Na čom nešetriť pri dokončovaní interiéru?

17.11.2024

Pri dokončovaní interiéru domu či bytu je na zváženie, do ktorých prvkov sa oplatí viac investovať, aby sa dosiahli trvalé, estetické a funkčné efekty. Úspora na niektorých aspektoch môže viesť k nižšej kvalite dokončenia a nutnosti neskorších opráv či modernizácie, a o tom nie je dokončovanie domu či bytu.

Akým dokončovacím prvkom by ste mali venovať osobitnú pozornosť? Ktoré produkty je dobré kupovať zo strednej alebo hornej triedy a na ktorých netreba šetriť? Nižšie uvádzame zoznam materiálov a dokončovacích prvkov, na ktoré sa rozhodne neoplatí minúť príliš málo.

Na čom nešetriť pri dokončovaní interiéru?


V tomto článku:

1. Stavebné a dokončovacie materiály - čomu by ste mali venovať pozornosť pri dokončovaní nového bytu?

2. Okenné a dverové stolárstvo - aké dôležité sú pri stavbe domu?

3. Elektroinštalácie a vodoinštalácie pri dokončení bytu

4. Plánovanie osvetlenia počas rekonštrukcie

5. Nábytok – na čom šetriť a na čom nešetriť?

6. Šetrenie pri dokončovaní bytu – začnite projektom a skončite rozumnou kúpou



Stavebné a dokončovacie materiály - čomu by ste mali venovať pozornosť pri dokončovaní nového bytu?

Použitie kvalitných stavebných a dokončovacích materiálov môže výrazne ovplyvniť životnosť a vzhľad interiéru. Voľbou masívnych podlahových panelov a dosiek, odolných dlaždíc, dlažby a obkladov alebo estetických materiálov na steny sa vyhneme častým opravám a výmenám. Oplatí sa investovať do materiálov s dlhšou životnosťou, aj keď sú o niečo drahšie.

Každý chce pri dokončovaní bytu ušetriť, no kvalitná úprava domu bude jednoducho odolnejšou možnosťou. Nebolo by teda lepšie priplatiť si za inštaláciu vinylových dlaždíc alebo dosiek v kuchyni, kde budú trvácnou a vodeodolnou možnosťou? Tu si bežné, lacné laminované panely určite neporadia. Lacnejšie panely sa zase dajú použiť v spálni, ktorá nie je veľmi využívanou miestnosťou a dostatočne tu poslúži aj menej kvalitná úprava domu.

Preto sa pri dokončovaní nového bytu alebo domu oplatí vyberať dokončovacie materiály múdro. Najdrahšie možnosti nebudú vždy tie najlepšie a najvýhodnejšie. Nezabudnite, že pri dokončovaní bytu je dôležité zosúladiť materiály s ich úlohou v miestnostiach. Na steny do obývačky nemá zmysel kupovať mrazuvzdorný, drahý gres, je lepšie použiť elegantné tapety alebo univerzálne farby na steny. Je možné ušetriť náklady, ale treba to robiť s rozumom.

Vyhýbanie sa lacným materiálom zaručuje dlhší, estetický vzhľad povrchu. Preto, ak miniete o niečo viac na kvalitnejší náter, budete môcť stenu umývať bez toho, aby ste ju museli často oživovať maľbou. Renovačné materiály sa oplatí nakupovať aj vo väčšom množstve, vďaka čomu môžu byť ceny stavebných materiálov výrazne nižšie.

Stavebné a dokončovacie materiály - čomu by ste mali venovať pozornosť pri dokončovaní nového bytu?

Okenné a dverové stolárstvo - aké dôležité sú pri stavbe domu?

Okná a dvere sú prvky, ktoré majú výrazný vplyv na tepelnú a akustickú pohodu interiéru. Investícia do masívneho okenného stolárstva, s energeticky úsporným sklom alebo odolnými dverami môže priniesť dlhodobé výhody. Výberom vysokej kvality získame lepšiu tepelnú izoláciu, čo sa premieta do nižších účtov za kúrenie a klimatizáciu.

Na čom by ste teda v tejto veci mali šetriť? Rozhodne opustite myšlienku šetrenia na oknách a vonkajších dverách. O niečo lacnejšie kúpite interiérové ​​dvere, ktoré nemusia byť také pevné a proti vlámaniu a ich súčiniteľ prestupu tepla nemusí byť extrémne nízky. V takomto prípade je dôležité plánovanie rozpočtu – zníži náklady na dokončenie domu. Nezabúdajte však, že ak kupujete interiérové ​​dvere do garáže, pivnice či nevykurovaného podkrovia, je lepšie kúpiť masívnejšie dvere. Kvalitné materiály ochránia pred hlukom a chladom.

Pri zariaďovaní bytu sa dá ušetriť, ale dôležitý je dizajn interiéru. Ak vieme, koľko produktov, napríklad dverí a okien, budeme potrebovať, budeme si môcť vybrať vhodné, lacné, ale odolné a pevné možnosti. Úspora nákladov a peňazí pri dokončovaní interiérov je predovšetkým dobre naplánovaný rozpočet. Pamätajte tiež, že pri nákupe väčšieho množstva produktov môžete počítať so zľavami.

Okenné a dverové stolárstvo - aké dôležité sú pri stavbe domu?

Elektroinštalácie a vodoinštalácie pri dokončení bytu

Pevná elektroinštalácia a vodoinštalácia sú kľúčové pre bezpečnosť a funkčnosť bytu. Úspora na kvalite káblov, zásuviek alebo inštalatérskych prác môže viesť k problémom súvisiacim s poruchami a potrebou nákladných opráv. Oplatí sa investovať do profesionálneho prevedenia týchto inštalácií.

