Moderné materiály na trendy podlahy a inšpirácie 2022

01.11.2022

Výber správneho materiálu na podlahu nie je jednoduchá záležitosť. Navyše, čoraz viac spôsobov pri zariaďovaní podláh nám túto úlohu neuľahčuje. V priebehu rokov sa požiadavky na používané produkty dramaticky zvýšili. Podlahové materiály z roka na rok vykazujú väčšiu odolnosť, sú trvácnejšie a krajšie, čo je veľmi dôležité, pretože s radosťou sledujeme najnovšie trendy v bývaní.

Pri výbere vysnívanej podlahy je dôležité nielen to, aby bola pre Vás povrchová úprava odolná, ľahko sa udržiava v čistote, ale aj ich estetické kvality, ktoré obohacujú moderné interiéry.

Ktoré podlahy sú najmódnejšie v roku 2022? Poradíme!

 

Laminátové podlahy - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Podlahy, ktoré inšpirujú v roku 2022

2. Nadčasové moderné drevené podlahy

3. Drevené parkety

4. Drevené podlahy z exotického dreva

5. Podlahové panely

6. Korkové podlahy

7. Kaučuková podlahová krytina

8. Podlahy keramické - dlažba



 

Podlahy, ktoré inšpirujú v roku 2022

Pri stavbe domu alebo väčšej rekonštrukcii vás určite neminie výber podlahy. Mal by spájať moderný dizajn a funkčnosť. Prírodné drevo sa už roky teší neutíchajúcej obľube, no teraz, keď je starostlivosť o prírodné prostredie taká dôležitá, získavajú podporu aj ekologické riešenia. Čoraz častejšie sa v moderných interiéroch nachádza korok alebo exotické drevo, ako napríklad bambusové podlahy.

Laminátové panely a keramické dlaždice sú stále veľmi obľúbené. Napriek cene má prírodný kameň aj veľkú skupinu obdivovateľov. V roku 2022 rastie záujem aj o podlahy zo živice, kompozitov a betónu, ktoré sú odolné a pohodlné na používanie. Zaznamenali sme návrat dnes už zabudnutého linolea a kobercových podláh.

 

Laminátové podlahy - Merkury Market

 

Nadčasové moderné drevené podlahy

Podlahové dosky z prírodného dreva sú známym spôsobom dokončovania podláh v najrôznejších interiéroch. Veľkou výhodou drevených podláh je predovšetkým ich univerzálnosť, a tým aj nadčasový charakter a jedinečné estetické kvality drevenej dosky.

Drevená podlaha sa vyznačuje dlhou životnosťou a ľahko sa renovuje, čo môže dodatočne výrazne predĺžiť životnosť a zachovať atraktívny a svieži vzhľad dosky aj na dlhé roky. Drevo navyše interiér prehreje a je odolné voči teplotným výkyvom. V závislosti od vašich preferencií ich môžete impregnovať olejom alebo lakom. Pravé drevo umožňuje umocniť charakter interiéru v akomkoľvek štýle.

 

Drevené parkety

Drevené parkety sú už veľmi dlho známy spôsob povrchovej úpravy podláh. Dnešné parkety sa v porovnaní s tými spred rokov výrazne vyvinuli. Môžu mať rôznu farbu a rôzny povrch, keďže na ich výrobu sa používa aj exotické drevo. Určite ich zladíte do každého interiéru.

Aj keď parkety nie sú výrazne odolné voči poškriabaniu, zmenám teploty či vlhkosti, ako v prípade drevených dosiek, dajú sa obnoviť brúsením a odstránením prípadného mechanického poškodenia.

Budú fungovať v každej obývačke!

 

Drevené podlahy z exotického dreva

V prípade podláh nie je dôležitá len ich farba, ale aj povrch. Väčšie a zaujímavejšie vzory sú čoraz módnejšie. Z tohto dôvodu interiéroví dizajnéri horlivo používajú exotické drevo ako podlahový materiál. Na podlahe pôsobí luxusne a vytvára hrejivý aranžmán.

Najobľúbenejšie sú bambusové podlahy, ktorých množstvo vzorov a farieb upúta každého. Vyznačujú sa veľmi vysokou odolnosťou proti mechanickému poškodeniu, dokonca väčšou ako má dubové drevo. Bambus je navyše odolný voči vlhkosti a meniacej sa teplote.

