Uhlie alebo brikety. Ktoré palivo na grilovanie je lepšie?

26.05.2022

Jedlá grilované na drevenom uhlí budú mať jedinečnú chuť a vôňu, ak na ich prípravu zvolíte dobré palivo. Najobľúbenejšie palivá sú drevené brikety a drevené uhlie. Hoci sa často používajú zameniteľne, majú odlišné vlastnosti.

Čo by ste o nich mali vedieť pred začiatkom grilovacej sezóny pod holým nebom? Aké sú výhody a nevýhody ich používania? V tomto článku vám predstavíme najdôležitejšie vlastnosti týchto palív.

 

Záhradné grily- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Aký je hlavný rozdiel medzi dreveným uhlím a briketou?

2. Grilovanie na drevenom uhlí – najdôležitejšie vlastnosti

3. Výhody a nevýhody dreveného uhlia

4. Grilovanie na briketách

5. Je briketa zdravá? Výhody a nevýhody brikiet

6. Čo obsahuje palivo na grilovanie?

7. Zdravé grilovanie



 

Aký je hlavný rozdiel medzi dreveným uhlím a briketou?

Uhlie alebo brikety? Keď vyťahujete záhradné grily, rozmýšľate, čo je lepšie na grilovanie – drevené uhlie alebo brikety? Musíte definovať svoje potreby, ekonomické aj časové. Jedlo, ktoré potrebuje viac času a dlhšiu tepelnú úpravu, je lepšie pripraviť s briketami. Teplotu udrží dlhšie a vy nakoniec spotrebujete menej.

Ak chcete rýchlo pripraviť napríklad klobásy, zvoľte uhlie. Rýchlo na ňom zapálite gril na drevené uhlie a nebudete ho potrebovať veľa. Množstvo spotrebovaného paliva môže byť pre vás ekonomicky dôležité. V prípade uhlia, aj keď je lacnejšie a spotrebujete ho viac, miniete aj viac peňazí. Samozrejme, nič vám nebráni použiť na grily na uhlie alebo betónové grily obe súčasne a najskôr zapáliť drevené uhlie a na jeho rozpálenú vrstvu položiť briketu. Zvážte to pred plánovaním grilovania.

 

Grily na drevené uhlie- Merkury Market

 

Grilovanie na drevenom uhlí – najdôležitejšie vlastnosti

Uhlie sú kusy zuhoľnateného dreva, ktoré sa vyznačujú krátkou dobou vznietenia, čo je jeho nespornou výhodou. Drevené uhlie je pohodlnejšie na používanie ako drevo a horí takmer bez plameňov. Teplo má navyše vyššiu teplotu ako to produkované drevom. Niektorí ľudia si myslia, že na získanie najlepšej chuti z jedla musíte použiť drevo. Všetky druhy dreva, najmä nie ihličnany, však nebudú dobré na spracovanie potravín pre prítomnosť škodlivých látok – živíc.

Drevené uhlie je považované za palivo, ktoré produkuje oveľa menšie znečistenie, čo je jeho nepochybnou výhodou najmä pre milovníkov ekologického grilovania, využívajúcich záhradné udiarne, kotlíky alebo dokonca aj záhradné ohniská. Uhlie sa odporúča kupovať len z listnatých stromov a od osvedčených výrobcov. Pri kúpe si dajte pozor aj na veľkosť, kedy tie väčšie budú horieť dlhšie.

 

Výhody a nevýhody dreveného uhlia

Najväčšou výhodou tohto produktu je, že ako palivo má mimoriadne vysokú účinnosť. V porovnaní s drevom je trikrát vyššia. Správne palivo sa veľmi rýchlo zapáli a zabezpečí vysokú teplotu pri grilovaní. Vďaka spôsobu výroby neobsahuje prísady ako plastové úlomky a zanecháva menej popola.

Nevýhodou jeho použitia môže byť nepravidelný tvar, sťažujúci jeho rovnomerné rozmiestnenie pod rošt. Z tohto dôvodu je ťažké dlhodobo udržiavať stálu teplotu a predovšetkým správnu teplotu. Ak si vaše jedlo vyžaduje dlhšie grilovanie, treba počas pečenia pridať drevené uhlie, čím sa celý proces predĺži.

