Interiéry v štýle art deco

15.09.2022

Štýl art deco, aj keď je pomerne mladý, dokázal nadobro zapadnúť do kánonov interiérových aranžmánov. Luxus, pohodlie, štýlová elegancia, vysoká kvalita, jemnosť – tak sa dá v skratke definovať štýl. Art deco spája sentiment minulej éry s modernou funkčnosťou. Hoci jej korene siahajú do smutného medzivojnového obdobia, vyžaruje teplo, eleganciu a útulnú rozmanitosť.

Akú podobu má dnes art deco? Aké sú vnútorné úpravy zachované v konvencii art deco? Zistite, čo hovoria o tomto štýle interiéroví dekoratéri a stylisti! Pozývame vás prečítať si článok!

 

Sedačky do obývacej izby - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo znamená art deco?

2. Pôvod štýlu art deco

3. Štýl Art deco v miestnosti - krásne interiéry na dosah ruky

4. Aké farby používa art deco?

5. Art deco interiérové ​​materiály - jednoduchý recept, ako vyzdobiť interiér

6. Zariaďujeme interiéry od základov - art deco

7. Ako zariadiť obývačku v štýle art deco a dodať jej moderný ráz?

8. Ako vyzerajú obývacie steny a komody v štýle art deco?



 

Čo znamená art deco?

Art deco je výraz odvodený z francúzštiny a v doslovnom preklade znamená dekoratívne umenie. Hoci si ho mnohí spájajú s interiérovým dizajnom, jeho záber je oveľa širší. Zohľadňuje všetko, čo súvisí s medzivojnovým obdobím.

Nie sú to len krásne zariadené domáce izby, ale aj samotná architektúra a dokonca aj maliarstvo. Každý z nich je však prispôsobený ostatným, pretože hoci štýl art deco pôsobí chaoticky, predsa len spája niektoré kľúčové základy.

 

Pôvod štýlu art deco

Štýl art deco sa zrodil v medzivojnovom období. Jeho príbeh je teda pomerne mladý. Secesné umenie, do roku 1914 veľmi charakteristické, nebolo niečím, čo by potešilo verejnosť. Hneď po vojne boli ľudia unavení z toho, čo sa okolo nich dialo a nevýrazné budovy a interiéry im len pripomínali prózu života. Art deco vzniklo z vášne pre krásu, ktorá bola tak veľmi potrebná, aby ste mohli začať normálne žiť.

Nevšedná elegancia, štýlový luxus, vysoká kvalita, sentimentalizmus – tak sa dá v skratke opísať štýl art deco.

 

Štýl Art deco v miestnosti - krásne interiéry na dosah ruky

Luxusný medzivojnový štýl ľahko dodáte aj súčasnému interiéru a môžeme si byť istí, že sa v ňom naši hostia budú cítiť príjemne. Ako uplatniť štýl art deco v praxi v interiéroch? Môžeme sa zamerať na jednotné a tlmené farby. Biela, šedá, béžová, hnedá a čierna sú farby, ktoré obľubuje tento trend, ktorý v kombinácii so zlatou dokáže dodať veľmi jemný art deco efekt.

Môžeme ísť aj trochu iným smerom a dosiahnuť tento štýl v interiéri, pričom sa rozhodneme pre výraznejšie riešenia, akými sú živé farby – červená, žltá, fialová, oranžová a starožitný, ťažký nábytok. V oboch prípadoch je dôležité zvoliť ušľachtilé materiály, akými sú drevo, mramor, hodváb či koža.

Skvelý je elegantný drevený bar s našimi obľúbenými nápojmi a béžová kožená sedačka v obývačke, biele obklady v kúpeľni alebo čierne obklady v predsieni, prelamované kuchynské čelá, zamatové závesy v spálni alebo efektná ozdobná balustráda na schodisku.

 

Špecialista radí!

Dizajn interiéru v štýle art deco musí byť oživený geometrickými vzormi a intenzívnymi farbami použitými na doplnkoch. Tapeta s veľkolepými kvetmi, koberec s čiernobielymi diamantmi, farebné vzorované vankúše na pohovke alebo originálne kreslo so zaobleným operadlom a zlatými ozdobami sa tu budú hodiť a umožnia, aby sa v našom byte cítili ako doma v štýle art deco.

 

Aké farby používa art deco?

