Je biely nábytok stále univerzálnou voľbou v kuchyni?

16.11.2024

Biely nábytok je dlhodobo veľmi obľúbený, je synonymom elegancie, čistoty a všestrannosti. V dnešnej dobe, kedy sa trendy interiérového dizajnu menia závratnou rýchlosťou, však stojí za zváženie, či je biely nábytok ešte stále univerzálnou voľbou. Nájde si univerzálny biely nábytok ešte svoje miesto v módnych aranžmánoch? Alebo možno je lepšie zvoliť niečo farebné? A čo je dôležitejšie, je moderný biely nábytok praktický?

Nábytok z bieleho dubu alebo dosky má v kuchyniach rozhodne svoje špeciálne miesto. Biele kolekcie kuchynského nábytku ponúkajú rôzne dizajny a modely kuchýň, takže biela nábytková zostava nemusí byť nudná. Pozrime sa, či má táto popularita nejaký základ a z čoho vlastne vyplýva.

Je biely nábytok stále univerzálnou voľbou v kuchyni?


V tomto článku:

1. Prečo zvoliť bielu?

2. Univerzálnosť bieleho nábytku - výhody bieleho nábytku v interiérovom dizajne

3. Biely kuchynský nábytok – prečo to môže byť problém?

4. Biely nábytok v kuchyni a útulnosť izby – dajú sa zladiť?

5. Na čo nezabudnúť pri kúpe bieleho nábytku?

6. Vhodný nábytok do každej kuchyne - univerzálny a estetický nábytok v bielej farbe



Prečo zvoliť bielu?

Biela farba v interiérovom dizajne má množstvo výhod. V prvom rade je to farba, ktorá opticky zväčší priestor. V malých bytoch, kde má každý meter štvorcový cenu zlata, môže biely nábytok vytvárať dojem priestrannosti a ľahkosti. Biela navyše odráža svetlo, vďaka čomu je interiér svetlejší a prívetivejší.

Biely nábytok v kuchyni alebo biely nábytok v obývačke pôsobí podobne – priestor opticky presvetlí a zväčší, čím pôsobí dojmom väčších miestností. Ide o skvelé riešenie v malých kuchyniach v panelákoch, kde nie je veľa miesta a kuchyňa musí byť vybavená prakticky. Ďalším znakom bieleho nábytku je, že čelá kuchynských skriniek môžu tvoriť pozadie pre zvyšok aranžmánu, vďaka čomu samotné zostavy kuchynského nábytku nepôsobia tak masívne. To zvýrazní minimalistický charakter interiéru a dokonale zapadne do aktuálnych trendov.

Prečo zvoliť bielu?

Univerzálnosť bieleho nábytku - výhody bieleho nábytku v interiérovom dizajne

Biely nábytok je tiež neuveriteľne všestranný. Hodia sa takmer ku každému štýlu – od minimalistického, cez škandinávsky, až po klasický či rustikálny. Ich neutralita umožňuje jednoducho zladiť doplnky v rôznych farbách a vzoroch, čo vám dáva veľkú voľnosť pri zariaďovaní interiéru. Dajú sa kombinovať s intenzívnymi farbami aj tlmenými odtieňmi, čím vytvárajú ucelené a harmonické kompozície. Toto pravidlo platí pre biely nábytok do obývačky aj pre svetlý kuchynský nábytok.

Jedným z hlavných argumentov pre biely nábytok je jeho nadčasovosť. Na rozdiel od aktuálne módnych, no často krátkodobých trendov, biela nikdy nevyjde z módy. Ide o klasickú voľbu, ktorá bez ohľadu na meniaci sa vkus a štýl bude vždy pôsobiť elegantne a sviežo. Vďaka tomu máte pri investícii do bieleho nábytku istotu, že bude slúžiť dlhé roky bez toho, aby zostarol.

Charakteristickým znakom bieleho nábytku je nielen nadčasovosť, ale aj univerzálnosť bieleho nábytku. Pri kúpe bieleho nábytku sa zameriavame na vybavenie, ktoré je dokonalým základom pre klasické aj moderné aranžmány. Biely nábytok sa hodí k boho, industriálnemu, klasickému, glamour a dokonca aj k vintage štýlu. Nákup bieleho nábytku nám umožní rýchlo zmeniť štýl dizajnu interiéru, ak nás nudí dizajn kuchyne.

Univerzálnosť bieleho nábytku - výhody bieleho nábytku v interiérovom dizajne

Biely kuchynský nábytok – prečo to môže byť problém?