 

Grilovanie na briketách

Briketa je zmesou rôznych surovín. Vyrába sa z rašeliny, pilín, jemných častíc a dreveného uhlia. Všetky tieto prvky sú lisované pod vysokým tlakom. Spojivom je zvyčajne živica, lepidlo, kukuričná múka alebo zemiakový škrob.

Výrobok sa vyznačuje briketami rovnakej veľkosti a pravidelného tvaru, čo výrazne uľahčuje získanie rovnomernej vrstvy tepla. Briketa je vhodná na prípravu jedál, ktoré si vyžadujú dlhší čas pečenia, napríklad na prípravu steakov priamou metódou, aby sa získala ich jedinečná chuť.

Ak sa zaujímate o uhlie alebo drevené brikety, najväčším rozdielom je čas varenia. Po uhlí je lepšie siahnuť, keď vám záleží na čase. Rovnomerné hrudky, ktoré umožňujú rozloženie tepla rovnomerne, umožňujú grilovať rôzne pokrmy, medzi ktoré patrí hlavne mäso, ryby, zelenina alebo ovocie. Pre rýchlejšie dosiahnutie požadovanej teploty môžu byť grily na drevené uhlie vybavené špeciálnymi komínmi na rozpálenie.

 

Plynové grily- Merkury Market

 

Je briketa zdravá? Výhody a nevýhody brikiet

Záleží na kvalite a cene. Na rozdiel od kusového dreveného uhlia je briketa vedľajším produktom lisovaného dreva. Výrobcovia k nim pridávajú tzv spojivo, ktoré pomáha ich vznieteniu a následnému spáleniu. Po nízkej cene často nasledujú nekvalitné prísady. Nekvalitné spojivo pri spálení vydáva nepríjemný a niekedy chemický zápach, ktorý sa dostane ku grilovanému pokrmu.

Drevené brikety sú kompaktnejšie ako drevené uhlie a ich čas vznietenia je dlhší. Zároveň však briketa horí dlhšie ako drevené uhlie a tým si udrží teplo, čím je efektívnejšia a nevyžaduje neustále dopĺňanie paliva pri grilovaní. Rovnomerné rozloženie tepla po celej grilovacej ploche je v prípade brikiet mimoriadne jednoduché. Dokáže vás udržať v teple až 4 hodiny.

 

Čo obsahuje palivo na grilovanie?

Vedci zo Sliezskej univerzity testovali palivo do grilu. Analyzované vzorky pochádzali z drevených brikiet a dreveného uhlia od popredných výrobcov týchto produktov v Poľsku. Testovali sa z balíčkov zakúpených online, pričom sa vybrali produkty bez označenia, daného výrobcu, popisov a tovaru v obchodných reťazcoch a supermarketoch.

Rozbory kontaminovaného uhlia a brikiet potvrdili, že obsahujú vysoký obsah polycyklických aromatických uhľovodíkov a dokonca obzvlášť nebezpečných karcinogénnych látok benzopyrén a benzoperylén. Niekedy sa množstvo uhlia deklarované výrobcom v testovaných vzorkách líši od jeho skutočného množstva. V niektorých prípadoch boli rozdiely až 15 percent. Analýzy tohto druhu paliva stále prebiehajú, nakoľko je potrebné zaviesť dodatočné kontroly na úrovni ich výroby a pred uvedením na trh.

Z výskumu tiež vyplýva, že pomerne dôležitý je región, z ktorého sa získavajú suroviny na výrobu grilovacích palív. Týka sa to najmä nadmernej prítomnosti ťažkých a stopových prvkov v niektorých drevených uhlích a briketách.

 

Elektrické grily- Merkury Market

 

Zdravé grilovanie

Ako vidíte, doterajšie výsledky výskumu dreveného uhlia a uhoľných brikiet na grilovanie nie sú príliš optimistické. Vzhľadom na prítomnosť nebezpečných zlúčenín v mnohých výrobkoch je najbezpečnejšou možnosťou použitie zariadení, ako je elektrický gril alebo plynový gril. Používanie elektrických a plynových grilov je čoraz bežnejšie. Je dobré mať so sebou to správne príslušenstvo na grilovanie. Pri rozhodovaní o kúpe pevných palív do grilu je najlepšie vyberať si tie, ktoré majú certifikáty.

 


Inšpirujte sa!


Aká zelenina na gril?


Relax na záhrade - záhradné grily


Betónový gril v záhrade - ako ho naaranžovať?

Späť