Ďalším často používaným druhom exotického dreva je Ipe, ktorý pochádza z Južnej Ameriky. Vyznačujú sa tmavou farbou, vysokou pevnosťou a nízkou hmotnosťou. Nepochybnou výhodou ipe je jeho farebná škála a odtiene od rovnomernej hnedej po hnedú s olivovými krúžkami.

 

Podlahové panely

Laminátové podlahové panely sú neustále populárne už mnoho rokov. Ich výhodou je cena a jednoduchosť montáže. Laminátové podlahy sa ľahko čistia. Laminátové podlahy a vinylové panely sa dodávajú v širokej škále vzorov, farieb a textúr, čo znamená, že sa často a bez váhania používajú na modernú podlahu v interiérovom dizajne. Podlahové panely, žiaľ, majú nízku odolnosť voči mechanickému poškodeniu, kolísaniu teplôt a vlhkosti.

 

Korkové podlahy

Rok 2022 je aj rastúca obľuba podláh obložených korkom. Korok na podlahe ovplyvňuje nielen jej estetickú hodnotu, ale vyniká aj svojimi jedinečnými vlastnosťami. Moderná korková podlaha je vynikajúcim tepelným izolantom, ktorý udržiava chladnú zem.

Korková podlaha je trvácna, odolná voči mechanickému poškodeniu a prasklinám. Po nanesení vrstvy laku ju využijete v každej miestnosti, aj v kuchyni či kúpeľni, čím sa zvýši jej odolnosť.

Moderné podlahy z epoxidovej živice

Podlahy z epoxidovej živice sú ďalším módnym trendom na trhu pre rok 2022. Živicové podlahy sú vyrobené zo živice, kremenného piesku a pigmentu, ktorý dodáva krásnu a jedinečnú farbu. Táto podlaha sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti poškodeniu a životnosťou. Povrch dobre poslúži v podkrovnej a industriálnej obývačke, no ak sa rozhodnete pre hladký biely povrch podlahy, nájde ju aj v modernej či dokonca glamour kuchyni.

Novinkou je možnosť vytvárať 3D obrázky v podobe rôznych tém.

 

Korkové podlahy- Merkury Market

 

Kaučuková podlahová krytina

Kaučuková podlaha je extrémne odolná podlahová krytina vyrobená zo zmesi prírodného kaučuku, minerálnych plnív a pigmentu. Kaučukové podlahové krytiny sú dostupné v širokej škále vzorov a farieb. Medzi ich charakteristické vlastnosti patrí odolnosť proti poškriabaniu, prasklinám, oderu a vysokým teplotám. Pozoruhodná je možnosť ich použitia pri podlahovom vykurovaní.

 

Podlahy keramické - dlažba

Keramická dlažba je nepochybne jedným z najobľúbenejších riešení. Ich možné aplikácie sa neobmedzujú len na kuchyňu či kúpeľňu. Keramické podlahy sú vhodné na podlahové kúrenie, ľahko sa čistia, sú odolné proti poškriabaniu, vlhkosti a oderu. Nevýhodou keramickej podlahy je naopak praskanie vplyvom nárazu.

Podlahy z prírodného kameňa

Podlahy z prírodného kameňa si získavajú na obľube aj napriek cene. Najčastejšie používané prírodné kamene v miestnostiach sú mramor, travertín a žula. Tento materiál je odolný voči väčšine mechanických faktorov, oderu a vlhkosti.

Betónová podlaha

Betón na podlahe je jednoznačným trendom roku 2022. Krásne vyzerá v podkrovných, industriálnych a moderných interiéroch. Betón je odolný materiál, ktorý neabsorbuje vodu, je odolný proti poškriabaniu a navyše sa ľahko udržuje v čistote. Betón používaný v súčasnosti na podlahy môže mať rôzne textúry a farby

Koberec na podlahu

Kobercové krytiny sa vracajú k obľube. Tí, ktorí ich poznajú, vedia, že sú mäkké, chránia pred chladom a dodávajú interiéru útulný charakter. Uplatnia sa v akomkoľvek interiéri – od kancelárií až po detské izby.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Podlahové panely, podlahová doska alebo keramické dlaždice - čo si zvoliť pre bielu podlahu?


Ideálna podlaha v kúpeľni – laminátové, drevené či vinylové podlahy alebo dlažba?


Vinylové panely alebo laminátové panely - spoznajte rozdiely a rozhodnite sa, čo je lepšie

Späť