Nemožno však zabudnúť ani na niektoré nevýhody spojené s bielym nábytkom. V prvom rade sú náchylnejšie na nečistoty. Škvrny, prach a odtlačky prstov sú na nich viditeľné viac ako na nábytku tmavšej farby. Preto sa pri výbere bieleho nábytku musíte pripraviť na častejšie čistenie a údržbu bieleho nábytku. V domácnostiach s malými deťmi alebo domácimi zvieratami to môže predstavovať ďalšiu výzvu.

Na pomoc však prichádzajú samotní výrobcovia bielych kuchynských frontov. Oplatí sa vedieť o moderných technológiách a materiáloch, ktoré uľahčujú udržiavanie bieleho nábytku v čistote. Antibakteriálne nátery, ľahko čistiteľné povrchy a materiály odolné voči škvrnám robia biely nábytok praktickejším a menej náročným pri každodennom používaní. Tieto moderné a čoraz viac zavádzané aspekty bieleho nábytku robia z bieleho dreveného kuchynského nábytku alebo bieleho nábytku z nábytkových dosiek mimoriadne obľúbenú voľbu.

Za zmienku stojí aj to, že biely nábytok často žltne – to platí pri výbere nábytku do obývačky, nábytku do obývačky či kuchynského nábytku. Našťastie vyššie uvedené moderné technológie sú praktickým riešením aj v tejto veci, ktoré zaisťujú dlhotrvajúci estetický vzhľad zariadenia.

Biely kuchynský nábytok – prečo to môže byť problém?

Biely nábytok v kuchyni a útulnosť izby – dajú sa zladiť?

Ďalším aspektom je otázka životného štýlu a užívateľských preferencií. Biely nábytok nemusí vyhovovať každému. Pre ľudí, ktorí si cenia teplé, útulné interiéry, sa môže biela zdať príliš sterilná a studená. V takom prípade môže byť lepšou voľbou nábytok v prírodných odtieňoch dreva, ktoré dodajú interiéru útulnosť a teplo.

Biely nábytok do obývačky či kuchyne pôsobí dojmom sterility a je skvelým základom pre minimalistické predpoklady. To však neznamená, že ich nemožno oživiť. Bielu kuchyňu môžeme zútulniť pastelovými, teplými farbami stien, podláh a doplnkov. Vďaka tomu nebudú biele nábytkové čelá také jednotvárne. Biely nábytok s drevom je tiež perfektná kombinácia! Biele kuchynské skrinky s doskou z prírodného dreva tu budú vyzerať perfektne.

Biely nábytok v kuchyni a útulnosť izby – dajú sa zladiť?

Na čo nezabudnúť pri kúpe bieleho nábytku? Moderné aranžmány a biela v kuchyni

V posledných rokoch boli pozorované určité zmeny v trendoch interiérového dizajnu. Nábytok v intenzívnych sýtych farbách ako námornícka modrá, zelená či bordová sa tešia čoraz väčšej obľube. Tieto typy riešení prinášajú do interiéru nádych luxusu a zároveň umožňujú vytvárať jedinečné, individuálne priestory. Napriek tomu zostáva biely nábytok v móde, najmä v kontexte škandinávskeho štýlu a bieleho provensálskeho nábytku – tieto štýly už roky dominujú na trhu interiérového dizajnu.

Doplnky k bielemu nábytku – ako oživiť kuchyňu?

Na oživenie kuchyne bielym nábytkom sa oplatí použiť farebné doplnky. Svetlé závesy, podsedáky na stoličky, farebný riad a ozdobné koreničky dodajú interiéru charakter. Črepníkové rastliny v živých odtieňoch zelenej prinesú sviežosť a drevené prvky, ako sú dosky na krájanie alebo police, dodajú teplo a útulnosť.

Na čo nezabudnúť pri kúpe bieleho nábytku? Moderné aranžmány a biela v kuchyni

Vhodný nábytok do každej kuchyne - univerzálny a estetický nábytok v bielej farbe

Biely nábytok možno stále považovať za univerzálnu voľbu. Ich všestrannosť, elegancia a nadčasovosť z nich robí ideálne riešenie pre ľudí, ktorí oceňujú klasický, no moderný interiér. Hoci si vyžadujú určitú starostlivosť a pravidelnú údržbu, ich výhody ďaleko prevažujú nad prípadnými nevýhodami.

Môžeme si vybrať jemný biely matný nábytok alebo moderný, módny nábytok s povrchovou úpravou vo vysokom lesku. Navyše biely nábytok zdobený vhodnými doplnkami môže vytvoriť útulné, teplé a zaujímavé usporiadanie. Veľký výber ponúkajú aj nadčasové, univerzálne a atraktívne odtiene bielej, takže aj trendy bieleho nábytku môžu prezentovať niečo jedinečné.

Späť