Sumách pálkový – čo by ste o tejto rastline mali vedieť?

31.07.2024

Sumách pálkový (Rhus typhina) je rastlina patriaca do čeľade kešu (Anacardiaceae), ktorá je všeobecne známa a oceňovaná ako pre svoje okrasné hodnoty, tak aj pre rôzne aplikácie. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde sa prirodzene vyskytuje v Spojených štátoch a Kanade, no úspešne sa adaptuje aj do iných častí sveta vrátane Európy.

V našich klimatických podmienkach sumach skvele funguje ako okrasná záhradná rastlina. O sumachu sa oplatí vedieť veľa, pretože ide o zaujímavý exemplár s jedinečnými vlastnosťami. Za zmienku stoja dekoratívne hodnoty, ale prekvapivo aj možnosť využitia rastliny v kuchyni. Ako rastlina môže byť sumach pálkový skutočne ohromujúci.

Sumách pálkový – čo by ste o tejto rastline mali vedieť?


V tomto článku:

1. Stručný popis rastliny, populárnych odrôd sumachu

2. Zdravotné vlastnosti, kulinárske využitie a nutričné ​​hodnoty - sumach pálkový ako korenina

3. Oplatí sa pestovať strom v záhrade? Sumach pálkový ako dekoratívna rastlina



Stručný popis rastliny, populárnych odrôd sumachu

Charakteristickým znakom sumachu pálkového je mimoriadne dekoratívny vzhľad, ktorý sa mení s ročnými obdobiami. Na jar a v lete upútajú tieto okrasné listnáče pozornosť veľkými perovitými listami dlhými až 50 cm, ktoré pozostávajú z 11 až 31 kopijovitých lístkov. Tieto listy majú intenzívnu zelenú farbu, ktorá sa na jeseň mení na veľkolepé odtiene červenej, oranžovej a žltej, vďaka čomu je sumach jednou z najpozoruhodnejších jesenných rastlín. Sumach na jeseň je skutočným divadlom farieb, ktoré sa rozhodne oplatí sledovať. Dekoratívna hodnota sumachu pálkového v záhrade je teda naozaj veľká. Z tohto dôvodu je pestovanie sumachu v domácich záhradách čoraz bežnejšie.

Sumach pálkový kvitne v lete. Práve v lete sa na vrcholoch výhonkov objavujú charakteristické, kužeľovité súkvetia zložené z drobných, zelenožltých kvetov. Tieto kvety sú nielen dekoratívne, ale aj atraktívne pre včely a iný opeľujúci hmyz. Fruktifikácie sumachu sú preto spôsobom, ako vniesť do záhrady rozmanitosť, ako aj poskytnúť hmyzu nové miesta na zber peľu a nektáru.

Sumach pálkový a vhodné podmienky pestovania rastlín

Sumach pálkový zvyčajne dosahuje výšku 3 až 6 metrov, hoci za priaznivých podmienok môže dorásť až do 10 metrov. Rastie rýchlo a jej široko rozvetvené korene môžu vytvárať rozsiahle koreňové systémy, vďaka čomu je táto rastlina vynikajúca na stabilizáciu svahov.

Je tiež pomerne odolná voči nepriaznivým pôdnym a poveternostným podmienkam, čo uľahčuje jej pestovanie. Sumach pálkový preferuje slnečné alebo mierne zatienené polohy a dobre priepustnú, mierne vlhkú pôdu. Bude sa mu preto dobre dariť vo väčšine záhrad.

Medzi obľúbené odrody tohto druhu patrí 'Laciniata', ktorá sa vyznačuje hlboko členitými listami, ktoré mu dodávajú čipkovaný vzhľad a na jeseň sa menia na intenzívne odtiene červenej a oranžovej. 'Tiger Eyes' je trpasličí odroda, dorastajúca do výšky 1,5-2 metrov, s jasne žltými listami, ktoré sa na jeseň sfarbujú do červena a oranžova, vďaka svojmu kompaktnému tvaru ideálna do menších záhrad. 'Dissecta' má jemné, hlboko vykrajované listy, ktoré sa na jeseň sfarbujú do červených odtieňov, čím dodávajú rastline subtílnejší vzhľad. 'Bailtiger', známy aj pod obchodným názvom 'Tigrie oči', má zlaté listy, ktoré sa na jeseň sfarbujú do intenzívnych odtieňov červenej, oranžovej a zlatej a dosahujú kompaktnú výšku až 2 metre. 'Prairie Flame' je odroda s intenzívnymi jesennými farbami, kde sa listy sfarbujú do sýtych odtieňov červenej a oranžovej, dosahujú výšku 3-4 metre. Každá z týchto odrôd ponúka jedinečné dekoratívne hodnoty, ideálne pre rôzne záhradné kompozície.

