Menčester v interiéroch – vracia sa do módy?

29.07.2024

Vo svete dizajnu a interiérového dizajnu sa trendy neustále menia, uzatvárajú kruh a čerpajú inšpiráciu z minulosti. Jedným z takýchto príkladov je menčester, ktorý, zdá sa, zažíva druhú mladosť. Hoci sa menčestrový materiál spája najmä s odevnou módou 70. a 80. rokov 20. storočia, v poslednej dobe zaznamenal veľký návrat a získal novú úlohu v interiérovom dizajne, ktorý so sebou prináša jedinečnú textúru a neobyčajné čaro do interiérov. Menčester sa vracia do módy a vytvára jedinečné aranžmány.

Menčester v interiéroch – vracia sa do módy?


V tomto článku:

1. Pôvod menčestru - odkiaľ pochádza a kde to všetko začalo

2. Aranžérska sila menčestru. Prečo je menčester taký populárny?

3. Menčestrová látka v interiéroch - menčestrový čalúnený nábytok a menčestrové doplnky

4. Ako zariadiť menčestrový nábytok v interiéroch - pre rustikálny, moderný, loftový a glamour štýl?

5. Tipy, ako sa starať o menčestrové kreslo a rohovú sedačku čalúnenú menčestrovou látkou?



Pôvod menčestru - odkiaľ pochádza a kde to všetko začalo

Menčester je tkanina s charakteristickou pruhovanou textúrou, ktorá sa stala populárnou v 19. storočí. Spočiatku sa používala najmä na výrobu pracovných odevov pre svoju odolnosť, no postupom času sa objavila všadeprítomná móda na menčester, ktorý sa používal v pánskej a dámskej móde alebo ako menčestrový poťah na čalúnený nábytok. V praxi bol menčester nielen odolným materiálom, ale aj teplým a príjemným na dotyk.

Pôvod menčestru - odkiaľ pochádza a kde to všetko začalo

Aranžérska sila menčestru. Prečo je menčester taký populárny?

Menčester je látka, ktorej charakteristická pruhovaná textúra sa perfektne hodí do rôznych interiérov. Menčestrový nábytok môžete vyskladať ako s minimalistickými kúskami v modernom štýle, tak s vintage skvostmi v retro štýle. Nábytok čalúnený menčestrovým materiálom, ako sú menčestrové rohové sedacie súpravy, kreslá a pohovky, a doplnky ako menčestrové dekoračné vankúše, prehozy a prikrývky či menčestrové závesy vytvárajú mimoriadne útulnú atmosféru zdôrazňujúcu charakter interiéru. Rôzne farby a vzory môžu byť prvkom, ktorý aranžmán doplní alebo sa stane jeho charakteristickým bodom. Navyše jemnosť menčestru, jeho trvácnosť a ľahká údržba robia z látky nielen dokonalú dekoráciu, ale aj praktickú pri každodennom používaní.

Aranžérska sila menčestru. Prečo je menčester taký populárny?

Menčestrová látka v interiéroch - menčestrový čalúnený nábytok a menčestrové doplnky

Menčestrový sedací nábytok je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí majú radi moderný nábytok, ktorý je nielen štýlový, ale aj pohodlný na používanie. Moderná menčestrová pohovka, rohová pohovka alebo menčestrová posteľ sú nielen pohodlné, ale tvoria aj dizajnový akcent v obývačke, menčestrová posteľ v spálni zasa podporuje relaxáciu. Menčestrové čalúnené kreslá sú ideálne do moderných aj klasických interiérov a dodávajú im jedinečné čaro.

Podobne aj menčestrové doplnky, medzi ktoré patria farebné menčestrové vankúše, dekoračné, mäkké prehozy, závesy či koberce – tento malý akcent zútulňuje interiér a vytvára jedinečný efekt.

Menčestrová látka v interiéroch - menčestrový čalúnený nábytok a menčestrové doplnky

Ako zariadiť menčestrový nábytok v interiéroch - pre rustikálny, moderný, loftový a glamour štýl?

Poťahový materiál menčester je všestranný dekoratívny a dokončovací prvok, ktorý sa vďaka svojej štruktúre dobre uplatní v mnohých interiéroch. V akých štýloch bude menčester vyzerať obzvlášť dobre? Nábytok čalúnený pruhovanou látkou a menčestrovými doplnkami doplní interiérový dizajn od rustikálneho až po moderný, loftový alebo elegantný glamour interiér. V rustikálnom štýle sa menčester perfektne hodí k prírodným materiálom ako je drevo a kameň, čím oživí imidž interiéru. Kolekcie menčestrového nábytku v moderných interiéroch môžu byť zaujímavým protipólom k minimalistickým formám. Loftový nábytok s použitím menčestru dodá industriálnemu interiéru nový rozmer a rozbije jeho surový, chladný charakter. Vybrať menčestrový nábytok do glamour interiéru je to pravé, spája eleganciu a pohodlie v jednom. Menčester pôsobí ako drahý, ušľachtilý poťahový materiál, zvýrazňujúci luxusný charakter interiéru.

Ako zariadiť menčestrový nábytok v interiéroch - pre rustikálny, moderný, loftový a glamour štýl?

Tipy, ako sa starať o menčestrové kreslo a rohovú sedačku čalúnenú menčestrovou látkou?

Aby si menčestrový sedací nábytok zachoval svoj estetický vzhľad dlhšie a zostal funkčný, oplatí sa ho pravidelne osviežovať. Ako sa teda starať o menčester? Starostlivosť o nábytok čalúnený menčestrovým materiálom si nevyžaduje tajné znalosti ani drahé výrobky, ak sa vykonáva systematicky. Povrch nábytku sa oplatí pravidelne vysávať, aby sa odstránil prach, omrvinky a iné nečistoty. Nábytok sa z času na čas oplatí pretrieť jemnou kefou, aby sa obnovila jeho pôvodná štruktúra. V prípade škvŕn je najlepšie konať rýchlo jemným utretím špinavého miesta vlhkou handričkou. Príliš silné čistiace prostriedky môžu poškodiť vlákna. Nábytok s menčestrovým čalúnením pri správnej starostlivosti poteší oko a poskytne pohodlie na dlhé roky

Späť