Systémy rozkladania čalúneného nábytku – čo to je a čím sa líšia?

17.06.2024

Pri výbere nábytku do vášho interiéru je jednou z kľúčových vlastností, ktoré stoja za zváženie, nielen elegantný dizajn, ale najmä v prípade čalúneného nábytku aj funkčnosť. Nábytok, ktorý je zároveň funkčný a pohodlný, nie je len estetickou ozdobou interiéru, ale je praktický aj pri každodennom používaní. Či už ide o rohovú sedačku do obývačky alebo rozkladaciu pohovku do izby tínedžera, oplatí sa vybrať nábytok, ktorý sa pohodlne používa a zaisťuje pohodlný relax. Čo teda rozumieme pod pojmom funkčnosť sedacieho nábytku? Je to predovšetkým ergonomický tvar a primerané rozmery, veľká plocha na spanie, rýchly a ľahko použiteľný mechanizmus rozkladania, prídavný úložný priestor na posteľnú bielizeň, podrúčky a opierky hlavy. Vďaka týmto vlastnostiam je nábytok a sedacie súpravy pohodlné a ľahšie sa používajú.

Systémy rozkladania čalúneného nábytku – čo to je a čím sa líšia?


V tomto článku:

1. Výhody rozkladacích mechanizmov pre čalúnený nábytok

2. Rôzne systémy na rozkladacie rohové pohovky s funkciou spánku

3. Nábytok s funkciou spánku so systémom Click-Clack

4. Rozkladací nábytok so systémom Puma

5. Rozkladací nábytok vybavený systémom Delfin

6. Mechanizmus rozkladania DL rohových sedacích súprav a iného nábytku

7. Ďalšie typy systémov čalúneného nábytku: belgický automatický a taliansky systém rozkladacích pohoviek



Výhody rozkladacích mechanizmov pre čalúnený nábytok

Rozkladacie systémy tohto nábytku majú výrazný vplyv na každodenné používanie. Pri konštrukcii rôznych typov systémov sa berie do úvahy predovšetkým jednoduchosť použitia a ergonomické riešenia. Tieto mechanizmy sú navrhnuté tak, aby fungovali hladko a bez problémov, čím sa eliminuje potreba veľkej fyzickej námahy. Vďaka tomu môžu tento nábytok ľahko používať aj starší ľudia a deti, bez potreby špeciálnych znalostí alebo veľkej fyzickej sily. Spôsob ich prevádzky navyše zohľadňuje obmedzený obytný priestor, vďaka čomu ho maximálne využijete a zabezpečíte pohodlný relax.

Niektoré moderné rozkladacie mechanizmy čalúneného nábytku, ako sú sedacie súpravy s funkciou na spanie, rozkladacie pohovky alebo rozkladacie rohové sedacie súpravy, sú vybavené doplnkovými funkciami, ako sú automatické pomôcky na rozklad, automatické zatváranie alebo uzamykacie systémy, ktoré zaisťujú stabilitu a bezpečnosť používania. Vďaka tomu sú nielen praktické, ale aj estetické a bezpečné pre celú rodinu.

Výhody rozkladacích mechanizmov pre čalúnený nábytok

Rôzne systémy na rozkladacie rohové pohovky s funkciou spánku

Dostupné rozkladacie systémy ponúkajú rozmanitosť a inovatívny prístup, ktorý zaisťuje jednoduchosť používania, komfort používania a efektívne využitie priestoru v čalúnenom nábytku. Medzi najobľúbenejšie systémy rozkladania čalúneného nábytku a sedacích súprav s funkciou spánku patria: click-clack systém, puma systém, DL systém alebo delfin systém. Každý z nich má množstvo výhod a ich použitie závisí od modelu nábytku a jeho účelu. Systém rozkladacej pohovky je klasickou a univerzálnou možnosťou, ktorá je známa svojou schopnosťou rýchlo premeniť pohovku na posteľ. Puma sa vyznačuje komfortom a funkčnosťou. Obľúbený je najmä pri rohových sedačkách a väčších sedačkách. Systém DL ponúka stabilitu a komfort vďaka špeciálnym mechanizmom, ktoré umožňujú jednoduché rozkladanie a skladanie nábytku. Delfin sa často používa v menších pohovkách a kreslách, ktoré sa vyznačujú jednoduchosťou a ergonomickým dizajnom.

