnené na oknách, poličkách a dokonca aj zavesené na stropoch. K tomuto štýlu sa navyše perfektne hodia aj kvety vo vázach a dodávajú kuchyni sviežosť a život.

Kuchyňa je miesto určené najmä na varenie a pri príprave jedál sa často využívajú bylinky, nielen sušené, ale aj čerstvé. V súlade s botanickým štýlom môžete kuchyňu naplniť aj bylinkami v kvetináčoch. Vďaka tomu zvýrazníte rastlinný dekor kuchyne a zároveň sa zameriate na praktickosť takýchto doplnkov.

Zaujímavou variáciou botanického štýlu je botanická urban jungle - je to priestor naplnený rastlinami a zároveň charakterizovaný náročnosťou materiálov a hospodárnosťou, pokiaľ ide o doplnky. Prítomnosť prírodných zelených rastlín je v takomto interiéri nevyhnutná. Zeleň rastlín zvýrazňuje mestský štýl džungle a výrazne oživuje aranžmán. Rastliny nie sú prvkom dopĺňajúcim botanický štýl, ale hlavnou súčasťou takéhoto aranžmánu.

V prípade skromnejšieho botanického štýlu sa môžete vzdať množstva živých rastlín, najmä ak nie ste príliš zdatný záhradkár alebo nemáte záujem o pestovanie črepníkových rastlín. V tomto prípade sa bytu v botanickom štýle nemusíte úplne vzdať. Nezabúdajte však, že botanický štýl je štýl plný zelene, preto by sa táto farba mala objaviť na stenách, nábytku či doplnkoch.

Rastliny alebo botanický štýl v skratke

Prírodné materiály - atribúty botanického štýlu

V kuchyni v botanickom štýle stojí za výber prírodných materiálov. Drevo je tu kľúčovým prvkom. Môžete si vybrať drevené dosky, police, stoličky a stoly. Drevo dodáva interiéru teplo a útulnosť a dokonale ladí s rastlinami.

Tu sa oplatí použiť aj iné prírodné materiály. Prírodný kameň, tehla alebo terakota môžu byť použité na povrchovú úpravu stien alebo podláh, ktoré zdôraznia prírodný charakter kuchyne.

Dodatočne si môžete vybrať botanické motívy na stenách. Zaujímavo môžu vyzerať tapety v botanickom štýle, teda tie s motívmi listových rastlín. Tapety v botanickom štýle do kuchyne by mali byť odolné voči vlhkosti a drhnutiu, preto si vyberajte kvalitné výrobky. Botanický štýl inšpirovaný motívmi priamo z prírody sa dá dosiahnuť aj použitím obkladov so vzormi tropických zvierat, listov či tropických krajín.

Nezabúdajte, že drevo a zeleň spolu ladia, preto sa oplatí zvoliť drevený nábytok, zelené rastliny alebo textílie s motívom listov. Drevený nábytok tiež vyzerá dobre na pozadí botanických tapiet.

Prírodné materiály - atribúty botanického štýlu

Farby a vzory a rastlinná výzdoba kuchyne

Kuchyňa v botanickom štýle je zvyčajne zariadená v tlmených, prírodných farbách. Zelená, hnedá, béžová a biela sú základné farby, ktoré by mali v tomto interiéri dominovať. Vzory súvisiace s prírodou, ako sú listy, kvety alebo rastlinné motívy, sa dajú použiť na tapety, textílie a dokonca aj keramiku. Je dôležité, aby všetky farby a vzory spolupracovali a vytvorili súvislý aranžmán.

Botanický štýl inšpirovaný rastlinnými motívmi často využíva kvetinové vzory a vzory z listnatých rastlín. Môžu sa objaviť vo forme šablónových vzorov alebo na tapetách.

Prírodné farby zdôraznia inšpiráciu prírodou. Štýl kuchyne v takýchto farbách ulahodí aj oku a aranžmán kuchyne zútulní. Zelená dodá interiéru útulný a oživujúci charakter a zemité farby tlmený, elegantný výraz.

Farby a vzory a rastlinná výzdoba kuchyne

Botanický štýl v interiéroch - osvetlenie a doplnky

Osvetlenie hrá dôležitú úlohu v kuchyni v botanickom štýle. Skúste využiť prirodzené denné svetlo zdvihnutím záclon a žalúzií. Ak je to možné, umiestnite zrkadlá alebo prvky odrážajúce svetlo, aby ste ich optimálne využili. Závesné lampy nezvyčajných tvarov alebo vyrobené z prírodných materiálov, ako je prútie alebo bambus, navyše dokonale zapadajú do botanického štýlu.

Oplatí sa zvoliť aj vhodné doplnky a dekorácie, teda zaujímavé atribúty botanického štýlu. Na steny môžete zavesiť obrazy alebo plagáty zobrazujúce rastliny alebo prírodnú krajinu. Skvelým doplnkom bude váza s rezanými kvetmi na stole. Nezabudnite ani na textílie, ako sú závesy, obrusy a vankúše, ktoré môžu byť ozdobené botanickými vzormi. Dobre poslúžia aj materiály zelenej farby.

Botanický štýl v interiéroch - osvetlenie a doplnky

Obľúbenosť botanického štýlu a funkčnosť kuchyne botanického štýlu

Všetky tieto prvky botanického štýlu by mali ísť ruka v ruke s funkčnosťou kuchyne. V konečnom dôsledku je to miesto, kde varíte, prijímate hostí a trávite čas s rodinou. Preto sa oplatí postarať sa o ergonomické usporiadanie nábytku, premyslené úložné riešenia a vhodné vybavenie kuchyne.

Kuchyňa v botanickom štýle je harmonickým spojením prírody, funkčnosti a estetiky. Vďaka rastlinám, prírodným materiálom, decentným farbám a starostlivo vybraným doplnkom vytvoríte interiér, ktorý dýcha prírodou a vďaka ktorému bude trávenie času v kuchyni skutočným potešením. Ak snívate o sviežom, živom prostredí, tento štýl aranžmán určite splní vaše očakávania.

Pamätajte, že nielen kuchyňa môže byť usporiadaná v tomto štýle. Môžete si tiež vytvoriť obývaciu izbu v botanickom štýle, spálňu v botanickom štýle a kúpeľňu v botanickom štýle. Prírodu môžete pozvať prakticky do každej miestnosti. Ak máte multifunkčné miestnosti, zaujímavo môže vyzerať kombinácia viacerých štýlov, napríklad botanická kuchyňa s jedálňou v štýle boho. Spoločné dizajnové prvky, nábytok z prírodného dreva, zelené rastliny a ekologické riešenia zatraktívnia všetko. Botanický štýl je možné kombinovať okrem iného s boho, loftovými a vintage interiérmi.

Späť