Tu nie je na čom šetriť – veď bezpečnosť je tiež dôležitá. Popri výbere pevných a trvácnych, kvalitných prvkov dokončovania bytu je dobré vybrať si aj dobrých odborníkov, ktorí vám správne namontujú elektroinštaláciu, vodu, kanalizáciu a spojovacie prvky. Najdôležitejšie tu budú potrubia a káble. Výmena armatúr nie je až taká drahá, takže ak chcete ušetriť, môžete si kúpiť vodovodné batérie o niečo lacnejšie.

Na čom v tejto kategórii ušetriť? V skutočnosti bude jediným spôsobom, ako ušetriť, dobrý plán a rozpočet. Uľahčí to výber materiálov a pri nákupe veľkého množstva a balíkov služieb od firiem bude možné získať zľavy. Dôležitý bude aj výber správneho dokončovacieho tímu, tu sa riaďte cenami a názormi predchádzajúcich zákazníkov, ktorí hodnotili rekonštrukčné práce danej firmy.

Elektroinštalácie a vodoinštalácie pri dokončení bytu

Plánovanie osvetlenia počas rekonštrukcie

Pri diskusii o elektroinštaláciách sa oplatí diskutovať aj o osvetlení. Pre atmosféru v miestnostiach má veľký význam vhodné osvetlenie. Úspora na lampách alebo žiarovkách môže spôsobiť, že interiér bude neútulný alebo nepohodlný. Investícia do estetických svietidiel, ako aj do osvetľovacieho systému prispôsobeného rôznym potrebám (napr. bodové osvetlenie alebo ambientné osvetlenie) môže výrazne zlepšiť kvalitu života na danom mieste.

Pri premýšľaní o tom, ako ušetriť na osvetlení, samozrejme prichádza na myseľ LED technológia. Žiarovky a LED sú drahšie ako ich tradičné náprotivky, ale ich prevádzka a náklady na energiu sú oveľa nižšie. Peniaze tak pri dokončovaní neušetríme, ale pri následnom užívaní domu či bytu určite ušetríme a to je veľmi dôležité.

Plánovanie osvetlenia počas rekonštrukcie

Nábytok – na čom šetriť a na čom nešetriť?

Pri výbere nábytku a interiérového vybavenia stojí za to zvoliť odolné, ergonomické a estetické riešenia. Šetrenie na kvalite nábytku môže viesť k rýchlemu opotrebovaniu, čo si zase bude vyžadovať výmenu. Investícia do masívneho nábytku, ktorý spĺňa naše funkčné a estetické potreby, je dlhodobým benefitom.

Je tiež dobré vedieť, aký nábytok s nami zostane dlho, a aké prvky zariadenia sa pomerne často vymieňajú. Kuchynský nábytok je zvyčajne vybavenie, ktoré s nami zostáva roky – preto prichádza vhod kvalitný nábytok a vyhýbanie sa lacným materiálom. Kvalitné materiály a solídne spracovanie zaručia, že vaše kuchynské vybavenie zostane krásne dlhé roky.

Na druhej strane, napríklad detské postieľky sú možnosťou na kratšiu dobu, takže ich kúpa môže byť príležitosťou na úsporu. Užitočné budú masívne modely, no výber materiálov nemusí zahŕňať len tie najkvalitnejšie produkty – ak chceme vysokú odolnosť, postačí stredná trieda. Týka sa to väčšiny voľne stojaceho nábytku, ktorý sa dá jednoducho predať a vymeniť.

Je tiež dobré vedieť, že nábytok na mieru, napríklad kuchyňa na mieru, stojí oveľa viac ako nábytok kúpený v obchode v hotovej zostave. Zabezpečuje však dokonalé prispôsobenie potrebám majiteľov a dobrý dizajn domu. Alternatívou bude modulárny nábytok, teda hotové prvky, ktoré si sami poskladáme podľa potrieb konkrétneho interiéru. Ak vykonávate iba renovačné práce a kuchynský nábytok je v dobrom stave, výmena iba čela nábytku môže byť zaujímavým a ekonomickým nápadom.

Ako ušetriť na nábytku? Určite začnite s dizajnom. Dobrý návrh domu je zárukou vypracovania dobrého rozpočtového plánu a opakovane sme zdôrazňovali, aký je dôležitý z hľadiska šetrenia. Vďaka návrhu a plánu sa budete vedieť rozhodnúť, či je pre vás nábytok na mieru, alebo sa musíte rozhodnúť pre lacnejšie varianty.

Nábytok – na čom šetriť a na čom nešetriť?

Šetrenie pri dokončovaní bytu – začnite projektom a skončite rozumnou kúpou

Pri dokončovaní interiéru sa oplatí investovať do odolných a kvalitných riešení, aby ste si užili pohodlie a estetiku po mnoho rokov. Úspora niektorých položiek môže neskôr viesť k potrebe opráv a dodatočným nákladom. Pri plánovaní rekonštrukcie či zariaďovania bytu je na zváženie, na ktoré aspekty sa oplatí zamerať kvalitu a ktoré rozhodnutia môžu priniesť úspory bez straty štandardu.

Náklady na dokončenie vášho domu sa dajú znížiť aj v prípade, ak zvolíte drahšiu povrchovú úpravu a kvalitný nábytok. Dôležitý bude plán, vďaka ktorému budeme hneď vedieť, aké náklady nás čakajú. Je tiež dobré vedieť, že váš vysnívaný dom je dlhodobá investícia, preto sa zvyčajne oplatí minúť trochu navyše za odolnejšie riešenia. Počkať môžu zase doplnky, dekorácie a iné dekoratívne prvky. Ak ich nekúpite hneď, znížite si náklady na stavbu domu a zariadenie bytu.

Späť