Shabby chic obývačka – ako ju zariadiť?

23.09.2024

Zariadiť obývačku v shabby chic štýle je výzva, ktorá môže priniesť jedinečné estetické efekty. Tento štýl spája prvky elegancie francúzskeho šiku a romantizmu a útulnosti shabby štýlu. Vďaka tomu si môžete vytvoriť interiér luxusný a zároveň teplý s nádychom nostalgie.

Počiatky shabby chic štýlu siahajú do 80. rokov minulého storočia. Shabby chic je plný jemnosti a nostalgického charakteru. História štýlu shabby chic však ukazuje, že aranžmány sa dokážu prispôsobiť aj modernému minimalistickému štýlu. Interiéry Shabby chic sú elegancia a ľahkosť a zároveň krása a funkčnosť. Interiérový dizajn Shabby chic dokáže potešiť, napokon, tento štýl má svoje jedinečné čaro a množstvo výhod. Ako ho zariadiť? Pozrime sa!

Shabby chic obývačka – ako ju zariadiť?


V tomto článku:

1. Shabby chic obývačka – aká farebná paleta shabby chic a aké materiály budú najlepšie?

2. Shabby chic obývačka – aký nábytok si vybrať do shabby chic obývačky?

3. Aké osvetlenie bude fungovať v shabby chic obývačke?

4. Aké dôležité sú shabby chic dekorácie? Shabby chic - ako ho ozdobiť?

5. Shabby chic obývacia izba, kuchyňa a ďalšie miestnosti - ako skombinovať rôzne miestnosti?

6. Shabby chic – prečo sa oplatí zariadiť obývačku v tomto štýle?



Shabby chic obývačka – aká farebná paleta shabby chic a aké materiály budú najlepšie?

Prvým krokom pri zariaďovaní obývacej izby v štýle shabby chic je výber vhodnej farebnej palety. Farby, ktoré tomuto štýlu dominujú, sú predovšetkým biela, krémová, pastelové farby a jemné odtiene sivej a modrej. Tieto farby prinášajú do interiéru ľahkosť a sviežosť a zároveň vytvárajú dokonalé pozadie pre ošúchané elegantné dekorácie a nábytok. Môžete tiež pridať zlaté alebo strieborné akcenty, aby ste zdôraznili luxusný charakter interiéru.

Podlahy Shabby chic by mali byť vyrobené z prírodných materiálov – ideálne sú drevené podlahy. Drevené dosky, najlepšie s viditeľnými stopami používania, vnesú do interiéru teplo a autentickosť. Môžu byť natreté bielou farbou alebo ponechané v ich prirodzenej farbe. Biele drevo je mimoriadne obľúbené v štýle shabby chic. Najlepšie je natrieť steny bielou alebo pastelovými odtieňmi. Výbornou voľbou budú aj tapety s jemnými vzormi, ako sú kvety alebo jemné prúžky.

Shabby chic aranžmány zahŕňajú vhodné materiály a farby pre shabby chic interiéry. Dobre zvolené farby shabby chic umožňujú štýlu shabby chic naplno rozkvitnúť a zvýrazniť charakteristické črty takéhoto aranžmánu.

Shabby chic obývačka – aká farebná paleta shabby chic a aké materiály budú najlepšie?

Shabby chic obývačka – aký nábytok si vybrať do shabby chic obývačky?

Nábytok Shabby chic by mal spájať eleganciu a romantiku. Ideálnym riešením sú starožitnosti alebo nábytok do obývačky v starožitnom štýle. Stojí za to zvoliť klasické formy s ozdobnými detailmi, ako sú rezbárske práce, frézy alebo sofistikované úchyty. Farby nábytku sú zvyčajne biele, krémové, pastelové odtiene, často s vekovým efektom. Patina a odreniny na nábytku dodávajú charakter a zútulňujú interiér.

Biely shabby chic nábytok je často bielený a starožitný nábytok, ktorý sa dokonale hodí k shabby chic atmosfére. Elegancia, ale aj dbanie na prvky s históriou, to sú črty shabby chic štýlu, preto treba vybavenie vyberať práve takto. Starnutie ošúchaného chic nábytku si môžete urobiť sami alebo si môžete kúpiť už starý vybielený nábytok.

Čalúnený nábytok, ako sú pohovky, kreslá alebo taburetky, by mali byť čalúnené materiálmi svetlých farieb, často s jemnými kvetinovými alebo geometrickými vzormi. Ľan, bavlna a zamat sú materiály, ktoré dokonale zapadajú do shabby chic estetiky. Vankúše a posteľné prikrývky v shabby chic štýle s čipkovanými vložkami alebo výšivkou dodajú dodatočný prvok útulnosti. Tieto shabby chic doplnky dokonale zvýraznia črty shabby chic štýlu. Textílie sú shabby chic dekorácie, ktoré skvele poslúžia aj v shabby chic spálni.

Dizajn interiéru Shabby chic nie je náročný, ale vyžaduje si vkus a vhodnú kombináciu shabby chic dekorácií, shabby chic doplnkov, shabby chic farebnej palety, bieleho nábytku a vintage nábytku.

Shabby chic obývačka – aký nábytok si vybrať do shabby chic obývačky?

Aké osvetlenie bude fungovať v shabby chic obývačke?

Vnútorné osvetlenie zohráva kľúčovú úlohu pri usporiadaní obývacej izby. V štýle shabby chic sa oplatí zvoliť elegantné a romantické lampy. Krištáľové lustre, stolové lampy s tienidlami vyrobené z jemných látok alebo vintage nástenné lampy budú dokonalou voľbou. Svetlo by malo byť mäkké a teplé, aby zdôraznilo útulnosť interiéru.

