Tmavá stena v obývacej izbe - módny nápad alebo zbytočné zatemnenie priestoru?

26.12.2024

Tmavá stena v obývačke nás možno poteší, no vieme aj to, koľko kontroverzií takéto riešenie vyvoláva. Maľovanie steny tmavou farbou má priaznivcov aj odporcov. Tmavé nástenné aranžmány sa naďalej objavujú v rôznych verziách, takže ak sa nám tento nápad páči, určite stojí za to sa naň pozrieť bližšie.

Tmavé odtiene steny dokážu dodať interiérom eleganciu, hĺbku a výnimočnú modernosť. Odporcovia takéhoto usporiadania však upozorňujú, že tmavšie farby obývačkových stien môžu interiér stmaviť, čím sa opticky zmenší. Oba prístupy majú svoj základ, je teda možné zladiť jeden s druhým? Je možné vytvoriť aranžmán tmavého interiéru bez straty optického zväčšenia a odsúdenia za zatemnenie?

Tmavá stena v obývacej izbe - módny nápad alebo zbytočné zatemnenie priestoru?


V tomto článku:

1. Tmavé farby stien – budú výrazné farby fungovať v akomkoľvek štýle interiéru?

2. Výber správneho pozadia – oplatí sa zvoliť tmavé farby?

3. Tmavé farby stien a tienenie v miestnosti. Ako správne odstrániť tento problém?

4. Ako zariadiť obývaciu izbu s tmavými farbami? Tmavá obývacia izba a textúra stien

5. Najlepšie kombinácie pre moderné aranžmány. Aké príklady aranžmánov s tmavými stenami by vás mohli osloviť?

6. Zariaďte si svoju dokonalú obývačku – malý aj veľký interiér s tmavou stenou. Čo hľadať?



Tmavé farby stien – budú výrazné farby fungovať v akomkoľvek štýle interiéru?

Výber farby stien do obývačky je určite veľmi individuálna záležitosť. Tmavé farby stien môžu rozhodne osloviť. Sýto zelená, námornícka modrá, bordová, antracitová, tmavohnedá a dokonca aj čierna – všetky tieto farby môžu pomôcť vytvoriť elegantnú tmavú obývačku. Ide o odvážne, ale aj jedinečné riešenia, pretože zdobenie stien tmavými farbami stále nie je veľmi populárne.

Vymaľovanie priestoru tmavými farbami pôsobí v moderných interiéroch lepšie ako v tých klasických. Zvolená tmavá farba steny dokáže zdôrazniť minimalizmus v modernom aranžmáne lepšie ako charakter klasického interiéru.

Čierna stena alebo tmavá stena môžu vytvoriť pocit luxusu a sofistikovanosti. Útulnú atmosféru dokážu navodiť aj správne použité farby – všetko záleží na nás a na tom, ako si ostatné prvky naaranžujeme.

Tmavé farby stien – budú výrazné farby fungovať v akomkoľvek štýle interiéru?

Výber správneho pozadia – oplatí sa zvoliť tmavé farby?

Zavedenie tmavých farieb na steny obývacej izby má však určité výhody. Tmavé steny sa oplatí mať v obývačke vtedy, keď chceme stenu v obývačke zvýrazniť a vytvoriť tak jedinečné pozadie pre ostatné interiérové ​​prvky. Ak chceme zvoliť svetlý nábytok do obývačky, tmavšie steny k nim budú dokonale ladiť. Týka sa to napríklad bielych obývacích stien, bielych políc, skríň a vitrín alebo svetlých rohových sedačiek, pohoviek a sedacích súprav.

Usporiadanie tmavého interiéru tiež uprednostňuje zavedenie dynamických, zaujímavých kompozícií. Vďaka tmavej farbe ľahko zvýrazníte aj jedinečné architektonické detaily. Preto, ak máme výklenky, kozub alebo oblúk, tmavé farby dokážu osobitým spôsobom vyzdvihnúť ich krásu.

Výber správneho pozadia – oplatí sa zvoliť tmavé farby?

Tmavé farby stien a tienenie v miestnosti. Ako správne odstrániť tento problém?

Tmavé farby zmenšujú priestor a s tým je často ťažké polemizovať. Tmavé farby majú tiež tendenciu tmavnúť, takže v menších obývačkách môže takéto usporiadanie dopadnúť ako škaredá katastrofa. Znamená to však, že sa musíme úplne vzdať tmavých farieb, ak máme malú obývačku? Nie nevyhnutne, ale stojí za to obmedziť maľbu na jednu stenu alebo dokonca len na fragment tejto steny. Vybraná tmavá farba steny môže byť umiestnená za pohovkou alebo televízorom.