Hranice v štýle art deco sú veľmi široké, rovnako ako ostatné farby použité v aranžmánoch. Nájdete tu svetlé aj tmavé farby, väčšinou v teplých odtieňoch. Moderný štýl art deco využíva štýlové tmavé farby, ako napríklad:

  • antracit,

  • hnedá,

  • bordó,

  • Fialová,

  • smaragd,

  • granát,

  • čierna.

Interiéry v štýle art deco tiež obsahujú výrazné farebné akcenty v ozdobách, dekoráciách a doplnkoch.

 

Art deco interiérové ​​materiály - jednoduchý recept, ako vyzdobiť interiér

Interiérový dizajn v štýle art deco využíva najmä dizajnové materiály. Izby sú zdobené prevažne ťažkými materiálmi s asymetrickými vzormi, ornamentmi a dekoráciami. Obľúbenými materiálmi sú zamat a velúr. Trblietavé látky ako satén a hodváb nájdu svoje uplatnenie aj v aranžmánoch v štýle art deco.

Štýlové materiály - podstata art deco

Lakované povrchy, mramorové dosky, lesklá mosadz a svetlý kov v aranžmáne v štýle art deco sú nahradené ťažkými, elegantnými látkami, dizajnérskymi maľbami, detailmi zo slonoviny a teplým drevom. Koža a kožušina sa dychtivo zavádzajú do interiéru. Prírodné nahradili umelé a zvieracie vzory sú tlačené, maľované alebo tkané.

Vnútorné osvetlenie

Osvetlenie je dôležitým prvkom každého stylingu. Aké by to malo byť v atmosfére art deco? V prvom rade také, ktoré kombinujú materiály a jedinečnú formu. Tu je príkladom kombinácia chrómu a skla. Takáto kombinácia v podobe nástenných alebo stropných svietidiel pôsobí mimoriadne noblesne a dokonale dopĺňa styling.

 

Zariaďujeme interiéry od základov - art deco

Začnime s usporiadaním od začiatku, t.j. od dokončenia stien a podláh. Nezabudnite si v tomto prípade dávať pozor nielen na to, čo sa k danému štýlu hodí, ale predovšetkým na špecifickosť daného interiéru. Niečo iné sa hodí do kuchyne či kúpeľne a niečo iné do obývačky a spálne.

V štýle art deco je najlepšie použiť dlaždice podobné drevu v tmavom odtieni alebo napodobňujúce textúru mramoru. Tieto materiály zvyšujú prestíž interiéru a dodávajú mu eleganciu. Ďalším zaujímavým riešením, ktoré sa k tomuto štýlu dokonale hodí, sú mozaiky.

 

Ako zariadiť obývačku v štýle art deco a dodať jej moderný ráz?

Elegantný nábytok bude základom pre usporiadanie obývacej izby v štýle art deco. Kľúčovým prvkom by mala byť pohovka, sedačka alebo dizajnová rohová sedačka. Ak to veľkosť dovoľuje, môže byť doplnená pohodlnými kreslami. Klasická pohovka v štýle art deco by mala mať mäkké čalúnenie, ozdobné prešívanie, nezvyčajné textúry, volány, lesklé kamienky, cvočky alebo prešívanie.

Druhým dôležitým prvkom výzdoby sú stoly alebo konferenčné stolíky. Vítané sú tie s kovovou základňou a sklenenou doskou. Stolíky v tejto podobe pekne zapadne ku krištáľovému lustru, krásne odráža svetlo. Čerešničkou na torte celého outfitu bude veľké zlaté zrkadlo v hrubom ráme. Vďaka skleneným a zrkadlovým prvkom sa interiér rozžiari, bude pôsobiť väčšie a svetlejšie.

 

Ako vyzerajú obývacie steny a komody v štýle art deco?

Art deco nábytok nie sú len pohovky. Veľmi často v interiéri obývacích izieb nájdete komody a obývacie steny. V tomto prípade je veľmi obľúbený nábytok z prírodných materiálov – hlavne dreva. Tmavé drevo, pokryté len ochranným lakom a dodávajúcim mu lesk, vyzerá nádherne.

 

Pamätajte!

To, čo odlišuje nábytok v štýle art deco, je veľmi starostlivé prepracovanie detailov a doplnkov. Dvierka skriniek a komôd môžu mať sklenené prvky a nechýbajú ďalšie dekorácie.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Interiéry v rustikálnom štýle - klasická krása, ktorá nikdy nezmizne


Interiéry v štýle hampton — inšpirované prímorskou atmosférou!


Interiéry v štýle glamour

Späť