Súčasťou osvetlenia Shabby chic sú aj lampy, ktoré sa hodia do vintage alebo retro obývačky. Ak si vyberieme svietidlá s históriou, napr. pri lampách z blšieho trhu lepšie zdôrazníme shabby chic aranžmán. Vhodné osvetlenie dokáže zvýrazniť krásu shabby chic štýlu.

Aké osvetlenie bude fungovať v shabby chic obývačke?

Aké dôležité sú shabby chic dekorácie? Shabby chic - ako ho ozdobiť?

Dekorácie Shabby chic sú zmesou starožitností, ručnej práce a romantických akcentov. Oplatí sa investovať do zrkadiel s ozdobnými rámami, vintage obrazov, porcelánových figúrok a rôznych drobností, ktoré dodajú interiéru obývačky osobitý charakter. Farebné svietniky, vázy s kvetmi a elegantné shabby chic hodiny sú prvky, ktoré dokonale zapadnú do tejto estetiky. Rastliny, najmä tie v štýlových črepníkoch, dodajú interiéru život a farbu.

V modernej, minimalistickej verzii shabby chic obývačky môžete obmedziť počet doplnkov a prikloniť sa viac k provensálskemu štýlu s bielou. Tu bude ozdobou často vintage nábytok so zaujímavými dekoráciami a krásnymi dekoračnými vankúšmi, najmä ručne vyrobenými z prírodných látok. Klasický dizajn aj kvetinové doplnky budú fungovať.

Pri zariaďovaní obývacej izby v shabby chic štýle nemôžete zabudnúť na osobné akcenty, vďaka ktorým bude interiér skutočne jedinečný. Fotorámčeky, rodinné suveníry, obľúbené knihy alebo ručne vyrobené predmety dodajú interiéru individuálny charakter. Je dôležité, aby každý z týchto prvkov bol starostlivo vybraný a zapadol do celkového konceptu interiéru. V tomto smere je shabby chic podobný vintage obývačke.

Aké dôležité sú shabby chic dekorácie? Shabby chic  - ako ho ozdobiť?

Shabby chic obývacia izba, kuchyňa a ďalšie miestnosti - ako skombinovať rôzne miestnosti?

Obývacia izba nie je všetko, čo môžete zariadiť v štýle shabby chic. História štýlu shabby chic ukazuje, že ide o ideálny štýl do rôznych miestností. Do kúpeľne, spálne alebo kuchyne môžete vniesť shabby chic atmosféru.

Štýlová shabby chic kúpeľňa - krásna shabby chic kúpeľňa

Atraktívna shabby chic kúpeľňa v sebe spája romantizmus a nostalgický šarm. Svetlé, pastelové farby, opotrebovaný nábytok, ozdobné zrkadlá a jemné látky vytvárajú útulnú atmosféru. Vintage prvky ako porcelánové úchytky, kvetinové vzory a čipkované akcenty dodávajú interiéru eleganciu a jemnosť. Dokonalé tu bude aj vintage osvetlenie. Shabby chic kúpeľňa je ideálnym miestom na oddych a prestávku v krásnom prostredí.

Ak je miestnosť malá, paleta farieb shabby chic by mala byť mimoriadne svetlá. Vďaka tomu nebude štýlová shabby chic kúpeľňa ohromujúca.

Shabby chic kuchyňa – ako vyzerá shabby chic kuchyňa? Shabby chic a kuchyňa

Z shabby chic elegantnej kuchyne vyžaruje šarm a nostalgia. Dominujú svetlé pastelové farby, v popredí biela, krémová a jemná ružová. Nábytok je často opotrebovaný, s viditeľnými stopami používania, čo dodáva charakter. Štýlové doplnky ako porcelánové úchytky, čipkované závesy a kvetinové vzory vytvárajú útulnú atmosféru. Starožitné doplnky a drevené prvky dopĺňajú romantický, teplý vzhľad tejto kuchyne.

Hodiny shabby chic môžete zavesiť do kuchyne - je to perfektná dekorácia do tejto miestnosti.

Shabby chic spálňa - dokonalá shabby chic spálňa

Dokonalá shabby chic spálňa je oázou romantiky a nostalgie. Svetlé pastelové farby, opotrebovaný nábytok a jemné prírodné látky vytvárajú útulnú atmosféru. Posteľ s kovovým rámom, čipkované prehozy, vyšívané vankúše a kvetinové motívy dodávajú interiéru čaro. Tento romantický, teplý vzhľad dopĺňajú štýlové doplnky, ako sú lampy s tienidlami a vintage dekorácie. Toto je tiež miesto pre dekoračné vankúše.

Shabby chic spálňa je podobná vintage spálni, ale farby sú jasnejšie a interiér je romantickejší.

Shabby chic obývacia izba, kuchyňa a ďalšie miestnosti - ako skombinovať rôzne miestnosti?

Shabby chic – prečo sa oplatí zariadiť obývačku v tomto štýle?

Shabby chic obývačka je miestom, kde sa elegancia snúbi s útulnosťou a luxus s nostalgiou. Pri usporiadaní takéhoto interiéru stojí za to pamätať na harmóniu a umiernenosť. Rozhodujúce je, aby jednotlivé prvky tvorili súvislý celok a aby z interiéru sálalo teplo a autentickosť. Vďaka vhodnému výberu farieb, nábytku, textílií, shabby chic osvetleniu a dekoráciám si vytvoríte priestor, ktorý bude krásny a zároveň pohodlný. Správne zariadená shabby chic obývačka sa stane srdcom vášho domova, miestom, kde radi trávite čas a kam sa radi vraciate.

Späť