Bez ohľadu na to, či máme veľkú alebo malú obývačku, mali by sme sa vyhnúť situácii, kedy sú všetky steny vymaľované na tmavo. Tmavé farby zmenšujú priestor, dokonca aj vo veľkých obývacích izbách môže byť tento efekt ohromujúci.

Ak sa chceme chrániť pred príliš tmavými stenami v obývačke, mali by sme zabezpečiť dobré osvetlenie. Dobre osvetlené obývačky, aj keď majú tmavé steny, nebudú až také ohromujúce. Dbajme tak na prirodzené osvetlenie, t.j. odhalené okná, presvetlené záclony a žiadne hrubé závesy, ako aj umelé osvetlenie, teda stropné, stojace, stolové, nástenné lampy, prípadne aj sviečky a atmosférické LED lampy.

Zrkadlá dokážu rozjasniť aj zatemnené interiéry, takže ak zvolíme elegantnú tmavú obývačku, môžeme pridať viac zrkadiel, aby sme svetlo vyrovnali.

Tmavé farby stien a tienenie v miestnosti. Ako správne odstrániť tento problém?

Ako zariadiť obývaciu izbu s tmavými farbami? Tmavá obývacia izba a textúra stien

Výber farby steny je dôležitý, napokon, veľa ľudí venuje pozornosť nielen nábytku do tmavej obývačky, ale aj samotnej stene v obývačke. Zaujímavo sa však môžeme pohrať nielen s farbou tohto povrchu, ale aj s jeho textúrou.

Ak stenu v obývačke dokončíme matne, celé aranžmá nadobudne elegantnejší charakter, ale matné steny určite pohltia viac svetla – a to môže viesť k tieniacemu efektu. Lesklé povrchové úpravy, lakované farby a lesklé tapety môžu zase odrážať svetlo a presvetľovať interiér, takže tieto riešenia budú dobrým nápadom pre menšie obývačky.

Preto si módna tmavá farba môže nájsť svoje jedinečné miesto v obývačke. Aranžmán sa však oplatí vytvárať opatrne.

Ako zariadiť obývaciu izbu s tmavými farbami? Tmavá obývacia izba a textúra stien

Najlepšie kombinácie pre moderné aranžmány. Aké príklady aranžmánov s tmavými stenami by vás mohli osloviť?

Tmavé steny našli svoje dokonalé miesto v módnej obývačke v moderných, minimalistických aranžmánoch. Akú farbu steny zvoliť, ak chceme vytvoriť takéto miesto? Skvele poslúži elegantná námornícka modrá, stále je v móde aj fľaškovozelená. Pre tých odvážnejších môže byť voľbou bordová. Nápad na tmavú obývačku by rozhodne nemal byť nudný, no ak si chceme zariadiť tmavú miestnosť, je lepšie zvoliť jednu výraznú farbu.

Zaujímavým nápadom pre klasickú obývačku môže byť vymaľovanie jednej zo stien v tmavej čokoládovej farbe. Hnedá sa vždy spája s tradičnejšími riešeniami, tmavá povrchová úprava tiež zdôrazní prestíž interiéru.

Tmavým industriálnym štýlom je zasa bordová alebo dokonca čierna stena. Zaujímavá je tmavá obývačka, takže do tohto aranžmánu môžeme vniesť aj tmavomodrú stenu, ktorá sa zase bude hodiť aj do glamour interiérov.

Ak si chceme zariadiť tmavú obývačku, nezabúdajte, že tmavé by nemali byť ani ostatné prvky. Tmavá stena s tmavým nábytkom jednoducho splynie v jedno a o to nejde. Voľme teda svetlý nábytok a svetlé doplnky a tmavý nábytok nechajme do svetlejších obývačiek.

Najlepšie kombinácie pre moderné aranžmány. Aké príklady aranžmánov s tmavými stenami by vás mohli osloviť?

Zariaďte si svoju dokonalú obývačku – malý aj veľký interiér s tmavou stenou. Čo hľadať?

Ak rovnako ako my milujete tmavé odtiene, nemusíte sa ich báť zaviesť do obývačky. Tmavé tapety na jednej stene, časť steny za televízorom natretá námorníckou modrou alebo bordovou farbou alebo tmavé stenové panely sú zaujímavé nápady. Nezabúdajte však, že by ste mali zachovať striedmosť, rozvahu a dobrý vkus. Šikovné využitie čiernych stien môže priniesť zaujímavý efekt, netreba však dovoliť nadmerné tienenie a tmavú obývačku presvetliť vždy, keď je to možné.

Späť