Najmódnejšie tapety do obývacej izby

12.10.2024

Obývacia izba je jednou z najdôležitejších miestností v dome. Je to miesto, kde trávime čas s rodinou a priateľmi, oddychujeme po práci a relaxujeme po náročnom dni. Preto je dôležité, aby obývacia izba bola nielen pohodlná, ale aj štýlová - módny interiér je mimoriadne dôležitý. Jedným z najjednoduchších a najefektívnejších spôsobov, ako dať svojej obývačke nový vzhľad, je použitie tapety.

Tapety sú všestranným dekoratívnym nástrojom, ktorý vám umožní vyjadriť svoj vlastný štýl a osobnosť. Možností pri výbere tapiet do obývačky je veľa a konečný výber závisí od našich preferencií a dekoratívneho štýlu. Nižšie sú uvedené niektoré z najtrendovejších typov tapiet, ktoré môžete zvážiť na osvieženie vašej obývačky.

Najmódnejšie tapety do obývacej izby


V tomto článku:

1. Geometrické vzory stien pre moderné obývacie izby

2. Botanický štýl na stene

3. Retro je vždy v móde

4. Metalické vzory a farby na steny v obývačke

5. Vo svete trojrozmerných vnemov



Geometrické vzory stien pre moderné obývacie izby

Tapety s geometrickými vzormi sú jedným z najhorúcejších trendov v interiérovom dizajne. Klasické vzory ako diamant, cikcak, trojuholník a mriežkové tvary dodávajú obývačke moderný a elegantný vzhľad. Geometrické tapety sú dostupné v rôznych farbách, čo vám umožňuje ich zladiť so zvyškom aranžmánu.

Geometrické vzory moderných tapiet do obývačky sú jedny z najmódnejších tapiet na stenu do obývačky. Nie sú to len elegantné tapety do obývačky, ale aj štýlový highlight moderného interiéru. Takáto dekoratívna tapeta do obývacej izby sa však musí aplikovať veľmi opatrne, pretože aj mierny posun môže spôsobiť, že vzor bude škaredý a pokazí celé usporiadanie obývacej izby.

Dekoratívne tapety do obývačky s moderným, geometrickým vzorom nemusia mať zložitý vzhľad. Naopak, čím jednoduchší vzor, ​​tým lepšie bude takáto dekoratívna tapeta pôsobiť v moderných, minimalistických aranžmánoch.

Farby takýchto tapiet sú tiež veľmi rôznorodé. Najmódnejšie tapety roku 2023 do modernej obývačky majú skôr pastelové farby a farba na vzore je často kombinovaná so sivou alebo bielou.

Geometrické vzory stien pre moderné obývacie izby

Botanický štýl na stene

Vnášanie prírody do interiéru je jedným z hlavných trendov v dekorácii obývačky. Tapety s motívom rastlín, kvetov alebo listov sú výbornou voľbou pre ľudí, ktorí si cenia sviežosť a príjemnú atmosféru. Vďaka takýmto tapetám môžete vytvoriť dojem, že obývačku obklopuje krásna záhrada.

Botanické dekoratívne tapety do obývačky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí sa radi obklopujú zeleňou. Botanické motívy väčšinou vychádzajú z farieb prírody, takže takáto tapeta na stenu bude v zemitých alebo zelených farbách.

Obývacia tapeta s botanickým motívom oživí aranžmán obývačky. Vhodné do klasických aj moderných interiérov. Moderné tapety na stenu s rastlinným motívom budú svojou formou ekonomickejšie, klasické verzie majú väčšinou farebné, kvetinové vzory. Vďaka obrovskej rozmanitosti si ľahko vyberieme tú správnu tapetu na stenu do obývačky.

Kolekcie botanických tapiet sa tešia čoraz väčšej obľube, a preto sa v aranžmánoch často objavujú tapety imitujúce prírodu. Jedná sa o dekoratívne tapety pre spálňu, obývaciu izbu a dokonca aj kuchyňu. Existujú jednoduché tapety aj tapety s bohatým, tropicko-exotickým motívom a množstvom farieb.

Botanický štýl na stene

Retro je vždy v móde

Retro štýl je stále prítomný v trendoch interiérového dizajnu. Tapety so vzormi a farbami zo 60. a 70. rokov minulého storočia vám pripomenú staré časy a dodajú obývačke charakter. Môžete si vybrať tapety s abstraktnými vzormi alebo kvetinovými motívmi pre vintage efekt.

