Najdôležitejší je plán. Ako dobre navrhnúť kuchyňu?
Moderná povrchová úprava kuchyne otvorenej do obývacej izby, ale aj samostatnej miestnosti, si vyžaduje funkčné a efektívne riešenia. Okrem krásneho vzhľadu musí kuchynský nábytok a usporiadanie priestoru predovšetkým zabezpečiť pohodlie pri používaní.
Ako zariadiť kuchyňu tak, aby činnosti v nej vykonávané boli rýchlejšie, efektívnejšie a menej únavné? Vhodným usporiadaním nábytku do kuchyne, výškou dosky, hĺbkou skriniek a drezom sa zorganizuje funkčný interiér. Ergonomická kuchyňa by mala byť tiež rozdelená na zóny a správne osvetlená.
V tomto článku:
2. Zóny sú usporiadané podľa princípu pracovného trojuholníka
Ako navrhnúť kuchyňu?
Kuchynské linky - Prvým pravidlom v kuchyni je rozdelenie interiéru na 5 zón, ktoré by mali byť umiestnené v smere hodinových ručičiek vedľa seba. Vďaka nim bude pohyb po kuchyni pri príprave jedál ľahký a pohodlný. Funkčná kuchyňa spočíva v minimalizácii chôdze, otáčania a ohýbania, ako aj zdvíhania a naťahovania rúk.
Skladová plocha - uskladnenie potravín zorganizujeme pomocou stojacich kuchynských skriniek a závesných kuchynských skriniek. Moderný kuchynský nábytok má miesto na odkladanie potrieb, dóz so zaváraninami, sypkých výrobkov.
Úložný priestor - sem umiestnime hrnce, panvice, servírovanie riadu, poháre a príbory. V spodných skrinkách sú zásuvky s možnosťou úplného vysunutia lepšie ako tradičné police, ku ktorým sa musíte skloniť. Rohový kuchynský nábytok je často vybavený cargo skrinkami pre ľahké uloženie hrncov.
Umývacia plocha - v tejto časti budete potrebovať: drez, nádoby na odpad a skrinky pod umývadlo. Kuchynské čelá pre skrinky umožňujú skryť menej estetické zariadenia v kuchynskom nábytku: umývačku riadu, chladničku a sporák.
Oblasť na prípravu jedla - najdôležitejšiu úlohu budú hrať: laminované pracovné dosky, drevené pracovné dosky alebo jedálenske stoly. Bez týchto prvkov neexistuje funkčná kuchyňa. Vo väčších miestnostiach stojí za to vyskúšať ostrovček, ktorý je veľmi módny, má pracovnú plochu, ale tiež môžeme na ňom raňajkovať a piť rannú kávu.
Varná zóna - najdôležitejšou súčasťou tejto zóny je dokonalý moderný digestor. Merkury Market ponúka veľmi odlišné verzie: vstavané odsávače pár, ostrovné odsávače pár a komínové odsávače pár. Pre celkovú estetiku kuchyne je dôležité, aký typ si vyberiete. Najmenej nápadný je digestor pod skrinku alebo teleskopický digestor, ale aj trubicový digestor môže byť zaujímavým dizajnovým prvkom.
Zóny sú usporiadané podľa princípu pracovného trojuholníka
Zóny sú usporiadané podľa princípu pracovného trojuholníka v poradí práce, to znamená najskôr uloženie, potom umývanie a nakoniec varenie. Je veľmi dôležité udržiavať medzi rôznymi zariadeniami primeranú vzdialenosť. V dobre vybavenej kuchyni by malo byť v strede miestnosti ponechaných minimálne 120 cm priechodu, aby sa neobmedzil voľný pohyb. Pracovná doska medzi drezom a varnou doskou by mala mať šírku najmenej 60 cm a horné skrinky by mali byť zavesené vo výške asi 45 cm nad pracovnou doskou. Je tiež dobré presunúť rúru, umývačku riadu alebo skriňu so zásuvkami (a dokonca aj obyčajnú) od bočnej steny a voľný priestor zakryť maskovacou lištou, ktorá je rovnako zakončená ako čielka. To uľahčí otváranie a používanie skriniek a kuchynských spotrebičov.
Inšpirujte sa!
Moderná či klasická? – spôsob na elegantnú kuchyňu
10 vecí, ktoré si musíte pamätať pri navrhovaní podkrovnej kuchyne