Rôzne systémy na rozkladacie rohové pohovky s funkciou spánku

Nábytok s funkciou spánku so systémom Click-Clack

Systém rozkladacej pohovky s mechanizmom Click-Klak je praktickým riešením, ktoré spája funkciu spánku s ekonomickým využitím priestoru. Mechanizmus klik-cvak vám umožňuje ľahko a rýchlo premeniť nábytok na pohodlnú posteľ zdvihnutím sedadla, až kým nebudete počuť charakteristický zvuk „klik-klak“, a potom ho spustíte nadol. Rozmery plochy na spanie sú zvyčajne približne 120 x 190 cm. Toto je obzvlášť obľúbená možnosť rozkladacích pohoviek. Niektoré modely tohto typu rozkladacieho systému sú navyše vybavené úložným priestorom na posteľnú bielizeň, ktorý umožňuje pohodlné uloženie perín, vankúšov a posteľnej bielizne, čím šetrí miesto v skriniach alebo zásuvkách. Vďaka tomu je rozkladací systém Klik-klak obľúbenou voľbou v menších apartmánoch, hosťovských izbách alebo izbách pre mládež, kde je dôležitá flexibilita pri využívaní priestoru a poskytovaní dodatočného priestoru na spanie.

Nábytok s funkciou spánku so systémom Click-Clack

Rozkladací nábytok so systémom Puma

Rozkladací systém Puma je inovatívne riešenie používané najmä v čalúnenom nábytku, ako sú sedačky a rohové sedačky s funkciou spánku. Vyznačuje sa pohodlným a jednoduchým mechanizmom, ktorý vám umožní premeniť pohovku na posteľ a naopak. V systéme Puma je sedák pohovky vytiahnutý dopredu a jeho miesto je vyplnené mäkkým matracom, čím vzniká rovnomerná plocha na spanie. Tento spôsob rozkladania je jednoduchý a intuitívny, vďaka čomu je nábytok s týmto mechanizmom veľmi praktický. Úložný priestor na posteľnú bielizeň je najčastejšie ukrytý v bočných častiach rohov alebo sedacích súprav, čo umožňuje udržiavať poriadok. Rozkladací systém Puma je perfektnou voľbou do obývačky alebo hosťovskej izby.

Rozkladací nábytok so systémom Puma

Rozkladací nábytok vybavený systémom Delfin

Tento spôsob premeny čalúneného nábytku sa často používa v malých rozkladacích sedačkách, kreslách alebo rohových sedačkách s funkciou spánku. Vyznačuje sa jednoduchosťou a ergonomickým dizajnom, ktorý umožňuje jednoducho premeniť nábytok zo sedu na polohu na spanie. V prípade rozkladacieho systému Delfin sa sedák nábytku posúva dopredu pomocou špeciálneho madla, čím vzniká rovná plocha na spanie. Tento jednoduchý mechanizmus umožňuje rýchlo a efektívne meniť funkciu nábytku, čo je praktické najmä v miestnostiach, kde je potreba flexibilného využitia priestoru. Takúto rohovú sedaciu súpravu ľahko postavíte aj k stene. Rovnako ako v prípade nábytku so systémom Puma, aj tu býva úložný priestor na posteľnú bielizeň ukrytý v bočnej časti.

Rozkladací nábytok vybavený systémom Delfin

Mechanizmus rozkladania DL rohových sedacích súprav a iného nábytku

Rozkladací systém DL je pevný a pohodlný mechanizmus používaný v čalúnenom nábytku, ktorý umožňuje premeniť pohovku, rohovú sedačku alebo kreslo na posteľ. Vyznačuje sa jednoduchosťou použitia a štrukturálnou stabilitou. V prípade systému sklápania DL sa sedák nábytku vytiahne dopredu a operadlo sa sklopí. Tento rovný a stabilný povrch s rozmermi minimálne 140 x 200 cm zaisťuje pohodlný spánok, ktorý je dôležitý pre užívateľov nábytku s funkciou spánku. Niektoré modely nábytku so systémom DL môžu byť vybavené úložným priestorom na posteľnú bielizeň, zvyčajne umiestnenou v spodnej časti nábytku. Vďaka tomu môžete tento priestor efektívne využiť uskladnením podstielky.

Mechanizmus rozkladania DL rohových sedacích súprav a iného nábytku

Ďalšie typy systémov čalúneného nábytku: belgický automatický a taliansky systém rozkladacích pohoviek

Belgický systém rozkladacieho čalúneného nábytku je známy svojimi pokročilými mechanizmami, ktoré umožňujú rýchlu a plynulú premenu nábytku s funkciou spánku. Dá sa ovládať pomocou ručných alebo elektrických systémov, čo používateľom poskytuje pohodlnú obsluhu a rýchlosť rozkladania. Systém sa vyznačuje oceľovou alebo hliníkovou konštrukciou, na ktorej je založený penový matrac. Táto konštrukcia ukrytá v sedadle sa rozloží vytiahnutím a rozložením rámu. Výhodou výberu rozkladacej pohovky belgickým systémom je ľahkosť konštrukcie a jednoduchosť rozkladania.

Moderné rozkladacie sedacie súpravy s talianskym systémom majú podobne ako belgický systém celý mechanizmus skrytý pod sedadlom. Podobne sa rozkladá aj nábytok a celý je podopretý na kovových nožičkách. Nedostatok úložného priestoru môže byť nevýhodou najmä pre ľudí, ktorí potrebujú ďalší úložný priestor.

Späť