Takéto dekoratívne tapety do obývacej izby je možné umiestniť ako na všetky steny, tak aj ako dekoratívny prvok na jednu stenu. Často sú nalepené na časti steny - potom obývačková tapeta vytvára jedinečný dekoratívny prvok ako obraz alebo plagát.

Tapeta do obývačky v retro štýle obsahuje jedinečné vzory a farby tapiet, ktoré sa budú hodiť nielen v retro aranžmánoch, ale aj na dekoráciu stien obývačky vo vintage, industriálnom, rustikálnom či vidieckom štýle. Tieto elegantné tapety a jedinečné vzory tapiet vytvárajú útulnú miestnosť, preto sa oplatí zvážiť tieto tapety na stenu pri hľadaní teplých aranžmánov a spôsobov, ako vytvoriť útulné obývacie izby.

Tapety s retro vzormi nachádzajú svoje miesto aj v modernom štýle. Aj keď sú dekoratívne vzory stien striedmejšie a využívajú tlmené farby, tieto jedinečné tapety na stenu sú jedinečnou dekoráciou do minimalistických obývačiek v modernom štýle a častokrát oživia nudné aranžmány. Moderné tapety na stenu s retro vzormi sa väčšinou umiestňujú na časť steny, menej často na jednu celú stenu. Je to doplnková dekorácia interiéru, nie dominanta alebo pozadie pre ostatné prvky aranžmánu.

Retro je vždy v móde

Metalické vzory a farby na steny v obývačke

Ak chcete do obývačky dodať kúsok lesku a luxusu, mali by ste pouvažovať nad metalickými tapetami. Striebro, zlato alebo meď v kombinácii s jemným leskom dodávajú interiéru eleganciu. Takéto tapety krásne odrážajú svetlo a vytvárajú jedinečnú atmosféru.

Nástenné tapety v metalickej farbe a lesku budú vyzerať skvele najmä v moderných, módnych interiéroch. Očarujúca výzdoba obývacej izby bude veľmi ťažiť z takejto dekoratívnej tapety. Tapeta s metalickým leskom do obývačky dobre poslúži aj v loftových alebo minimalistických interiéroch. Tieto módne tapety do obývačky vyzerajú dobre v kombinácii s jednoduchým, svetlým nábytkom.

V prípade metalických tapiet nie je veľa vzorov dekorácie stien. Jedinečné tapety na stenu s kovovým leskom sú samy o sebe jedinečnou dekoráciou, takže ak sa tu objavia vzory, väčšinou ide o geometrické vzory tapiet s minimalistickou formou. S minimalistickými vzormi tapiet vyzerá farba a kovový lesk najlepšie, pretože sa vyhnete chaosu v dekoráciách a povrchová úprava steny je jednoducho príjemná pre oči.

Metalické vzory a farby na steny v obývačke

Vo svete trojrozmerných vnemov

Trojrozmerné tapety sú inovatívnou možnosťou, ktorá môže dodať obývačke jedinečný charakter. Vďaka trojrozmernému efektu môžete vytvoriť ilúziu priestoru a hĺbky. Je to vynikajúca voľba pre ľudí, ktorí hľadajú niečo skutočne neobvyklé na zdobenie svojich stien.

Krásne trojrozmerné tapety môžu mať geometrickejší tón a môžu zobrazovať naturalistické scény.

Najlepšie vzory tapiet sú tie, ktoré dokonale zapadnú do aranžmánu celej obývačky. V prípade trojrozmerných tapiet do obývačky je dobré dbať na to, aby vzory a farby tapety príliš nerušili. Príliš svetlé farby alebo extrémne chaotické vzory nielenže nebudú ozdobou steny, ale vnesú do miestnosti aj pocit chaosu, a to nechceme.

Tapeta do obývacej izby by preto mala byť zaujímavá, ale dostatočne jemná, aby netvorila nepríjemné pozadie. Moderné tapety sa zameriavajú na minimalistický dizajn, no ak preferujete bohatšiu výzdobu interiéru, nič vám nebráni vo výbere iných modelov a najlepších vzorov dekoračných tapiet.

Späť