Plynový gril alebo gril na uhlie, ktorý je zdravší?

03.03.2021

Súčasťou jarného upratovania v záhrade je aj údržba grilu. Pred prvým grilovaním v sezóne často uvažujeme nad kúpou nového zariadenia. Mali by sme sa teda zamyslieť nad tým, aký gril by sme vlastne chceli: tradičný gril na uhlie alebo brikety, alebo moderný plynový gril? Záhradné grily umožňujú zaradiť do jedálnička aj ľahšie verzie vašich obľúbených jedál, v prípade grilu na drevené uhlie však nesmiete zabúdať, že pri spaľovaní brikiet alebo uhlia sa uvoľňujú škodlivé látky. Sú teda plynové grily jedinou zdravou alternatívou? Oplatí sa investovať do betónových grilov, domácich udiarní a kotlíkov alebo turistických plynových varičov, ktoré umožňujú prípravu jedál pod holým nebom? Ako pripraviť zdravé grilované jedlá? Aký gril zvoliť?



Záhradné grily - Merkury Market

O grile na drevené uhlie

 

Grily na drevené uhlie sú populárne, cenovo dostupné a ľahko sa používajú. Umožňujú rýchle tepelné spracovanie potravín bez vyprážania v množstve oleja.

Aby však boli jedlá skutočne zdravšie ako pri tradičnom vyprážaní, mali by ste dbať na niekoľkých pravidlách.

 

Zásady grilovania na drevenom uhlí

 

V prvom rade by ste mali eliminovať chemické podpaľovanie a nepoužívať brikety, ktorých spaľovanie spôsobuje, že sa do potravín dostávajú škodlivé látky. Oveľa lepšie je kúpiť si drevené uhlie a zabezpečiť, aby tuk z mäsa nekvapkal priamo do žeravých uhlíkov. Vyberať si radšej chudé mäso, ktoré si vyžaduje kratšiu dobu prípravy bude tiež oveľa prospešnejšie pre vaše zdravie. Jedlo by ste nemali grilovať priamo v strede roštu, ale po jeho stranách (okolo žeravých uhlíkov), pretože potom kvapká menej tuku do ohňa. Nápomocné bude príslušenstvo na grilovanie - napríklad podnosy, ďalšie rošty, ktoré vám umožnia ľubovoľné prekladať mäso a ryby, alebo zeleninové grily. Grilovanie pokrmov bude trvať dlhšie, ale bude to kompenzované jedinečnou chuťou a vôňou, ktoré cez jedlo prejdú. Jedlo z grilu na drevené uhlie bude oveľa zdravšie, ak rošt po každom použití dôkladne vyčistíte od zvyškov a pripálených tukov. Pri zapaľovaní ohňa na záhradnom ohnisku treba dbať na tieto pravidlá. Oheň by nemal byť príliš veľký a na jeho zapálenie je lepšie použiť ekologický podpaľač z uhlia.

Záhradné grily - Merkury Market

O plynovom grile

 

Plynové grily sú moderné zariadenia na vyprážanie, pečenie a grilovanie, ktoré vám pomôžu pripraviť rýchlu a zdravú večeru. Plynové grily vypúšťajú menej dymu aj zápachu z grilovaného jedla. Najdôležitejšie však je, že tieto grily nemusíte zdĺhavo podpaľovať a používať brikety a drevené uhlie. Na jeho spustenie je potrebná iba plynová bomba. Používaním plynového grilu teda môžete úplne obmedziť prienik nezdravých látok do jedla. Jedlá pripravované na plyne síce nebudú mať takú príchuť ako jedlá pripravované na drevenom uhlí, ale budú zdravšie a tiež veľmi chutné.

 

Ako grilovať na plyne?

 

Jedlo by nemalo byť príliš dlho grilované. Horáky v plynových griloch vám umožňujú nastavovať teplotu, aby sa jedlo nespálilo.

Záhradné grily - Merkury Market

Plynový gril alebo gril na uhlie - ktorý si zvoliť?

 

Grily na plyn a drevené uhlie sú dostupné v mnohých prevedeniach, takže nebude problém vybrať taký gril, ktorý bude spĺňať všetky predstavy používateľa: napríklad v závislosti od veľkosti záhrady alebo pozemku. Ak grilujete iba príležitostne, napríklad iba na dovolenke, nie je potrebné kupovať nové vybavenie. Mali by ste však pamätať na to, že grilovanie na plyne je oveľa rýchlejšie a zdravšie. V tejto súvislosti je oveľa lepšie staviť na plynový gril. Ak sa však griluje na drevenom uhlí príležitostne, nebude to mať výrazný negatívny vplyv na zdravie. Pokiaľ si budete vyberať kvalitné mäso a doplníte ho bylinkami a zeleninou, budú vaše jedlá plné vôní a chutí. Ďalšie produkty na grilovanie na záhradách a terasách nájdete v obchode Merkury Market. Čaká na vás milá obsluha a široká škála produktov. Naše výrobky sa vyznačujú vysokou kvalitou a nízkou cenou.

Späť