Najkrajšie záhrady sveta - fotogaléria

09.10.2024

Záhradypo stáročia fascinujú ľudí svojou harmóniou, krásou a rozmanitosťou. Sú to miesta, kde sa príroda spája s ľudskou tvorivosťou a vytvára priestor na rozjímanie, oddych a rozkoš. V rôznych častiach sveta nájdeme záhrady, ktoré tešia svojou jedinečnosťou, históriou a kompozíciou. V našom článku uvádzame fotogalériu, ktorá nás zavedie na cestu po najkrajších záhradách sveta.



Záhrady po celom svete sú dôkazom ľudskej vášne pre vytváranie krásy a harmónie v súlade s prírodou. Každý z nich má svoju jedinečnú históriu a charakter, čo z nich robí nielen miesta na oddych, ale aj zdroj inšpirácie a zamyslenia. Presťahovaním sa do rôznych kútov zemegule môžeme objavovať rozmanitosť a bohatstvo rastlinného sveta, ako aj obdivovať nekonečné možnosti ľudskej tvorivosti.

Záhrada Alhambra v španielskej Granade

Prvou zastávkou na našej virtuálnej ceste je záhrada Alhambra v španielskej Granade. Tento historický palácový a záhradný komplex, ktorý postavili Maurovia, je dokonalým príkladom andalúzskeho záhradného štýlu. Úzke vodné kanály, symetrické kvetinové záhony a exotické rastliny vytvárajú atmosféru pokoja a elegancie. Záhrady Alhambra, nazývané Generalife, boli kedysi letným sídlom granadských emirov a dnes lákajú tisíce turistov z celého sveta.

Záhrada Keukenhof v Holandsku

Ďalším miestom, ktoré stojí za návštevu, je záhrada Keukenhof v Holandsku. Keukenhof, známy ako „Záhrada Európy“, je jedným z najväčších výstavných miest na svete. Každú jar rozkvitnú milióny tulipánov, hyacintov a narcisov, ktoré vytvárajú neskutočnú paletu farieb. Prechádzkou po uličkách Keukenhofu môžete obdivovať nielen rozmanitosť kvetov, ale aj jemne navrhnuté záhradné aranžmány a sochy.

Záhrad Kenrokuen v Kanazawa v Japonsku

Teraz sa presunieme do Ázie, kde je jednou z najznámejších záhrad Kenrokuen v Kanazawa v Japonsku. Kenrokuen, považovaný za jednu z troch najkrajších upravených záhrad Japonska, ponúka jedinečnú scenériu po celý rok. Prvky typické pre japonské záhrady, ako sú kamenné lampáše, mostíky, jazierka a starostlivo strihané stromy, vytvárajú harmóniu s prírodou a podporujú meditáciu a reflexiu.

Butchart Gardens v Kanade

Za zmienku stoja aj Butchart Gardens v Kanade. Tieto záhrady sa nachádzajú na ostrove Vancouver v Britskej Kolumbii a boli postavené na začiatku 20. storočia na mieste bývalej vápencovej bane. Vďaka vášni a odhodlaniu Jennie Butchart sa táto oblasť premenila na skutočný raj na zemi. V súčasnosti je Butchart Gardens komplex pozostávajúci z niekoľkých tematických záhrad vrátane Slnečnej záhrady, Japonskej záhrady a Ružovej záhrady. Každý z nich zaujme nielen bohatosťou rastlín, ale aj záhradnou architektúrou a usporiadaním chodníkov.

Záhrady Versailles vo Francúzsku

Pokračovaním našej cesty sa dostávame do záhrady Versailles vo Francúzsku. Tento barokový zázrak záhradnej architektúry navrhol André Le Nôtre v mene kráľa Ľudovíta XIV. Symetrické prízemia, veľkolepé fontány a široké uličky vytvárajú jedinečný priestor a perspektívu. Záhrady Versailles sú nielen miestom rekreácie, ale aj svedkom mnohých historických udalostí a symbolizujú silu a majestátnosť Francúzska.

Gardens by the Bay v Singapure

Ďalšou zastávkou sú Gardens by the Bay v Singapure, moderný záhradný park, ktorý je kvintesenciou inovácií a technológií v súlade s prírodou. Slávny háj Supertree Grove sú obrovské štruktúry podobné stromom, ktoré fungujú ako vertikálne záhrady, zbierajú dažďovú vodu a generujú slnečnú energiu. Pozoruhodný je aj Flower Dome, najväčší skleník na svete, kde môžete obdivovať rastliny z rôznych klimatických oblastí.

Majorelle Garden v Marakéši v Maroku

Majorelle Garden v Marakéši v Maroku nesmiete vynechať. Túto intenzívne farebnú záhradu vytvoril francúzsky maliar Jacques Majorelle a neskôr ju obnovil slávny módny návrhár Yves Saint Laurent. Kaktusy, bambusy, popínavé rastliny a ďalšie exotické rastliny vytvárajú mimoriadnu kompozíciu obklopenú modrými budovami a architektonickými prvkami. Záhrada Majorelle je miestom, ktoré jedinečným spôsobom spája umenie, kultúru a botaniku.

Kirstenbosch Gardens v Kapskom Meste v Južnej Afrike

Cestou ďalej sa dostaneme do Kirstenbosch Gardens v Kapskom Meste v Južnej Afrike. Tieto botanické záhrady sa nachádzajú na úpätí Stolovej hory a sú považované za jedny z najkrajších na svete. Kirstenbosch je miestom, kde môžete obdivovať bohatstvo juhoafrickej flóry vrátane mnohých druhov protea, muškátov a iných endemických rastlín. Záhrada ponúka aj nádherný výhľad na okolité hory a je ideálna na pešiu turistiku a piknik.

Villa d'Este v Tivoli v Taliansku

Naša virtuálna cesta končí v záhrade Villa d'Este v Tivoli v Taliansku. Táto renesančná záhrada, zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, zaujme svojou eleganciou a zložitým vodným usporiadaním. Početné fontány, kaskády a jaskyne vytvárajú jedinečnú atmosféru, ktorá nás vracia v čase do éry veľkých umelcov a architektov. Villa d'Este je miesto, ktoré inšpiruje a poteší svojou nadčasovou krásou.

Späť