Invázna dekoratívna rastlina - sumach pálkový pod kontrolou!

Napriek mnohým výhodám má Sumach pálkový aj svoje nevýhody. Jednou z nich je tendencia k šíreniu koreňovými výmladkami, čo môže viesť k nekontrolovateľnému rastu rastliny na veľkej ploche. V niektorých regiónoch sa považuje za inváznu rastlinu, ktorá môže vytlačiť pôvodné druhy rastlín. Na kontrolu jeho rastu sa odporúča pravidelne odstraňovať koreňové výmladky a orezávať konáre.

Okrasný Sumach pálkový, ak je správne kontrolovaný, sa stane jedinečnou okrasnou rastlinou. Sumach pálkový potom nebude nebezpečný pre ostatné exempláre v záhrade. Vysádzať Sumach pálkový sa oplatí, ale stojí za to sa oň náležite starať.

Medzi neskúsenými záhradkármi panuje povera, že Sumach pálkový má nepriaznivý vplyv na zdravie. Sumach pálkový nie je jedovatá rastlina, ale práca s ním (napr. orezávanie konárov a dotýkanie sa listov) môže spôsobiť mierne alergické reakcie, preto sa pri starostlivosti o sumach oplatí nosiť ochranné rukavice. Osobitnú pozornosť si však zaslúži sumach jedovatý (Toxicodendron pubescens), ktorý má prudko jedovaté vlastnosti a pochádza z rovnakej čeľade ako sumach pálkový.

Listnaté ozdobné kríky - Merkury Market

Zdravotné vlastnosti, kulinárske využitie a nutričné ​​hodnoty - sumach pálkový ako korenina

V ľudovom liečiteľstve a varení má svoje miesto aj sumach. Severoamerickí Indiáni používali rôzne časti rastliny na liečebné účely, vrátane bolesti hrdla, hnačky a kožných infekcií. Zaujímavé sú liečivé vlastnosti sumachu. Kôra a listy sa používali ako adstringenty, zatiaľ čo plody sa používali na prípravu nálevov a sirupov. Červený, chlpatý plod sumachu pálkového je bohatý na vitamín C a má kyslú charakteristickú chuť, ktorá pripomína citrón. Dajú sa z nich pripraviť nápoje, ktoré sú v niektorých oblastiach známe ako „sumachová limonáda“.

Sumach pálkový je tiež korenistá rastlina. Druh Sumach pálkový je teda unikátnou rastlinou. Obľúbený Sumach pálkový, ktorý zrejme máte na záhrade alebo ste ho videli na záhrade u susedov, vás môže pozitívne prekvapiť, však? Všeobecnú charakteristiku sumachu možno uzavrieť týmito nezvyčajnými vlastnosťami.

Sumach pálkový a vhodné podmienky pestovania rastlín

Oplatí sa pestovať strom v záhrade? Sumach pálkový ako dekoratívna rastlina

Využitie sumachu pálkového v záhradníctve je veľmi široké. Pre svoju dekoratívnu hodnotu sa sumach pálkový často vysádza ako solitér do záhrad, parkov a zelených plôch. Vďaka svojmu exotickému vzhľadu sa perfektne hodí k ostatným okrasným rastlinám a vytvára tak efektné rastlinné skupiny. Jeho listy a plody sú tiež zaujímavým kvetinovým materiálom, ktorý sa používa na vytváranie rôznych dekoratívnych kompozícií.

Krásne odrody sumachu pálkového - dekoratívne, najmä na jeseň

Okrasná rastlina sumach je predovšetkým drobný dekoratívny strom, ktorý svoju krásu naplno ukáže na jeseň. Krásne červené listy sumachu pálkového sú najväčšou ozdobou tejto rastliny.

Sumach pálkový je rastlina s mnohými výhodami, ktorá môže byť ako záhradná dekorácia, tak aj užitočný krajinný prvok. Jej pestovanie je pomerne nenáročné a rozmanitosť využitia z nej robí rastlinu, ktorá stojí za zváženie. Je však dôležité vedome kontrolovať jeho šírenie, aby sa predišlo prípadným problémom súvisiacim s jeho invazívnosťou. Vďaka svojim dekoratívnym hodnotám a rôznorodému použitiu zostáva Sumach pálkový jednou z najzaujímavejších rastlín na pestovanie v súkromných záhradách aj na verejných priestranstvách.

Späť